• No results found

ANDRAGENDE OM STATSBIDRAG FOR BUDGETTERMINEN 1912-1913

I

MØTE i Det Norske Myrselskaps styre den zode september beslut-

tedes at andra om et statsbidrag for næste budgetterrnin stort

1 6 ooo kr. Samtidig ansattes selskapets private indtægter for næste kalenderaar til 5000 kr., hvorved de samlede indtægter skulde bli

2 I 000 kr.

Om utgiftsposterne kan bemerkes:

Forsøksstationen er nu utvidet til 5 o rnaal opdyrket myr og vil derfor kræve naget større driftsutgifter. Det er ogsaa paakrævet snarest mulig at bygge større laave for avlingen samt kontorrum for myr- konsulenten, spiserum for arbeiderne og staldrum for arbeidshesten.

Desuten er det meningen at anlægge en eller flere forsøksfelter paa høif jeldsmyrer. Dette vil kr æve forøkede utgifter, hvorfor beløpet til forsøksstationen, de spredte forsøksfelter og forsøk paa høifjeldsmyrer er forhøiet med 2000 kr.

Da myrkonsulentens tid er lagt saa sterkt beslag paa av arbeidet paa selve forsøksstationen, faar han ikke tid til at reise saa meget som forutsat, hvorfor beløpet til reiseutgifter er reducert med I oo kr.

Som nævnt i andragendet om statsbidrag for indeværende bud- gettermin indkommer saa mange anmodninger om myrundersøkelser for industriel utnyttelse av torvmyrer rundt om i det hele land, at disse ikke kan efterkommes, naar de kun skal besørges av en enkelt mand, der tillike er selskapets sekretær og forretningsfører m. rn. Uagtet sekretæren iaar har været paa reiser hele sommeren, er dog kun besørget omkring 1 /3 av de indkomne rekvisitioner. Der er ogsaa utsigt til, at dette arbeide snarere vil økes end formindskes, idet de mange nye forbedrede utnyttelsesmetoder, som fortiden forsøkes i utlandet, bidrar til at stadig fler ønsker at faa undersøkt myrenes eventuelle ut- nyttelsesmuligheter. Den svenske stat har ansat 5 torvingeniører, hvis tid er omtrent helt optat med myrundersøkelser. Hos os vil det være paakrævet snarest at faa ansat en torvingeniorassistent. Denne maa først utdannes for stillingen, idet han foruten at være tekniker ogsaa maa ha gjennemgaat et kursus ved den svenske stats torvskole. Paa bud- gettet for næste aar opføres derfor et beløp stort I ooo kr. I fald disse midler kan erholdes bevilget av Stortinget sommeren r 91 2, agter sel- skapet at ansætte en dertil skikket mand, som da vil kunne opholde sig ved torvskolen i Sverige sommeren 1 9 r 3 og først fra vaaren r 9 r 4 vil kunne paabegynde myrundersøkelsesarbeidet. 1 vintermaanederne vil han kunne bistaa sekretæren med kontorarbeide etc.

Som uttalt i selskapets andragende om statsbidrag for indeværende budgettermin økes myrkonsulentens virksomhet stadig. Da det nu er

II8 ANDRAGENDE OM STATSBIDRAG

meningen at anlægge endnu flere større forsøksfelter rundt om i landet, hvilke vil kræve personlig tilsyn av forsøkslederen, vil han ikke kunne overkomme alt dette arbeide, hvorfor det blir end mer paakrævet at snarest ansætte en myrkonsulentassistent. .Til løn og reiseutgifter for en saadan opføres derfor paa budgettet for næste aar 2000 kr.

Utgiftene til kontorlokale og kontorhjælp forhøies med 300 kr., idet selskapets kontor fra næste høst tilflytter » Landbrukets Hus«. Des- uten blir kontordamens løn naget forhøiet.

Selskapet søker altsaa om samme statsbidrag som i andragenderne for forrige og indeværende budgetterminer, men enkelte poster er naget forandret.

M. h. t. den i andragendet om statsbidrag for indeværende bud- gettermin opførte og avslaatte post: Bidrag til opdyrkning av tnyr, finder selskapet en saadan virksomhet at være av saa stor betydning, at man ikke kan opgi denne og saaledes begrænse selskapets virksomhet, idet selskapet har til opgave at fremme myrsaken paa alle maater. For nærværende finder man det dog ikke opportunt at andra om fornyet statsbidrag hertil.

