• No results found

I delkapittel 5.2 dokumenteres det at norske selskaper har mer konsernintern gjeld enn kon-serninterne fordringer overfor gunstige land som Belgia og Luxembourg, og det fremkom-mer at enkelte få, store konsern tilstedeværende i Norge sparer betydelig skattekostnader på å ytte overskudd både inn og ut av Norge ved interngjeld.

Teorien om gjeldsskifting tilsier imidlertid ikke bare at konserner vil låne ut penger fra datterselskap i lavskatteland til datterselskaper i høyskatteland som Norge. En sentral pre-diksjon er at selskapene som benytter seg av gjeldsskifting, vil ha høyere gjeldsgrad enn nasjonale selskaper, både målt som grad av ekstern og intern gjeld. For å undersøke om dette er tilfellet, trengs en økonometrisk analyse. Denne analysen skal søke å bekrefte eller avkreft følgende hypoteser:

Hypotese 1. Norske selskaper som er en del av et internasjonalt konsern, har som føl-ge av både ekstern og intern gjeldsskifting, høyere gjeldsgrad enn rene nasjonale selskaper.

Hypotesen danner grunnlag for følgende regresjonsligning:

bi,t01Ui,t3Di,t4xi,ttB+i,t , (5.1) der bi,t er selskap i's gjeldsgrad i år t. Ui,t er en dummy for om selskapet har et ertall av utenlandske aksjonærer i år t, og Di,t er en dummy som er lik 1 hvis selskapet er norskeid, men har datterselskap i utlandet. Internasjonale selskaper vil dermed få utslag enten på dummyenUi,t eller på dummyenDi,t, avhengig av om selskapet er henholdsvis utenlandskeid eller norskeid. Kontrollvariabler er samlet i vektoren xi,t og utgjør blant annet dummyer for størrelseskvintiler det enkelte selskap i tilhører i år t, målt etter totale inntekter. Størrelse kan tenkes å ha en positiv eekt på selskapets gjeldsgrad. Dette kan begrunnes i at større selskaper er mer diversiserte og dermed har lavere risiko for mislighold (Møen et al., 2011).

Salgsinntekter vil også gi tilfang av kontanter, som i sin tur kan føre til at selskapet oppnår bedre lånebetingelser (ibid.). Anleggsmidler og fremførbart underskudd, begge som andeler av bokført totalkapital, inngår også ixi,t. Anleggsmidler kan tenkes å ha en positiv påvirkning på selskapets gjeldsgrad, da slike kan brukes som pant og dermed styrke selskapets stilling i kredittmarkedet. Fremførbart underskudd kan ha to eekter på selskapets gjeldsgrad som

begge trekker i hver sin retning. På den ene siden vil fremførbare underskudd innebære at selskapet ikke er i skatteposisjon og dermed ikke har like sterke incentiver til å ytte overskudd ut av Norge ved gjeldsskifting. På den andre siden, vil fremførbare underskudd stamme fra, nettopp, underskudd, noe som kan ha svekket selskapets egenkapital og dermed økt gjeldsgraden.

Årsfaste eekter er representert vedδt, og bransjefaste eekter vedσB. Kontrollvariablene er valgt etter inspirasjon fra litteraturen.

Hypotese 2. Norske selskaper med interngjeld til selskaper i land med lavere skattesats enn Norge, har høyere gjeldsgrad enn øvrige selskaper, som følge intern gjeldsskifting. Hypotesen danner grunnlag for følgende regresjonsligning:

bIi,t01Ii,tG2xitB+i,t , (5.2) hvorbIi,t er selskapets interngjeld som andel av bokført totalkapital i år togIi,tG er en dummy for om selskapet har interngjeld overfor et selskap i et Benelux-land eller land med lavere skattesats enn Norge (28 prosent for hele perioden som studeres). Det anvendes samme sett kontrollvariabler som i (5.1). Hypotesen kan også testes med et gradert mål på gunstigheten av motpartslandet, slik at graden av interngjeld kan uttrykkes som

bIi,t01Si,t2xitB+i,t , (5.3) der Si,t måler dieransen mellom norsk skattesats og skattesatsen i landet selskapet har interngjeld til.

