• No results found

6. Samsvarsvurdering av samtrafikkomponentene og EF-verifisering av delsystemene

6.2. Delsystemet «Infrastruktur»

6.2.1. Generelle bestemmelser

1) På søkerens anmodning skal det meldte organet gjennomføre EF-verifiseringen av delsystemet «Infrastruktur»

i samsvar med artikkel 18 i direktiv 2008/57/EF og bestemmelsene i de relevante modulene.

2) Dersom søkeren påviser at prøvinger eller vurderinger av delsystemet «Infrastruktur» eller deler av det er de samme som har gitt positivt resultat ved tidligere anvendelser av en konstruksjon, skal det meldte organet ta hensyn til resultatene av disse prøvingene og vurderingene i forbindelse med EF-verifiseringen.

3) EF-verifisering av delsystemet «Infrastruktur» skal omfatte de fasene og egenskapene som er angitt i tabell 37 i tillegg B til denne TSI-en.

4) Ytelsesparametrene angitt i punkt 4.2.1 i denne TSI-en omfattes ikke av EF-verifiseringen av delsystemet.

5) Særlige framgangsmåter for vurdering av bestemte grunnleggende parametrer i delsystemet «Infrastruktur» er oppført i punkt 6.2.4.

6) Søkeren skal utarbeide EF-verifiseringserklæringen for delsystemet «Infrastruktur» i samsvar med artikkel 18 i og vedlegg V til direktiv 2008/57/EF.

6.2.2. Bruk av moduler

I forbindelse med framgangsmåten for EF-verifisering av delsystemet «Infrastruktur» kan søkeren velge enten:

a) modul SG: EF-verifisering på grunnlag av verifisering av enkelteksemplar, eller

b) modul SH1: EF-verifisering på grunnlag av fullstendig kvalitetsstyringssystem og konstruksjonskontroll.

6.2.2.1. B r u k a v mo d u l S G

Dersom EF-verifisering gjennomføres mest effektivt ved bruk av opplysninger som er samlet inn av infrastrukturforvalteren, oppdragsgiveren eller de berørte hovedleverandørene (f.eks. data innhentet ved bruk av ferdsskriver eller andre måleinnretninger), skal det meldte organet ta hensyn til disse opplysningene ved vurdering av samsvar.

6.2.2.2. B r u k a v mo d u l S H 1

Modul SH1 kan velges bare når den virksomheten som bidrar til det foreslåtte delsystemet som skal verifiseres (konstruksjon, framstilling, montering og installasjon), omfattes av et kvalitetsstyringssystem for konstruksjon, produksjon samt inspeksjon og prøving av det ferdige produktet, som er godkjent og kontrollert av et meldt organ.

6.2.3. Nyskapende løsninger

Dersom det foreslås en nyskapende løsning for delsystemet «Infrastruktur», får framgangsmåten i artikkel 10 anvendelse.

6.2.4. Særlige framgangsmåter for vurdering av delsystemet «Infrastruktur»

6.2.4.1. V u r d e r i n g a v f r i t t r o m s p r o f i l

1) Vurdering av frittromsprofil som konstruksjonsgjennomgåelse skal gjøres med utgangspunkt i karakteristiske tverrsnitt ved hjelp av resultatene av beregninger som infrastrukturforvalteren eller oppdragsgiveren har foretatt på grunnlag av EN 15273-3:2013 avsnitt 5, 7, 10, tillegg C og tillegg D punkt D.4.8.

2) Karakteristiske tverrsnitt er:

a) spor uten overhøyde,

b) spor med maksimal overhøyde, c) spor med et byggverk over linjen,

d) ethvert annet sted der avstanden til anleggets prosjekterte grenseprofil er mindre enn 100 mm eller avstanden til anleggets nominelle profil eller ensartede profil er mindre enn 50 mm.

3) Etter montering før ibruktaking skal frittrommene kontrolleres på steder der avstanden til anleggets prosjekterte grenseprofil er mindre enn 100 mm eller avstanden til anleggets nominelle profil eller ensartede profil er mindre enn 50 mm.

4) For systemer med sporvidde 1 520 mm gjelder i stedet for nr. 1 at vurdering av frittromsprofil som konstruksjonsgjennomgåelse skal gjøres med utgangspunkt i karakteristiske tverrsnitt ved hjelp av den ensartede frittromsprofilen «S», som definert i tillegg H til denne TSI-en.

5) For systemer med sporvidde 1 600 mm gjelder i stedet for nr. 1 at vurdering av frittromsprofil som konstruksjonsgjennomgåelse skal gjøres med utgangspunkt i karakteristiske tverrsnitt ved hjelp av frittromsprofilen «IRL1», som definert i tillegg O til denne TSI-en.

