• No results found

59 folkevalgte eier 124 aksjeposter: Slik vil de rydde opp i hemmeligholdet

Dagbladet. tirsdag 29. september 2015, 12:29. Oppdatert 12:33

Eiliv Frich Flydal

SV foreslår at de folkevalgte eierskapsinteresser opplyses i alle komiteinstillinger og vedtak.

Eiliv Frich Flydal eff@dagbladet.no Mari Sand Malm msm@dagbladet.no

(Dagbladet): Stortinget lager rammevilkår, lover for norske bedrifter og selskaper. Dagbladet har avslørt at næringspolitikere på Stortinget tjener penger på selskaper de regulerer, har akser i våpen, shipping og laks og treffer selskapene de eier aksjer i på grillfest og i eksklusive møter, i jobben som folkevalgt.

Ved årsskiftet talte Stortingets aksjeklubb 59 folkevalgte med 124 aksjeposter i norske og

utenlandske selskaper. Det viser et uttrekk Dagbladet har gjort fra aksjonærregisteret.

Som stortingsrepresentant har man jevnlig tilgang på børssensitiv informasjon og regulerer næringslivet.

Mange av aksjepostene er ikke ført opp i Stortingets interesseregister.

Det skyldes to ting: Enten lar de folkevalgte være å føre opp eierskapet fordi verdien er under grensen 90 500 kroner, som Stortinget har satt selv. Eller fordi representantene bryter regelverket ved å la være.

Dobbeltroller

Flere stortingspolitikere har de siste dagene gått ut og uttrykt misnøye med dobbeltrollene mange kolleger har, når de regulerer selskapene de selv eier aksjer for hundretusener eller millioner av kroner i.

Som landets øverste forsamling er det bare Stortinget selv som kan endre regelverket for aksjeeierskap. En slik endring, som vil inngå i Stortingets

forretningsorden, kan komme allerede i løpet av høsten.

SVs plan

Sosialistisk Venstrepartis stortingsgruppe har et forslag klart, som de vil sende presidentskapet.

- Vår forslag er at det i alle komiteinnstillinger skal opplyses om hvilke aksje- og eierinteresser medlemmene i komiteen har som berøres av forslagene. Da får leseren vite eksplisitt hvilke konsekvenser sakens utfall har for representantene.

Det er ryddig og åpent, sier næringspolitisk talsmann Torgeir Knag Fylkesnes til Dagbladet.

SV ønsker også å oppheve minimumsgrensa for å opplyse om slike eierinteresser som i dag er satt til folketrygdens grunnbeløp, eller 90 500.

- Forslaget skal omfatte all eierskap i næringslivet,

også i landbruket. Skal man vedta en

landbruksmelding, så skal det stå oppført dersom representanten eier en gård med kyr som påvirkes av melkekvoten, sier Fylkesnes.

Også leder i næringskomiteen Geir Pollestad og medlem av ønsker å oppheve dagens grense for når representanter skal opplyse om aksjeeierskap.

Ap vil vurdere

Også Arbeiderpartiet ser behovet for en gjennomgang av regelverket.

- Vi vil vurdere grensa for når man skal opplyse om eierskap. Og reglene bør omfatte byråkratiet, sier medlem i næringskomiteen Else-May Botten til Dagbladet.

- Bra at dette blir tatt opp. Vi må gjennomgå

regelverket for og lage klare retningslinjer, sier Botten.

Les alle Dagbladets avsløringer om aksjonærregisteret her

Eiere i byråkratiet

I dag skriver Dagens Næringsliv at flere

departementsråder og høytstående embedsmenn eier aksjer i selskaper som berøres av regjeringens eierskapspolitikk og andre politiske føringer.

Venstres stortingsrepresentant, Sveinung Rotevatn, sier at de siste dagers avsløringer synliggjør behovet for en gjennomgang.

- Dagbladets dekning tyder også på at bevisstheten rundt rollekonflikter for folkevalgte og embetsmenn ikke er der den skal være. Det ville vært klokt av Jan Tore Sanner å få en gjennomgang av hvordan retningslinjer og praksis er for offentlig ansatte saksbehandlere, uttalte Rotevatn til Dagbladet i går.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore

forsterke de etiske retningslinjene.

Dagbladet har vært i kontakt med Sanner med spørsmål om han kan presisere hvordan et slikt regelverk bør se ut, men det ønsker han ikke å gjøre.

AKSJONÆRREGISTERET OG ÅPENHET:

Aksjonærregisteret inneholder data som blir

innberettet gjennom aksjonærregisteroppgaven, som innberettes av alle aksjeselskaper. Per i dag er rundt 800 000 personer og selskap registrert med totalt 1,8 millioner poster.

Fram til nå har registeret ikke vært åpent for

journalister eller privatpersoner som ønsker å vite hva selskaper eller privatpersoner eier av aksjer.

Fra nå av kan hvem som helst be om innsyn i registeret. I første omgang vil man få en kopi av registeret per 31.12.2014. Neste år vil kopien stamme fra 31.12.2015. Etter hvert er målet at det skal være en søkbar database, slik rolleregisteret over

styremedlemmer er i dag.