MYRDYRKNINGSFONDET

D

ET OPROP til dannelse av et myrdyrkningsfond, som blev offent- liggjort i »meddelelse« nr. 2 for april rnaaned d. a., undertegnet av formændene i Det Norske Myrselskap og Selskapet til Emigrationens Indskrænkning, og i særtryk oversendt til enkelte formaaende rnænd, er der senere ikke virket meget for.

Likeoverfor indsamlingen av bidrag til Universitetets Jubilæums- fond maatte jo bidrag til alle andre formaal indtil videre stilles i bero.

Nu tør vi imidlertid atter henlede opmerksomheten paa et fond, hvis formaal er at øke landets modernæring ved opdyrkning av nu uproduktive myrstrækninger og derved skaffe levevilkaar for flere men- nesker - om mulig indskrænke emigrationen til fremmed land.

Planen er, som det fremgik av opropet, at der indkjøpes større myrstrækninger, som derefter delvis opdyrkes paa en rationel maate med de ved forsøksstationen her og andetsteds indvundne erfaringer, hvorefter de opdeles i gaardsbruk av passende størrelse. Disse blir da solgt, og den frigjorte kapital benyttes til indkjøp av nye myrstrækninger.

Man har nu paa haanden til 1 ste januar gaarden Bjørndal i Nærø herred, Ytre Namdalen, til en pris av 8000 kr. Gaarden er forsynt med bra huser, værdsatte til 3500 kr., 70 maal dyrket jord og ca. 500 maal myr. Desuten haves haandgivet 300 maal myr

a

7 kr.,

som hænger sammen med det øvrige, og der underhandles om yder- ligere ca. 500 maal myr. Myrkonsulenten har i sommer undersøkt forholdene paa stedet og finder myrene vel skikket til opdyrkning.

Eiendommen ligger ikke langt fra sjøen og dampskibsstoppested, Som bekjendt er der i disse distrikter et rikt fiske, saaat kolonisterne vil

MYRDYRKNINGSFONDET

kunne ha anledning til bierhverv. Forøvrig henvises til efterfølgende artikel om myrer og jordbruksforhold i Ytre Namdalen.

Nærø herredsstyre har bevilget 1000 kr. som bidrag til dannelsen av et myrdyrkningsfond paa betingelse av, at den projekterte myrdyrk- ning paabegyndes i Nærø herred med indkjøp av større arealer myr og med forsøksdrift ledet av Det Norske Myrselskap, alt som antydet i det utsendte oprop til dannelsen av et fond. Bevilgningen utbetales med

200 kr. aarlig i 5 aar regnet fra tidspunktet for indkjøp av myr.

Interessen for saken synes at være sterkest i de vesten- og narden- . fjeldske distrikter, hvor ogsaa de største og bedste rnyrstrækninger

forefin des.

Hittil er til rnyrdyrkningsfondet tegnet og tildels allerede ind- betalt følgende bidrag:

Nærø kommune . .

Godseier C. Wedel-Jarlsberg, Atlungstad, Ottestad Kammerherre Haakon Mathiesen, Eidsvolds Verk Grosserer M. Doblough, Kristiania

Godseier H. Wedel-Jarlsberg, Bogstad pr. Kristiania Statsminister Gunnar Knudsen, Borgestad pr. Porsgrund A/S. Arthur Mathiesen & Co., Fredrikstad

Brukseier Bull-Kjøsterud, Drammen Professor Fridtjof Nansen, Lysaker Kjøbmand Hans A. Meyer, Mo i Ranen Brukseier Torkilsen, Spillum pr. Namsos Myrkonsulent Lende-Njaa, Sparbu . Overlærer J. Th. Landmark, Kristiania . Grosserer E. Berentsen, Stavanger .

kr. 1000,00 har anledning, tegner et bidrag om stort eller litet til paa denne maate at bygge landet, da vil fondet snart vokse saa meget, at man kan begynde at realisere planen. Der er visseligen rundt om i landet fler end et dusin personer, som interesserer sig for Norges vekst gjennem myrdyrkning og vil vise dette i handling og offervillighet og det vil være ønskelig, om bidragene snarest in<lkomrner, da bestemmelse av kjøp maa fattes i den nærmeste fremtid. Jo større areal man kjøper, desto billigere og desto mindre kostbar blir administrationen.

Bidrag kan tegnes ved henvendelse til

Det 1Vorske ilf_yrselskap, Kristiania.

1 2 0

Letvikmyrene.

LITT OM MYRER OG JORDBRUKS-