• No results found

Forslag til endringer i friskolelova med tilhørende forskrifter

4.10 Oppsummering – forslag til lov- og forskriftsendringer

4.10.2 Forslag til endringer i friskolelova med tilhørende forskrifter

I lov 04.07.2003 nr. 84 om frittståande skolar (friskolelova) foreslås følgende endringer:

§ 6-1 femte ledd skal lyde:

Departementet kan gi forskrift om dokumentasjon for elevtal og om rapportering av elevtal. Departementet kan gi forskrift om at Utdanningsdirektoratet kan innhente

personopplysningar frå fylkeskommunar når det er nødvendig for å kontrollere elevtalsrapporteringa.

I § 6A-7 skal nytt punkt q lyde:

q) § 7-9 første og femte ledd om behandling av personopplysningar.

§ 7-2 c skal lyde:

§ 7-2 c Informasjonsinnhenting og evaluering

Departementet kan gi forskrifter som pålegg dei ansvarlege for opplæringsverksemd etter denne lova og dei som mottar slik opplæring, å gi opplysningar og delta i evalueringar og rapportere om forhold som er av betydning for evaluering av opplæringsverksemda som er omfatta av denne lova.

Utdanningsdirektoratet kan behandle personopplysningar, herunder personopplysningar som nemnt i personvernforordninga artikkel 9, så langt dette er nødvendig for evaluering av opplæringsverksemda som er omfatta av denne lova. Departementet kan gi forskrift om kva opplysningar Utdanningsdirektoratet kan behandle, og om behandlinga.

Ny § 7-9 skal lyde:

§ 7-9 Behandling av personopplysningar

Friskolar, kommunar og fylkeskommunar kan behandle personopplysningar, inkludert personopplysningar som nemnt i personvernforordninga artikkel 9 og artikkel 10, når det er nødvendig for å oppfylle rettar og pliktar eller utføre myndighetsoppgaver i eller med heimel i lova her.

Ved skolebytte kan friskolar hente inn personopplysningar frå andre skolar, inkludert personopplysningar som nemnt i personvernforordninga artikkel 9, som er nødvendig for å oppfylle retten til grunnopplæring og retten til dokumentasjon på opplæringa.

Friskolar som tilbyr vidaregåande opplæring, kan hente inn personopplysningar frå grunnskolar, inkludert personopplysningar som nemnt i personvernforordninga artikkel 9, som er nødvendig for å gjennomføre inntak til vidaregåande opplæring og forebygge fråvær i opplæringa.

Utlevering av personopplysninger etter andre og tredje ledd kan gjøres uten hinder av taushetsplikt.

Departementet kan gi forskrift om behandlinga, blant anna om formålet med behandlingen, behandlingsansvar, kva opplysningar som kan behandles, adgangen til vidarebehandling og tilgang til personopplysningar.

I forskrift 14. juli 2006 nr. 932 til friskolelova foreslås følgende endringer:

Kapittel 2 skal lyde:

§ 2-1 Rapportering frå grunnskolar

Grunnskolar skal rapportere følgjande opplysningar til Utdanningsdirektoratet:

e) opplysningar om grunnskolen f) informasjon om elevar og SFO

g) informasjon om tilsette, kompetanse og ressursar

h) fagval og organisering av opplæringa for ulike elevgrupper

Utdanningsdirektoratet kan behandle opplysningar etter første ledd som indirekte kan knytast til ein enkeltperson, inkludert personopplysningar nemnde i

personvernforordninga artikkel 9 og 10, for å utarbeide statistikk, analyser og til bruk i forsking når det er nødvendig for formål som omtalt i friskolelova § 7-2 c andre ledd.

§ 2-2 Rapportering frå vidaregåande skolar

Vidaregåande skolar skal, utan hinder av teieplikta, rapportere følgjande opplysningar om elevar i vidaregåande opplæring til Utdanningsdirektoratet:

d) informasjon om deltaking i vidaregåande opplæring, for eksempel elevstatus, fagval, rettstype og inntak

e) læringsresultat og gjennomføring, for eksempel karakterar, resultat og karakterpoeng.

f) bakgrunnsinformasjon, for eksempel heimfylke, fødselsnummer, alder og kjønn.

Utdanningsdirektoratet kan behandle personopplysningar etter første ledd, inkludert personopplysningar nemnde i personvernforordninga artikkel 9 og 10, for å utarbeide statistikk, analysar og til bruk i forsking når det er nødvendig for formål som omtalt i friskolelova § 7-2 c annet ledd.