6.2.4.2. V u r d e r i n g a v s p o r a v s t a n d

1) En konstruksjonsgjennomgåelse for vurdering av sporavstand skal foretas ved hjelp av resultatene av beregninger som infrastrukturforvalteren eller oppdragsgiveren har utført på grunnlag av avsnitt 9 i EN 15273-3:2013. Den nominelle sporavstanden skal kontrolleres ved traseringen, og avstanden skal angis parallelt med horisontalplanet. Minste sporavstand skal kontrolleres idet det tas hensyn til radius og relevant overhøyde.

2) Etter montering før ibruktaking skal sporavstanden kontrolleres på kritiske steder der sporene ligger mindre enn 50 mm fra minste sporavstand som definert i samsvar med avsnitt 9 i EN 15273-3:2013.

3) For systemer med sporvidde 1 520 mm gjelder i stedet for nr. 1 at en konstruksjonsgjennomgåelse for vurdering av sporavstand skal foretas ved hjelp av resultatene av beregninger foretatt av infrastrukturforvalteren eller oppdragsgiveren. Den nominelle sporavstanden skal kontrolleres ved traseringen, og avstanden skal angis parallelt med horisontalplanet. Minste sporavstand skal kontrolleres idet det tas hensyn til radius og relevant overhøyde.

4) For systemer med sporvidde 1 520 mm gjelder i stedet for nr. 2 at sporavstanden etter montering før ibruktaking skal kontrolleres på kritiske steder der sporene ligger mindre enn 50 mm fra minste sporavstand.

6.2.4.3. V u r d e r i n g a v n o mi n e l l s p o r v i d d e

1) Ved konstruksjonsgjennomgåelsen skal den nominelle sporvidden vurderes ved å kontrollere søkerens egenerklæring.

2) Ved montering før ibruktaking skal den nominelle sporvidden vurderes ved å kontrollere sertifikatet for samtrafikkomponenten «Sville». Når det gjelder ikke-sertifiserte samtrafikkomponenter, skal den nominelle sporvidden vurderes ved å kontrollere søkerens egenerklæring.

6.2.4.4. V u r d e r i n g a v s p o r e t s u t f o r m i n g

1) Ved konstruksjonsgjennomgåelsen skal kurvatur, overhøyde, manglende overhøyde og sprang i manglende overhøyde vurderes med utgangspunkt i den lokale konstruksjonshastigheten.

2) Vurdering av utformingen av sporveksler og skinnekryss er ikke påkrevd.

6.2.4.5. V u r d e r i n g a v m a n g l e n d e o v e r h ø yd e f o r t o g k o n s t r u e r t f o r å k j ø r e m e d s t ø r r e m a n g l e n d e o v e r h ø yd e

Som fastsatt i punkt 4.2.4.3 nr. 2 er det tillatt for tog som er særlig konstruert for kjøring med større manglende overhøyde (f.eks. togsett med lavere aksellaster og tog utstyrt med spesialutstyr for kjøring i kurver), å kjøre med høyere verdier for manglende overhøyde, forutsatt at det kan påvises at dette kan gjennomføres på en sikker måte.

Denne påvisningen ligger utenfor denne TSI-ens virkeområde, og det er derfor ikke et krav at den verifiseres av et meldt organ i forbindelse med verifisering av delsystemet «Infrastruktur». Påvisningen skal foretas av jernbaneforetaket, om nødvendig i samarbeid med infrastrukturforvalteren.

6.2.4.6. V u r d e r i n g a v d i m e n s j o n e r e n d e v e r d i e r f o r e k v i v a l e n t k o n i s i t e t

Vurdering av dimensjonerende verdier for ekvivalent konisitet skal foretas ved hjelp av resultatene av beregninger som infrastrukturforvalteren eller oppdragsgiveren har utført på grunnlag av EN 15302:2008+A1:2010.

6.2.4.7. V u r d e r i n g a v s k i n n e h o d e p r o f i l

1) Konstruksjonsprofilen for nye skinner skal kontrolleres mot punkt 4.2.4.6.

2) Funksjonsdyktige skinner som gjenbrukes, skal ikke omfattes av kravene til skinnehodeprofil fastsatt i punkt 4.2.4.6.

6.2.4.8. V u r d e r i n g a v s p o r v e k s l e r o g s k i n n e k r y s s

Vurdering av sporveksler og skinnekryss i forbindelse med punkt 4.2.5.1–4.2.5.3 skal foretas ved å kontrollere at det foreligger en egenerklæring fra infrastrukturforvalteren eller oppdragsgiveren.

