• No results found

Hva er kultur?

In document Å samtale på jobb (sider 49-53)

“Intet i verden er mer svømmende enn begrepet kultur. Et forsøk på å fange meningen i ordet kultur er som å ville fange luften i hendene. Man oppdager at den er overalt - unntatt i hendene.”

(Lowell, etter Fløystad 1999, 13)

Dette er én persons forsøk på å forklare hvor vanskelig det er å definere et begrep som kultur. Det er med kultur som med ledelse. Nesten umulig å definere. I 1999 fantes det 160 ulike definisjoner av ordet (Fløystad 1999, 13). Grunnen til at det er så vanskelig å definere begrepet kultur er av samme grunn som at det er vanskelig å definere ledelse. Man prøver å objektivisere noe som av natur er subjektivt. Forskjellige kulturer har få fellesnevnere, og ingen kultur er lik (Schein 2002).

Dette er fordi kultur blir skapt av mennesker, og at den lever gjennom mennesker. Uten mennesker finnes det ingen kultur. Tekniske instrumenter kan også opptre ulikt, men de danner ikke kultur. Så hva er kultur?

Den britiske kulturforskeren fra slutten av 1800- tallet, Edward N. Taylor sa “Kultur er det komplekse hele som inkluderer kunnskap, tro, kunst, lover, moral, skikker og alle ferdigheter og vaner som folk har lært i egenskap av å være samfunnsmedlemmer”. (cappelendamm)

Kultur handler om våre måter å være og å handle på, hvilke vaner, regler og tradisjoner vi følger.

Kulturen styrkes gjennom et felleskap av symboler, språk, klær. Så uten mennesker finnes det

49 ingen kultur.

Kultur er et begrep som innebærer et sett av ulike dimensjoner:

For det første er kultur noe som støtter opp under menneskets behov for stabilitet

En kultur er derfor ofte steinhard i sin konsistens og er da av definisjon vanskelig å rokke ved. Den er altså vanskelig å endre. Denne egenskapen ved kultur er nettopp det som gjør den så trygg og hvorfor mennesker velger å etterkomme den, selv når den har negative konsekvenser for det enkelte individ. Kulturen skaper trygghet og forutsigbarhet for individet og den gjør det også enklere for individet og forstå hvordan han skal oppføre seg eller hva som er akseptabel oppførsel blant gruppen. Kultur gjør derfor også hverdagen enklere for individet da det av kulturen lages mentale kart som kan brukes for å ta snarveier i beslutningsprosesser.

For det andre har kultur også en dimensjon av dybde

Kultur består av de mest ubevisste og dypeste antagelser, som gruppen som helhet deler. Disse dype og ubevisste antagelsene blir i kulturlitteraturen kalt for grunnleggende antagelser. Fordi disse grunnleggende antagelsene er så dyptliggende er de vanskelig å dekode og oppfatte. Det man kan observere av kultur, som for eksempel symboler, klesstil og lignende, blir kalt for artefakter og er symptomer på de grunnleggende antagelsene i kulturen. Disse sier ingenting om hva de

grunnleggende antagelsene er. For å forstå, utvikle, eller endre kultur må man dekode artefaktene og forstå hva som ligger til grunn, altså de antagelsene gruppen ser på som sannheter. At kultur er så dyptliggende forsterker igjen stabiliteten i kulturen.

Den tredje dimensjonen i kultur er dens vidde

Kultur omfatter alt medarbeiderne gjør i en organisasjon. Kulturen gjenspeiler alt fra møtevirksomhet til uformelle samtaler utenfor jobben.

50 Kultur kan defineres som “den akkumulerte, delte læringen til en gitt gruppe” (Schein 2004). Den dekker oppførsel, emosjoner, og kognitive elementer av gruppens totale psykologiske funksjon.

For at slik læring skal oppstå må det finnes en historie med delte erfaringer.

3.8.1 Artefakter, verdier og normer, og grunnleggende antagelser

Kultur blir ofte delt opp i tre nivåer. Det første, mest overfladiske nivået av en kultur blir kalt for artefakter.

3.8.1.1 Artefakter

Dette er den delen av kulturen som man kan observere. Under dette hører alle de inntrykkene man får av å være i en organisasjon til. Alt fra det man kan se til den følelsen man får av å befinne seg i en organisasjon kan defineres som kulturens artefakter. Eksempler på slike artefakter er symboler, klesmåte, talemåte, bygningens utforming og lignende. Det kan argumenteres at artefakter ikke er kultur, men symptomer på kultur, og at kultur kun består av normer, verdier og grunnleggende antagelser. Med andre ord er det de grunnleggende antagelsene som legger grunnlaget for artefaktene. Artefakter er som regel lette å observere, men vanskelige å dekode. De aller fleste mennesker som observerer kultur vil derfor aldri forstå hva medarbeiderne tror på som sannheter, selv om artefaktene viser seg helt tydelig.

Det andre nivået av kultur er de normer og verdier som medlemmene av en gruppe deler.

3.8.1.2 Verdier og normer

En kulturs normer og verdier kan være eksplisitte, som for eksempel bedriftens egne verdier eller reglement. De kan også være tause, som for eksempel uuttalte regler der gruppemedlemmene vet det vil bli gitt sanksjoner, enten formelle eller uformelle, hvis de brytes.

Det tredje og mest dyptliggende nivået består av grunnleggende antagelser.

51 3.8.1.3 Grunnleggende antagelser

Dette er antagelser som medlemmene av en gruppe tror på som sannheter. Disse kan oppstå på flere måter, men de to viktigste kildene til grunnleggende antagelser er:

 Lederens egne antagelser som han eller hun påfører gruppen, eller

 At gruppen sammen deler en erfaring

Et eksempel på hvordan en grunnleggende antagelse kan oppstå er hvis lederen innfører en ny markedsføringsplan som går ut på å selge et produkt gjennom internett, og dette viser seg i ettertid å ha vært en dårlig løsning, som resulterer i at flere medarbeidere har måtte forlate bedriften. Dette kan for eksempel føre til to antagelser blant gruppen:

 Å selge produkter over internett er en lite lukrativ måte å selge produkter på

 Lederen er inkompetent og har en dårlig sans for markedsføring

Sjansen for at en slik grunnleggende antagelse vil oppstå, ville i dette tilfellet blitt forsterket gjennom at gruppen ikke bare delte en erfaring, men også av at erfaringen hadde en stor grad av følelsesmessig påkjenning for gruppemedlemmene, i og med at flere medarbeidere mistet sine jobber.

Disse tre nivåene av kultur kan betraktes som et isfjell, hvor kun 10 % av massen ligger over havet.

I sammenheng med organisasjonskultur vil disse 10 % være artefakter. Hovedparten av kulturen ligger “under vann” og kan ikke observeres med det blotte øye.

52 Modell 12: Organisasjonskultur opptrer i ulike nivåer

In document Å samtale på jobb (sider 49-53)