• No results found

Foreldreinvolvering i skolen

2 Ressurser

3.1 Foreldreinvolvering i skolen

Det er etter hvert veldokumentert at høy grad av involvering av foreldrene i barnas skolegang generelt bidrar til å fremme barnas faglige og sosiale utvikling. Dette er sentralt for at barn skal fungere positivt og godt i skolehverdagen. Foreldrenes involvering i skolen fremmer barnets sosiale fungering og kan få barnet til i større grad å følge skolens regler, og avstå fra aggressiv atferd. Manglende eller dårlig samarbeid mellom foreldre og skole kan derimot fungere som en opprettholdende faktor i forhold til barns atferdsvansker og føre til at atferdsvanskene vedvarer eller styrkes(deutroligearene.uit.no).

Vi har spurt ungdommen hvor involvert de opplever at foreldrene er i skolen og utdanningen deres. Dette er gjort ved at de unge skal vurdere en del utsagnpasser deres situasjon.

Svaralternativene var stemmer svært godt, ganske godt, ganske dårlig og svært dårlig.

Tabellen viser andelen som oppgir at utsagnene stemmer svært/nokså godt, Fordelt på ungdomskolene.

54

De aller fleste elevene oppgir at foreldrene er interessert i skolearbeidet, syns det er viktig at de har høyere utdanning og at foreldrene oppmuntrer dem til å satse på skolen. Mange elever oppgir også at foreldrene ofte roser dem for skolearbeidet deres, og at foreldrene ofte hjelper dem med skolearbeidet. Det er ingen store variasjoner mellom skolene på disse utsagnene.

Litt færre oppgir at foreldrene kontrollerer leksene. Her er det litt variasjon mellom skolene.

71 % av Byskogenelevene oppgir dette, mens 61% av Presterødelevene oppgir tilsvarende.

Utsagnet; mine foreldre syns det er viktig at jeg får en jobb så raskt som mulig slik at jeg kan begynne å tjene penger, kan gi rom for ulike forståelser. Det kan for eksempel forstås som lønnet ekstrajobb, eller at det er viktig å få en jobb raskt etter endt utdanning slik at de kan begynne å tjene penger, men det kan også forstås som foreldrene syns det er viktigere å komme i jobb å begynne å tjene penger, enn å ta lang utdannelse. Men det er kun en liten gruppe som oppgir at foreldrene syns det er bortkastet å ta lang utdanning. 13% av Byskogenelevene oppgir dette, mens kun 8% av Semelevene oppgir tilsvarende.

Tabellen på neste side viser svarfordelingen på videregående skole.

8

Mine foreldre synes det er bortkastet å ta lang utdannelse Mine foreldre snakker sjelden med meg om skolen Mine foreldre synes det er viktig at jeg får en jobb så raskt som

mulig slik at jeg kan tjene penger

Mine foreldre kontrollerer at jeg gjør leksene mine Mine foreldre hjelper meg ofte med skolearbeidet Mine foreldre roser meg ofte for skolearbeidet mitt Mine foreldre oppmuntrer meg til å satse på skolen Mine foreldre synes det er viktig at jeg tar høyere utdanning Mine foreldre er svært interessert i skolearbeidet mitt

Byskogen Kongseik Presterød Ringshaug Sem

55

Nesten alle elevene oppgir at de opplever foreldrene som interessert i skolearbeidet, og 91%

av Greveskogenelevene oppgir at foreldrene syns det er viktig at de tar høyere utdanning.

Nesten alle elevene på begge skolene oppgir at foreldrene oppmuntrer dem til å satse på skolen, og rundt en tredjedel oppgir at foreldrene ofte roser dem for skolearbeidet. Litt færre elever oppgir at foreldrene hjelper dem med skolearbeidet. Flere av Færderelevene oppgir at foreldrene kontrollerer at de har gjort leksene. 48% av Færderelevene oppgir dette, 36% av Greveskogenelevene oppgir tilsvarende. Også her er det litt uklart hva ungdommen har forstått med utsagnet mine foreldre synes det er viktig at jeg får en jobb så raskt som mulig slik at jeg kan tjene penger. Men hvis vi ser dette i sammenheng med hvor mange som oppgir at foreldrene syns det er bortkastet at de tar lang utdanning, så er det nærliggende å anta at ungdommen har forstått dette som etter endt utdanning eller som ekstra jobb. 6% av

Greveskogenelevene oppgir at foreldrene synes det er bortkastet å ta lang utdanning, 19% av Færderelevene oppgir tilsvarende.

Vi har og sett på foreldrenes involvering og kjønn. Den meste markante kjønnsforskjellen ser vi på utsagnet mine foreldre syns det er viktig at jeg får en jobb så raskt som mulig slik at jeg kan tjene penger. Her oppgir 62% av guttene at dette stemmer svært/nokså godt, 45 % av jentene oppgir tilsvarende. Litt flere gutter enn jenter oppgir også at foreldrene kontroller at de har gjort leksene sine. 62% av guttene oppgir dette, mens 53% av jentene svarer det samme. Det er også en kjønnsforskjell på utsagnet mine foreldre syns det er bortkastet at jeg tar lang utdannelse. 15% av guttene svarer dette, kun 6% av jentene oppgir tilsvarende.

6

Mine foreldre synes det er bortkastet å ta lang utdannelse Mine foreldre snakker sjelden med meg om skolen Mine foreldre synes det er viktig at jeg får en jobb så raskt som

mulig slik at jeg kan tjene penger

Mine foreldre kontrollerer at jeg gjør leksene mine Mine foreldre hjelper meg ofte med skolearbeidet Mine foreldre roser meg ofte for skolearbeidet mitt Mine foreldre oppmuntrer meg til å satse på skolen Mine foreldre synes det er viktig at jeg tar høyere utdanning Mine foreldre er svært interessert i skolearbeidet mitt

Færder Greveskogen

56

En del av det å være involvert i ungdommens skolegang er kontakten foreldrene har med skolen. Vi har spurt ungdommene om foreldrene pleier å gå på foreldremøter. Tabellen er fordelt på ungdomskolene.

De fleste foreldrene går alltid eller som regel på foreldremøter. En liten gruppe av elevene oppgir at foreldrene går av og til. En svært liten gruppe av elevene oppgir at foreldrene aldri går. Det er noe variasjon mellom skolene, men av de elevene som oppgir at foreldrene aldri går på foreldremøte så er det ikke store variasjonen.

Vi har stilt elevene ved de to videregående skolene det samme spørsmålet. Tabellen på neste side viser svarfordelingen.

66

30

4

1 59

32

7

1 63

33

3 2

61

31

7

3 52

36

9

3 0

25 50 75 100

De går alltid på foreldremøter De går som regel på foreldremøter

De går av og til på foreldremøter

De går aldri eller nesten aldri på foreldremøter

Byskogen Kongseik Presterød Ringshaug Sem

57

Tallene viser at det er liten varisjon mellom de to videregående skolene. Det er en liten økning av elever som oppgir at foreldrene aldri eller bare av og til går på foreldremøter, enn det vi fant ved ungdomskolene. Vi fant og at det er noe varisajon mellom kjønnene og om foreldren går på foreldremøter. 62% av guttene oppgir at foreldrene alltid går på foreldremøter, 52% av jentene oppgir det samme. Deretter oppgir 37% av jentene at foreldere som regel går på foreldremøter, 31% av guttene oppgir tilsvarende, og 5% av guttene oppgir at foreldrene går av og til, 8% av av jentene oppgir svarer det samme. En svært liten del oppgir at foreldre aldri går, 2% av guttene gjør det og 3% oppgir tilsvarende.