• No results found

Betydningen av en god lærer-elev relasjon

4. Presentasjon av funn

4.3 Betydningen av en god lærer-elev relasjon

4.3.1 Betydningen av en god relasjon til læreren

Alle informantene uttrykte at en god relasjon til elevene er veldig viktig. Informantene var enige om at en god relasjon til læreren kunne påvirke andre forhold på skolen. Alle

informantene mente at en god lærer-elev relasjon var avgjørende for elevenes læring på skolen. Noen av informantene nevnte også at en god lærer-elev relasjon er betydningsfull for motivasjonen. En god relasjon til læreren kan for noen elever være en viktig motivasjon for å ville komme på skolen. Uten en god relasjon vil de ha vansker for å fungere på skolen. Dette betyr at det vil være vanskeligere for disse elevene å høre etter og forstå dersom de ikke har en god relasjon til læreren. Informantene fortalte:

Altså, er der ikke en god relasjon, så vil der heller ikke være noen læring.

Du adlyder jo dem du liker.

Flere av informantene påpekte at det er viktig med en god relasjon til disse elevene slik at lærerne kan hjelpe eleven med å regulere følelser og stresse ned. Da er det avgjørende at eleven har tillit til læreren og at eleven har tro på at læreren vil dem vel. Barn med alvorlige atferdsproblemer er ofte stresset og dette er en enorm påkjenning for kroppen. For at de da skal kunne lære på skolen så må læreren hjelper eleven med å stresse ned. Informantene benevnte dette som å få dem innenfor sitt toleransevindu. En informant fortalte:

Du kan være med på å stresse ned. Du kan være med på å passe på at de er inne i sitt toleransevindu og der er de nødt å være hvis du skal lære.

I forhold til elevens atferdsproblemer var informantene enige om at det er viktig med en god relasjon til læreren. De fleste informantene trakk frem at dersom læreren har en god relasjon til eleven så kan læreren være med å veilede og dempe ved utagering. Da er det avgjørende at eleven stoler på deg og vet at du vil deres beste. Da kan læreren også være i forkant og avverge fordi læreren kjenner eleven så godt at han/hun kjenner tegnene. En informant fortalte:

Hvis det er noen da som har en kjempegod relasjon til en elev som det ofte smeller hos så er det viktig at den ofte er i nærheten og kan ta tegnene, for du blir jo bedre kjent med dem også når du har en god relasjon, så du kan se at nå bygger det seg opp til et eller annet (…). Og du vet gjerne også hva du kan gjøre for å dempe.

4.3.2 Relasjonens viktighet i forhold til andre elever

Resultatene viste at de fleste informantene påpekte at en god relasjon til læreren er

betydningsfullt for alle elever. Alle informantene var derimot enige om at det er særlig viktig at elever med alvorlige atferdsproblemer har en god relasjon til læreren. En informant fortalte at disse elevene ofte kan hente frem en voksen som har betydd mye for dem. Informantene fortalte:

Det er viktig for alle elever. Men disse trenger det mer.

Ja, jeg tenker at der kommer du nesten ikke videre dersom du ikke har en relasjon.

Det handler jo mye om relasjon, at den har nådd inn og hatt betydning for dem. Vært en signifikant voksen person og rollemodell i livene deres.

Begrunnelsen for at det er viktigere at disse elevene har en god relasjon var hos de fleste informantene at de andre elevene ofte har det de trenger hjemme. De har det trygt hjemme og foreldre som de kan snakke med. De har også mye mestring i andre sosiale sammenhenger som fritidsaktiviteter, og de har ofte mange venner. Noen av informantene fortalte at elever med alvorlige atferdsproblemer mangler muligens mye av det som andre barn har. De har kanskje færre personer som de har en positiv relasjon til i forhold til andre barn og de mestrer ofte færre ting enn andre barn. En av informantene fortalte også om at disse elevene ofte har flere risikofaktorer i livet sitt. Informantene fortalte:

Jeg tenker barn som på en måte stoler på og har tillit til voksne, som gjerne har det som de trenger hjemme og i fra voksne, de vil ikke ha et så stort behov som disse elevene.

På grunn av at det er så mange flere ting som gjerne de ikke har kompetanse til eller mestrer, eller har problemer med, sånn at de har behov for flere. Eller de har behov for voksne rundt seg som kan hjelpe dem med dette. Og da trenger en nok en tryggere relasjon. Og de har nok behov for det også. Andre som klarer seg bra de fikser det mye selv.

Det tror jeg nesten er enda viktigere for de har gjerne enda færre i sitt liv som de har en positiv relasjon til. De har gjerne mange flere risikofaktorer i livene sine. Så

kanskje det er enda viktigere. Kanskje det er viktigere for de voksne å jobbe aktivt med det fordi at de er ofte svakere på å klare å knytte og bygge relasjoner selv. Og de har ikke de ferdighetene som skal til for å få trygge, gode nettverk rundt seg sånn at de behøver jo mer hjelp.