• No results found

Regulering av fisket etter breiflabb og kveite i 2011

REGULERING AV FISKET ETTER BREIFLABB OG KVEITE I 2011

4 FORSLAG TIL REGULERING AV BREIFLABB I 2011

4.1 FISKE MED GARN

I forbindelse med evalueringen av tiltakene i fisket etter breiflabb, som ble gjennomført i 2009, viste Havforskningsinstituttet til at en reduksjon i innsatsen i garnfisket trolig ville bidratt til økt lønnsomhet i det norske garnfisket på lengre sikt. Fiskeridirektoratet deler denne oppfatning.

Fiskeridirektoratet vil likevel i hovedsak det neste året prioritere kontroll og oppfølging av allerede iverksatte reguleringer. Slik kontroll vil særlig rettes mot følgende reguleringer:

- Minstemål på 60cm - Maskevidde 360mm.

- Røkting av garn hver tredje dag.

- Maksimum garnmengde på 500 garn per fartøy.

- Fredningstid

- Rapportering om setting av garn, opphaling av garn ved avslutning av fisket, tap av garn og funn av tapte garn.

Kravet om røkting av garn hver andre dag ble innført i 1995. Dette ble endret i inneværende års reguleringer til hver tredje dag. Fiskeridirektoratets anbefaling i fjor var at en slik endring burde baseres på undersøkelser som tilsier at kvaliteten på fisken ikke reduseres ved lenger røktingstid, og at risikoen for vrakfisk ikke økes. På nåværende tidspunkt eksisterer det ikke data for som vurderer dette spørsmålet for breiflabb, men Møreforskning har gjennomført et prøvefiske etter blåkveite med garn, for å framskaffe dokumentasjon angående hvilken effekt garns ståtid har på kvaliteten av fangstene og mengden utkast.1 Følgende fremgår av

rapportens sammendrag:

”Prøvefiske ble gjennomfort med garnbaten ”Nordic Prince” vest for Husøy på Senja (Kjerringbergryggen) fra 17. til 30. august 2010. Garnlenker med ståtid fra en til fire dager ble fisket vekselvis i løpet av perioden. Om bord ble en andel av fangsten på alle garnlenker

1 Rapport nr: Å1009: Kvalitet på garnfanget blåkveite i relasjon til ståtid

registrert etter gitte kvalitetskriterier for sjødødhet, påvirkning av bunndyr, og redskapsskader.

Valg av kvalitetskriterier var dekkende, og det ble ikke observert andre årsaker til kvalitetsreduksjon under forsøksfisket. De viktigste årsakene til kvalitetsreduksjon var påvirkning av bunndyr og sjødødhet. Påvirkningen økte med økende ståtid, og mest markant synes endringen å være fra ett til to døgns ståtid. Noe uventet ble det ikke funnet signifikante forskjeller i fangstrate mellom garnlenker med ståtid fra ett, to, tre og fire døgn. Imidlertid var det en tydelig økning både i faktisk utkast og i andelen utkast av totalfangst, fra en ståtid på ett til to døgn. Mellom ståtider på to, tre eller fire døgn synes mengde og andel utkastet å øke svakt.

Fraværet av økende fangstrater og tydeligere reduksjon i kvalitet på fangsten i garnlenker med ståtid fra to til fire døgn, indikerer at det til en hvis grad skjer en ”utskifting” av fisk i garnene.

Resultatene indikerer at dette skjer ved at individer kontinuerlig både fanges og forsvinner ut av garnene. En faktor her er påvirkning av bunndyr som bidrar til å fjerne individer fra fangstene. Resultatene kan ikke utelukke at det allerede ved to døgns ståtid kan vare en betydelig uregistrert fiskedødelighet. Det er nærliggende å anta at andelen uregistrert fiskedødelighet øker fra to til fire døgns ståtid.”

Tilsvarende undersøkelser er foreløpig ikke gjort for fiske etter breiflabb med garn og konklusjonene i denne rapporten i forhold til blåkveite og røktingstid kan derfor ikke direkte overføres til dette fiske etter breiflabb. Fiskeridirektoratet mener likevel at denne rapporten gir klare indikasjoner på at røkting hver tredje dag av breiflabbgarn ikke er tilstrekkelig i forhold til fangstens kvalitet og risikoen for skjult fiskedødelighet eller utkast, selv om det skulle være enkelte biologiske forskjeller mellom blåkveite og breiflabb som skulle tilsi at breiflabb tåler lenger røktingstid.

Fiskeridirektoratet vil anbefaler derfor at røktingstiden ved fiske etter breiflabb med garn settes til hver andre dag.

Fiskeridirektøren ber om innspill fra Reguleringsmøte angående røktingstiden av breiflabbgarn.

Garnfisket etter breiflabb og kveite er både tids- og områdebegrenset nord for 62⁰N. I forbindelse med fastsettelse av årets regulering av fisket etter breiflabb foreslo

Fiskeridirektoratet at fredningstiden i området mellom 63ºN og 64ºN ble utvidet slik at den ble harmonisert med fredningstiden nord for 64ºN for å begrense et skjult uttak av kveite.

