• No results found

Bruer og kaier

83 KONSTRUKSJONER I GRUNNEN (PELER, STØTTEVEGGER ETC.)

83.53 Boring for stålkjernepeler

83.531 Levering og nedboring av foringsrør i løsmasse

a) Omfatter levering og montering av permanente foringsrør, inkludert nødvendig boring i løsmasser og innboring av foringsrør minimum 1,0 m i fast berg. Videre omfattes skjøting av foringsrør og kapping av foringsrør i angitt nivå, samt overflatebehandling av foringsrøret som angitt i den spesielle beskrivelsen.

Ytterligere innboring av foringsrør i fast berg inngår i prosess 83.532.

b) Innvendig diameter på foringsrør skal være tilpasset valgt borsystem, stålkjernens diameter samt krav til avstandsholdere.

Veggtykkelsen skal velges avhengig av boresystem, grunnforhold og lengde av pel. Minimum veggtykkelse skal være i henhold til Peleveiledningen eller som angitt i den spesielle beskrivelsen.

Elementlengden til foringsrørene skal være lengst mulig og tilpasset borerigg og boresystem slik at det blir færrest mulige sveiseskjøter. I utgangspunktet skal lengdene være minimum 3 m.

c) Det skal tilstrebes en rekkefølge ved boring og injisering slik at de dypeste pelene innen hver pelegruppe utføres først.

Foringsrørene bores gjennom løsmassene og videre ned i berg. Foringsrørene sveises sammen under boring i lengst mulige lengder. Lengder skal også tilpasses slik at man unngår stans i boring i lag hvor borkrone kan suge seg fast/blokkeres.

Ved nedføring av foringsrør gjennom løsmasser av leire, silt og sand skal det kun benyttes vannspyling. Trykk og vannmengde tilpasses for å unngå uønsket erosjon og poretrykk i grunnen.

Når luftdrevet senkborhammer benyttes skal utførelsen i utgangspunktet være slik at luft for driving av hammer er mest mulig kontrollert og ikke går ut i formasjonen. I bløte jordarter skal røret drives ned kun ved bruk av vann.

Luft og høyt trykk skal ikke benyttes for å forsere boringen eller raskt løse opp blokkering av borekrone ved stangskift eller skjøting av foringsrør. Unødig stans i boring skal unngås for å hindre blokkering av borekrone.

Dersom det under boring observeres at spyleretur fra luft/vann ikke kommer opp gjennom borerøret skal boringen straks avbrytes og tiltak iverksettes. Dersom det kommer opp mer masse enn forventet ut fra pelens volum skal boringen også straks avbrytes og tiltak iverksettes.

Under boring skal matetrykk og/eller spyletrykk samt bortid/borsynk logges og protokollføres, angitt per meter eller annen inndeling slik at lagdeling og egenskaper i grunnen tydelig framkommer.

Maksimalt tillatte matetrykk/spyletrykk skal være som angitt i den spesielle beskrivelsen eller etter avtale med byggherren.

Type borutstyr skal velges i henhold til etterfølgende retningslinjer. Dette fritar ikke entreprenøren for ansvaret for at boringen lar seg gjennomføre med det valgte utstyret.

Ved normale forhold, (for eksempel middels fast til bløt og ikke kvikk leire etc.) kan senkbor-utrustning med eksenterkrone benyttes.

Ved krevende forhold, (for eksempel i fyllmasser, fast og/eller vannførende morene, store dybder til berg osv.) og bruk av senkborhammer er et symmetrisk boresystem med påmontert ringborkrone på foringsrøret å foretrekke for å begrense erosjon i massene. Symmetriske boresystemer skal benyttes ved store diametre på foringsrør, samt ved meget skrått berg.

I kvikkleire og/eller meget bløt leire eller i kombinasjon med faste masser over berg kan det være nødvendig at det ikke tillates at masser, luft eller vann går ut i formasjonen. Dette krever bruk av et reversibelt system hvor alt returneres opp innvendig i foringsrøret (reversibelt sirkulasjonssystem). Alternativt kan det ved slike forhold, etter avtale med byggherren, benyttes boresystem som er spesielt utviklet for skånsom boring.