6.2.4.9. V u r d e r i n g a v n y e k o n s t r u k s j o n e r , j o r d k o n s t r u k s j o n e r o g v i r k n i n g e r a v j o r d t r y k k

1) Vurdering av nye konstruksjoner skal foretas ved å kontrollere de trafikkbelastningene og den grenseverdien for sporskjevhet som er brukt ved konstruksjonen, mot minstekravene i punkt 4.2.7.1 og 4.2.7.3. Det kreves ikke at det meldte organet gjennomgår konstruksjonen eller utfører beregninger. Ved kontroll av den verdien av faktoren alfa som er brukt ved konstruksjonen i samsvar med punkt 4.2.7.1, er det bare nødvendig å kontrollere at verdien er i samsvar med tabell 11.

2) Vurdering av nye jordkonstruksjoner og virkninger av jordtrykk skal foretas ved å kontrollere at de vertikale lastene som er brukt ved konstruksjonen, er i samsvar med kravene i punkt 4.2.7.2. Ved kontroll av den verdien av faktoren alfa som er brukt ved konstruksjonen i samsvar med punkt 4.2.7.2, er det bare nødvendig å kontrollere at verdien er i samsvar med tabell 11. Det kreves ikke at det meldte organet gjennomgår konstruksjonen eller utfører beregninger.

6.2.4.10. V u r d e r i n g a v e k s i s t e r e n d e k o n s t r u k s j o n e r

1) Ved vurdering av eksisterende konstruksjoner mot kravene i punkt 4.2.7.4 nr. 3 bokstav b) og c) skal en av følgende metoder benyttes:

a) kontroll av at verdiene for EN-linjekategorier, i kombinasjon med den tillatte hastigheten som er offentliggjort eller skal offentliggjøres, for de linjene der konstruksjonene befinner seg, er i samsvar med kravene i tillegg E til denne TSI-en,

b) kontroll av at verdiene for EN-linjekategorier, i kombinasjon med den tillatte hastigheten som er spesifisert for konstruksjonene eller utformingen, er i samsvar med kravene i tillegg E til denne TSI-en,

c) kontroll av trafikkbelastningene som er spesifisert for konstruksjonene eller utformingen, mot minstekravene i punkt 4.2.7.1.1 og 4.2.7.1.2. Ved vurdering av verdien av faktoren alfa i samsvar med punkt 4.2.7.1 er det bare nødvendig å kontrollere at verdien er i samsvar med tabell 11.

2) Det er ikke påkrevd å gjennomgå konstruksjonen eller foreta beregninger.

3) Ved vurdering av eksisterende konstruksjoner gjelder punkt 4.2.7.4 nr. 4 i relevante tilfeller.

6.2.4.11. V u r d e r i n g a v a v s t a n d m e l l o m s p o r m i d t e o g p l a t t f o r m k a n t

1) Vurdering av avstand mellom spormidte og plattformkant som konstruksjonsgjennomgåelse skal foretas ved hjelp av resultatene av beregninger som infrastrukturforvalteren eller oppdragsgiveren har utført på grunnlag av avsnitt 13 i EN 15273-3:2013.

2) Etter montering før ibruktaking skal frittrommene kontrolleres. Avstanden mellom spormidte og plattformkant kontrolleres ved plattformens ender samt for hver 30. meter på rette spor og hver 10. meter på krumme spor.

3) For systemer med sporvidde 1 520 mm gjelder i stedet for nr. 1 at vurdering av avstanden mellom spormidte og plattformkant som konstruksjonsgjennomgåelse skal foretas med utgangspunkt i kravene i punkt 4.2.9.3. Nr. 2 får tilsvarende anvendelse.

4) For systemer med sporvidde 1 600 mm gjelder i stedet for nr. 1 at vurdering av avstanden mellom spormidte og plattformkant som konstruksjonsgjennomgåelse skal foretas med utgangspunkt i kravene i punkt 4.2.9.3 nr. 4.

Nr. 2 får tilsvarende anvendelse.

6.2.4.12. V u r d e r i n g a v m a k s i m a l e t r y k k v a r i a s j o n e r i t u n n e l e r

1) Vurdering av maksimal trykkvariasjon i en tunnel (kriteriet om høyst 10 kPa) skal foretas ved hjelp av resultatene av numeriske simuleringer i samsvar med kapittel 4 og 6 i EN 14067-5:2006+A1:2010, som infrastrukturforvalteren eller oppdragsgiveren utfører på grunnlag av alle forventede driftsvilkår med tog som er i samsvar med TSI-en for lokomotiver og rullende materiell for passasjertrafikk, og som er beregnet på å kjøre med en hastighet på 200 km/t eller mer i den tunnelen som skal vurderes.

2) Inngangsparametrene som skal benyttes, skal overholde referanseverdien for togenes karakteristiske referansetrykkbilde som fastsatt i TSI-en for lokomotiver og rullende materiell for passasjertrafikk.

