• No results found

Fra Nybegynner til kamp utøver

3. Teoretisk rammeverk

5.3 Kapitalformer og habitus i feltet

5.3.6 Fra Nybegynner til kamp utøver

Jeg vil her gjøre et forsøk på å forklare den sosiale strukturen i feltet. Der jeg først tar for meg den sosiale strukturen ut fra oppdelinger i feltet på bakgrunn av praktiske årsaker og feltspesifikk kapital som er objektifisert, som kan forklare hvordan mengde av MMA kapital påvirker den sosiale strukturen opp til et visst nivå. Videre vil jeg vise til hvordan spillene og kampene om MMA kapital og opparbeidet symbolsk kapital påvirker status og posisjon i miljøet.

Kampsporter som for eksempel karate og jiu-jitsu har veldig ofte en tydelig sosial struktur gjennom objektifisering av felt spesifikk kapital som viser til mengde kapital gjennom beltegraderinger. Beltegraderinger viser tydelig hvor din posisjon er i den spesifikke sosiale strukturen gjennom forskjellige farger på belte. Etter mine erfaringer i MMA så varierer denne praksisen fra klubb til klubb og etter hvilke stilarter som blir benyttet. Hos Tordenskjold MMA klubb har dem ingen belte gradering. Men den praktiske sosiale strukturen er fortsatt ganske tydelig ettersom at treninger er delt opp med forskjellige navn som: Nybegynner trening, videregående trening, og kamp gruppen. De forskjellige treningene sier noe om hvilket nivå og erfaring deltakerne har med sporten. De forskjellige treningene sørger også for at deltagerne til en viss grad er på et tilnærmet likt nivå i forhold til hverandre. Trenere kan på den måten lære bort teknikker på et nivå som er tilpasset medlemmene av de forskjellige treningene. En kan si at å dele opp treningene på denne måten tar hensyn til deltagernes habitus og mengde med kapital samtidig så er dette med på å opprettholde et hierarki som bevitner deltagers

Side | 66

mengde med felt spesifikk kapital. «Forankringen af den sociale struktur i habitus medvirker til at opretholde sociale hierarkier.» (Lisanne Wilken, 2011 s.80)

Den sosiale strukturen ble etter hvert vanskeligere å få tak på. Når man var kommet med på videregående parti så var det ikke lenger noen tydelige skiller viste til noen bestemt sosial struktur utover trener rollen. I følge Bourdieu så bør man se nærmere på hvordan det objektive tillegges betydning eller overses i sosial praksis. Videre må man se på hvilke kapital mengder og sammensetninger som gjør seg gjeldene i feltet. (Lisanne Wilken, 2011) Derfor vil jeg nå se nærmere på kampene og spill om kapitalene som er gangbare i feltet, og hvordan kapitalene blir anerkjent og dermed symbolsk kapital.

I MMA så har jeg tidligere nevnt at alt som blir trent på skal ha verdi i praksis. Det samme gjelder opparbeidet MMA-kapital, man kan si at ens posisjon i miljøet blir i stor grad bestemt etter evne til å omsette MMA-kapital i praksis, ens kapital blir da anerkjent i feltet og kan beskrives som symbolsk kapital. «Kapital er den materielle eller symbolske indsats som giver magt, prestige eller indflydelse inden for et givet felt.»(Lisanne Wilken, 2014 s.14) Noe som viser seg i svarene da jeg spurte informantene om det finnes det noen sosial rang ordning i MMA miljøet.

Svarene viste til at erfaring i miljøet, som antall kamper og hvor lenge man har holdt på var tellende. Som Tommy sa: «Ja, de har jo gjerne litt større status de som har gått kamper, de som har litt erfaring med det» I forhold til kamper så forklarer Harry at man får kred gjennom å «vise atte du faktisk vet hva du driver med» Noen av svarene var mer rettet mot den mer tydelige sosiale strukturen som jeg har omtalt og hvorfor det er slik. Marius henviser til at det ikke er noe belte rangering i klubben og at de som kan mindre får mer oppmerksomhet av treneren og forklarer hvorfor: «Jo flere du har oppe på et bra nivå jo bedre vil alle bli. Det er et fellesskap det å bli bedre!» André forklarer hva han mener klubben har av sosial struktur og er inne på hvorfor det er et skille mellom forskjellige treninger «Advanced parti og nybegynner parti. Kanskje at vi legger opp teknikkene litt mer avansert for de som har trent litt lenger da, og litt enklere for de nye»

