• No results found

12 2020

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2022

Share "12 2020"

Copied!
85
0
0

Laster.... (Se fulltekst nå)

Fulltekst

(1)

12 . 1. 2020

TWI Eiendom AS Landskaugveien 27

19 14 Ytre Enebakk Fylkesmannen i Innlandet Postboks 987

2604 Lillehammer

Vår ref Deres ref Yt reEneba kk 7.oktober2020

Søknad om tillatelse til etablering av vaskeanlegg for forurensede j ordmasser, Disenå, Sør-Odal kommune

I .Innledende kapittel

1.1.Søkn ad

TWI Eiendom AS, (org.nr . 9147 17345) søker med dette om tillatelse til etablering av vaskeanlegg for forurensede j ordmasser på eiendommen 70/32 m.fl., Disenå, Sør-Odal kommune. Vaskeanlegget er et ledd i gjenvinning av j ordmasser fra anleggsvirksomhet i Osloområdet og tilliggende arealer, bl.a. Sør-Odal kommune.

Se nærmere opplysninger i kap. 2.

1.2. Malsetti ng transport gravemasser

Vårt datterselskap, Tom Wilhelmsen AS, har siden etableringen i 20 12 mottatt og gjenvunnet betydelige mengder j ordmasser fra ulike anleggsvirksomheter, særlig i Oslo-området.

Selskapets målsetting i fremtiden er å drive denne virksomheten i samsvar med prinsippene for massehåndtering med nullutslipp, såkalt sirkulærøkonomi, slik den bl.a. beskrives i Oslo kommunes nylige bestemmelser om klima og milj økrav til bygg- og anleggsanskaffelser.

Oslos målsetting er at direkte utslipp av klimagasser fra kommunen skal reduseres med 95%

innen 2030. (Det vises til vedlegg 1.) Selskapets målsetting avspeiler så vel hovedstadens som øvrige kommuners målsettinger i pakt med reduserte klimagassutslipp. Tom Wilhelm sen AS har bl.a. investert i 3 elektrisk drevne tippbiler, de første i Norden. Denne investeringen muliggjør at en vesentlig del av transporten i nærområdet kan bli en 0-utslipp virksomhet for gravemasser klasse 1-5. Tom Wilhelmsen AS har dessuten 35 egne vogntog, fordelt på hengere og semier, sant eget verksted og servicehall.

Selskapets transport- og massehåndteringsopplegg for å oppfylle denne målsettingen er nærmere beskrevet i vedlegg 2. I tillegg viser vedlegg 4 selskapets vognpark og driftsmessige forutsetninger.

(2)

1.3. Vasking av jordmasser

Det er en erfaring at en del av j ordmassene som skapes ved ulike anleggsvirksomheter, ikke minst i oslo-området, vil være forurenset, slik at de ikke kan gjenbrukes direkte. Det

vaskeanlegget som vi nå søker om tillatelse til å etablere i Sør-Odal, er et viktig element i selskapenes målsetting om massehåndtering med nullutslipp . Vi legger opp til at forurensede j ordmasser fra Oslo-området og andre aktuelle kommuner, bl.a. Sør-Odal, transporteres til vaskeanlegget på Disenå. Her vil j ordmassene bli vasket og sortert i aktuelle fraksj oner, før de leveres til gjenbruk. Kun maksimalt 10% vil måtte leveres deponier.

Erfaringene fra tilsvarende vaskeanlegg i Norge er at det fra anleggene overhodet ikke kommer utslipp av vann, samt at støy og støvutslipp til omgivelsene kan holdes på et meget lavt nivå. Dette er nærmere belyst i kap. 6.

2. Virksomheten på Disenå

2.1. Eiendomsforhold

TWI Eiendom AS er eier av det aktuelle området på Disenå. Det vises til kart, vedlegg 3.

Eiendommen har flere bruksnumre, bl.a. 70/32, 70/64, 70/69. Sør-Odal kommune anbefaler oss å sammenføye eiendommene, slik at det blir mindre å holde styr på. (Vedlegg 5). Dette vil vi da ta opp med Kartverket. I det følgende vil det bli vist til hovedeiendommen, 70/32. Se for øvrig kap .12. Eierforhold.

2.2. Transportforhold

Til eiendommen er det god bilvei, riksvei 175, med tilfredsstillende bæreevne. Det er også j ernbaneforbindelse frem til eiendomsgrensen. Tidligere industrivirksomhet på eiendommen

anvendte forøvrig j ernbanetransport. Vi har etablert kontakt med Bane Nord, Nor-Cargo og Green Cargo for å vurdere et samarbeid om j ernbanetransport for både forurensede og vaskede j ordmasser til og fra vaskeanlegget .

2.3. Tidligere industrivirksomhet

Området er i kommuneplanen for Sør-Odal avsatt til industri. Kommunen ser ikke at det skal være behov for noen bruksendring av de eksisterende byggene. Gj envinning av materialer og avfall har pågått på eiendommen i flere år, etter tillatelse fra fylkesmannen i tidligere

Hedmark fylke .. Administrasj onen i Sør-Odal kommune har i eget skriv gitt utrykk for at man anser det om positivt både for kommunen og Disenå næringsområde at det er virksomhet på eiendommen. (Se vedlegg 5.)

(3)

3. Beskrivelse av anlegget

Funksj onene i det planlagte vaskeanlegget vil i betydelig grad tilsvare funksj onene i ,bl.a.

anleggstypen M2500-AGGMAX som har vært i funksj on i flere år, bl.a. i Tyskland og Storbritannia. Det vil være behov for tilpasninger til det planlagte anlegget på Disenå, men utslippet av støy og støv, samt fraværet av prosessvannutslipp, vil være omtrent de samme.

Anlegget vil bli designet for mottak av minst 350 000 årstonn j ordmasser.

