• No results found

Bruer og kaier

83 KONSTRUKSJONER I GRUNNEN (PELER, STØTTEVEGGER ETC.)

83.46 Utstøping av borede peler

c) Borede peler støpes normalt ved undervannstøp, men støpes ved tørrstøp dersom det ikke er vann i pelen eller vannlekkasje inn i pelen. Ved tørrstøp gjelder spesifikasjonene i prosess 83.3821 b) og c).

83.461 Støping av betong i borerør

a) Omfatter levering og utstøping av betong inkludert 10 % merforbruk av betong, trekking av borerør samt etterfylling av betong, beskyttelse av betongen mot skadelige påvirkninger under transport, mellomlagring, utstøping og herding, samt nødvendige etterarbeider.

Omfatter også oppfylling med sand over peletopp dersom denne avsluttes under terreng, samt fjerning av overflødig eller dårlig betong samt kapping, hugging eller meisling av peletopp til riktig nivå.

Merforbruk utover 10 % inngår i prosess 83.462.

b) Betong til undervannsstøp, det vil si AUV-betong og normal undervannsbetong, skal være i samsvar med prosess 84.43. Doseringen av AUV-stoff i AUV-betong skal være så høy at betongen har god motstandsevne mot utvasking.

AUV-betong tilsettes ikke L-stoff. Normal undervannsbetong som støpes ut under frostfri dybde bør tilsettes L-stoff av hensyn til støpelighet, men nedre grense for luftinnhold angitt i prosess 84.4 kan fravikes.

Betongsammensetninger forelegges byggherren før arbeidene starter opp.

c) Det skal tas hensyn til risikomomentene ved denne type arbeider, for eksempel faren for utvasking eller sjiktdannelser, at betongen henger seg opp på borerøret under trekkingen, faren for løfting av armeringen etc.

Støpingen skal utføres umiddelbart etter at rensk av pelefoten er utført og kontrollert og armeringen er satt på plass. Hvis støpingen ikke kommer i gang innen 2 timer etter avsluttet rensk og slampumping, skal ny slampumping og kontroll av bergfot foretas.

Vannstanden i borerøret skal holdes i nivå med eller over terreng under støpingen.

Utstøping forutsettes utført med betongpumpe, hvor det er kontinuerlig forbindelse mellom pumpe og støperør. Utstøpingen utføres med støperør som har tette skjøter og slik styrke at røret kan heves kontrollert uten at brudd eller lekkasjer oppstår. Hevemekanismen for støperøret skal være uten store elastiske deformasjoner, slik at man har full kontroll med hvor mye støperøret heves.

Ved oppstart av undervannstøp skal støperøret stå helt til bunnen av pelen.

Kontrollert oppstart av støp kan utføres med munningsventil på støperøret (dersom peledimensjonen gir plass til det), eller ved at to vaskeballer dyttes ned i støperøret og danner sperre mellom vann og betong. Ved pelelengder over 20 meter bør en sementbasert smøremasse med AUV-stoff fylles i støperøret (umiddelbart etter vaskeballene, før AUV-betongen) for ikke å risikere propp ved oppstart.

Minimum de 3 nederste meterne av pelen utstøpes med AUV-betong. Før betongpumpen kobles til støperøret sirkuleres AUV-betongen gjennom pumpen tilbake til betongbilen, slik at den første betongen som kommer ut av støperøret ikke er vesentlig mer steinrik enn det betongresepten tilsier. Betongpumpen kobles til støperøret og AUV-betong pumpes (etter eventuell smøremasse) kontinuerlig ned. Om støperøret ikke er forsynt med en påsveiset pigg som holder støperøret i en avstand fra bunn pel, løftes støperøret 10-15 cm for å åpne for betongstrømmen. Støperøret heves ikke mer før minst 3 meter av pelen er utstøpt.

Umiddelbart etter AUV-betongen, uten noen stans eller omrigging, støpes så resten av pelen med normal undervannsbetong ved at denne pumpes ned gjennom samme støperør. Utstøping skal skje kontinuerlig, med minst mulige avbrudd. Støperøret heves suksessivt under støpingen, men neddykkingsdybden for støperøret ned i fersk betong skal til enhver tid være minimum 2 meter. Slam på toppen av betongen ved avslutning av støp trekkes av.

Borerøret trekkes opp suksessivt under støpingen. Under opptrekkingen av borerøret skal støperørets munning alltid være minst 2 m høyere enn borerørets nedre ende, og det skal kontinuerlig kontrolleres at betongen synker i røret minst tilsvarende volumet av borerøret. Hvis det under opptrekkingen skulle forekomme at betongen eller armeringen hever seg, slik at omkringliggende masser kan tenkes å ha trengt inn i betongtverrsnittet, skal det settes i verk tiltak i samråd med byggherren.

