• No results found

ANALYSER OVER NORSKE FJELD- MYRER

AV MYRKONSULENT JON LENDE·NJAA

I

nedenstaaende tabel _er sammenstillet analyseresultatet av 1 o prøver fra de isommer undersøkte fjeldmyrer. Analyserne er utført av Statens Koniske Kontrolstation og Frøkontrolanstalt i Kristiania.

Til sammenligning er medtat 2 analyser fra Mæresmyren.

Som det fremgaar av tabellen er indholdet av plantenæringsstoffer forholdsvis høit for samtlige prøver. De fleste viser et større indhold av plantenæring end Mæresmyren, som ogsaa maa regnes for en meget god dyrkningsrnyr.

Kuælstofindhoidet er stort for alle prøvers vedkommende, mens fosforsyre- og kalimængden er noget liten - som vanlig for myr. Disse stoffer maa derfor tilføres, skal man vente nogen stor avling, skjønt mængden er forholdsvis stor for myr at være. Kalkindholdet er gjen- nemgaaende høit, saa høit, at det for de flestes vedkommende er tvil- somt om de trænger kalktilførsel. Ifølge svenske og tyske forsøk skal en myr, som pr, maal til 20 cm. dyp indeholder mindst 3

a

400 kg.

kalk, ikke behøve tilførsel av dette stof. Disse resultater synes at bli bekræftet i myrselskapets forsøk paa Mæresmyren. Her har ikke været noget utslag til fordel for kalken i de 2 aar kalkningsforsøket har været igang. - Myren, hvor kalkningsforsøket ligger, indeholder ifølge ana- lyser ca. 400 kg. kalk pr. maal til 20 cm. dyp.

Da flere av fjeldmyrene saa ut til at indeholde meget jern, blev de fleste ogsaa undersøkt paa dette stof. Som tabellen viser er jernindholdet meget stort i prøverne fra Furuhytta og i en prøve fra Venelien. For de førstnævntes vedkommende bestaar omtr. 40 ¼ av asken av jern- hydrooxyd. Imidlertid viser flere prøver fra Mæresmyren et endda større indhold. I den ene av de her medtagne analyser bestaar 3/4 av asken av jernforbindelser*).

Denne store jernmængde har vi paa Mæresmyren ikke hittil merket nogen anden ulempe av, end at rørgrøftene har været utsat for tilstop- ning ved utfældning av rust. Avlingen er blit meget tilfredsstillende, selv paa ukalket myr. Det samme var ogsaa tilfældet paa Furuhytta, hvor der var opdyrket en del myr.

Alt ialt maa det siges, at ogsaa analyserne bekræfter det gunstige indtryk nedskriveren herav fik av de paa reisen i sommer under- søkte f jeldmyrer.

*) Egentlig jern

+

lerjord (Fe2 Os

+

Ah Os). Lerjordsmængden er dog forsvin- dende.

ANALYSER OVER NORSKE FJELDM YRER 159

160

MYRBRAND

I

DEN FORLØPNE TØRRE SOMMER har der flere steds været ilde- brand i torvmyrer eller i torvanlæg baade her i landet og i utlandet.

Det maner til for fremtiden at være forsigtig med ild paa torvmyrer.

I en torvstrøfabrik bør tobaksrykning altid være forbudt, og ute paa selve myren bør det samme være tilfældet, særlig i tørre somre. Er der først kommet ild i en torvmyr, har den vanskelig for at slukne;

man har eksempler paa, at myrbrand kan vedvare i maaneder.

Enkelte ildebrande har været foraarsaket ved selvantændelse av reven torvstrø i store lagerhuser. Dette beror paa, at torven ikke har været tilstrækkelig tør. Naar torvstrø lagres i haug og har en vand- gehalt av 40-50

7a,

vil den gjære (>)brænde«), og faar luften adgang, blir der selvantændelse. Reven torvstrø, som ikke er tør, bør derfor aldrig lagres uten at emballeres.

MYRDYRKNINGSFONDET

DER

er nu tegnet og tildels indbetalt:

Overført Kammerherre D. Cappelen, Rollen . Otto Aakrann, Elverum

Hofjægermester Thv . Fearnley, Kristiania Skibsreder Jørgen Knudsen, Porsgrund . Grosserer Alfred Larsen, Kristiania Halstein Sjølie, Sjølisand

Frøken A. Løvenskiold, Kristiania Konsul Joh. Thesen, Bergen . Grosserer Einar Wettre, Kristiania

fra forrige nr. kr. 3425,00

)) 300,00 I 00,00

)) I 00,00

)) I 00100

)) I 00100

» I 00,00

)) 50,00

)) 50,00

» 50,00

Tilsammen kr. 4375,00 Da haandgivelsen paa eiendommen i Nærø snart er utløpet, vil det være meget ønskelig, om de mange, som har tænkt at bidra til denne landsgavnlige sak, tegner sig snarest mulig ved henvendelse til Det Norske Myrselskaps kontor.

