• No results found

EN KORT PRESENTASJON AV TEAMENES KONTEKST OG BAKGRUNN

KAPITTEL 4 INTEGRERING OG INTERAKSJON

4.2. EN KORT PRESENTASJON AV TEAMENES KONTEKST OG BAKGRUNN

Case 1 er et kryssfunksjonelt prosjektteam og satt sammen av en prosjektleder og ti personer fra forskjellige seksjoner som har ansvar og kompetanse innenfor de ulike fagområder knyttet til teknologien ved høyspentnettet i Norge. Prosjektet er delt inn i ulike del aktiviteter med et

definert individuelt ansvar etter spesialisering på de ulike komponentene som utgjør teknologien. Prosjektet er et forsknings- og utviklingsprosjekt med en tidshorisont på tre år.

Hovedmålet for prosjektet er å undersøke mulighetene for å oppgradere kapasiteten på eksisterende teknologi for en del av høyspentnettet i Norge. Bakgrunnen for dette er at overføringene i høyspentnettet øker og det vil kunne bli behov for å øke kapasiteten i fremtiden. Resultatet fra prosjektet skal benyttes som beslutningsgrunnlag for i hvilken grad den eksisterende teknologien kan oppgraderes eller om nye linjer må bygges ved et eventuelt behov for større kapasitet. Teknologien har fastsatte rammer for kapasitet, og prosjektet skal undersøke i hvilken grad disse rammene kan utvides. Ved et eventuelt behov for kapasitetsøkning vil en oppgradering kunne gi store økonomiske og miljømessige gevinster ved at man kan benytte eksisterende høyspentnett og traseer fremfor å bygge nytt. Den aktuelle teknologien består av en rekke komponenter både på det mekaniske og på elektrosiden. I tilknytning til komponentene er det en rekke normer og forskrifter for kapasitet, miljø og sikkerhet. Hensikten med å organisere dette arbeidet i et kryssfunksjonelt prosjektteam er kompleksiteten med mange forskjellige komponenter og at en eventuell oppgradering må ses som en helhet. Endringer eller oppgradering av en komponent kan skape konsekvenser for andre komponenter.

Case 2 - et arbeidsteam

Case 2 er en av fem team i sør Norge som er spesialisert i vedlikehold og utbedringsoppgaver på høyspentnettet. Teamet er organisert med en teamleder og seks medlemmer. Teamet har vært og er fortsatt inne i en omstillingsfase fra forvaltning til å være en del av en konkurranseutsatt bedrift. Teamet ble skilt ut som en del av et konkurranseutsatt entreprenørselskap fra Statnett (netteier av høyspentnettet) for tre år siden. Forholdet mellom netteier og teamet har endret karakter fra å være en organisasjonsenhet til å bli et forhold mellom kunde og tjenesteyter. Netteier har ikke erfaring med å etterspørre tjenester og vurdere anbud, og teamet har ikke erfaring med å opptre markedsorientert og tilby tjenester i markedet. Som en del av denne omstillingsprosessene har teamet en overgangskontrakt med netteier som skal trappes ned samtidig som eksterne oppdrag skal økes. Denne overgangskontrakten er iverksatt for å lette omstillingsprosesser både for teamene i entreprenør og for netteier. Når kontrakten med netteier utløper vil den settes ut på anbud i det åpne markedet. Hoveddelen av arbeidsoppgavene knyttes til hovedkontrakten med netteier

med et ansvar for registrering av feil og behov for utbedringer på høyspentnettet. Utførelsen av selve vedlikeholdet og utbedringer er tilleggsbestillinger som teamet nå i større og større grad må legge inn anbud i konkurranse med andre aktører i markedet. I tillegg til hovedkontrakten har teamet blitt tilført en del nye oppgaver gjennom mindre oppdrag i markedet innenfor fiberspinning og teletjenester knyttet til høyspentnettet.

