• No results found

Behov for mer informasjon

For å kunne tilrettelegge tiltak som er effektive i forhold til å redusere dødsulykkene er det viktig å vite så mye som mulig om hver enkelt ulykke og sette denne informasjonen sammen på en god måte slik at en ut fra dette får en god oversikt over hvem det er som rammes, på hvilken måte ulykken skjer, og hvordan den kunne vært forhindret.

Eksempelvis kan ett tiltak være en opplysningskampanje som skal kom-muniseres til dem det gjelder. Dersom det er eldre gårdbrukere som forulykker som følge av manglende informasjon, ja så må kampanjen være rettet mot dem. Det er ulike måter å kommunisere et budskap på avhengig av hvem det er rettet mot. Et godt overvåkingssystem vil kunne bidra til å kanalisere forskning, intervensjon og kommunikasjon til om-råder der det er mye å hente når det gjelder forebygging av arbeids-relaterte skader og sykdommer. Norsk overvåkning av arbeidsmiljø og – helse (NOA) skriver i ”Faktabok om arbeidsmiljø og helse 2007” at man i Norge ”

… har en lang vei å gå for å få på plass et fullverdig over-våkningssystem

”. Med overvåkningssystem menes her et system som fortløpende samler inn, analyserer og fortolker data om arbeidsliv, arbeidsmiljø og arbeidshelse. Hensikten med et slikt system er å for-midle informasjon som gjør det mulig å avdekke forekomsten av helse-problemer (sykdom, skader, uførhet, for tidlig død) som helt eller delvis skyldes arbeidsforhold, slik at man bedre skal være i stand til å fore-bygge disse (NOA 2007).

Undersøkelsene fra Storbritannia viser at uforholdsmessig mange ulykker i jordbruket rammer eldre. Informasjonen om dødsulykkene i jordbruk og skogbruk er bedre beskrevet i en del andre land enn i Norge. Det hadde vært ønskelig med mer informasjon for bedre å kunne skreddersy tiltak og informasjonskampanjer.

En må også være oppmerksomme på

den politiske bakgrunnen

når det gjelder vurderingen av tiltak for å minske risikoen for skader og ulykker i en næring. HSE har identifisert noen politiske vurderinger og faktorer som har virket inn på organisasjonens strategi innenfor landbruk. Det overordnede budskapet fra myndighetene og fra nylige utredninger om strategier for bedre regulering er:

Et ønske om bedre og mer effektive reguleringer og (ideelt sett) mindre av det;

ikke så strenge regler, lettere å følge og mindre byråkrati og skjema;

enklere (om ikke reduserte) inspeksjoner og mindre tvang i gjennomføringen;

et klarere skille mellom pålegg og råd;

bedre samkjøring mellom ulike departementer og direktorater;

et mer meningsfullt samarbeid og partnerskap mellom offentlige kontorer og andre interessenter og deltakere i verdikjeden for mat;

bedre og mer utstrakt bruk av informasjonsteknologi.

Kilde: www.hse.gov.uk/

Dette er den politiske bakgrunnen som HSE (tilsvarende Arbeids-tilsynet) har som et bakteppe for sitt arbeid med strategier knyttet til landbruk. Merk her at HSE anser dette bakteppet som ulik fra næring til næring. Dette for at strategiene som utarbeides skal være tilpasset den enkelte næring og at det er ulik kultur og ulike problemstillinger i den enkelte næring. Situasjonen i Norge er ikke lik den i Storbritannia, men dette er et eksempel på hvorledes en strukturerer HMS arbeidet og strategiutforming fra det offentliges side i forhold til politiske føringer.

I tillegg til ønsker fra politiske myndigheter er det viktig å ha oppdatert informasjon over utviklingen i landbruket og de implikasjonene det har for helse og sikkerhet. Det kan være viktig å få informasjon om bak-grunn og utdanning til de som arbeider i næringen, både til ansatte og

kraften er utdannet i forhold til nye maskiner, hjelpemidler og metoder? Det vil også være interessant og nyttig å få mer og bedre informasjon om de ulykkene som skjer. Når på året skjer ulykkene – er det sesongvariasjoner? Hvilke ulykker skjer i hvilken sesong? Når på døgnet skjer ulykkene? Arbeider man alene eller sammen med andre når ulykker skjer? Hvorledes virker endringer i vær og klima inn på arbeidsforholdene? Er det knapphet på utdannet arbeidskraft til næringen? Betydningen av sesongarbeidere? Spesielle forhold ved-rørende bruk av utenlandsk arbeidskraft. Har de økonomiske for-holdene i næringen og for den enkelte bonde noe å si for risikonivået?