Forurensede j ordmasser vil bli matet inn via transportbånd til anleggets sorteringssystemer, og deretter til avanserte vaskeanlegg. Vaskevannet blir tilbakeført i anlegget, slik at det ikke blir vandig utslipp av prosessavløpsvann overhodet. De rengjorte j ordmassene føres deretter ut i flere graderte kvaliteter, eksempelvis sand, singel, pukk, kult og stein, ofte med flere interne graderinger. Graderingene vil bli tilpasset gjeldende behov i markedet. For anleggsoversikt vises det til vedlegg 6, der en planskisse av anlegget er vist .

Det antas at minst 90% av de vaskede j ordmassene vil kunne selges/gjenbrukes. Se også kap .8, Overskuddsmasser

4. Hj elpestoffer

Driftere av tilsvarende anlegg oppgir et forbruk av flokkuleringsmidler på ca 25 kg/1000- 2000 tonn, noe avhengig av slaminnholdet i j ordmassene. Hvilket flokkuleringsmiddel som vil bli anvendt i vårt planlagte anlegg vil avhenge bl.a. av j ordtype og vanninnhold i

j ordmassene. Bruken av hj elpestoff er begrunnet med at vaskevannet inkludert slam da lettere slipper j ordmassene som vaskes, og blir med tilbake i anlegget. Innholdet av hj elpestoff i de vaskede j ordkvalitetene er minimale. Det er ikke meldt om uheldige milj øpåvirkninger som følge av denne bruken av hj elpestoff.

5. Energiforbruk

Energibærer er elektrisk kraft. Erfaringer fra tilsvarende anlegg tilsier et strømbehov på ca 1200-1500 kW pr 1000 tonn masse. Det arbeides internasjonalt for utvikling av

energigjerrige prosesser i tilsvarende gjenvinningsanlegg. Utviklingen er lovende. Vårt planlagte anlegg vil bli designet for minimering av kraftforbruket.

I tillegg må det også regnes med et beskj edent forbruk av fossile brensler til generatorer, maskiner og biler.

(4)

6. Utslipp fra anlegget

6.1. Utslipp til vann

Som påpekt over vil det ikke bli utslipp av prosessvann fra anlegget. Anlegget er designet for at vann fra vaskeprosessen skal tilbakeføres prosessen. Vannmengdene er minimalisert. De ferdige produktene har en liten hinne av vann, som fordamper hurtig og som ikke gir opphav til avrenning.

6.2. Stoyemisjon

Det er foretatt omfattende støymålinger knyttet til anlegg som er i gang. N ordic Bulk gjengir i vedlegg 6 resultatet av in situ-målinger av støy foretatt ved tilsvarende anlegg. Målingene omfatter også støy fra tilhørende virksomheter som beltegraver, lastebil, dieselgenerator etc.

Støyemisj onen i en meters avstand fra hovedelementene i vaskeanlegget ble målt til 75 - 9 1 dB(A). I en avstand på 50 m ble støyemisj onen målt til 67 dB(A), og i en avstand på 100 m til ca 62 dB(A).

Vårt planlagte anlegg vil ikke bli bygget i friluft, men inne i en av eksisterende driftshaller.

Erfaringsmessig demper veggene støyen med 15-20 db(A). På Disenå er avstanden fra anleggshallen til nærmeste bolighus ca 90 m. (se vedlegg 3). Ut fra målingen/beregningene over antas støyemisj onen fra vårt planlagte vaskeanlegg å ligge på ca 55 dB(A) ved nærmeste bolighus. En har da også foretatt en fratrekk i støyemisj on på 2-3 dBA, fordi også vollen mot j ernbanelinj en vil gi en viss støydemping, Dette må anses å være tilfredsstillende. Skulle

imidlertid naboene ønske en ytterligere støydemping, er vi villige til å vurdere bygging av en større støyvoll på innsiden av j ernbanelinj en, mellom vårt anlegg og mest støyutsatt bolig. Det vil i tilfellet bli anvendt utsorterte masser fra anlegget, eksempelvis sand/singel, til en høyde på ca 10 meter.

6.3. Støvemisjon

Når innkommende masser er tørre, kan det periodevis bli noe støvutslipp fra virksomheten.

Riktig nok vil neppe selve vaskeanlegget skape støv, men under lossing av biler (evt lastevogner fra tog) kan det kortvarig bli støvemisj on. Vi vil derfor som en del av forprosj ekteringen innhente erfaringer fra brukere av tilsvarende anlegg/råvarer. Dersom støvemisj on (f.eks. periodevis) er et typisk problem, vil vi utstyre vaskeanlegget med et sprinkleranlegg der innmatingen av j ordmassene finner sted.

Vi vil også etablere et portabelt vanningsanlegg inne på driftsområdet, som kan benyttes ved inn- og uttransport på tørre dager.

6.4. Vibrasjoner

Anlegget er kompakt og gjør bruk av tyngre maskiner. Grunnvannet på Disenå ligger forholdsvis grunt under løsmasser. Det vil derfor bli nærmere vurdert om det kan oppstå vibrasj oner som eventuelt kan forplante seg i bakken og til naboer. En vil innhente erfaringer fra driften av tilsvarende anlegg før vårt anlegg bygges. Dersom erfaringer indikerer at slike

(5)

vibrasj oner kan oppstå, vil anlegget bygges og fundamenteres slik at forstyrrende vibrasj oner kan unngås.

7. Måleprogram for påvirkning av ytre milj ø

7.1. Støymålinger

Det vil bli utført støymålinger inne på selve anlegget, samt på fastlagte målepunkt mellom anlegget og berørte naboer, og også ved fasaden til berørte naboer. I den første tiden etter igangsettingen av anlegget vil det bli benyttet et avansert instrument, f.eks. Pulsar Model 14 - Class 2 Sound Level Meter eller støymåler med tilsvarende kvalitet. Når anlegget er kommet godt i gang, vil det bli vurdert benyttet parallelt et håndholdt instrument, f.eks.Elma 1350 A (som måler lydnivåer mellom 35- og 135 dB, over et betydelig frekvensområde).

Målenøyaktigheten for Elma 1350 A er oppgitt +- 2 dB ved 94 dB/ 1 kHz sinus. Et håndholdt måleapparat forenkler støymålingen, og kan bli brukt videre dersom målenøyaktigheten i forhold Pulsar Model 14 er tilfredsstillende og som oppgitt . Støymålingene vil bli utført månedlig, eller oftere ved endrete driftsforhold, og resultatene vil bli loggført i vår milj ølogg.

