• No results found

Bruer og kaier

83 KONSTRUKSJONER I GRUNNEN (PELER, STØTTEVEGGER ETC.)

84.43 Betongstøp i vann, undervannstøp

a) Omfatter levering, utstøping, nødvendig avslamming og eventuelt avretting av betong utstøpt i vann til samsvar med kravene til armeringsoverdekning, beskyttelse av betongen mot skadelige påvirkninger samt den spesielle planlegging, kontroll og dokumentasjon av arbeidene som er nødvendig. Normale herdetiltak inngår i prosess 84.46.

Betongstøp regnes som utført i vann dersom arbeidet utføres i eller under vannspeilet og byggegropa ikke er forutsatt tørrlagt, se prosess 81 a).

Med hensyn til vanndybder, stedlige forhold etc. samt spesielle støpelighetskrav for AUV-betong vises det til den spesielle beskrivelsen.

b-c) Materialer, utførelse og kontroll ved betongarbeider i vann skal være i henhold til Norsk Betongforenings Publikasjon 5, og den spesielle beskrivelsen.

d) Overflatekravene gjøres ikke gjeldende for grove, ikke synlige konstruksjonsdeler under vann. Med hensyn til krav til sammensatt byggtoleranse for store fundamenter på dypt vann, vises det til Norsk Betongforenings Publikasjon 5.

x) Mengden måles som netto prosjektert volum etter tegninger uten fratrekk for volumet av armering, kabelkanaler og innstøpningsgods. Svinn som følge av at blandemaskin, transportutstyr etc. ikke lar seg tømme fullstendig skal innkalkuleres i enhetsprisene. Hvor det skal støpes mot berg og bergets

tegninger med korrigert nivå for underkant fundament. Det gis ikke tillegg for større betongmasser på grunn av unøyaktig graving eller sprengning. Dersom det er prosjektert forskaling med uregelmessig overflate (for eksempel spunt, profilering etc.) inngår all betong til forskalingens berøring i prosjektert volum.

Enhet: m3

84.431 Undervannsstøp med B35 M40 AUV-betong

b) Det benyttes betong med sammensetning og egenskaper som beskrevet i Norsk Betongforenings Publikasjon 5.

84.432 Undervannsstøp med normal undervannsbetong

b) Med ”normal undervannsbetong” menes her slik begrepet «normalbetong» er definert i Norsk Betongforenings Publikasjon 5. Det benyttes betong med sammensetning og egenskaper som beskrevet i Norsk Betongforenings Publikasjon 5. Normal undervannsbetong benyttes i hele konstruksjonsdelen eller støpes vått-i-vått med AUV-betong.

84.4321 Normal undervannsbetong B35 84.4322 Normal undervannsbetong B45 84.433 Undervannsinspeksjon av byggegrop

a) Omfatter undervannsinspeksjon med teknisk dokumentasjon av fundamenteringsforholdene, etter klargjøring av byggegrop (ferdig graving, eventuell bergsprengning og rensk), før betongarbeidene starter.

Profilering av bunn med dybdemåling før graving, før sprengning og etter rensk inngår i det ordinære oppmålingsarbeidet, se hovedprosess 1.

c) Bergkvalitet og eventuelle slepper kartlegges. Dyp-punkter/dyprenner og berghelning/profiler registreres. Inspeksjonen skal dokumenteres med egen rapport, som minimum skal inneholde fotografier og videoopptak.

x) Mengden måles som antall inspiserte og dokumenterte byggegroper (akser).

Enhet: stk

84.434 Undervannsinspeksjon av utstøpte betongoverflater

a) Omfatter undervannsinspeksjon med dokumentasjon av betongoverflater etter riving av forskaling.

b) Utstøpte betongoverflater inspiseres med hensyn til mulige støpesår. Spesielt skal bunnsonen for pilarer og vegger samt støpeskjøter undersøkes for støpefeil og sår. Hvor det mistenkes slamlommer eller lignende, kontrolleres ytterligere med egnet redskap. Inspeksjonen skal dokumenteres med egen rapport, som minimum skal inneholde fotografier og stedsangivelser for alle observasjoner.

Video-opptak kan også benyttes.

x) Mengden måles som antall inspiserte og dokumenterte konstruksjonsdeler (akser). Enhet: stk

84.435 Supplerende undervannsinspeksjoner

a) Omfatter undervannsinspeksjon med dokumentasjon som angitt i den spesielle beskrivelsen. Supplerende undervannsinspeksjoner rekvireres av byggherren i hvert enkelt tilfelle.

x) Mengden måles som antall utførte og dokumenterte undervannsinspeksjoner.

Enhet: stk

84.436 Homogenitets- og utstøpingskontroll

a) Omfatter kostnader ved å dokumentere utstøping/homogenitet for betong utstøpt i vann. Dokumentasjonen utføres ved uttak, logging og vurdering av kjerneprøver.

Kjerneboring i berg og betong inngår i prosess 82.42, foringsrør for kjerneboring i undervannsstøpt betong prosess 84.438.

Homogenitets- og utstøpingskontroll utføres kun for konstruksjonsdeler hvor byggherren rekvirerer dette.

c) Med hensyn til omfang og detaljer omkring kontrollens gjennomføring, vises det til den spesielle beskrivelsen.

Kjerneprøver skal ha diameter minst 40 mm. En sammenhengende kjerneboring kan ha dybde inntil 3 m. Borhull skal gjenstøpes fullstendig med egnet mørtel med fasthet minst tilsvarende den fasthetsklassen som er beskrevet for konstruksjonsdelen.

x) Mengde måles som antall kontrollerte konstruksjonsdeler. Enhet: stk

84.437 Fasthetskontroll av undervannsstøpt betong

a) Omfatter kostnader ved å dokumentere in situ fasthet av betong utstøpt i vann.

Dokumentasjon utføres ved uttak, tildanning og trykkprøving av kjerneprøver.

Kjerneboring i berg og betong inngår i prosess 82.42, foringsrør for kjerneboring i undervannsstøpt betong prosess 84.438.

Prosessen inkluderer også vurdering og rapportering av betongens homogenitet.

Fasthetskontroll med kjerneprøver utføres kun for konstruksjonsdeler hvor byggherren rekvirerer dette.

c) Med hensyn til sted, dybde og omfang av kjerneuttak/prøving vises det til den spesielle beskrivelsen. Kjerneprøvenes diameter velges ut fra blant annet betongens maksimale kornstørrelse, og skal ikke være mindre enn 75 mm.

Borhull skal gjenstøpes fullstendig med egnet mørtel med fasthet minst tilsvarende den fasthetsklassen som er beskrevet for konstruksjonsdelen.

Tildanning av prøvestykker og prøving utføres som angitt i NS-EN 12504-1.

x) Mengden måles som antall fasthetsprøver bestående av to prøvestykker tildannet av kjerneprøver. Enhet: stk

84.438 Foringsrør for kjerneboring i undervannsstøpt betong.

a) Omfatter levering og montasje av foringsrør for dyp kjerneboring i konstruksjonsdeler utstøpt i vann, samt gjenstøping av disse med egnet mørtel.

Med hensyn til lengde, plassering etc. av foringsrør vises det til den spesielle

b) Rørene skal være av stål og ha slik styrke og stivhet at de tåler betongtrykket under omstøping.

Mørtel for gjenstøping av foringsrør skal ha fasthet minst tilsvarende den fasthetsklassen som er beskrevet for konstruksjonsdelen.

c) Foringsrørene monteres slik at de ikke kan forskyve seg ved omstøping.

x) Mengden måles som prosjektert lengde av foringsrør. Enhet: m