Det er flere år siden pressen første gang ba Finansdepartementet åpne aksjonærregisteret for innsyn. Journalist Vegard Venli i fagbladet Kommunal rapport er blant de som har presset hardt på for å åpne aksjonærregisteret.

- Vi ønsket opprinnelig om å finne fram til kommunalt ansatte og politikere som eier aksjer i selskaper som handler med kommunen. Vi hadde sett noen

enkelteksempler, men ville se helheten. Og rent prinsipielt bør det være helt åpent for alle hvem som eier aksjer i Norge, på lik linje med hvem som har styreverv. Aksjeeiere kan drive forretningsvirksomhet med redusert krav om personlig ansvar, det er ingen grunn til hemmelighold, sier Venli til Dagbladet.

VIL RYDDE OPP SELV: Politikere fra flere partier vil rydde opp i hemmeligholdet av aksjeeierskap som Dagbladet har avslørt den siste uka. Her åpner Kong

Dagbladet

FORSLAGSSTILLER: Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET

STØTTER GJENNOMGANG: Stortingsrepresentant Else-May Botten (Ap). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

PENGER I SELSKAPER DE REGULERER: Odd Omland (Ap), Jørund Rytman (Frp) og Ove Trellevik (H) sitter i Stortingets næringskomite og eier aksjer i henholdsvis Telenor, Kongsberg gruppen og Austevoll Seafood.

Foto: Dagbladet/Scanpix/Stortinget

© Dagbladet

Se webartikkelen på http://ret.nu/hfrYho8

Rytman og reglene

Drammens Tidende. tirsdag 29. september 2015, 12:49

Drammens Tidende

Aksjonærregisteret har nå åpnet seg for innsyn.

Jørund Rytman (Frp) og hans kolleger i politikken bør gjøre det samme.

Leder Journalister, og alle andre som ønsker det, kan fra nå av be om innsyn i hva enkeltpersoner og

selskaper eier av aksjer. Avisen Dagbladet fulgte denne uken opp åpningen av aksjeregisteret med å

undersøke hva våre næringspolitikere på Stortinget eier av aksjeposter. Frp- og Buskerudrepresentant Jørund Rytman (bildet) er blant stortingspolitikerne som blir omtalt under tittelen: Tjener penger på selskaper de regulerer. Dagbladet kan fortelle at Jørund Rytman eier aksjeposter i to selskaper han har mulighet til å påvirke fra sin post i næringskomiteen. Avisen vier spesielt eierposten i våpenprodusenten Kongsberg Gruppen ASA stor plass. Rytman har pleiet direkte kontakt med Kongsberg Gruppen, både via møter og årlig grillfest, samtidig som han har hatt eierinteresser i bedriften.

Som medlem av næringskomiteen har han argumentert for å redusere statens eierandel i det samme selskapet.

Rytman svarer: - Flere politikere bør eie aksjer

Rytman har ikke brutt noe formelt regelverk.

Stortingsrepresentanter en nemlig ikke forpliktet til å rapportere inn eierinteresser under 90.5000 kroner i Stortingets interesseregister. Rytmans aksjepost i KongsbergGruppen er mer beskjeden enn som så, den har per nå en anslått verdi på i underkant av 25.000 kroner. Han har eid aksjene omtrent like lenge som han har sittet på Stortinget, han kan ikke huske

kjøpstidspunktet nøyaktig.

Den økonomiske gevinsten politikeren Rytman eventuelt kunne ha hentet ut ved å forsøke å påvirke Kongsberg Gruppens aksjekurs gjennom, er så liten at den ikke er egnet til å utløse noen stor harme. Det er allikevel uheldig at Rytman selv ikke har reflektert over sammenhengen mellom aksjeposten i

Kongsberg-i.

Hvis du på den ene siden er en politiker som argumenterer for å selge våpen til Israel og på den andre siden er en privat investor som eier aksjer i selskapet som kan tjene på det, vil det være lett for den som ønsker det å så tvil om din habilitet. Du er per definisjon inhabil hvis det foreligger omstendigheter som er egnet til å svekke tilliten til din upartiskhet.

- Flere politikere burde investere i aksjer, sier Jørund Rytman. Det er ikke forbudt for en politiker å handle aksjer. Men det er ikke forbudt for en politiker å være åpen heller. Jørund Rytman burde ha rapportert inn sin lille aksjepost i KongsbergGruppen. Eller kvittet seg med den.

Det kan selvsagt fremstå som flisespikkeri å henge seg opp i Rytmans lille aksjepost. Dette handler

imidlertid ikke mest om flisespikking. Det handler om prinsipper. I dette tilfellet det som for politikere burde være to av de helligste av dem alle: Habilitetsprinsippet og åpenhetsprinsippet.

Dette handler imidlertid ikke mest om flisespikking.

Det handler om prinsipper.

Trist utvikling for demokratiet

Møt Drammens nye varaordfører, Yousuf Gilani Han, hun - eller hen?

© Drammens Tidende

Se webartikkelen på http://ret.nu/ndelIsnb