• No results found

Objectius:

• Dotar de valor els documents fotogràfics com a patrimoni vehicular per entendre l’evolució del nostre entorn i història.

• Treballar una de les figures més destacades a partir dels anys setanta del segle XIX, Diego Monjo i Monjo, per reconèixer la seva tasca en el món de la fotografia.

• Estudiar les seves fotografies dels talaiots, per captar la importància d’aquestes per donar a conèixer aquests monuments en la societat del moment que no es desplaçava tant com fem ara pel territori.

• Experimentar en primera persona la tasca de documentar el nostre patrimoni arqueològic mitjançant la fotografia, recorrent els diferents indrets talaiòtics de Menorca.

• Descobrir a l’alumnat que ells mateixos poden portar a terme una tasca documental en l’actualitat, per deixar constància dels fets.

• Donar a conèixer i entendre el patrimoni talaiòtic de l’illa.

Context del BLOC 2:

Les activitats proposades a continuació serveixen perquè el conjunt d’alumnes es pugui introduir en l’acte documental del mitjà fotogràfic. Descobrint la figura de Diego Monjo i Monjo, que es troba reflectida a l’Enciclopèdia de Menorca com a una de les figures més importants a partir de la dècada de 1870.

Diego Monjo fou dels fotògrafs que més anys en actiu trobem en aquest moment històric. Començà treballant com a deixeble de León Braví el 1871 i Lluís Riquier el 1872, i finalment establi el seu propi estudi, primer a Maó, el 1877, i posteriorment el traslladà a Es Castell. Amb les seves fotografies documentava els canvis que patia el seu entorn urbà, i també el paisatge de l’illa. Possiblement influenciat pel moviment noucentista que apareix en aquell moment a la península, per mostrar un cert coneixement intel·lectual.

Una mostra d’això en són les seves fotografies dels jaciments arqueològics, on els personatges que hi apareixen, tenen un posat un tant ostentós.

27

Com en l’actualitat al currículum de quart de secundària i Batxillerat es demana que es reforci la consciència cultural balear, el que es farà a continuació es desenvolupar un seguit d’activitats que doni suport a aquesta idea, però afegint una part cabdal per l’enteniment de la creadora d’aquest projecte, la història de la fotografia de l’illa. Ja que tampoc s’han trobat recursos didàctics al respecte, destinats als nivells acadèmics esmentats.

Amb aquests recursos que s’exposen en el present projecte, Didàctiques complementàries al capítol tretzè del tomb XVII de l'Enciclopèdia de Menorca. La fotografia a Menorca; l’alumnat podrà relacionar la

documentació fotogràfica amb el seu entorn, i la importància de deixar

constància dels fets que ens van passant com a persones i som a societat, al llarg dels anys, tant a nivell de vida privada com de l’entorn.

A través de les activitats, que a continuació venen especificades, es podrà treballar de manera transversal les assignatures de contingut educatiu visual i audiovisual, geografia i història, i llengua catalana. Tant de quart nivell

d’educació secundària obligatòria, com de Batxillerat.

Per una banda s’estudiarà la figura de Diego Monjo i el tipus de fotografia, per tal d’avançar en l’eix cronològic començat en el bloc anterior d’activitats. I es complementarà l’estudi mitjançant l’elaboració d’un diari escrit i fotogràfic. I es proposaran sortides a diferents indrets arqueològics de l’illa, per tal que

l’estudiant pugui posar-se en el paper de fotògraf i prengui imatges d’aquests monuments en l’actualitat, a l’hora que en coneix més informació, mitjançant altres didàctiques aportades per professors de les matèries corresponents.

La intenció d’aquestes activitats és demostrar a l’alumnat que es pot aprendre des de qualsevol lloc, no tan sols a l’aula. S’ha d’aprendre a descontextualitzar a l’alumne de l’espai aula, en el sentit positiu del concepte. Per poder mantenir la seva curiositat pel coneixement més enllà de les parets del centre educatiu.

28

Seguidament en aquest document trobareu les tres activitats desenvolupades d’aquest bloc dos. Aquestes activitats poden funcionar en conjunt o individuals.