7.2. Støvnedfallsmålinger

Det vil bli etablert faste målestasj oner for måling av eventuelt støvnedfall. Plasseringen vil bli nærmere vurdert når anlegget er under bygging, men vil uansett bli plassert slik at hensynet til naboene blir ivaretatt . Støvsamlebeholderne vil bli tømt hver måned og analysert på aktuelle parametere. Aktuell samarbeidspartner vedr. tømming av beholdere, samt analysetj enester, kan være SINTEF /Mo lab, som vi har utmerket erfaring med. Støvnedfallsmålingene vil bli utført kvartalsvis og resultatene loggført i vår milj ølogg.

8. Overskuddsmasser

Ut fra kj ennskap til kvaliteten til aktuelle forurensede gravemasser fra Oslo-området og tilliggende områder, samt kj ennskap til nåværende marked for avsetning av vaskede

steinkvaliteter, regner man med at det årlig vil bli produsert ca 10% overskuddsmasser. Disse vil bli levert godkj ente deponier, i samsvar med påvist kvalitet. Også disse leveransene vil bli loggført sammen med påvist kvalitet.

9. Kvalitetssikring av produkter

De produserte gjenbruksmassene fra vårt anlegg vil bli underkastet kvalitetskontroll i samsvar med regelverket. Prøver av produktene vil regelmessig bli tatt ut og analysert i samsvar med nasj onale krav, herunder bl.a. måling av tungmetaller og organiske milj øgifter.

(6)

10. Lokale interesser. Naboer

Vi har i et møte med Sør-Odal kommune 17. september 2020 gitt en kort innføring i våre byggeplaner, herunder også hvilke mi ljøpåvirkninger et vaskeanlegg vil kunne fa.I mottatt skriv fra administrasjonen er vi anmodet om

a

inform ere aktuelle naboer om planene. I skrivet fra kommunen (vedlegg 5)følger en oversikt over aktuelle naboer, som vi med dette viser til.

Vi forstår på kontakt med fylkesmannsembedet i Innlandet at også konsesj onsmyndigheten vil varsle berørte naboer og aktuelle instanser. Vi avventer derfor beskj ed fra fylkesmannen før vi eventuelt sender naboer en redegjørelse for våre planer.

11. Generering av avfall

Som man vil forstå, genererer ikke vårt anlegg eller vår planlagte virksomhet avfall, men representerer et vikt ig gjenvinningssystem for forurensede j ordmasser. Erfaringsmessig gjenvinnes som påpekt over ca 90% av forurenset j ord, som blir til verdifulle materialer for betongproduksj on, veibygging, grøfting etc. Man regner m ed at godt over 1 mill. år stonn j ordmasser genereres i oslo-området årlig, noe som for tiden skaper et meget stort deponi-

behov . Vår omsøkte virk somh et vil kunne bidra til at dette deponibehovet kan reduseres i m erkbar grad .

12. Eierforhold

Som nevnt innledningsvis eies det aktuelle driftsomr ådet av TWI Eiendom A S. Eier av dette selskapet er Tom Wilhelmsen som også er eier av Tom Wilhelmsen AS. Det vil senere bli inn gått en samarbeids-m asseleveringsavtale mellom Tom Wilhelmsen A S og TWI Eiendom A S.

13. Søknad

TWI Eiendom AS søker med dette Fylkesmannen i Innlandet om tillatelse til bygging og drift av vaskeanlegg til gjenvinning av forurensede j ordmasser, med antatt kapasitet 350 000

årstonn, slik anlegget er beskrevet i ovenstående.

TWI Eiendom AS

, 2e.

Tom Wilhelmsen

(7)

Vedlegg

1.Oslo kommune: «Standard klima- og milj økrav til bygg- og anleggsanskaffelser»

av 7. j anuar 2020

2 .Tom Wilhelmsen AS: «Massehåndtering med nullutslipp for bærekraftig byutvikling»

av 5. februar 2020

3. Kart over eiendommen Disenå Næringsområde

4 .Brosj yre. «Tom Wilhelmsen AS. Anlegg og transport»

5.Skriv fra Sør-Odal kommune, av 2 1. september 2020 6. Støyutslippsmålinger og planskisse for M2500 AGGMAX

(8)

@

c2co

o o

St andard klima og

miljøkrav t il bygg - og

anleggsans kaffe lse r

Ut viklings- og kompet anseet at en

: 11 Ill INf::!f!! i:

--..._

-::;a

-- -s i · - ----

- -

-y ..;

l C . ...

.. _· - '3

....;._

- ...,

) f t

r

M, ? - 'a • •-

. . }-4

• :·!'·- -- "'¥-·- -

(9)

Ag e n d a

• Bakgr unn

• Kr aven e

• Eva lue r in g

• Sp ør s m å l

@ o o

e 07.01.2020 2

(10)

Klim am å l o g klim a s t r at e g i

O s l o s d ir e kt e klim a ga s s ut s lip p s ka l r e d u s er e s m e d 9 5 p r o s ent innen 2 0 3 0

UTSLIPP

- 95%

2030

@

ccg

os-

Fot o : Aft enp ost en

(11)

Byr å d e t vil b r uk e in nkj øp s m a kt e n

Oslo kommww 8 ) r i d J l\ d t ling forfou1ns

Plattform for byrådssa marbeid mellom Arbeiderpartiet, Miljøpartiet de Grønne

og Sosialistisk Venstreparti i Oslo 20 19 -2023

milj...,..,tlet de g, en.,.

