• No results found

Det ble benyttet engelske søkeord og setninger ettersom det er svært lite norskspråklig innhold innenfor portrettmodellering. Forskjellige søk ble gjort med ord som: Sculpting - human head - portrait sculpting - sculpting tutorial – sculpting demo.

Søkeordet sculpting a portrait ga hele 62 800 treff. Jeg avgrenset søket til å gjelde de mest populære videoene med flest visninger. Ut fra en egen antagelse om at disse er flittigst brukt av både lærere og elever som er interessert i å lære seg portrettmodellering. Disse videoene kommer først frem i søket også. Mine kriterier for søk var modellering av portrett i 1:1 størrelse, popularitet og naturalistisk klassisk stil. En spilleliste ble opprettet med 48 aktuelle videoer for videre analyse. Enkelte av videoene var delt opp i flere deler. Jeg oppdaget at flere av de samme utøverne gikk igjen på listen over mest populære videoer.

4.1.1 Analyse

Jeg gikk i gang med å se igjennom alle videoene for å få et overblikk og se etter positive og negative sider ved videoene. Jeg merket meg at de videoene som engasjerte meg mest var videoer der skulptøren forklarte underveis, og at man kunne se tydelig hva som ble gjort og at hele prosessen fra start til slutt ble vist. Gode lysforhold, god lyd og oppløsning er også faktorer jeg bemerket.

De videoene som tiltalte meg minst var videoer med rotete omgivelser, dårlig lyd og lyssetting, ingen tale eller forklaringer, fort film gjennom hele prosessen, lav oppløsning.

Ut fra disse observasjonene, ble det utarbeidet et skjema med kriterier. Hver film ble gjennomgått og en vurdering gitt ut fra hvert kriterium. En oppsummering ble skrevet til slutt i hver av analysene. I bildet under vises det hvordan analysen ble gjennomført.

44

45 Figur 6 Analyse av Youtube-video4

46

4.1.2 Oppsummering

Analysen av de sytten videoene gir en indikasjon på at skulpturvideoene på Youtube er av varierende kvalitet. Ut fra de fastsatte kriteriene viser undersøkelsen at nesten halvparten av videoene har middels kvalitet ut fra kriteriene som er vurdert. Kvaliteten er god nok til å vises på de fleste mobil eller pc skjermer. Dersom de skal vises på større skjermer som projektor eller Smartboard blir detaljene i bildet utydelige. Det kan være vanskelig å se teknikkene som vises. Bare fire av videoene hadde en oppløsning på 720p eller mer.

Dersom formålet er visning på større skjermer, bør videooppløsningen 720p være et

minimum. 1080p som er full HD format, vil være det beste alternativet når det er teknikker og fremgangsmåter som skal studeres. I slike videoer er det viktig å se detaljene av

eksempelvis modelleringspinnen for å oppnå en spesiell tekstur eller form.

Lydkvaliteten i syv av videoene hadde høy lydkvalitet, mens fire hadde middels eller lav.

Seks av videoene hadde ingen lyd. Lydkvalitet i video spiller en viktig rolle. For det første må en høre hva som blir sagt, slik at mottageren forstår meningen med det som utføres. For det andre er det forstyrrende med bakgrunnsstøy.

Språket spiller også en stor rolle når man skal lære noe nytt. Kun to videoer hadde tale, mens femten hadde ikke. Jeg mener at en god instruksjonsvideo for elever i 10. klasse bør ha et enkelt og forståelig språk. De fleste videoene på Youtube er engelsktalende. Det er derfor viktig at språket ikke inneholder for mange vanskelige faguttrykk, siden de færreste elever ikke forstår disse. De to videoene som hadde tale, var beregnet på eldre studenter eller voksne innen fagfeltet vårt som behersker fagtermer på Engelsk.

Fra et pedagogisk synspunkt er det også viktig og forklare hva man gjør og hvorfor man gjør det. Dersom man legger en tykk leire pølse nedover langs halsen og glatter den til, bør man forklare at dette er fordi halsmuskelen spenner seg og lager denne formen. Femten av videoene hadde ingen tale og sier heller ikke noen om anatomi eller proporsjonsprinsipper.

De aller fleste videoene rettet seg ikke mot en spesifikk målgruppe. Mitt helhetlige

4 Lenke til hele spillelisten https://www.youtube.com/playlist Sist brukt 01.05.16

47

inntrykket er at utøverne er ute etter å promotere seg selv. En instruksjonsvideo bør ha en klar målgruppe dersom formålet er undervisning.

Lyssetting, bakgrunn og kamerabruk

Fire av videoene hadde god lyssetting. Godt lys fra flere vinkler med riktig temperatur er viktig seeren ser teknikkene. En skulptur med lys fra bare en side vil skape skygger som fører til at seeren ikke ser hva som foregår i de skyggebelagte områdene. Fargen på lyset er også en faktor, det er vanlig å benytte dagslyspærer på 5500kelvin (Leirpoll, 2008). Slike pærer gir et naturlig lys som er tilnærmet fargen på dagslyset utendørs. Over halvparten av videoene har en ryddig og nøytral bakgrunn. I noen videoer er det benyttet bakteppe i nøytral farge mens andre benyttet en nøytral vegg. For det første er dette et enkelt grep for å fange seerens blikk på det som er vesentlig. For det andre gjør det noe med opplevelsen og helhetsinntrykket av videoen.

De fleste videoene var filmet fra utøverens høyre eller venstre side ved bruk av stativ.

Kamerabruken er et viktig dramaturgisk grep innen film (Leirpoll, 2008). Det skaper variasjon og spenning. Det er naturlig at utøverne filmer prosessen fra et kamerastativ, fordi det er en resurs å ha en ekstra person til å filme. I min gjennomgang utmerket enkelte videoer seg som mer spennende å se på enn andre, fordi kameravinklingen var mer kreativ enn de som filmet alt fra samme vinkel. Enkle grep som å variere vinkelen mellom

utøverens høyre og venstre side og bruk av zoom, kan være nok til å skape variasjon og spenningen.

Oppsummering

Med bakgrunn i analysen jeg har foretatt et videoutvalg fra Youtube. Gjennom analyse av materialet har jeg finnet frem til faktorer jeg mener er viktig og ha med i ressurs-videoer tiltenkt 10. klasses skulpturopplegg.

48