Minimum innboringslengde av foringsrør er 1,0 m i fast berg.

Når foringsrøret er boret til endelig dybde i fast berg skal det utføres vannstands-kontroll (se prosess 83.551) og vanntapsmåling (se prosess 83.552) samt eventuelt injisering og oppboring.

Etter fullført boring slås foringsrøret til kontakt med berg.

d) Følgende toleransekrav gjelder

- maksimalt tillatt avvik fra prosjektert plassering i horisontalplanet er 100 mm - maksimalt 0,2 % vinkelendring over 2 m rørlengde, eller minimum

krumningsradius = 600 m regnet over 6 m lengde for retthet av nedboret foringsrør/borhull i berg målt kontinuerlig i foringsrør og borhull i berg under foringsrør

- maksimalt helningsavvik maksimalt 1 % for vertikale peler og 2 % for skråpeler i enhver retning fra prosjektert peleakse

Toleranser måles/beregnes som definert i NS-EN 14199. Avvik skal ikke være ensidige og/eller systematiske.

Ved avvik fra et eller flere krav skal byggherren avgjøre om pelen må vrakes, eller supplerende peler settes.

x) Mengden måles som lengde av foringsrør fra underkant foringsrør til prosjektert kappnivå. Angitt mengde er ikke å anse som nøyaktig grunnlag for bestilling av materialer. Enhet: m

83.5311 Uspesifisert boresystem

b) Det skal benyttes boresystem som er egnet for de aktuelle grunnforhold.

83.5312 Sentrisk boresystem

83.5313 Reversibelt boresystem (RC boring)

b) Det skal benyttes reversibelt boresystem (RC-boring).

83.5314 Annet boresystem for skånsom boring

b) Det skal benyttes system som er spesielt utviklet for skånsom boring.

c) Det vises til den spesielle beskrivelsen.

83.532 Boring med foringsrør i berg

a) Omfatter videre innboring med foringsrør i fast berg utover 1,0 m som inngår i prosess 83.531, inkludert levering og skjøting av foringsrør. Overflatebehandling av foringsrør som angitt i den spesielle beskrivelsen inngår også.

Prosessen kommer også til anvendelse dersom det på byggeplass vurderes som nødvendig og/eller hensiktsmessig å benytte foringsrør til dybde større enn 1,0 m i fast berg. Dette avgjøres i samråd med byggherren.

c) Boringen utføres til dybde som angitt i den spesielle beskrivelsen, eller etter avtale med byggherren.

x) Mengden måles som lengde boret i fast berg utover 1,0 m. Enhet: m

83.533 Boring under foringsrør i berg

a) Omfatter videre innboring i fast berg uten foringsrør.

Prosessen kommer også til anvendelse dersom det på byggeplass vurderes som nødvendig og/eller hensiktsmessig å bore pelen videre inn i fast berg uten foringsrør.

b) Boring i berg utføres med bergborkrone.

Boring i berg uten foringsrør utføres til dybde som angitt i den spesielle beskrivelsen, eller etter avtale med byggherren.

Dersom det er nødvendig skal boringen utføres med styring slik at det oppnås tilstrekkelig retthet av borhullet i berg.

d) Boresystemet skal være tilpasset slik at minimum overdekning av stålkjernepel i berg er 20 mm.

x) Mengden måles som boret lengde uten foringsrør i fast berg. Enhet: m

83.534 Slamhåndtering

a) Omfatter oppsamling, behandling, opplasting, transport og deponering av slam fra boring og rensk av borhull. Slam fra injisering og oppboring inngår også, samt slam fra omtøping av stålkjerner.

c) Det vises til den spesielle beskrivelsen for særskilte krav.

x) Mengden måles som utført lengde borhull. Enhet: m