§ 2-3 Nasjonale undersøkingar om skole- og læringsmiljøet for elevane Utdanningsdirektoratet fastset nasjonale undersøkingar om skole- og

læringsmiljøet for elevane. Utdanningsdirektoratet kan godkjenne lokale tilleggsspørsmål frå friskolar. Skolen skal sørgje for at undersøkingane blir gjennomførte og følgde opp lokalt. Det skal være frivillig for elevane å delta i slike undersøkingar. Undersøkingane skal ikkje innehalde direkte identifiserbare personopplysningar.

Utdanningsdirektoratet kan behandle opplysningar etter første ledd som indirekte kan knytast til enkeltpersonar når det er nødvendig for kartlegging av tema som omtalt i første ledd, jf. friskolelova § 7-2 c annet ledd.

§ 2-4 Nasjonale prøver

Utdanningsdirektoratet fastset nasjonale prøver som skal gi skolane kunnskap om elevane sine grunnleggjande ferdigheiter i lesing, rekning og engelsk. Informasjonen frå prøvane skal danne grunnlag for undervegsvurdering og kvalitetsutvikling på alle nivå i skolesystemet. Det er obligatorisk for elevane å delta.

Skolen skal sørgje for at prøver etter første ledd blir gjennomførte.

Utdanningsdirektoratet kan behandle personopplysningar om deltaking i og om resultat frå nasjonale prøver når det er nødvendig for formål som omtalt i første ledd, jf.

friskolelova § 7-2 c andre ledd. Utdanningsdirektoratet kan levere ut resultat frå prøver for den enkelte elev til den skolen eleven går på.

§ 2-5 Kartleggingsprøver

Utdanningsdirektoratet fastset kartleggingsprøver som skal gi kunnskap om kven som treng ekstra oppfølging i lesing og rekning. Skolen skal sørgje for at prøvene blir gjennomførte. Det er obligatorisk for elevane å delta.

Utdanningsdirektoratet fastset frivillige kartleggingsprøver som skal gi kunnskap om kven som treng ekstra oppfølging i engelsk og digitale ferdigheitar. Dersom skolen ønskjer å gjennomføre slike kartleggingsprøver, er det obligatorisk for elevane å delta.

Utdanningsdirektoratet kan behandle personopplysningar om deltaking i og om resultat frå frivillige kartleggingsprøver når det er nødvendig for formål som omtalt i andre ledd, jf. friskolelova § 7-2 c andre ledd. Utdanningsdirektoratet kan levere ut resultat frå slike prøver for den enkelte elev til den skolen eleven går på.

§ 2-6 Internasjonale undersøkingar

Utdanningsdirektoratet har ansvaret for norsk deltaking i internasjonale

undersøkingar, som skal gi kunnskapsgrunnlag for å drive skoleutvikling på nasjonalt nivå. Undersøkingane er utvalsundersøkingar, og det er obligatorisk deltaking for dei skolane og elevane som blir trekte ut til å vera med.

Utdanningsdirektoratet kan behandle personopplysningar om deltakarar i

internasjonale undersøkingar når det er nødvendig for formål som omtalt i første ledd, jf.

friskolelova § 7-2 c andre ledd.

§ 2-7 Fritak frå nasjonale prøver, kartleggingsprøver og internasjonale undersøkingar For elevar som får spesialundervisning etter friskolelova § 3-6, og prøvene klart ikkje vil ha mykje å seie for opplæringa til eleven, kan skolen gjere vedtak om å frita eleven frå å delta i prøver og undersøkingar etter §§ 2-4, 2-5 og 2-6. Det same gjeld elevar som har enkeltvedtak om særskild språkopplæring etter friskolelova § 3-5, og elevar ved internasjonale skolar som mottar opplæring etter læreplanen i grunnleggjande norsk for språklege minoritetar eller annan jamgod plan. Eleven sjølv eller foreldra kan likevel bestemme at eleven skal ta prøvene. Klageinstansen i grunnskolen er Fylkesmannen i kvart fylke. Klageinstansen i vidaregåande opplæring er fylkestinget eller den fylkestinget gir mynde.

Skolar som er godkjende på grunnlag av ei anerkjend pedagogisk retning, skal kunne søkje om å leggje prøvene til eit anna trinn enn det som er fastsett, eller søkje fritak frå å delta i prøvene. Slike søknader må grunngivast ut frå læreplanane til friskolen.