±

L O..::o,,,,n n::sA,"'iSK.AFr EI.SF.SST RA T EG I

Bn i ds51k1104/17

Dennesake oen handler ny strategy for o lo i mmune saruclalTt li.:Ta, •aret,lj t nf'l1tt.ti}

oganlegg

l o kommune er Nor es nest er e i ndper ,ogharen betyde g i nkt pm al t Komm11!M'nlt 11nsle.1Td)C""1..-.tral<'Gi kal ..,,... ro, '°" ki k < o, n oRiucfw,nl.n1Q(l 1,a a1renl , ko r unes vi rkom.heer,luit atandt f el er h retd fd cti•-i • hi;m, idd,elIarl-cidaJn(dIiI'

•Mh) ff,iffC OM llll'flnpl i•l(ldtlesftinatr Gi l)(M'QC't I trådmed dagensog tremodems heho A.m.lr.affcl IUIOjtYkj.lt1'1\IMlaQ k>fat lommuncman..Ufkli('I' tNJrar 111 Ii

&J1 0<J1>t1l . • .mw-rtoS1tWJsl.ll('('a.Jc-h, mcJr,L,:s!Ul aJlc Stratepems hovedmalChkler• l ommunr d.al (Ut"ll'IUmf-.ff fonn M, ljtnl ut lo tnade ffel,iv etansiaf'fieleprower om i todeogserfunmans atg re l ingerh hidepi l onen: 0¥ ¥,K..,_lt_ f in'dt lm.111ter opp ender hoveddllet ogb es a 1traq isl..cfunftl,'CJ -am M..allik m el k s l urogsating i, u\.iomhc'tmr.> auuffcbalrbtiJ._ f

ltti''°'grad.ornpcu md 1n u 11,. scra Kl risikast)TiftiOf:h tfturb)ll,inii.

Afubff icgia, ,ul f,"8na ov erondnet implementer gplan, soskalslue Wrririn, og altienon fern • • arulatr.:-bo illalegia Ib \ ,khne:tnt or.

lomruww:niMl\F risohc ter

I llfl'llnt.tr,.,

Owo Lommunoi ansb fftr v..:r. eotsltr . h, ø('I i:kifrunda 2& nu lharder L.ronn irli.a Kf'fflff'lllnffl Sh i l!Nkc «in innlpmad plii reode01 etTd. 1u c k l"ltt f,ll' hf Cffll lnnb)-um- OIn,;nna,lt'-' • nn ili.nix-r ullit til lo l omnroneor tenee er , by arvi ler og 111&mfunnuLMr

Mlmffl , irt ,v,nMIC:forcuvf deams a f liel ie de harhehos forinne foru kdehtbodsjett. l!1\'1Lln1¥f-Oj\.umpt"llllSl:t'U1lcn (l Kl ) lnnylr 'onltnlk nunnw:,u 'taler t, ai11.l,,1upQMak-r) :t(•fn

f•RUJIUl'M!ft1\·irl;,omh,:ln Ll,n illttfrar,Il)fM\det def\1rlsorrtlk!1me h.nr 'Ulllfk Ull t. 1mnk'llf.J le0 J cbdM), An, b ffri '<UU• lf'IK'rl ,lal,;,-rv.i:fu, en k ile,. ti:1nint1 l"Iru,...,AcL,,r

foth, ord.&n, tt1. ..,111hcttnd1A11.-.l:&ffd,<rA.al bt\A.au l i re,1.h. Tc b) 16i:kb\1•lon mil etninset

" ' aw4.a!l'cl.;nw.u'"IP, td'lCf St. ro,ChJtJ LOIJlll)UJtn al1!!UIT,lstt f...r pe-nudcftJ•:OI :0 16?\)su.lC'&itar utpnppd.1 i øom . , deJMUnC ucfordr1Jllme ,om uJ IJi.'CttSirak' - IOØIbcbø\rortflDO\-u_iom,·ma.ltj:c IMkaff a,i,-.cu1,1se " ' lf -

men iumytierrote sirefer insete terem i lbyrdets »isyon om engroner, »arereognet pmde T ig,m · w.øc-p omfanc=t hierstnll c l"..."l'in&c-r nital. for l n.ai IAll.c mal .

....__ zø1.01a:...,.

_J

@ o.»

c2go 07 .0 1.2020 4

(12)

Hove dut for d r in g e n e fr a m m ot 2 0 3 0

1 0 0 0 tonn CO, -ekvivalent er

7 0 0

6 0 0

5 0 0

4 0 0

3 0 0

2 0 0

1 0 0

0

· --- ---

Var e - og

nyt t e t r a n s p or t , avfa ll og b yg g e - og a n le g g s vir k s om h et e r h ove d -

ut for d r in ge r fr a m t il 2 0 3 0 .

Me n m e d a m b is iø s e m å l m å a lle ut s lipp m e d !

---

2009 2013 2016 2018 2020 2022 2024 2026 2028 2030

c

Oslo

V eitrafikk E nergiforsyning Annen mobil forbrenning O ppvarming S jofart A vfall og avlop i ndust ri

(13)

O r g a n is a sj o n s k a r t O s lo ko m m u n e

S s t e o p p d a t e ri 'a l 9

o e

Ko m m u n e · r e v i s j o n e n

Ko n t r o ll ·

u t v a l g e t B y sty ret

15 b y d e l s u t v a l g

B y s t y r e t s s e k r e t a r i at

B y råd et

Pa s ie n t-ogb r u k e r o m b u d e t i O s l oogA k e rs h u s S o s i a l ·og e ld re o m b u d e t i O s l o El e v · o g læ r li ng o m b u d e t i O s l o