Har arealenes beskaffenhet noe å si for de ulykkene som skjer – bratt, trangt, ujevnt? Hva med skogs-/traktorveier – skjer det mange ulykker på dem? Veimyndighetene vil ha strengere regulering av transport med landbruksmaskiner på offentlig vei – skjer det mange ulykker pga det?

Jo mer informasjon man har om den enkelte ulykke, jo bedre og mer interessant og beskrivende statistikk kan utformes. Dette vil igjen gjøre at tiltak for å få ned antall skader og ulykker kan være så effektive og målrettet som mulig. Det er viktig å basere tiltakene på fakta – hva som faktisk skjer. Et annet moment er å gi interessenter god kunnskap om tematikken. Inntrykket under arbeidet med denne rapporten er at meninger om hvordan ulykker skjer, årsakssammenhenger og hva som skal til for å få ned tallene, kan være basert på få hendelser.

4 Risikokultur – HMS-kultur

Både ulykkesstatistikkene og beskrivelsene av arbeidsprosesser i land-bruket dokumenterer at bønder lever i en risikofylt hverdag, men hvordan definerer og håndterer bonden risiko?

I de aller fleste yrkesgrupper eller grupper av mennesker som har en eller flere aktiviteter som fellesnevner, utvikler det seg holdninger til risiko knyttet til yrket eller aktiviteten. Noen grupper har en klart uttalt holdning til hvordan risiko skal håndteres, ofte konkretisert gjennom rutiner og regelverk. Hvordan slike regelverk etterleves kan defineres som gruppens risikokultur. Gjennom lover og regelverk har de aller fleste arbeidsplasser i dag etablert en systematisk tilnærming til risiko-håndtering og –reduksjon, gjerne nedfelt i Helse, Miljø og Sikkerhets-håndbøker og rapporteringssystemer.

Historisk har det vært overlatt til den enkelte å ta ansvar for egen adferd og potensielle risikofaktorer, en tilnærming som fortsatt dominerer fritidsaktiviteter og arbeidstakernes privatliv. Dette oppfattes av mange som en ”faglig rettighet” også når grensene mellom arbeid og privatliv er utydelige og hensynet til disponering av egen tid og egne økonomiske ressurser blir en sentral rammebetingelse. Siden mange aktører i land-bruket opererer i dette grenselandet er det, i diskusjonen om styrket HMS i sektoren, interessant å se hvordan andre næringer har håndtert tilsvarende utfordringer knyttet til HMS- og risikokultur.

Selv om enhver bransje er unik i sin struktur, sine rammebetingelser og sine arbeidsoppgaver, finnes innbyrdes fellestrekk som gjør det

formåls-tjenelig å analysere både erfaringer og konkrete prosesser. Næringene som er trukket frem i denne gjennomgangen; petroleum, fiske og bygg og anlegg, har alle i utgangspunktet vært dominert av en utpreget individualistisk kultur:

• ”Roughnecks” på boredekket som tjente godt og tok sine sjanser

• Rallaren og tømmermannen som sesongarbeider fra anlegg til anlegg

• Fiskeren alene med havet i sin sjark

I de to første næringene har det i Norge skjedd en total forvandling av HMS-tilnærmingen, mens fiskeri og havbruk fortsatt sliter med en skade- og dødsstatistikk på høyde med, og til dels over den i land-bruket. Utvikling, tiltak og metoder i de næringene som har klart å snu en negativ ulykkesutvikling, er til dels godt dokumentert og analysert både av næringen selv og av norske forskningsmiljøer med ulik faglig bakgrunn. Før vi ser på disse er det nødvendig å dvele ved selve risiko-begrepet og utfordringen som ligger i at risikoforståelse som regel er kontekstuell.