Bloc: 2

Nivell: 4t ESO-Batxillerat

Nom: Diego Monjo i la fotografia a partir de 1870

Activitat: 1 Durada: 55min Nom de l’Activitat: Coneixem al Fotògraf.

Competències:

• Consciència i expressió culturals

• Aprendre a aprendre

• Comunicació lingüística

• Iniciativa i autonomia

• Competència social i emocional

• Digital

Recursos:

• Text de l’Enciclopèdia de Menorca.

(Tomb XVII, Capítol Tretzè, pàgines 302-304). Penjat en línia al Google Classroom.

• Ordinador.

• Internet.

• Google Classroom amb fòrum de dubtes pel professorat.

• Preguntes per desenvolupar a classe.

• Els professors.

• Curt documental El retrat oblidat de Diego Monjo. Creat des de l’associació Es Far Cultural, penjat a YouTube, per la visualització pública. Annex 15.

• Aula física.

Contingut:

- Vida i obra del fotògraf Diego Monjo i Monjo.

- Entendre la importància del seu llegat patrimonial i el que va significar per la documentació de l’època.

- Diferències entre l’entorn Menorquí actual i d’aquella època.

Tipus d’Activitat:

Introducció i desenvolupament

Tipus d’Avaluació:

Formativa/ Sumativa

Tipus d’agrupament de l’alumnat: Treball cooperatiu per grups de 4/5 persones. I de manera individual presentaran les seves respostes, i la lectura del text de l’Enciclopèdia a casa.

Descripció de l’activitat:

L’activitat pretén que l’alumnat treballi la figura de Diego Monjo mitjançant un

qüestionari. Abans d’arribar a classe, s’haurà llegit la part del text de l’enciclopèdia de Menorca que parla sobre ell, o sigui, del tomb XVII, capítol tretzè, pàgines 302-304. I revisat

Recursos pel professorat:

• L’Enciclopèdia de Menorca, tomb XVII, Capítol Tretzè. Pàgines 302-304.

• Presentació preparada per la classe anterior.

• Els vídeos sobre la Classe Invertida:

29

les imatges que hi apareixen seves, tant a aquest tomb, com al tomb XIV dedicat a l’antropologia.

A classe el professorat proporcionarà un petit monòleg introductori sobre la figura de Monjo i procedirà a reproduir amb el projector, el curt documental El retrat oblidat de Diego Monjo, creat per l’associació Es Far Cultural. Aquest curt dura 13minuts.

Al acabar el curt, l’alumnat s’agruparà en grups d’entre quatre i cinc alumnes, per poder treballar de manera cooperativa, per arribar a respondre les preguntes plantejades al qüestionari de manera individual, amb el debat entre els membres del grup.

Primer es llegirà la pregunta, i cada alumne desenvoluparà una resposta. Després la resposta es posarà en comú entre dos membres o tres del grup, elaborant una resposta a dos bandes, i finalment les respostes a dos bandes s’unificaran amb una única resposta per grup, que cada membre haurà d’escriure a la seva manera.

Finalment l’alumnat presentarà les seves respostes a través de la plataforma digital de l’aula.

Clase Invertida (Flipped Classroom en Español).2013. Lili Preciado.

#03 Introducción al Flipped

Classroom o Clase Invertida. 2018.

José David- Innovación Educativa.

Flipped Classroom: Invertir el aula en el futuro [Miguel Sedoff]

TEDxRosario. 2018. Ted talk de Miguel Sedoff.

Flipped Classroom Model: Why, how and overview. 2017. Teaching Education.

• Altres consultes a la Biblioteca pública.

• Article El treball cooperatiu, del Programa Intensiu de Millora de la Generalitat de Catalunya.

• Arxiu d’Imatge i So de Menorca i la seva pàgina web.

• Preguntes guia proporcionades en aquest document.

Procés seqüencial de l’Activitat:

PRELIMINARS: Els primers deu minuts es dedicaran a introduir l’activitat i la figura de Diego Monjo, per part del professorat als seus alumnes, amb un breu monòleg magistral. A la sessió anterior el professorat ha d’indicar on pot l’alumne trobar el recurs de l’Enciclopèdia de Menorca per tal de venir preparat a l’aula el dia de l’activitat.

