• No results found

Beregningsprogrammer

Fleraldret skog

3. Beregningsprogrammer

3.1. Eksisterende programmer og bruk av biologiske modeller

Framskrivning av utviklingen i skog har lange tradisjoner i Norge. De første produksjonsta-bellene ble laget i 1941 (Langsæter 1941). I 60-åra utviklet Nersten (1965) og Nersten & Delbeck (1965) metoder for prognoser på skognivå. De første EDB-programmene for langsiktig prog-noser i skog (Gotaas 1967, Hobbelstad 1979, 1981) var basert på metodikken utviklet i 60-åra.

I forbindelse med utviklingen av tilvekst-funksjoner i 70-åra (Braastad 1975, 1977, 1980) ble det også laget programmer for simulering av utviklingen i skogbestand.

BESTPROG (Blingsmo & Veidahl 1994), AVVIRK-2000 (Eid & Hobbelstad 1999, 2000) og GAYA-JLP (Hoen & Eid 1990, Lappi 1992, Hoen

& Gobakken 1997), er modeller for langsiktige analyser i skog som brukes i dag. BESTPROG er laget for analyser på bestandsnivå, og er ment å være et hjelpemiddel for beslutninger om bestandsbehandling. Programmet gir brukeren gode muligheter til å sette egne forutsetninger, og det er lagt stor vekt på økonomiske beregninger.

AVVIRK-2000 og GAYA-JLP er først og fremst utviklet for analyser på eiendomsnivå eller for større skogområder. Programmene gjør biologiske og økonomiske framskrivninger, og egner seg både som hjelpemiddel for å ta strategiske beslut-ninger på skognivå, og som verktøy for konsekvensanalyser. Begge programmene produ-serer resultater på bestands- og skognivå.

AVVIRK-2000 er et simuleringsprogram, der en må gjøre gjentagne beregninger med ulike forut-setninger, og på denne måten arbeide seg fram til

en løsning som passer for den målsettingen en har for skogen. GAYA-JLP bruker simuleringer for å beregne mange ulike behandlingspro-grammer for hvert enkelt bestand i skogen, og lineær programmering for å finne den optimale løsningen på skognivå ut fra en gitt målsetting.

Selv om BESTPROG, AVVIRK-2000 og GAYA-JLP baseres på litt forskjellige teknikker og har noe forskjellige formål når det gjelder bruk, er metodikken som brukes for å beskrive den biolo-giske utviklingen omtrent den samme. Alle del-modeller som brukes i programmene er arealbaserte (se avsnitt 2.2). Utviklingen i planleggingsperioden er avhengig av tilstanden i skogen, tilveksten i de ulike periodene og de tiltak som gjennomføres. Fig. 4 viser prinsippet for hvordan skogen framskrives i programmene.

Figuren er basert på framskrivninger med AVVIRK-2000, der planleggingsperioden på 100 år blir delt opp i 10 like lange perioder.

I første omgang blir framskrivningene gjort for en 5-årsperiode, altså til midt i første 10-årsperiode. Her blir tilstanden oppdatert, og det blir gjennomført tester på ulike tilstandsvariabler med tanke på om og hvordan et eventuelt tiltak skal gjennomføres. Etter eventuelle tiltak blir tilstanden på ny oppdatert, og en framskrivning for en ny 5-årsperiode gjennomføres. Denne prosedyren gjentas for alle ti 10-årsperioder.

Også de ulike biologiske del-modellene som brukes i prognoseprogrammene er omtrent de samme (Tabell 2). Dynamikken i framskriv-ningen tar utgangspunkt i "middeltreet", definert ved grunnflatemiddeldiameter (Dg) og grunn-flateveid middelhøyde (HL), og treantallet pr. ha (N). Grunnflatemiddeldiameter og treantall blir som regel ikke registrert i vanlige skogbruksplan-takster. Det er derfor utviklet funksjoner der disse variablene kan predikeres ut fra andre data som er tilgjengelige fra slike takster (Eid 2001).

For et bestand i hogstklasse III-V er fram-skrivningene basert på "middeltreet", og treantallet.

Ut fra dette finner en utviklingen for volumet. De viktigste elementene i disse fram- skrivningene er diametertilvekstfunksjoner (Blingsmo 1984), høydeutviklingsmodeller (Tveite 1967, 1976, 1977, Braastad 1977 og Strand 1967) og en modell for naturlig avgang (Braastad 1982).