M o b b e o m b u d e tiO s l o P e r s o n v e r n o m b u d e tiO s l o

B y r å d s l e d e r e n s k o n t o r

B e r e d s k a p s e t a t e n N æ r in g s e t a t e n B ra n n ·og

r e d nin g s e ta t e n

Ko m m u n e a d v o k a t e n

Rå d h u s e t s f o r v a l t n i n g s t j e n e s t e

B y r a d sa v d e l in g f o r f i n a n s

Ke m n e r k o n t o r e t

B y r a d s a v d e t i n g f o r n ae r i n g o g

e i e r s k a p

Bo lig bygg Os l oK F

Kult ur ·og ld re ns b ygg Os lo KF

o r· o yEgg

O slo KF

- Po l i li s k o o r g a n e r

- B y r å d sa vd e li n g e r

Os lo Hav n KF

Et a t e r Unde rv isn in gs tygg

Os to KF

Ko m m u na le f o r e t a k

B y d e le r

B y r a d s a v d e t in g f o r b y u t v i k t i n g

B ya n t i k v a r e n

Eie n d o m s · o g b y fo r n y e l s e s e t a t e n

P l a n ·og b y g n i n g s e t a t e n

B y r å d s a v d e l i n g f o r m i l j o o g s a m f e rd s e l

(

En e r g lgj e n v in n in a s - e t a t e n

Re n o v a s j o n s e t a t e n

B y r d s a vd e t in g f o r k u l t u r . i d re t t o g

f r i v i t t i g h e t

D e i c h m a n b i b l io t e k

G r a v f e rd s e t a t e n

Kult u r-et a t e n

M u n c h m u s e e t

B y r å d s.av d e l i n g f o r o p p v e k s t o g

k u n n s k a p

Ba r n e · o g

fa m ili e e t a t e n

-

H e ls e e t a t e n .

1s ydets- ad m ini st rasjo ne

By d e l A l n a

B y d e l Bj e r k e

FULLT HUS.Seksj onsleder Esp en Nicolay seniUKE Samfunnsansvarogklimar ådg iver Guro Bøe Wensaas er t il fr edse med delt aker nes evne t ilå komme med konst r ukt ive innspill t il kommunens klim akr av. - For sommer en skal vi ha fer dig et end elig forslag, sier Wensaas.

i le O s lo

ru d

n e r l o k ka

d r e A ke r d s t ra n d

e ne

auge n n e r

r d s t r a n r n t r e A ke r e n s j o

(14)

Op p t r ap p in g m ot nu llut s lip p i 2 0 2 5

Utslippsfri

Utslippsfri

oppvarming og tørk

cc±>

2020

@ os --- > -. 025 2

07.0 1.2020 7

(15)

Gje nno tng ang av kr av e ne

@

c2o

o o

07.01.2020 8

(16)

Kr a ve n e m å væ r e a m b is iø s e , m e n r e a list is k e

Oppnå

• Reduserte utslipp

Oslo kommune

• Forutsigbarhet

• Teknologiutvikling

• Mangel på fremdrift

• Redusert kvalitet

Leverandører

• Utelukke mindre leverandører

• Økonomisk risiko

@

cc2

oso Unngå

07.01.2020 9

(17)

Fo s s ilfr ie e n e r g ib æ r er e

Elektrisitet Hydrogen Fjernvarme

Biogass

- - - - - - - - -

Biadiesel

07.01.2020 10

@

cc2

os

(18)

Ut s lip p s fr ie e n e r g ib æ r e r e

Elektrisitet

l /

Hydrogen

\

I I I

j

Fjernvarme

I

_)

07.0 1.2020 11

@

cc2

oso

(19)

Minimumskra v

> 5 1 m ill. kr

Ti ld eling s kriterier

> 5 m ill. kr

Kontraktskra v

> 500 000 kr

@ os

cc2g 07.01.2020 12

(20)

Minimumskr a v

> 5 1 m ill. kr

• Op p var m ing o g t ø r k s ka l gjø r e s

ut s lip p s fr itt

• Tildelingskriterier

- \ I. k

» Kontraktskra v

>

500 000 kr

c2cg

@ oso

07.01.2020 13

(21)

Minimumskrav

For a n s k a ffe ls e r ove r 5 1 m illion e r kr e k s m va

1 Op p var m ing Leve r and ør en s ka l leg ge ve d e n

Op p var m ing o g t ør k ska l gjør e s ut s lip p s fr itt for e ks e mp e l ve d kor t s kr ift lig r e d e gjør e ls e for b r uk a v st r øm , fjer nvar m e e ller a nn e n nu llut s lip p s t ekn olo g i. h vor d an op p var m ing o g t ør k s ka l

gjør e s ut s lip p s fr it t.

@ o o

cco

Oppdragsgiver har ansvar for a kontakte infrastruktureier tidlig i prosessen og sørge for at strøm/fjernvarme kommer på plass til

prosjektoppstart

07.01.2020 14

(22)

» Minimumskrav

5 1 r

i l

Ti ld elingskri terier

> 5 Mill. kr

• Milj ø ve kt e s m ins t 2 0 %

• An le g g s m a s k ine r

• Ma s s e t r a n s p o r t

• Øvri g t r a n s p o r t

» Kontraktskr a v

> 500 000 kr

@

cc

oso

07.01.2020 15

(23)

Tildelingskriterium Miljø

Ovr ig m iljo

An le g g s ma s kine r

Ma s s e t r an s p o r t

Øvr ig t r a n s p o r t

@

c2cg

o o

07.01.2020 16

(24)

50 %

30 %

Utslippsfrie maskiner

Le ve r a n d ø r e n få r ut t e lling for a n d e l ut s lip p s fr ie o g / e lle r b iog a s s b a s e r t e m a s kiner for gj e nn o m fø r ing a v d e n n e ko nt r a kt e n .

Transport av masser

Le ve r a n d ø r e n få r utt e lling fo r a n d e l ut s lip p s fr ie o g/ e lle r

b io g a s s kjø r e t øy t il t r a n s p or t a v m a s s e r s om h e nt e s / le ve r e s t il b yg g e -/ a n le g g s p la s s e n .

20 %

Le ve r a n d ø r e n få r og s å ut t e lling for r e d u s e r t m a s s e t r a n s p o r t b a s e r t p å a nt a 11 km o g

a nt a ll t onn m a s s e .

Øvrig transport og andre tiltak

Le ve r a n d ø r e n få r utt e lling for s in e vn e t il å r e d u s e r e b r uke n a v fo s s ile kjø r e t øy t il t r a n s p o r t a v m a t e r ia le r, a vfa ll, ut s t yr, p e r s on e ll o g lig n e n d e p å e lle r t il/ fr a b yg g e -/ a n le g g sp la s s e n .