MEDDELELSER

FRA

DET NORSKE MYRSELSKAP

Nr.

6.

Decem ber 1911. 9de aargang.

Redigert av Det Norske Myrselskaps sekretær, torvingeniør

J.

G. Thaulow.

MYRDYRKNINGSFONDET

:NU

er yderligere tegnet og tildels indbetalt:

Overført fra »Meddelelse « nr. 5 Agent Hans Brun, Kristiania .

.Statsraad Johan E. Mellbye, Nes i Hedemarken . Major Einar Jensen, Mosviken

Brukseier Torkilsen, Spillum pr. Namsos, tidligere bidrag forhøiet med

Sogneprest Walnum, Kristiania . Fabrikeier Kleist Gedde, Kristiania .Fabrikeier Chr. Frederiksen, Melbo . H. H. Opsahl, Elverum

kr. 4375,oo

)) I 00100 roo,oo

» 50,00

» 50,00

)) 50,00

)) 25,00 20,00

» ro,oo Tilsammen kr. 4780,00 Desuten har brukseier Bull-Kjøsterud, Drammen, indbetalt de tid- ligere tegnede I oo kr. og yderligere forhøiet sit bidrag med 400 kr ;

<ler utbetales, hvis fondet inden utgangen av aaret I 9 I 2 har naadd 50 ooo kr. - femti tusen kroner-.

Der mangler altsaa fremdeles ca. 45 ooo· kr., men vi har det haab, at det skal bli mulig at skaffe dette beløp til veie, naar det først gaar -0p for alle fædrelandssindede mænd og kvinder, hvilken stor betydning -denne sak i virkeligheten har.

I tillid til saken og til at pengene i en nær fremtid vil komme ind, har de herrer statsraad Mellbye og brukseier Torkilsen besluttet foreløbig at indkjøpe for egen regning den foreslaaede eiendom Bjørn- -dal i Nærø, idet haandgivelsen utløper den sidste i denne maaned.

Bidrag tegnes ved henvendelse til

Det Norske Myrselskap, Kristiania.

DET NORSKE MYRSELSKAPS

AARSMØTE 1912

,\ARSMØTET vil bli avholdt i februar maaned n. a., sandsynligvis i J-\.. løpet av markedsuken. De nærmere oplysninger vil senere bli bekjendtgjort i dagspressen.

Der vil blandt andet bli foretat valg paa repræsentanter for de direkte medlemmer. Følgende repræsentanter utgaar, men kan gjen- vælges:

Godseier Kai Møller, Thorsø ved Fredrikstad.

Torvingeniør Einar Lund, Løiten.

Skogdirektør M. Saxlund, Kristiania.

Godseier Arthur Krohn, Dilling.

Distriktsingeniør

M.

Leegaard, Kristiania.

Landbruksdirektør G. Tandberg, Ingeniør A. Bergan, Breiskallen.

Skogeier Olav Sjølie, Aasta.

Forsøksleder 0. Glærum, pr. Trondhjem.

Redaktør :Joh. Enger, Gjøvik.

Gjenstaaende medlemmer av repræsentantskapet er : Landbruksingeniør G. Arentz, Trondhjem.

Stiftamtmand Hroar Olsen, Bergen.

Direktør :J. Hirsch, Kristiania.

Gaardbruker Emil Froen, Rømua, Sørum.

Landbruksingeniør U. Sverdrup, Kristiania.

Docent :J. Th. Landmark, Fabrikeier K. K. Heje,

Landbrukslærer S. Sverdrup, Søgne.

Medlemmer, som ikke kan møte, har adgang til at indsende ti]

selskapets styre skriftlig stemmeseddel i lukket konvolut merket »Stemme- seddel Aarsrnøtet«. Der henvises til medlemsfortegnelse av 1909 og senere fortegnelser over nye medlemmer.

Paa aarsmøtet vil myrkonsulent Lende Njaa holde foredrag om Myrdyrkning og Myrkolonier, hvorefter ordskifte.

Repræsentantmøte avholdes i forbindelse med aarsrnøtet, og repræ- sentanterne vil senere faa særskilt indkaldelse.

LITT OM STRAFFANGERNES KANAL-