30

DESPLEGAMENT: Seguidament durant els quaranta minuts següents es portarà a terme la visualització del documental El retrat oblidat de Diego Monjo, i es procedirà a treballar en les respostes del qüestionari, mitjançant el treball cooperatiu.

CLOENDA: Els cinc darrers minuts de la sessió es dedicaran a fer resum del que s’ha vist i recordar que es pot trobar el curt documental a YouTube, i que han de pensar a penjar els qüestionaris a la plataforma en línia.

Critèris d’Avaluació:

Cada professor pot adaptar l’avaluació a les necessitats que apareguin respecte la

programació d’aula, ja que estem davant didàctiques adaptables al context didàctic de cada centre. De totes maneres aquestes son algunes recomanacions:

1. Qüestionari respost (30%):

Es valorara la resposta donada, comptant amb la seva complexitat i raonament de resposta. Cada pregunta compra 1 punt sobre 10, per deu preguntes.

2. Cooperació en el treball cooperatiu (30%) 3. Destresa per treballar els recursos en línia (5%)

4. Autonomia en l’elaboració de les respostes finals del qüestionari (15%) 5. Atenció a la presentació del professor i al visionat del curt documental (10%) 6. Feina de lectura del text a casa.

Adaptacions Curriculars:

- Al treballar en grups cooperatius, es treballa en la inclusió de tots els participants de l’aula. És per això que cada grup comptarà, si és necessari amb un alumne NESE, que haurà d’aportar una part. Per exemple, en el cas de tenir alumnes amb sordesa a l’aula, treballant en grups cooperatius, els membres del grup poden complementar l’atenció de l’alumne amb sordesa.

- Posar subtítols al vídeo per què sigui més fàcil d’entendre per aquest col·lectiu.

- Cada centre pot adaptar el material depenent de la diversitat del seu alumnat.

Metodologia:

Treball en grups cooperatius Classe Invertida

Monòleg Magistral

Observacions:

Quan es treballa cooperativament en grup, com a professorat ens hem d’assegurar que l’alumnat s’agrupa de manera equitativa. Posant diferents perfils d’estudiant dins cada grup, per cobrir les necessitats diverses de la classe.

A l’Annex 5 d’aquest document s’hi poden trobar les preguntes del qüestionari de l’activitat.

31

Bloc: 2 Nom: Diego Monjo i la fotografia a partir de

dividides en un mes lectiu.

Nom de l’Activitat: Diari fotogràfic.

Competències:

• Consciència i expressió culturals

• Aprendre a aprendre

• Comunicació lingüística

• Iniciativa i autonomia

• Competència social i emocional

• Digital

Recursos:

• Text de l’Enciclopèdia de Menorca.

(Tomb XVII, Capítol Tretzè, pàgines 302-304). Penjat en línia al Google Classroom.

• Ordinador.

• Internet.

• Google Classroom amb fòrum de dubtes pel professorat.

• Aplicació digital Canva, per elaborar presentació.

• Els professors.

• Curt documental El retrat oblidat de Diego Monjo. Creat des de

l’associació Es Far Cultural, penjat a YouTube, per la visualització pública.

• Arxiu d’Imatge i So de Menorca.

• Aula física

• Càmera de Fotografia Contingut:

L’alumne elaborarà un diari fotogràfic, conjuntament amb l’assignatura d’Imatge i so, i l’assignatura de Llengua Catalana i Literatura.

En ell haura de documentar durant un més la seva vida diaria (explicant tansols el que li vingui més de gust), tant de manera escrita com de manera fotogràfica. Com feia

aproximadament Diego Monjo. Documentant de manera costumista la seva vida diaria.

Lliurament dels documents creats a l’Arxiu d’Imatge i So de Menorca.

Tipus d’Activitat:

Introducció i d’autoconeixement

Tipus d’Avaluació:

Formativa Tipus d’agrupament de l’alumnat: Treball individual.

Descripció de l’activitat: Recursos pel professorat:

• Contacte de l’AISM.

32

El primer dia després de treballar l’activitat 1, es proposarà a l’alumnat elaborar un diari durant un més, on expliqui quelcom del seu dia a dia, i on vagi fotografiant també el seu dia a dia. Com va fer Diego Monjo i Monjo.