For å sikre god betong i peletopp skal det støpes minst 0,3 m over teoretisk nivå.

Overskytende betong kan graves ut eller meisles bort senere. Ved avslutningen av pelen mer enn 1 m under terreng, skal det fylles sand eller andre egnede masser på toppen av pelen før rørtrekkingen avsluttes.

x) Mengden måles som utført lengde av pel målt fra senter pelfot til prosjektert peletopp. Inntil 10 % merforbruk av betong utover volumet begrenset av ytre rørdiameter og lengde av pel skal være inkludert. Enhet: m

83.462 Tillegg for merforbruk av betong

a) Prosessen kommer til anvendelse dersom betongforbruket overstiger 110 % av teoretisk volum i henhold til prosess 83.461.

x) Mengden måles som utført volum minus 110 % av teoretiske volum. Enhet: m3

83.47 Prøving og kontroll

a) Omfatter prøving og kontroll med ferdig utstøpte borede peler.

83.471 Kjerneboring i utstøpt pel og i berg

a) Omfatter kjerneboring for kontroll av betongutstøping i pel, inkludert kjerneboring

e) Kjerneboring skal utføres etter hvert som pelene støpes ut. Om nødvendig skal bore- og støpeprosedyrer endres/tilpasses for resterende peler.

83.4711 Opp- og nedrigging for kjerneboring

a) Omfatter rigging, oppstilling og boring av kjerneborhull i utstøpt pel og i berg.

c) Boreutstyret skal være i stand til å bore ut en kjerne med diameter minst 72 mm (86 mm hulldiameter).

x) Kostnaden angis som rund sum. Enhet: RS

83.4712 Oppstilling av borerigg

a) Omfatter oppstilling av kjerneborerigg på det enkelte borepunkt, samt flytting fra borepunkt til borepunkt.

x) Mengden måles som antall borede peler. Enhet: stk

83.4713 Boring og uttak av kjerner i hele pelen

a) Omfatter boring og uttak av kjerner for å kontrollere kvaliteten av betongen i pelen.

c) Kjernene skal legges i solide kasser. Kassene skal merkes tydelig med nummer på pel og borhull, og dybde for hvert opptak. Kjernetap skal markeres med en trelist av tilsvarende lengde.

Kjernekassene skal fotograferes som snart de er fylt og før de fjernes fra borestedet.

x) Mengden måles som total lengde av borekjerne. Enhet: m

83.4714 Boring og uttak av kjerner i pelefoten

a) Omfatter boring og uttak av kjerner for å kontrollere overgangen mellom betong og berg i pelefoten. Kjernene bores gjennom foringsrør montert i armeringskurven.

c) Kjernene skal legges i solide kasser. Kassene skal merkes tydelig med nummer på pel og borhull, og dybde for hvert opptak. Kjernetap skal markeres med en trelist av tilsvarende lengde.

Kjernekassene skal fotograferes så snart de er fylt og før de fjernes fra borestedet.

x) Mengden måles som total lengde av borekjerne. Enhet: m

83.472 Ikke-destruktiv kontroll, logging av borede peler

a) Omfatter logging av boret pel for å kartlegge hulrom og svakheter i utstøpt pel.

Loggingen skal utføres mellom inspeksjonsrør montert i armeringskurven.

c) Logging kan utføres med følgende metoder: gamma-gamma logging (GGL), mellomhull akustisk logging (CSL) eller radar.

x) Mengden måles som lengde av logget profil. Enhet: m

83.473 Ikke-destruktiv kontroll, peleanalysator av borede peler

a) Omfatter eksitasjon og analyse av reflekterte bølger i boret pel for å kartlegge hulrom og svakheter i utstøpt pel. Eksitasjon og måling av reflekterte bølger på toppen av pelen.

c) Eksitasjon og måling av reflekterte bølger kan utføres med følgende metoder:

Akustisk ekko (SE) prøving eller impuls respons (IR) prøving.

x) Mengden måles som antall peler som prøves. Enhet: stk

83.48 Ventetid og driftstid

83.481 Ventetid for rigg for borede peler

a) Omfatter uforutsett ventetid for pelerigg som skyldes byggherren.

c) Rimelig påregnelig ventetid på grunn av byggherrens kontrollarbeid, inspeksjoner og målinger skal være innarbeidet i de enkelte delprosesser.