Ove r s ikt ove r m a s k iner o g kjø r e t øy s o m s ka l b e nytt e s p å op p d r a g e t

Ove r s ikt ove r m a s k iner o g kjø r e t øy s om s ka l b e nyt t e s p å op p dr a g e t

Leve r a n d ø r e n s b e s kr ive ls e . Be s kr ive ls e n s ka l væ r e p å m a k s imalt 3 5 0 0 t e g n

@ o o

cc2o

Le ve r a n d ø r e n s ka l b e s kr ive hvilke a n d r e t ilt a k s om s ka l ive r ks e tt e s for a r e d u s er e loka l for ur e n s ing o g

k limag a s s ut s lip p for gj e n n o m før ing a v d e nn e kont r a kt e n .

07.0 1.2020 17

(25)

» Minimumskrav

I 'i 1f ..,

• Tildelingskriterier

.; Mil l . k

• \ 1 · ) \

e

kt e s r in s t 2

> 0 o

• \ n le gg s m a s k ine

• 4

s e t r a

s p 0 t

• ( h ::-t r

s p o r t

Kontraktskra v

> 500 000 kr

• Kontraktoppfølgingsmøter

• Milj øansvarlig i prosjektet

co

@ oslo

07 .0 1.2020 18

(26)

I Fossilfrie Anleggsmaskiner og kjøretøy

Alle m a s kiner s om b e nyt t e s p å b y g g e - / a nle gg s p la s s e n s ka l væ r e fo s s ilfr ie . Alle m a s k iner s om b e nyt t e s s ka l væ r e CE- g o dkje nt og r e g ist r e t i Ma s kinr e g is t e r e t.

Alle kjør e t øy s om b e nyt t e s t il t r a n s p or t a v m a s s e r o g avfa ll s om h e nt e s og

le ve r e s t il b ygg e -/ a n le g g s p la s s e n s ka l m inst væ r e e ur okla s s e 6 / VI og b e nyt t e fo s s ilfr it t d r ivs t o ff

V. Drivstoff

> De r s om Leve r a n d ør e n a r b e id e r p å fle r e p r o sj e kt e r p ar a lle lt , m å Le ve r a nd ør e n kunn e d okum e nt e r e a h a a n s ka ffe t d e n m e n gd e n fo s s ilfr it t dr ivs t o ff s om t r e n g s for a ut fo r e op p dr a g e t for Os lo

kom m un e i løp e t av kont r a kt sp e r iod e n .

@

cco

o o

07.01.2020 19

(27)

11 Krav om utslippsfrie byggeplasser innen 2025

L ev e r an d o r e ns ka l jo b b e a kt ivt for i st ør s t m u lig gr a d a b enyt t e ut s lip p s fr ie lø s n inge r p å by g g e p la s s e n fr a

b yg g e st a r t o g fr e m t il fe r d ig st ille ls e . Alle m a s kiner o g ut s t yr s o m b e nyt t e s p å b yg g e p la s s e n s ka l væ r e ut s lipp s fr ie

inne n 2 0 2 5 . Ove r g a n ge n t il ut s lip p s fr ie m a s kiner og ut s t yr s ka l væ r e inklud e r t i p r is e n for op p d r a g e t.

Et t e r le ve ls e n a v d is s e kont r a kt s kr ave n e b ør væ r e e t t e m a i

kont r a kt s op p fø lg ings fa s e n .

@

ccg

os

07.0 1.2020 20

(28)

Ill Krav om nullutslipp - og biogasskjøretøy til massetransport innen 2025

L ev e r a n d ø r e ns ka l j ob b e a kt ivt for å r e d u s e r e ut s lip p fr a t r a n s p or t a v

m a s s er. Inne n 2 0 2 5 s ka l a lle kjør e t øy for t r an s p or t a v m a s s e r t il/ fr a b yg g e -

/ a n le gg s p la s se n gjør e s m e d n u llut s lip p s kjør e t øy (dvs .

b at t e r ie le kt r isk e lle r hy d r o g e n ) e lle r b iog a s s kjø r et øy s om m inimum op p fy lle r e ur okla s s e 6 / VI. Ove r g a n g e n t il kjør et øy m e d ove r n e vnt e d r ivst offt e kno log ie r s ka l væ r e inklud e r t i p r is e n for

op p d r ag e t.

Etterlevelsen av disse kontraktskraven e bør være et tema i

kontraktsoppfølgingsfasen.

@ o o

co 07.01.2020 2 1

(29)

St an d a r d k ont r a kt skr a v for t s e t t e r IV Generelt for maskiner og kjøretøy

L e v e r a n d o r e nfo r p likt e r s e g t il å b e n y t t e d e m a s k in- o g kj ø r e t ø y t e kn o lo g ie r o g / e ll e r

d r iv s t o fft y p e r s o m o p p g is i t ilb u d e t (jf Tilb u d e t v e d le g g XX). Ny e kj ø r e t ø y e lle r d r iv s t o fft y p e r s o m int r o d u s e r e s i lø p e t a v k o nt r a k t s p e r io d e n s k a l v æ r e m ins t like m ilj ø - o g k lim a v e n n lig e s o m op p r in n e lig a vt a lt .

Ved u fo r u t s e t t e h e n d e ls e r u t e n fo r

Le ve r a n d ø r e n s k o n t r o ll k a n a vt a lt e kr a v fr a v ike s h v is d e t k a n d o k u m e n t e r e s a t

t il s v a r e n d e e r s t a t n ing e r ikke e r å o p p d r iv e . En e v e n t u e ll fr a v ike ls e a v k r a v e t s k a l

a g o d kj e n n e s a v Op p d r a g s g iv e r.

) Oslo

Etterlevelsen av disse kontraktskravene bør være et tema i

kontraktsoppfølg ing sf asen.

Fr e mdriftsplane n for prosjektet skal synliggjøre hvordan maskinene er planlagt brukt

07.01.2020 22

(30)

V Drivstoff

L e v e r a n d ø r e ns k a l t il e n h ve r t id ku n n e fr e m le g g e d o ku m e n t a sj o n p å h v ilk e t d ri v s t o ff s o m e r kj ø p t o g b e n yt t e t i k o n t r a k t s p e r io d e n . Do kum e n t a sj o n e n s k a l e ks e m p e lv is inn e h o ld e fø lg e n d e infor m a sj o n :

d r ivs t o ffp r o d u s e nt , d r iv s t o ffl e ve r a n d ø r, m e n g d e , o p p r inne ls e o g s e r t ifis e r ing .