Case 3 - et mellomlederteam

Case 3 er et mellomleder team med en teamleder og fem medlemmer. Teamet har et felles ansvar for vedlikehold og utbedringsoppgaver på høyspentnettet i region sør Norge. Hvert enkelt medlem har et individuelt lederansvar for et tilsvarende team som i case 2 og de har et samlet felles ansvar for hele regionen som består av fem vedlikeholdsteam. Teamet er også en del av de samme omstillingsprosessene til en ny virkelighet som team 2. Medlemmene i teamet har kontakt med kunder, og de har et uformelt nettverk utenfor organisasjonen som de har opparbeidet gjennom et langt arbeidsforhold i organisasjonen. Ved at de nå i større grad skal bli mer markedsorientert må de også ta mer initiativ for å skape eksterne kontakter og oppdrag.

Case 4 - et prosjektteam

Case 4 et treårig såkalt ”turn key”-prosjekt for bygging av et høyspentstrekk i Finland.

Prosjektet har således totalansvaret fra prosjektering til selve gjennomføringen og levering.

Prosjektteamet består av fire medlemmer, en prosjektleder og tre andre medlemmer som er knyttet til prosjektet på bakgrunn av ønsket erfaring. Prosjektteamet ble opprettet som et resultat av å ha vunnet en internasjonal anbudskonkurranse. Markedet i Norge for bygging av høyspentstrekk svinger, og i perioder er det få oppdrag med linjebygging og de er dermed avhengig av å orientere seg utenfor Norge for å få oppdrag. Prosjektet opererer i et nye omgivelser, og er det første utenlandske selskap som har fått et slikt oppdrag i Finland. Flere tilsvarende prosjekter skal iverksettes i Finland og det anses som viktig å levere et godt produkt og resultat som en mulighet for flere tilsvarende oppdrag i dette markedet. Prosjektet har også til hensikt å være et referanseprosjekt i det nye selskapet, og anses også som viktig av organisasjonen for å vise at de er i stand til å gjennomføre slike prosjekter på lik linje med

andre aktører i et marked. Prosjektet arbeider i et konkurranseutsatt marked, og er sammen med team 2 og 3 del av det samme entreprenørselskapet.

Case 5 - et arbeidsteam

Case 5 har fem medlemmer og er definert som et fartøyteam som har produksjonsansvaret for bygging av en serie på 5 tilnærmet like supply-båter, for deretter å gjennomføre byggingen av et par nye offshore båter. Fartøyteamet arbeider med en båt av gangen og det er det samme mannskapet som jobber sammen fra båt til båt. Dette er en forholdsvis ny måte å organisere arbeidet på, i motsetning til tidligere linjeorganisering. Teamet er satt sammen av to produksjonsledere og tre arbeidsledere med ansvar for hvert sitt fagområde; utrustning sen og tidlig fase, og rør.

Både team 5 og team 6 jobber i en bransje som er utsatt for sterk konkurranse og store markedssvingninger. Arbeidssituasjonen er preget av usikkerhet og et tidspress hvor teamet opplever et kontinuerlig krav til bedre effektivitet og kvalitet. Mellom første og andre intervjurunde, ca 1 år har situasjonen for bedriften endret seg fra mange permitteringer og en tom ordrebok til et behov for mange ny ansettelser med en velfylt ordrebok.

Det er jo veldig ”jo-jo” tilværelse i denne industrien…

…det er veldig vanskelig å predikere "hva skjer neste år". For et år siden så stod vi på bar bakke her med ingen ordre og ingenting omtrent, og sa opp en masse folk, permitterte. Og i dag er situasjonen helt annerledes. ...Nå mangler vi 100 folk til å bygge hurtigruter.

Case 6 - et prosjektteam

Case 6 er et prosjektteam for de samme båtene som fartøyteamet i case 5 har ansvaret for.

Prosjektet er sammensatt av prosjektleder, produksjonsleder i fartøyteamet, konstruksjonskoordinator og innkjøpsansvarlig. Prosjektteamet er knyttet til fartøyteamet gjennom produksjonslederen i fartøyteamet som også er medlem av prosjektteamet.

Prosjektteamet samarbeider og har også mye kontakt med leverandører, kunder og andre enheter i organisasjonen. Tidligere var medlemmene organisert i linjen og ikke som et prosjektteam slik de er i dag. Prosjektteamet har det administrative ansvaret for prosjektet, og

arbeidsoppgavene er å ivareta planer, fremdrift, økonomistyring, kvalitet og ressursbruk.

Prosjektteamet skal tilrettelegge systemer for effektiv arbeidsutførelse etter byggeplaner og budsjett.