Finalment es presentarà la sèrie fotogràfica davant els companys, explicant què significa cada fotografia i el text que l’acompanya.

Després es farà una selecció entre tots els membres de la classe i es portaran els documents seleccionats a l’AISM, per tal de deixar constància de la documentació feta.

• Google Classroom i aula.

Procés seqüencial de l’Activitat:

PRELIMINARS: S’empraran deu o quinze minuts d’una sessió abans, per explicar als alumnes el que se’ls demana que facin, o sigui un diari fotogràfic, i que el treballaran tant amb l’assignatura d’Imatge i So (des d’on esta pensat aquest projecte), i també l’assignatura de Llengua Catalana.

DESPLEGAMENT: Durant aproximadament un mes, els alumnes, fora de l’aula, aniran elaborant un diari dels esdeveniments del seu entorn i/o d’ells mateixos. Per tal de

documentar de manera costumista la vida actual. Després hauran de presentar davant els seus companys les imatges d’aquest diari, proporcionant també els textos i contextualitzant tot de manera verbal.

CLOENDA: Durant la darrera sessió d’exposicions del projecte del diari. Els alumnes escolliran tres diaris dels companys i una fotografia destacades de cada company, per entregar la feina a l’Arxiu d’Imatge i So de Menorca, on s’arxivaran tractant-se d’un fons documental.

Criteris d’Avaluació:

Cada professor pot adaptar l’avaluació a les necessitats que apareguin respecte la

programació d’aula, ja que estem davant didàctiques adaptables al context didàctic de cada centre. De totes maneres aquestes son algunes recomanacions:

o Diari compta com un 70% de la nota final:

La relació de la imatge amb el text compta com a 30%

Els recursos de presentació 15%

Estètica de les imatges madura i argumentada durant la presentació 25%

33

o Actitud compta com un 30% de la nota final de l’activitat:

Seguiment amb el professorat 20%

Interès demostrat per la tasca 10%

Adaptacions Curriculars:

Aquesta és una activitat que al ser personal, permet que l’alumne la desenvolupi depenent de les seves necessitats i diversitats. Es valorarà la tasca respecte aquestes necessitats.

Metodologia:

Treball Individual

Treball d’autoconeixement

Observacions:

Aquest és un treball complementari pels estudiants, que reforça la seva autoestima, autoconeixement i

autoconsciència. En grups d’alumnes d’aquestes edats aquest reforç es necessari pel seu desenvolupament.

Bloc: 2 Nom: Diego Monjo i la fotografia a partir

de 1870 Activitat: 3

Nivell: Batxillerat i 4t d’ESO.

Durada: Sortides d’un dia lectiu de durada.

2 sessions d’aula.

Nom de l’Activitat: Els Talaiots.

Competències:

• Consciència i expressió culturals

• Aprendre a aprendre

• Comunicació lingüística

• Iniciativa i autonomia

• Competència social i emocional

• Digital

Recursos:

• Text de l’Enciclopèdia de Menorca. (Tomb XVII, Capítol Tretzè, pàgines 302-304). Penjat en línia al Google Classroom.

• Ordinador.

• Internet.

• Google Classroom amb fòrum de dubtes pel professorat.

• Els professors.

• Curt documental El retrat oblidat de Diego Monjo. Creat des de

l’associació Es Far Cultural, penjat a YouTube, per la visualització pública.

• Arxiu d’Imatge i So de Menorca.

• Autobús escolar

• Càmera de fotografies

• Programa d’Edició de Fotografia

• Impressió de Fotografia Contingut:

-Fotografia dels monuments talaiòtics de Diego Monjo i Monjo.

-La cultura Talaiòtica.

-El moment fotogràfic en que es començà a fotografiar els monuments talaiòtics.

34

Tipus d’Activitat:

Desenvolupament de continguts

Tipus d’Avaluació:

Formativa / Sumativa Tipus d’agrupament de l’alumnat: Treball individual.