Side | 67

Kapitalen trenger ikke være MMA spesifikk, men den må være verdifull i feltet og trenger personer i miljøet for å anerkjenne den. For eksempel:

Feltnotat fra11.02.15: Det var sirkeltrening, Marius skulle gå kamp, han virket veldig fokusert og var i kjempe form. En av øvelsene var slik at man hopper sidelengs over tre puter og stuper ned i en «sprawl», og hopper opp. (Også kalt burpees) Deretter hopper man sidelengs til andre siden og gjentar. Vi var stilt ovenfor hverandre med samme øvelse, jeg la merke til at treneren smilte. Da vi satt i gang så gikk det unna fra start til slutt og vi endte likt, men jeg hadde problemer med å puste og det gjorde vondt i brystet. Så jeg gikk ut og fikk noe frisk luft. Da jeg kom tilbake kom både treneren og Marius bort til meg. «Dæven du begynner å komme i form David» sa treneren høyt så alle kunne høre det og klappet meg på skulderen. Han har aldri før uttalt meg med navnet mitt, og for meg virket det som om han gjorde et poeng ut av det.

Marius takket meg for å ha presset han på denne måten «Det var moro» som han sa.

Det opplevdes nesten som en liten seremoni der mine fysiske kapitaler ble anerkjent. Underveis i min periode i feltet så skjedde det flere lignende episoder som dette. Der fysisk kompetanse ble anerkjent, både med meg selv og andre deltakere. Men vanligvis var det MMA kapital som oftest førte til annerkjennelse i feltet, og gjorde seg gjeldene som symbolsk kapital. Som oftest gjennom sparring, altså gjennom å teste og prøve ut eget opparbeidet MMA kapital mot andre utøvere i klubben. Da har man mulighet til å vise at man behersker teknikkene som blir utøvd i MMA. Men symbolsk kapital er som regel nokså skjult når den oppstår fra MMA kapital i feltet.

Fordi det som regel ikke blir snakket høyt om i motsetning til fysisk relevant kapital. En grunn til dette er at det er en slags konkurranse om denne kapitalen i feltet. Når man sparrer så måler man bokstavelig talt styrke og evne til å omsette MMA kapital mot hverandre i praksis. Det kan hende at en med langt mindre MMA kapital klarer seg bra mot en med mye MMA kapital. Dette er ikke noe treneren roper ut til alle etterpå, men begge involverte utøvere og eventuelt dem som var vitne til det anerkjenner nå MMA kapitalen til den personen som i utgangspunktet har mindre MMA kapital.

Side | 68

Feltnotat fra 18.03.15: John spurte om vi skulle «rulle» en runde, jeg takket ja og vi satt i gang.

Tidligere så har John alltid nærmest lekt seg med meg, men denne gangen klarte jeg å kontre alle hans forsøk på å `submite`24 meg. Og jeg følte vi sparret ganske jevnt i fem minutter, det var en fantastisk følelse å kjenne at teknikkene satt mot en som John. Etterpå gikk jeg bort til han, han blødde neseblod. «Unnskyld» var det første jeg sa vel vitende om at det må ha skjedd mens vi sparret. John svarte: «Nei det er ingenting, tror du traff meg med en albue eller noe mens vi holdt på. (…) Det begynner å hjelpe seg nå.» Jeg svarte: «Ja i det siste har det hjelpt seg en hel del.» Etter dette var det ikke mer snakk om prestasjonen, om man kan kalle det for det.

På vei hjem i bilen så kommenterte Tom sparringen min mot John «Dæven du gjorde det bra mot John i dag, jeg kunne jo nesten ikke se forskjell på dere.»

Denne episoden var lang mer viktig for meg på denne tiden en at jeg klarte å holde følge med Marius som jeg beskrev tidligere. Men det ble ikke annonsert på noen måte som med episoden med Marius. Det kan forklares med at fysisk kapital er anerkjent som viktig og en forutsetning for MMA kapital. Men det er i forhold til bruk og tilegnelse av MMA kapital kampene i feltet hovedsakelig foregår. Kampene om MMA kapital i feltet innebærer en forståelse og aksept for spillets spilleregler eller `doxa` som da bidrar til en relasjon til feltet som ikke er bevisst men blir tatt for gitt. (Lisanne Wilken, 2011) En kan si at det er «stille» enighet om en riktig opptreden eller habitus i forhold til kampene om MMA kapital i feltet.