D r i v s t o f f e t L e v e r a n d ø r e n h a r f o r p l i k t e t s e g t i l å b e n y t t e i d e n n e k o n t r a k t e n , s k a l o p p f y ll e E U s b æ r e kr a ft s kr it e r ie r * fo r b iod r iv s t o ff.

Le ve r a n d ø r e n s k a l t il e n h ve r t id ku n n e fr e m le g g e d o ku m e n t a sj o n p å a t b iod r iv s t o ffe t o p p fy lle r b æ r e kr a ft s kr it e r ie n e .

F or s kr ift o m b e g r e n s n ing i b r u k a v h e ls e - o g m iljø fa rl ig e k je m ikalie r o g a n d r e p r o d ukt e r (p r o d ukt fo r s kr ift e n )§ § 3 -6 t il 3 -9

D e r s o m L e v e r a n d ø r e n a r b e i d e r p å fl e r e p r o sj e k t e r p a r a ll e l t , m å L e v e r a n d ø r e n k u n n e d o kum e nt e r e å h a a n s k a ffe t d e n m e n g d e n fo s s ilfr it t d r ivs t o ff s o m t r e n g s fo r å ut fø r e

o p p d r a g e t fo r Os lo k o m m un e i lø p e t a v k o n t r akt s p e r io d e n . Hvis Le ve r a n d ø r e n h a r for p likt e t s e g t il å b e n yt t e b io g a s s kj ø r e t ø y o g / e lle r b io g a s s m a s k ine r a k s e p t e r e s ku n innb la n d ing a v n a t ur g a s s h vis 1 0 0 % r e n b io g a s s ikke e r t ilgj e n g e lig i m a r k e d e t . Op p d r a g s g ive r s k a l infor m e r e s h v is d e tt e innt r e ffe r.

@

c2cg

oso

07.01.2020 23

(31)

VI Tomgangskjøring

T om g an g skj o r in gs ka l ikke for e kom m e p å Op p d r a g s g ive r s a d r e s s e r. De t t e gje ld e r a lle m a s kiner o g kj ør e t øy.

@

cc

os

07.01.2020 24

(32)

VII Unntaksbestemmelser

Byggh erre kan gi disp ensasj on fra hele eller deler a v miljøbestemmelsene dersom Entreprenøren kan dokumentere at det ikke er praktisk mulig a

oppfylle kra vet. Disp ensasj on skal gis skriftlig, og skal bl.a. beskri ve tid og omfang for dispensasj onen.

A dgangen til a gi disp ensasj on etter denne bestemmelsen gj elder ikke for bestemmelsen I V «Generelt for maskiner og kjøretøy ».

@

cc

os-

07.01.2020 25

(33)

Mislighold av miljøbestemmelser

H v i s L e v e r a n d ø r e n i k k e o p p fy 11 er e t t e 11 er f l e r e a v m i 1 j ø k r a v e n e e 11 er i k k e le ve r e r i h e nh o ld t il t ilb ud (a vt a lt e yt e ls e ), k a n Op p d r a g s g ive r kr e ve e n

for h o ld s m e s s ig d a g m u lkt for d e n t id e n m is lig h o ld e t p å gå r.

Dagmulktsatsen pr. hverdag for brudd på milj øbestemmelser utgjør inntil

[XX] % a v kont r a kt s s um m e n , m en ikke m ind r e e nn kr 1 0 0 0 e k s m va .

Ve d gj ent at t e e lle r g r ove b r ud d p å m ilj ø b e st e m m e ls e r ka n Op p dr a g s g ive r h e ve kont r a kt e n m e d um id d e lb a r vir kn ing .

@

co

os

07.01.2020 26

(34)

Evalue ring av m a s k iner o g kjøre t ø y

I kom m un e n s b ygg - og an le g g skon kur r an s er

@

cco

o o

27

(35)

S t an d ar d is e rt e d o kum e nt e r a

a4

For leverandører:

• Liste over maskiner og kj øretøy

For oppdragsgiver

• E valueringsskj ema for maskiner og kjøretøy

• Ve d le g g t il k onkur r a n s e d o ku m e nt e r Le ve r a nd ø r e n b e s kr ive r h v ilk e

d r ivs t offt e kn o lo g ie r s om s ka l b e nyt t e s for a n le g g s m a s k ine r o g fo r m a s s e t r a n sp or t kj ør e t ø y.

• Be s va r e ls e r kop ie r e s inn

• P o e n g b e r e gn e s a ut o m a t is k

cc2g

@ oslo

28

(36)

Liste over kjøretøy og maskiner

Regneark som inneholder 4 arkfaner:

1. Infor m a sj on

2 . Be s kr ive ls e a v e va lu e r ing s m o d e ll 3 . Ma s kine r

4 . Kjør e t øy

@

c

os-

29

(37)

c2

@ oslo

30

(38)

Poengberegning for maskiner

Dr i vstoffteknologi for maskiner

• Ut s lip p s fr i = 10 p o e n g

• Bio g a s s = 5 p o e n g

• Øvr ig b io d r ivst o ff = 0 p o e n g

Vektin g basert maskinvekt

• Lit e n m a s kin (m in d r e e n n 10 t on n ) = 2 0 % ve kt ing

• Me d ium m a s kin ( 10 - 2 0 t onn ) = 3 0 % ve kt in g

• St or m a s kin (s t ør r e en n 2 0 t on n ) = 5 0 % ve kt ing

@

c2

os

3 1

(39)

Hvordan beregnes poeng?