Det brukes separate diametertilvekst-funksjoner for gran, furu og bjørk, og uavhengige variabler for å finne diametertilvekst (Td) er grunnflatemiddeldiameter (Dg), brysthøydealder (T1.3), overhøyde (H0), bonitet (H40) og treantall pr. ha (N). Tilvekstfunksjonene er basert på at trærne er jevnt fordelt utover arealet. I praksis vil en imidlertid alltid ha en ujamn fordeling.

Braastad (1983) beregnet effekten av dette i glisne granbestand, og kom fram til en reduksjonsfaktor for diametertilvekst (ITred) når treantallet var under 2000 pr. ha i etableringsfasen.

Reduksjons-faktoren er utviklet for granbestand, men brukes også for furu- og lauvbestand.

Ny middelhøyde finnes ved å beregne over-høyden ved den angitte alderen, og deretter beregne differansen mellom overhøyde og middelhøyde. Også her brukes det separate funksjoner for gran, furu og bjørk. Uavhengige ariabler for å finne overhøyde (H0) er brysthøy dealder (T1.3) og bonitet (H40), og uavhengige variabler for å finne middelhøyde (HL) er overhøyde (H0), treantall (N), grunnflate (G) og grunnflatemiddeldiameter (Dg).

Bruk av modeller for å simulere utvikling i skog

Figur 4. Bestandsutvikling og beregningsmetodikk.

Tabell 2. Biologiske modeller for bestandsutvikling.

Bilde 3. Modellering av naturlig avgang er preget av stor usikkerhet. Foto: Lars Helge Frivold Det er utviklet et fullstendig sett med biologiske

modeller for simulering av utviklingen for osp (Opdahl 1992). Disse er foreløpig bare imple-mentert i GAYA-JLP. I AVVIRK-2000 og BESTPROG forutsettes all lauvskog å utvikle seg som bjørk. Dette gjelder både diametertilvekst og høydeutvikling.

I perioder der det ikke foretas aktiv tynning beregnes avgang (Navg), det vil si en reduksjon av treantallet. Avgangen er basert på Braastad (1982). Nye avgangsmodeller beregnet på ensaldret skog er nå utviklet av Øyen (2000) og Eid & Øyen (2002).

Ved beregning av middeltreets volum (v) benyttes grunnflatemiddeldiameter (Dg) og grunnflateveid middelhøyde (HL) som inngang i funksjoner av Vestjordet (1967), Brantseg (1967) og Braastad (1966). Erfaringsmessig vil dette middeltreet få et noe høyere volum enn volum-middeltreet. Dette blir det imidlertid korrigert for ved å redusere grunnflateveid middelhøyde (Braastad 1974, 1980). Bestandets volum pr. ha (V) finnes ved å multiplisere middeltreets volum med treantall pr. ha (N).

For ung skog, og ny skog som etableres etter sluttavvirkning på basis av forutsetninger for treantall, treslagsfordeling og ventetid, blir det gjort framskrivninger ved hjelp av høydeutviklingsmodellene fram til overhøyden når omtrent 10 meter. Ved denne høyden etableres en startgrunnflate (Braastad 1975, 1977 og 1980). På basis av treantall og grunnflate beregnes bestandets middeldiameter, og bestand-sutviklingen blir fra da av gjennomført som beskrevet over for hogstklasse III-V.

3.2. Usikkerhet og feil

Beregningsprogrammene er satt sammen av mange biologiske del-modeller som hver for seg har sitt formål. Å velge de rette del-modellene, og å sette de sammen slik at det blir "balanse"

mellom de ulike delene, er en stor utfordring i arbeidet med å utvikle prognoseprogrammene.

For mange av del-modellene, der det kan ligge flere årsverk bak av forskning, vil en være rimelig sikker på at de holder den kvalitet som er ønskelig. For andre deler, som kanskje er like viktig for resultatet, må en nøye seg

"del-modeller" som for en stor del er basert skjønns-messige avveininger. Når en så i tillegg vet at det alltid er feil knyttet til variabler som beskriver starttilstanden (taksten), er det liten tvil om at det er stor usikkerhet knyttet til framskrivninger i skog.