Descripció de l’activitat:

A l’aula es farà un pas de fotografies de talaiots fetes per Diego Monjo i es farà un debat per analitzar les imatges entre tota la classe. Debatent sobre l’estètica, la vestimenta dels personatges que hi apareixen, la composició, etc.

Després es farà una o vàries sortides (depenent de la disponibilitat del centre), als jaciments arqueològics. On es faran fotografies dels monuments actuals. I des d’altres assignatures, que no siguin de caire artístic, es desenvoluparan altres propostes didàctiques per entendre millor els talaiots i la seva història.

De tornada al centre els alumnes a final de trimestre, faran una exposició de les fotografies fetes, que romandrà oberta al públic en general, per tal de poder mostrar les riqueses patrimonials que tenim a la nostra illa. Finalment es farà una votació per part del públic en general de les deu que es considerin més representatives. I seran entregades a l’AISM.

Recursos pel professorat:

• Fotografies cedides amb els permisos adients per l’AISM, al centre.

• Google Classroom

• Aula física

Procés seqüencial de l’Activitat:

PRELIMINARS: Durant els deu primers minuts de la sessió a l’aula, el professorat explicarà en què consistirà l’activitat a l’aula i la sortida.

DESPLEGAMENT: Seguidament, s’aniran passant les imatges de Diego Monjo i Monjo al projector, i es farà un debat, per fer un anàlisi formal i estètic de les imatges. El professorat guiarà el debat entre alumnes, i un d’ells prendrà apunts per tal que quedi constància del que es diu. Aquest, penjarà els resultats al fòrum de l’assignatura d’art en qüestió i amb això tots hauran d’elaborar un escrit amb les seves conclusions.

35

Després, es farà la sortida que s’hagi programat a un dels jaciments que apareixen a les fotografies, entre ells:

- Torrellafuda (Ciutadella) - Torretrencada (Ciutadella) - Sant Agustí Vell (Mercadal) - Torre d’en Galmés (Alaior)

A la sortida, a part de fer fotografies dels monuments amb les seves càmeres, els alumnes hauran de prendre apunts d’altres aspectes dels talaiots, a part dels estètics, com ara per exemple, el tipus de pedra del que estan fets, les dates aproximades de construcció, canvis que poden comparar amb les fotografies vistes a classe d’art, i més informació proporcionada pel professorat de geografia i història.

Una volta es torni de la sortida, els alumnes disposaran d’una sessió de 55 min per plantejar una mostra d’aquestes fotografies fetes als jaciments, per tal d’exposar al públic en general aquestes fotografies i alguna informació més recol·lectada durant la sortida.

CLOENDA: Per clausurar, les deu millors fotografies de la mostra, portades a concurs i votades pel públic visitant, es donaran a l’AISM com a material documental.

Criteris d’Avaluació:

Cada professor pot adaptar l’avaluació a les necessitats que apareguin respecte la

programació d’aula, ja que estem davant didàctiques adaptables al context didàctic de cada centre. De totes maneres aquestes son algunes recomanacions:

§ Participació en el debat de classe 15%

§ Sortida 10%

§ Participació i preparació de l’exposició 20%

§ Exposició 25%

§ Riquesa artística de les fotografies 20%

Adaptacions Curriculars:

S’ha demostrat que les activitats artístiques no tenen barreres en quan a atenció a la diversitat, al cap i a la fi, tots, siguem com siguem tenim una necessitat per expressar-nos.

Per tant, es prestarà l’atenció necessària a aquelles persones amb més dificultats per desenvolupar aquesta activitat, des de les altres assignatures d’una manera més obvia. Des del camp de les arts, l’alumnat amb dificultats serà supervisat de manera més constant pel professorat.

Metodologia:

Treball Individual Treball grup classe

Observacions:

S’ha de tenir en compte disponibilitat del centre per fer les sortides i per disposar de l’espai expositiu.

36

En conclusió, aquest serà un bloc per desenvolupar la percepció de l’alumne sobre la fotografia com a bé documental. Prenent com eix principal la fotografia de Diego Monjo, s’emprarà la seva feina com a pretext per què els alumnes treballin en la seva pròpia manera de fotografiar. També ens servirà perquè l’alumne es descobreixi a ell mateix, fent introspecció en el seu dia a dia.