Men for å virkelig få anerkjennelse i feltet og dermed anerkjenne opparbeidet kapital som symbolsk kapital så må man spille utenfor feltet. Potensiell annerkjennelse gjennom å delta på konkurranser er igjen tydelig, fordi det er tydelig for alle involverte i feltet hvor stor innsatsen er. Og man trenger ikke ha stor kjennskap til feltet for å forstå at man setter sin egen helse som innsats i kamper, det er selvfølgelig også godt kjent i feltet. Som John forklarte i sitt intervju:

«Har jeg kamp så tar jeg det veldig alvorlig, det er jo mye som står på spill, blant annet helsa mi, så hvis jeg kommer inn uforberedt så kan du få så juling at du går annerledes resten av livet eller ser annerledes ut i ansiktet resten av livet.» I tillegg til at man i stor grad setter sin egen opparbeidede kapital og helse på prøve, så setter man også en kollektiv innsats fra klubben på prøve. Hvilke stilarter, treningsmetoder og verdier klubben har, kommer til uttrykk gjennom

24 Submite: Kommer fra det engelske ordet `submission` og er et ord som beskriver at man har utført eller prøver å bruke låsetikker. Altså gjennom å bøye eller låse lemmer i en posisjon som gjør at man setter motstanderen ut av spill.

Side | 69

forskjellige utøvers habitus og kapital i konkurranser. Summen av dette fører til at konkurranse feltet potensielt gir en betydelig mengde med symbolsk kapital, som igjen potensielt kan omsettes i status og posisjoner i klubben. Som Harry forklarte når jeg spurte han om det finnes noen sosial rang ordning i MMA miljøet? «(…) du får jævlig mye kred av å gå kamper ikke sant, selvfølgelig vårs andre ser jo opp til de som faktisk har gått mange kamper ikke sant. Og de får jo da ergo mere kred av de andre som kommer og andre folk som er på gymet. (…) At du viser at du faktisk takla å gå en kamp, asså du har teknikker og du kan gå kamp og du kan liksom vise atte du faktisk vet hva du driver med da» Dette gikk også igjen da jeg spurte informantene spesifikt om hva om hva gir kred i miljøet, det gikk hovedsakelig på det å gå kamper og vinne kamper. Harry inkluderte «å vinne grappling kamper» Som André tidligere har nevnt så inkludere han også folk som ikke gjør det så bra: «Så har du også folk som ikke gjør det så bra da men er skikkelig krigere (…)» Marius er inne på det André forklarte når han sa «Å tape med stil» og fortsetter med «(…) god sportsånd og fancy shit på treninga.» Og oppsummerer med

«(...) alt av prestasjon og hardt arbeid gir kreds.» Marius mener at dem som går kamper har også har et eget lag eller indre kjerne som han forklarer. «Ja det blir jo en indre kjerne i forhold til oss som er aktive konkurrerende så er det jo det. Vi har jo et annet ide med en de som er der for kondisjonen eller lære teknikker og andre årsaker da.» og utdyper «Det er et felleskap, vi veit liksom hva vi går igjennom. Alle vet hva mange er igjennom før en kamp og etter en kamp og sånt noe. Man kan se på hverandre om man er litt nede eller oppe da.»

På bakgrunn av erfaringer fra etnografien og intervju informantene så kan den sosiale strukturen i feltet oppsummeres slik: I starten er den tydelig gjennom egne treninger som:

Nybegynner og videregående parti. Når man er medlem av videregående parti så kan man dele opp i lag som reflekter deres erfaring og hensikt med MMA treningen. Man har dem som trener for å holde seg i form, dem som går kamper, og trenere/coacher. Trenere og coacher har mest makt og innflytelse, men dem som går kamper er dem som blir sett opp til av resten av medlemmene. Posisjonene utover dette er vanskelig å befeste fordi det stadig foregår en kamp om kapitalene, som impliserer at kapital som kan veksles i posisjoner i den sosiale strukturen i feltet stadig forandrer seg. Ettersom utøvere opparbeider seg symbolsk kapital gjennom deltagelse på treninger, i konkurranser og MMA kamper.

Side | 70