Del-modellene (tilvekstmodeller, avgangs-modeller) brukes deterministisk. Det vil si at de brukes som om usikkerhet ikke eksisterer. Det blir bare beregnet ett utfall i framskrivningene, og dette er lik forventningen (det mest sannsynlige resultatet). En vet imidlertid at skog ikke alltid utvikler seg som forventet, og det fore-kommer tilfeldige avvik. Figur 5 illustrerer hvordan dette vil kunne slå ved framskrivning av volum i et bestand.

Som en ser av figuren blir ikke volumet oppgitt med et bestemt tall, men som fordelinger rundt et gjennomsnitt. Alle utfall (volum) innenfor denne fordelingen har en viss sannsynlighet. Utfallet med størst sannsynlighet vil være lik forvent-ningen (de høyeste punktene på fordel-ingskurvene). Denne forventningen er altså lik det resultatet en får i framskrivningen når modellene brukes deterministisk. At det i figuren allerede på tidspunkt t1 er variasjoner rundt et gjennomsnitt, illustrerer at det også kan være feil inne i bildet før framskrivningene begynner. I dette tilfellet betyr det at det er usikkerhet (tilfeldige feil) knyttet til taksten som beskriver skogtilstanden i utgangspunktet.

Ofte har feil en tendens til å bli forsterket over tid. Utslagene kan etter hvert bli ganske store med den tidshorisonten en har ved produksjon av skog. Også dette framgår av Figur 5, der en ser at jo lengre tid det går, jo større blir variasjonen rundt forventningsverdien (flatere fordel-ingskurver).

Under forutsetning av at det ikke forekommer systematiske feil, vil problemene omkring usikkerhet være vesensforskjellig avhengig av om en opererer på bestandsnivå (BESTPROG) eller på skognivå (AVVIRK-2000 og GAYA-JLP). Når det gjøres en framskrivning for ett bestand, vil

"riktig" resultat godt kunne ligge i utkanten av de fordelingene en ser i Fig. 5, selv om sannsyn-ligheten er størst for at det er lik forvent-ingsverdien. Dette er det viktig å ta innover seg når beslutningene tas. Ved analyser for en skog vil en ha samme problem for enkeltbestand, men med tilstrekkelig mange bestand, vil en på skognivå kunne få et resultat som er "riktig" fordi feilene på bestandsnivå opphever hverandre.

At en går helt fri for systematiske feil, enten det gjelder beskrivelsen av skogtilstanden i utgangspunktet (taksten), eller i bruken av de ulike del-modellene som brukes i framskrivningene, er imidlertid svært lite sannsynlig. I framskrivningene vil det ofte forekomme, enten i enkeltbestand eller for større områder, at skogtilstanden eller skogbehand-lingen fører til at det må opereres i utkanten eller også utenfor grunnlagsmaterialet som del-modellene er konstruert for. I slike tilfeller vil systematiske feil lett kunne oppstå.

Grunnlagsmaterialet i de ulike bestandsutvik-lingsmodellene som brukes i beregningspro-grammene (Tabell 2) kommer som tidligere nevnt fra Skogforsk’s produksjonsundersøkelser.

Hoveddelen av dette materialet er samlet inn i sentrale skogstrøk på Østlandet og i Trøndelag.

Data fra Vestlandet er generelt dårlig representert.

Dette betyr antagelig at prognosene er mer usikre der enn i resten av landet. Grunnlagsmaterialet inneholder også få arealer der skogen er overholdt utover «vanlig» hogstmodenhetsalder.

I tillegg er det også få arealer som har stått urørt over lang tid. I en balansekvantumsberegning, eller i andre tilfeller med restriksjoner på avvirkningen, vil en ofte måtte overholde bestandene langt utover «vanlig» hogstmoden-hetsalder. I slike tilfeller vil det være stor usikkerhet knyttet til framskrivningene, både for tilvekst og avgang. Det er også grunn til å peke på at det eksisterer usikkerhet ved tynnings-inngrepet, og hvilket tilvekstforløp en får like etter en tynning. Her vil ulike tilvekstmodeller kunne

Bruk av modeller for å simulere utvikling i skog

Figur 5. Usikkerhet i framskrivninger.

gi noe avvikende resultater, og konklusjoner med hensyn på eksempelvis lønnsomhet i tynninger kan endres som følge av dette (Eid & Eriksson 1991, Pettersen 1997). At alt lauv forutsettes å utvikle seg som bjørk er også noe som bidrar til usikkerhet i prognoser, og som selvfølgelig forsterkes med økende innslag av andre lauvtreslag enn bjørk i det aktuelle området.