Uforutsett ventetid skal attesteres av byggherren.

x) Mengden måles som utført ventetid, maksimalt 8 timer per dag. Enhet: time

83.482 Driftstid for rigg for borede peler

a) Omfatter kostnader for drift av pelerigg med tilhørende mannskap. Prosessen kommer til anvendelse etter avtale om ekstraarbeider og ved spesielle forhold som ikke dekkes av andre delprosesser.

c) Driftstid for rigg skal attesteres av byggherren.

x) Mengden måles som utført driftstid. Enhet: timer

83.5 Stålkjernepeler

a) Omfatter alle leveranser og arbeider med stålkjernepeler fram til ferdige peler, herunder forberedende og generelle arbeider, rigg og oppstilling, boring, injisering, levering og installasjon av stålkjerner, prøving og kontroll, etc.

Omfatter også supplerende grunnundersøkelser som entreprenøren finner nødvendig for å kunne velge pelelengde og gjøre egen vurdering av pelearbeidene, herunder nødvendig bestilling av materialer.

e) Det skal føres fullstendig bore- og peleprotokoll. Protokollen føres på skjema egnet for formålet, og skal generelt være i henhold til NS-EN 14199 så langt den er relevant.

Protokollen skal som et minimum angi følgende data (målinger som er egnet for automatisk registrering er merket med *)

- navn på ansvarlig leder av pelearbeidene

- navn på stedlig arbeidsleder/kontrollør/protokollfører - pelenummer og dato

- borsystem

- bortid (starttid og sluttid)*

- rotasjonshastighet*

- borsynk*

- lufttrykk (og mengde hvis mulig)*

- vanntrykk og mengde*

- uregelmessigheter under boring - lagdeling i løsmasser

- angivelse av type løsmasser/berg (visuell vurdering av borkaks) - boret dybde til berg

- borsynk i berg

- samlet borhulldybde og bunnkote - resultat av borhullsinspeksjon - vannstandsregistrering - vanntapsmåling

- injisering, injiseringstrykk og medgått injiseringsmasse, samt resept angis - kotehøyde for topp foringsrør

- kotehøyde for underkant foringsrør

- foringsrørets plassering i avskjæringsnivå med angivelse av avvik fra prosjektert plassering

- foringsrørets senterlinje med angivelse av avvik fra prosjektert senterlinje - foringsrørets retthet

- kontroll av stålkjerneelementenes stålkvalitet og retthet - kontroll av skjøter på stålkjernepeler, retthet og styrke

- kontroll av omstøpingsmørtel, resept oppgis og medgått mengde mørtel samt øvrige kontrollresultater angis, avvik fra teoretisk mengde angis.

- kontroll av montering av stålkjerne, avvik angis

- kontroll av ramming på stålkjerne, loddvekt og synkning angis - kotehøyde topp stålkjerne

- lengde stålkjerneelementer mellom skjøter - total lengde stålkjerne

- kotehøyde bunn stålkjerne

- andre relevante data for avregning og for vurdering av pelens karakter og kapasitet

- resultat av andre kontrollmålinger som angitt i den spesielle beskrivelsen

Kontrolldata skal presenteres på skjemaer og i en form som er sammenfattet og lett lesbar. Presentasjonsformen forelegges byggherren i god tid før arbeidene starter opp.

Kontrolldata for de ulike arbeidsoperasjonene i hver pelegruppe forelegges byggherren senest 2 arbeidsdager etter at arbeidene er utført.

83.51 Forberedende og generelle arbeider

83.511 Supplerende grunnundersøkelser for stålkjernepeler

83.5111 Supplerende grunnundersøkelser

a) Omfatter kostnader til planlegging og gjennomføring av supplerende grunnundersøkelser/bergkontrollboringer og øvrige tiltak for å klarlegge risiko og unngå vraking av peler, blant annet som følge av skrens på bergoverflaten. Også registrering av bergkvaliteten inngår.

Omfang og type av undersøkelser skal være det som entreprenøren anser nødvendig for å bestemme pelelenge, unngå vrakpeler og gi grunnlag for egen vurdering av pelearbeidene, herunder nødvendig bestilling av materialer.

x) Kostnaden angis som rund sum. Enhet: RS

83.5112 Supplerende grunnundersøkelser spesifiserte

a) Omfatter supplerende grunnundersøkelser som angitt i den spesielle beskrivelsen.

b) Utførelsen skal være i samsvar med håndbok R211 Feltundersøkelser.

x) Mengden måles som utført lengde bormeter. Enhet: m