• No results found

6.1 Kodumaja

Kodumaja AS bygger moduler som blir tilvirket i fabrikk. Per 31.05.2007 har Kodumaja produsert 2317 blokkleiligheter, 135 leiligheter i

tomannsboliger og rekkehus og 217 eneboliger. I tillegg kommer noen hoteller, kontorer,

fjellhytter og brakker.

I Kodumajas fabrikkanlegg i Tertu i Estland produseres gulv-, vegg- og takelementer som blir montert sammen til moduler.

Figur 6.1.1

Bilder fra fabrikkproduksjon, montasje i fabrikk, transport, montasje på byggeplass og et ferdigmontert bygg.

(Kilde: Kodumajas hjemmeside)

Ferdige elementer transporteres til byggeplassen, og blir deretter montert på fundamentet.

I fabrikken er:

• alle dører og vinduer montert

• mer enn 95 % av innredningsarbeidet også flislegging og gulv ferdig

• det meste av det utvendige arbeidet ferdig utført

• alle installasjoner, el., vann, avløp, ventilasjon, alarmanlegg, TV, brann -sprinklersystem osv.

• komplette baderom med utstyr montert

• kjøkken- og baderomsinnredninger, og hvitevarer montert

Antall moduler i eneboliger varierer fra 2 til 4, i boligblokker fra 10 til 80 (har vært opp i 150).

Moduler veier fra 8 til 16 tonn. En modul monteres på 20 til 60 minutter. For boligblokker monteres 15 til 30 moduler per dag.

Konsept: Moduler i tre Bredde: Maks. 5,3 m.

Lengde: Maks. 13,5 m Innv. høyde: 2,40 og 2,70m Sertifisering/godkjenning: NGT 2485

Internettside: http://www.kodumaja.ee/?q=nor

6.2 NCC Komplett

NCC Komplett er ett av de mest omtalte og nyskapende industrialiserte konsept de senere årene20. Prinsippene for produksjon, transport og montasje (i

”telt”) på byggeplass er vist i figur 4.5.1.

Vi skal ikke gjenta begrunnelser for og oppbygging av prosjektet her, men kort gjengi de siste uker/dagers utvikling og forklaringer (slutten av november 2007).

Det startet med at NCC reduserte ambisjonene om produksjonsvolum, for deretter å annonsere at hele produksjonskonseptet ble skrinlagt. Se utdraget nedenfor.

Figur 6.2.1

Prinsippskisse som viser produksjonskonseptet til NCC Komplett

Dette har skapt rystninger langt inn i industrialiseringsambisjonene til mange sentrale aktører – særlig i Norden. NCCs begrunnelser kjenner en igjen, også erkjennelsen av at en gikk på oppgaven uten tilstrekkelig respekt for de utfordringer som ligger i industrialisering av byggeproduksjon.

Det prosjektgruppen i

Industrialiseringsprosjektet særlig merker seg i NCC og andres

kommentarer er, at det nok ikke ”bare”

er å:

• ta industrialiseringskompetanse fra andre industrier og regne med at BA-næringens utfordringer blir ivaretatt

• at leveranser og underentreprise med stasjonær industris krav til toleranser og presisjon ikke så lett lar seg gjennomføre i byggeprosessen

• at stabiliteten i markedsforhold og ulike tomtetyper heller ikke gjør industrialiseringen enkel.

Figur 6.2.2

Faksimile fra NNCs pressemelding om avslutning av utviklingsprosjektet og prinsippene i fabrikkproduksjonene og byggeplassproduksjonen i ”byggeplasshallen”.

20 NCC-Kompletts industrialiseringkonsept er nå tatt ned fra internett, men det ligger mange beskrivelser på nettet. Her er en fra oktober 2007:

www.leanforumbygg.se/site/module/file/file.asp?XModuleId=15402&FileId=12649

Både prosjektgruppen og sentrale aktører i BAE-næringen, særlig i Sverige, er skuffet over at konseptet ikke lyktes, da det allerede har ført til mye nyskaping og nytenkning.

Figur 6.2.3

Særlig i svensk, men også i norsk fagpresse ble det uttrykt skuffelse over at NCC måtte nedlegge

Halstadhammar-fabrikken. Men ”alle” uttrykker at de ikke har mistet troen på industrialiseringen, men at NCC nok hadde tatt noen grep som næringen ennå ikke var moden for.