Ettersom avhengig variabel i disse spesikasjonene er avgrenset med nedre grense lik 0 og øvre grense lik 1, vil avhengig variabel være en såkalt begrenset avhengig variabel. Hvis det forekommer oppsamlinger av observasjoner i yttergrensene for variabelen, kan OLS-estimering gi lite anvendelige estimater som vil kunne predikere verdier for avhengig variabel utenfor mulighetsområdet, og Tobit-regresjon vil i disse tilfellene kunne være en egnet regresjons-modell som vil uttrykke observert respons i avhengig variabel som en underliggende latent variabel (Wooldridge, 2013). Der det er ikke-trivielle andeler av utvalget som har verdier av avhengig variabel i yttergrensene 0 og 1, er Tobit-modellen anvendt. Dette er tilfellet for

en-kelte av regresjonene med interngjeld som avhengig variabel. Tobit-estimeringen gir forøvrig like, kvalitative resultater, og estimatene fra Tobit-regresjoner er ikke gjengitt her. Forøvrig er det gjennomgående anvendt standardavvik som er robuste for heteroskedastisitet og klustret rundt selskap eller konsern, avhengig av hvilke enheter som ligger til grunn for regresjonen.

Den empiriske analysen er todelt. Først analyseres dataene på selskapsnivå. En slik til-nærming vil være i tråd med mesteparten av litteraturen om selskapers kapitalstruktur. Det er imidlertid en svakhet ved en slik tilnærming at kapitalstrukturen i enkeltselskaper ikke gir uttrykk for reell kapitalstruktur i konsernet, som vist både i delkapittel 2.3 og i Kapittel 3.

Tynt kapitaliserte konserner kan for eksempel ha plassert gjelden i ett selskap i en kjede av holdingselskaper, hvor øvrige selskaper fremstår som selskaper med høy egenkapital. Dette kan skape støy i datasettet og i verste fall systematisk gale estimater når sammenhengen mellom kapitalstruktur og ulike indikatorer måles. Dette begrunnes med følgende eksempel:

Statoil Fuel & Retail var i utgangspunktet et norskeid selskap som ikke var tynt kapitalisert.

Deretter ble selskapet kjøpt opp og lagt under et holdingselskap som var tynt kapitalisert, slik at konsernet som helhet kk dramatisk økt gjeldsgrad. Samtidig kk det oppkjøpte selskapet ny innskutt egenkapital, som ble brukt til å nedbetale ekstern gjeld. Ved oppkjøp kan slike emisjoner som blir brukt til å nedbetale ekstern gjeld tenkes å være en systematisk trend ut-over dette enkelttilfellet. Dette vil være tilfellet dersom kreditorer stiller krav på å få bli kjøpt ut dersom eierforhold i selskapet endrer seg. I en kvantitativ analyse der alle enkeltselskaper teller likt uavhengig av størrelse, kan eekten av nedbetalt eksterngjeld i datterselskap domi-nere eekten av tynn kapitalisering i holdingselskapet, dersom det er snakk om nedbetaling av gjeld i ere datterselskap. Da vil gjennomsnittlig gjeldsgrad kunne bli redusert, selv om reell kapitalstruktur blir endret i favør av gjeldsnansiering. Dette vil kunne svekke estimert sammenheng mellom utenlandsk eierskap, og i verste fall føre til et estimat med gale fortegn.

Derfor foretas det i den andre delen av den empiriske analysen estimeringer der konserner utgjør enhetene i analysen. Faren ved denne analysen, er at den er svært avhengig av at informasjonen om eierskap i datasettet er pålitelig. De to delene av analysen kan imidlertid fungere som robusthetsanalyser for hverandre, og resultater på tvers av de to tilnærmingene vil kunne anses for å være solide.