I den senere tid har det vært en del kritikk mot prognoser generelt, og mer spesielt, mot det balansekvantumet som ofte beregnes i slike prognoser. Denne kritikken har framkommet fordi en i nyere beregninger, basert på nyetakster, har kommet fram til balansekvanta som til dels har vært mye lavere enn i tilsvarende beregninger som ble gjennomført tidligere for samme området. Dette strider mot hovedprinsippet ved balansekvantumstankegangen, der målsettingen er å finne et høyest mulig avvirkningsnivågitt at en i framtida aldriskal måtte gå ned i avvirkning.

Det kan være mange årsaker til at en ser slike eksempler. At nedgangen i balansekvantum alene skyldes feil i selve metodikkenrundt prognoser og balansekvantumsberegninger er imidlertid tvilsomt. Selv med den usikkerhet som er knyttet til bestandsutviklingsmodellene er det lite som tyder på at disse modellene har hatt avgjørende betydning for problemene som har oppstått.

Eksempelvis konkluderer Braastad & Tveite (2000) med, på basis av forsøk med gran, at diametertilvekstmodellene og bonitets-funksjonene (høydeutvikling) som brukes i dagens prognoseverktøy stemmer "rimelig bra"

med det som ble observert i forsøket. I en del tilfeller kan nedgangen i balansekvantum skyldes at selve takstgrunnlaget har vært feil. Systema-tiske feil for volum, bonitet eller alder i størrelsesorden 10-20% på skognivå forekommer relativt ofte (Eid & Næsset 1998, Eid 2000). Slike feil vil selvfølgelig føre til en nedgang i balanse-kvantum når dette beregnes på et senere tidspunkt, og når det nye takstgrunnlaget ikke har slike systematiske feil.

I de fleste tilfeller er imidlertid den mest sannsynlige årsaken til nedgangen i balanse-kvantum at de forutsetningene som er gjort i beregningene ikke er fulgt opp i praksis. Dette kan være forutsetninger om hvilke arealer som skal være med prognosegrunnlaget, og det kan

være forutsetningen for selve skogbehandlingen i det enkelte bestand.

For det første er det antagelig tatt med for store arealer i selve prognosegrunnlaget. Dette kan gjelde arealer som egentlig er 0-områder på grunn av tilgjengelighet og bestokning. Når slike arealer er med i prognosegrunnlaget, mens en i praksis ikke avvirker på arealene, vil nødvendigvis kvantumet på sikt gå ned. At det i Norge eksisterer betydelige arealer som ikke er lønnsomme å avvirke, er blant annet dokumentert av Hoen et al. (1998). Et annet forhold som kan ha en tilsvarende effekt er en undervurdering av impedimentprosenten.

Dersom det er registrert en impedimentprosent for et bestand, vil dette bli fratrukket bestands-arealet, og prognosegrunnlaget blir «riktig».

Undersøkelser (Eid 1992, 1995) tyder imidlertid på at fastsettelsen av impedimentprosenten i en del tilfeller har blitt noe lettvint behandlet, og at en dermed har kjørt prognoser basert på et for stort produktivt areal.

Forutsetningene for skogbehandling som gjøres i en prognose er selvfølgelig helt avgjørende for resultatene en får av prognosen.

Videre er oppfølgingen av forutsetningene i praksis helt grunnleggende for om prognose og virkelighet over tid vil stemme over ens. Antagelig er mangelen på samsvar mellom forutsetninger og faktisk gjennomføring i mange tilfeller den viktigste årsaken til nedgangen i balansekvantum en har sett eksempler på. I prognoser som ble gjort for 20-30 år siden ble det forutsatt svært mange tynninger. I praksis har en i denne perioden gjennomført lite tynninger, og det aller meste av kvantumet er tatt ut som sluttavvirkninger. Gjennomført over tid vil dette selvfølgelig føre til at avvirkningskvantumet må gå ned.