Søknaden skal sendast til Utdanningsdirektoratet.

Internasjonale skolar kan etter søknad til Utdanningsdirektoratet få fritak dersom det verkar openbert urimeleg at elevane skal delta i prøvene.

Utdanningsdirektoratet fastsett nærmare retningslinjer for gjennomføringa av prøvene.

§ 2-8 Ferdigheitsprøver i symjing

Utdanningsdirektoratet fastset ferdigheitsprøver i symjing som skal gi kunnskap om behovet for å styrke svømmeopplæringa til elevane.

Skolen kan gjere vedtak om å frita ein elev frå å delta i heile eller delar av

ferdigheitsprøva i symjing dersom det ikkje er mogleg å leggje prøva til rette for eleven.

Slik tilrettelegging kan ikkje vere så omfattande at eleven ikkje blir prøvd i kompetansemåla som ligg til grunn for ferdigheitsprøva.

Utdanningsdirektoratet fastset nærmare retningslinjer for gjennomføringa av ferdigheitsprøvene.

Kapittel 7B skal ha følgende tittel:

Kapittel 7B Behandling av personopplysninger Nye § 7B-2 til 7B-4 skal lyde:

§ 7B-2 Krav til tilgangsstyring

Friskolar, kommunar og fylkeskommunar skal sørgje for tilgangsstyring slik at dei som arbeider for verksemnda, berre har tilgang til personopplysningar som er omfatta av personopplysningsloven og som behandlast etter lova her, dersom og i den utstrekning som er nødvendig for formål som nemnt i § 7-9. Friskolar, kommunar og fylkeskommunar skal sørgje for at den som arbeider for verksemda, har nødvendig kunnskap om

personvern og informasjonstryggleik før vedkommande får tilgang.

§ 7B-3 Innhenting av opplysninger ved skolebytte

I den utstrekning det er nødvendig for formål som nemnt i friskolelova § 7-9 andre ledd kan friskoler innhente følgende opplysninger om elever i forbindelse med skolebytte:

a. tidlegare gjennomført opplæring, inkludert fagsammensetning b. karakterar som skal førast på vitnemål eller kompetansebevis c. fråvær som skal førast på vitnemål eller kompetansebevis.

Kommunen og fylkeskommunen kan dele dei opplysningane frå vedtak om skolebytte etter friskolelova § 2-4, jf. opplæringslova § 9 A-12 som den nye skolen treng for å kunne vareta eleven som flyttast og andre elevar på skolen.

Skolene kan også dele andre opplysningar som er relevante for opplæringa til eleven dersom eleven eller foreldra tillet det.

§ 7B-4 Innhenting av opplysninger ved overgang fra grunnskole til vidaregåande opplæring

I den utstrekning det er nødvendig for formål som nemnt i friskolelova § 7-9 tredje ledd kan friskolar som tilbyr vidaregåande opplæring innhente følgjande opplysningar om elevar fra grunnskolar:

a. om grunnskolen er fullført b. halvårskarakter frå 10. trinn

c. karakterar som førast på vitnemål for grunnskolen d. fråvær som førast på vitnemål for grunnskolen.

Skolene kan også dele andre opplysningar som er relevante for opplæringa til eleven dersom eleven tillet det.

§ 7B-5 Bruk av ikkje-anonyme læringsmiljøundersøkingar

Skolane kan bruke ikkje-anonyme læringsmiljøundersøkingat som ein del av det forebyggjande skolemiljøarbeidet etter opplæringslova § 9 A-3 i tilfeller der slike undersøkingar er hensiktsmessig for å karleggje læringsmiljøet, finne eigna tiltak for å forbetre relasjonar og sikre alle elever iet trygt og godt skolemiljø.

Skolane kan bruke ikkje-anonyme læringsmiljøundersøkingar i oppfølginga av ein konkret mistanke etter opplæringslova §§ 9 A-4 og 9 A-5 ved langvarige, uoversiktlege eller kompliserte utfordringar i skolemiljøet, der andre måtar å undersøke på ikkje har ført fram.

Ikkje-anonyme læringsmiljøundersøkingar må gjennomførast slik at dei i minst mulig grad grip inn i personvernet til elevane. Undersøkingar etter første ledd kan berre omfatte spørsmål om negative relasjonar der enkeltelever ikkje kan navngis. Skolane skal på eigna måte kontrollere om opplysningane er riktige før desse leggjast til grunn for val av tiltak.

5 Diverse andre skoler