Fiskeri- og kystdepartementet fulgte denne anbefalingen når årets regulering ble fastsatt, men endret reguleringen i forhold til fredningstiden 14. januar 2010 slik at fredningstiden nord for 62ºN ble likelydende som reguleringsåret 2009.

Dette innebærer at det i dag er forbudt å fiske etter breiflabb med garn nord for 64 N fra og

kveite med andre redskap enn krok nord for 62 N fra og med 20. desember til og med 31.

mars. Av tabell 5 fremgår fredningsperiodene som røde felter, mens de grønne feltene angir overlappende perioder hvor det ikke er fastsatt fredningstid.

Tabell 5: Fredningsperiode for breiflabb og kveite, jf utøvelsesforskriften § 34

Desember Januar Februar Mars April Mai

Breiflabb mellom 62°N - 64°N 20.mai

Breiflabb nord for 64°N 20.des 20.mai

Kveite nord for 62°N 20.des

Som følge av adgangen til å fiske etter breiflabb i vesentlige deler av fredningstiden for kveite mellom 62⁰N og 64⁰N forekommer et uregistrert, eventuelt feilregistrert uttak av kveite i fredningstiden. Dette kan for eksempel skje ved at det benyttes monofilgarn i fisket etter breiflabb. Det er forbud mot å bruke slike garn i fisket etter kveite.

Fiskeridirektoratet er av den oppfatning at harmonisering av fredningstiden på breiflabb og kveite vil bidra til å redusere det uregistrerte og feilregistrerte uttaket. De siste årene har fredningstiden på breiflabb og kveite gradvis blitt harmonisert. Fiskeridirektoratet anbefaler at denne prosessen videreføres ved at skille i fredningstiden for breiflabb blir flyttet fra 64°N til 62°N for å redusere uregistrert uttak av kveite i fredningstiden. Dette innebærer at det vil være forbud mot å fiske breiflabb med garn nord for 62ºN fra og med 20. desember til og med 20.

mai, som igjen vil bidra til å redusere uregistrert uttak av kveite og dermed verne kveitebestanden.

Næringen har stilt spørsmål ved hensiktmessigheten av å innføre tekniske reguleringer i enkelte fiskerier for å gi vern i andre fiskerier. I det foreliggende er målarten forskjellig, men redskapet og utbredelsesområdet er sammenfallende. I tillegg foreligger et vernebehov for begge arter. Fiskeridirektoratet vil understreke at dette er normal praksis og kan peke på flere reguleringstiltak som er innført i fiskerier med tanke på å beskytte fisk som tas for eksempel som bifangst i disse fiskeriene. Det vises for eksempel til områdene (Patchbanken og

Egersundbanken) i Nordsjøen som er stengt for industritrålfiske på grunn av risikoen for innblanding av andre arter under gjeldende minstemål. Fiskeridirektoratet understreker at det er helt nødvendig å se reguleringstiltak i sammenheng for å oppnå ønsket forvaltning av bestandene.

Tabell 6: Fangst (tonn) av breiflabb av norske fiskere som fisker med garn i området mellom 62ºN

1Landings- og sluttseddelregisteret per 27.10.2010.

Tabell 6 viser fangsttall ved fiske etter breiflabb med garn mellom 62ºN og 64ºN fra 2005 til 2010. Uthevede områder angir måneder som helt eller delvis vil bli påvirket av ovenfor nevnte endring. Tabellen viser at det foregår et marginalt fiske etter breiflabb med garn i perioden og området Fiskeridirektoratet ønsker å frede.

Fiskeridirektøren finner likevel at det kan være hensiktmessig å videreføre gjeldende fredningstid i påvente av mer data i forhold til behovet for vern av kveite i det området som hittil ikke er harmonisert.

Fiskeridirektøren foreslår å videreføre gjeldende fredningstid for breiflabb.

I henhold til gjeldende regelverk er det ikke tillatt med mer enn 500 garn per fartøy. Norges Fiskarlag ønsker å differensiere antall garn i henhold til fartøyets størrelse. Tabell 7 viser fangst av breiflabb med garn fordelt etter fartøyenes størrelse. Brorparten av fangstene er tatt av en gruppe.

Tabell 7: Registrert fangst (tonn) av breiflabb av norske fartøy som fisker med garn fordelt etter størrelse1

Fartøyets største lengde 2007 2008 2009 2010

0-9,99 m 419 392 383 315

1Landings- og sluttseddelregisteret per 27.10.2010.

Fiskeridirektoratet er av den oppfatning at en slik differensiering vil ytterligere komplisere kontrollen av dette fiskeriet. Samtidig vises det til at næringen har argumentert med at det var vanskelig å gjennomføre røkting annenhver dag med gjeldende garnmengde.

Fiskeridirektoratet ser derfor ingen grunn til å øke antall garn. Dette tilsier heller at det er behov for en differensiering av antall garn fra 500 garn og nedover. Tabell 7 viser også at det aller vesentligste av breiflabben som fiskes med garn tas av fartøy mellom 10 og 15 meter.

Fiskeridirektoratet ser derfor ingen grunn til at det skal differensieres innenfor denne gruppen.

Fiskeridirektoratet foreslår å opprettholde antall tillatte garn per fartøy.