6.3 Flexihus

Flexihus Scandinavian AB Flexi-Hus

”BOMODUL”

Flexihus husmoduler har en bærende ramme av stålprofiler. Utfyllende veggkonstruksjoner har stendere av tre i yttervegger, mens innervegger og etasjeskillere er basert på tynnplateprofiler av stål.

Se fig. 6.3.1.

Konsept: Moduler i stål og betong Bredde: Maks. 4,1 m Lengde: Maks. 13,0 m Innv. høyde: opp til 2,70 m Sertifisering/godkjenning: TG 2511 Hjemmeside: http://www.flexihus.se/

Figur 6.3.1

Figuren viser oppbyggingen av stammen i Flexihus’ sin ”BOMODUL”.

Figur 6.3.2

Tre bilder fra produksjon, montering og komplettering av en boligblokk produsert med Flexihus sine moduler

Modulene leveres normalt fra fabrikk med vinduer og dører innsatt, men uten utvendig kledning.

Kledningen monteres på byggeplass som egen entreprise. Innvendig har modulene ferdig golv og kledninger, inkludert ferdig våtrom og med tekniske installasjoner montert. Innredninger kan også inngå i leveransen. Vanlig lengde på modulen er 12 m og bredden styres av transportreglene, maks.

4,15 m uten politieskorte (i Sverige).

Modulens tak og golv er festet i fire hjørnepilarer. Alle laster overføres til disse. Dersom modulen er lengre enn 7 m settes det inn en pilar på hver langside.

Modulen er beregnet på bygg opp til 6 etasjer. Det kan bygges høyere, men da med økte brannkrav.

En del av forretningsideen er at byggene også skal være enkle å demontere. En retter seg særlig mot skole, kontor og boligmarkedet, og særlig mot eldre og studentboliger.

6.4 Planbo Rakkestad

Figur 6.4.1

Faksimile fra www.sa.no 29.5.2008 som viser at investorer har tro på Faktor Eiendoms nye storsatsing på modulhusproduksjon på Rudskogen i Østfold.

Faktor Eiendom, som står bak Planbo, er nå i full gang med å bygge en av Nord-Europas største modulhusfabrikker. Den ligger på Rudskogen i Østfold. Selv med en markert nedgang i Faktors utbyggingsporsjekter i fjellområdene satses det fortsatt stort på framtidig etterspørsel etter boliger, fritidsboliger og hoteller bygget med moduler.

6.5 Bau-How

Bau-How er et norskregistrert selskap som nå eier rettighetene til Bow-How-konseptet.

Opprinnelig var det etablert en fabrikk ved Frankfurt am Main som produserte boligmoduler som er benyttet bl.a. i Horten og Rolfsrud/Lørenskog i Norge og på en del steder i Sverige og Tyskland.

Modulene bygges i tungt stål og stables på hverandre. Bau-How GmbH har gått konkurs og rettighetene er overtatt av Bau-How AS. Selskapet ledes nå av Ulf Åberg som tidligere ledet Open House Production AB (fabrikken) i Malmø. Selskapet bygger nå opp en fabrikk i Baltikum og er forhåpentligvis klare for produksjon i 2009.

6.6 Heimdal Byggsystem International

Heimdal Gruppen har en fabrikk under etablering for produksjon av moduler for blant annet boligformål i Latvia. Fabrikken skal stå ferdig i 2008.

Kuben AS er et større dansk eiendomsselskap med hovedkontor i København, og medeier i

Heimdal Byggsystem International. Kuben og Heimdal Byggsystem International samarbeider tett, og har startet et arbeid for å utvikle modultyper til det danske markedet som tilgodeser og oppfyller både danske og norske krav. Målet med arbeidet er at Heimdal Byggsystem International skal levere leiligheter til det danske markedet i starten av 2009. Fra dansk side deltar arkitekter og ingeniører, og fra Heimdal Byggsystem International er prosjekteringsansvarlig Norbert Hornberg sentral i utviklingsarbeidet.

Figur 6.6.1

Faksimiler fra Heimdal Gruppens HG Nytt nr 1 og 2 2008 http://www.heimdalgruppen.no/showPage.php?pageId=80

Der beskrives både utviklingen av fabrikken og samarbeidet med Kuben Eiendomsselskap i København.

7. IKT i bedriftene og i utvikling av