3) De referansetverrsnittsarealene som skal tas i betraktning for samtrafikktogene (og som er konstante langs hele toget), er følgende, uavhengig av om det er et kjøretøy med eller uten trekkraft:

a) 12 m2 for kjøretøyer som er konstruert for de kinematiske referanseprofilene GC og DE3, b) 11 m2 for kjøretøyer som er konstruert for de kinematiske referanseprofilene GA og GB, c) 10 m2 for kjøretøyer som er konstruert for den kinematiske referanseprofilen G1.

Kjøretøyprofilen som skal tas i betraktning, skal fastsettes på grunnlag av profilene som er valgt i samsvar med punkt 4.2.1.

4) Ved vurderingen kan det tas hensyn til eventuelle konstruksjonskjennetegn som reduserer trykkvariasjonen, og til tunnelens lengde.

5) Det kan ses bort fra trykkvariasjoner som skyldes atmosfæriske eller geografiske forhold.

6.2.4.13. V u r d e r i n g a v v i r k n i n g e r a v s i d e v i n d

Denne påvisningen ligger utenfor denne TSI-ens virkeområde, og det er derfor ikke et krav at den verifiseres av et meldt organ. Påvisningen skal foretas av infrastrukturforvalteren, om nødvendig i samarbeid med jernbaneforetaket.

6.2.4.14. V u r d e r i n g a v f a s t e a n l e g g f o r v e d l i k e h o l d a v t o g

Vurdering av faste anlegg for vedlikehold av tog er den berørte medlemsstatens ansvar.

6.2.5. Tekniske løsninger som gir formodning om samsvar i prosjekteringsfasen

Formodning om samsvar for tekniske løsninger i prosjekteringsfasen kan vurderes før og uavhengig av et bestemt prosjekt.

6.2.5.1. V u r d e r i n g a v s p o r e t s mo t s t a n d s e v n e f o r f r i e l i n j e r

1) Påvisningen av at sporet er i samsvar med kravene i punkt 4.2.6, kan gjøres ved henvisning til en eksisterende sporkonstruksjon som oppfyller de driftsvilkårene som er bestemt for det berørte delsystemet.

2) En sporkonstruksjon defineres ved de tekniske egenskapene angitt i tillegg C.1 til denne TSI-en og ved driftsvilkårene angitt i tillegg D.1 til denne TSI-en.

3) En sporkonstruksjon regnes som eksisterende dersom begge følgende vilkår er oppfylt:

a) Sporkonstruksjonen har vært i normal drift i minst ett år.

b) Den samlede trafikkbelastningen på sporet har vært minst 20 millioner bruttotonn i perioden med normal drift.

4) Driftsvilkårene for en eksisterende sporkonstruksjon er de vilkårene som har vært anvendt under normal drift.

5) Vurderingen for å bekrefte en eksisterende sporkonstruksjon skal foretas ved å kontrollere at de tekniske egenskapene angitt i tillegg C.1 til denne TSI-en og vilkårene for bruk angitt i tillegg D.1 til denne TSI-en er spesifisert, og at det er henvist til den tidligere bruken av sporkonstruksjonen.

6) Dersom en tidligere vurdert eksisterende sporkonstruksjon brukes i et prosjekt, skal det meldte organet bare kontrollere at vilkårene for bruk overholdes.

7) For nye sporkonstruksjoner som er basert på eksisterende sporkonstruksjoner, kan det foretas en ny vurdering ved å undersøke forskjellene og vurdere deres innvirkning på sporets motstandsevne. Denne vurderingen kan støttes ved f.eks. datasimulering eller ved prøving i laboratorium eller på stedet.

8) En sporkonstruksjon anses som ny dersom minst én av de tekniske egenskapene angitt i tillegg C til denne TSI-en eller ett av vilkårTSI-ene for bruk angitt i tillegg D til dTSI-enne TSI-TSI-en er TSI-endret.

6.2.5.2. V u r d e r i n g a v s p o r v e k s l e r o g s k i n n e k r y s s

1) Bestemmelsene i punkt 6.2.5.1 får anvendelse på vurdering av sporets motstandsevne i sporveksler og skinnekryss. I tillegg C.2 fastsettes de tekniske egenskapene for sporveksel- og skinnekrysskonstruksjoner, og i tillegg D.2 fastsettes vilkårene for bruk av dem.

2) Vurdering av konstruksjonsgeometri for sporveksler og skinnekryss skal foretas i samsvar med punkt 6.2.4.8 i denne TSI-en.

3) Vurdering av maksimal føringsløs lengde i faste sidekryss i sporkryss/doble kryssveksler skal foretas i samsvar med punkt 6.2.4.8 i denne TSI-en.