Eksemp el

Leve r a n d ør e n t ilb yr å b r uke fø lg e n d e m a s kiner :

• 2 e le kt r is ke gr a ve m a s kiner

• 1 gr ave m a s kin p å HVO

= 1Op + 10p + Op

= 2Op / 3

Type anlegg smaskin Nr . (ve lg fr a r ullegar din)

Maskinvekt

(ve lg f r a r u llegar din)

Maskiner og driv st offtknolog i Dr iv st off -

t eknolog i

A nt all m askiner

$

1 Gr avemaskin

Ut slippsf r i

2

Liten (mindr e enn 10 t onn} Biogass

- - - - - - - - - ----;

Øvr ig biodr ivst off 1

cc>

@ oso

32

(40)

Hvordan beregnes poeng?

20% 30% 50%

Små maskiner Mellomstore maskiner Store maskiner

6,7p

I

Op

I

7,2p

s,

«· oaf • 2 - ,._,, ...

.t-'

8,4p x 20% + 5p x 30% + 5,7p x 50% = 6 poeng

cc>

@ oso

33

(41)

Poengberegning for transport av masser

A n t a l l t o n n m a s s e r s o m s k a l t r a n s p o r t e r e s e r o p p g i t t f r a o p p d r a g s g i v e r

( Drivstoffteknologi + Avstand ) A ndel tonn masser

Gr a d vis r e d uksj on i p oe ng et t e r a vs t a n d

0 km 2,5 km 5 km 7,5 km 10 km

5 poeng

@

cc±

o o

3,75 poeng 2,5 p oeng 1,25 poeng 0 p oeng

34

(42)

Hvordan beregnes poeng?

Eksempel Op p dr a g s g ive r h a r a ng it t at d e t s ka l t r a n sp o r t e r e s 12 0 t onn m a s s e r

L ev er an dør en s lø sn in g sf or slag :

4 0 t on n m a s s e r s ka l t r a n s p or t e r e s m e d e le kt r is ke kj ø r e t øy t il h a vn a s om e r 6 km unna 8 0 t o nn m a s s e r t r a n s p or t e r e s m e d b io g a s s kj ør e t øy t il d e p on i s om e r 5 8 km unn a

Sp + 2p = 7p

2,5p + 0p = 2,5p ii» 5 poe g x '!30L120 ) 7 ,5 km = 10 km 4 poeng

5s pi e o 6 ens

cc2

@ oslo

35

(43)

Oppsummert

Hva gir best uttelling?

• Høy e s t a n d e l ut s lip p s fr ie m a sk iner

• Me s t m u lig t onn m a s s e r, t r a n sp or t e r t k or t e st m u lig m e d ut s lip p s fr ie kj ør e t øy

@

cc

os

36

(44)

Sp ø r s m ål?

gur o .w en sa a s @uke .o s lo .kom m un e .no g eir.r os s e b o @uke .o s lo .kom m un e .n o

cc2go

@ os»

07.01.2020 37

(45)

To W H ELM 5EN AS

Anlegg & Transport Tl1. 45 43 90 30

Massehåndtering med nullutslipp for bærekraftig byutvikling

Sirkulerokon omi !

. .

TOM W ILHELM SEN BA NER V EI.

(46)

To HE LM 5EN AS

Anlegg & Transp ort Tlf. 45 43 90 30

Tom Wilhelmsen AS

• Tom har tidligere jobbet i avfall og gjenvinningsbransjen. 1988 i W ilhelmsen & Sønner A S Prosjekterte og igangkj ørt sorteringsanlegg i Haraldrudveien 40. Moss Resirkulering 1993 prosj ekterte sorteringsanlegg og daglig leder frem til 1998. solgt til Veidekke gjennvinning sammen med W &S 1998 Etablerte TOMW IL A S i 1999.

Solgt til Veidekke gj envinning 20 11.

• Firma ble etablert i 20 12 Tom W ilhelmsen A S har vokst raskt med en omsetning første året på 6 .6 mill til en omsetning i 2018 på 79 mill. Vi har i dag 35 vogntog og over 40 ansatte .

• TW Hadde 72 % av all massetransport på Follabanen i Ski.

• Massetransport og utlasting av UBRA prosjekte i regi med spanske OSSA, og UE for NRG. Totalt volum 450.000 fm3.

• Utlasting og massetransporten for A FG forberedende arbeider Slemmestad renseanlegg.

• Vi har lagt vekt på store og små anleggsprosjekter. Dette har gitt oss en stabil vekst og en jevn og trygg omsetning.

15.11.2018 underskrevet vi en 3 års kontrakt med NCC Norge A S med en verdi på ca. 40 mill. uten tillegg.

st ! { S IS'NTfi&# te l . " 2i i #$. SR." SN7i ifi n9fi i l 8 . P t.sf.e% "A #Sf.#ff@@. Sdi TS! TN#Nie98 7 5d83 9 025.Re0Sf#'$7liaise 1g9 $$, 0 300308.7.£3¥gE04. 099 33$%79,33. 73£3099999 1 08 340 90 309 .. 3 g 2%. 93e2 992889999..M 38€GT.. 73.g g9 Mg 0 9 8 . 8 0 a 9 . gee g .. q 9 g 3 . . , e 9 A 9 9 % £. O S 93 s ii , Ii

2020-02-05 M ASSEHAN DTERI NGMED NULLUTSLIPP 2

(47)

Mottak/massehotell for omlast ning gravemasser f ra 0-uts lipp t ippbil t il j ernbane.

• Sides po r inn på H 40 f ra A lnabru terminalen er 70 meter.

• Omlast ning plass pt. på ca. 2300 m2.

• Tomten eies av familie sels kapet Wilhelmsen & Sønner Invest AS

• Arealet beliggenhet mulig gj ør god s irkulær økonomi for masse gj enbruk med 0-uts lipp v ia j ernbane.

To H ELM5 EN AS

Anlegg&Transport TH. 45 43 90 30

(48)

To W H ELM 5EN AS

Anlegg & Transp ortTHf. 45 43 90 30

Disenå næringsområde

• TI Eiendom A S er eier av Disenå Næringsområde

• Tomtestørrelsen er på 85 mål, bebygget med 8500m2 diverse kombinasj onsbygg i betong , tre , stål.

• Selskapet har ingen langsiktig gj eld .

• Direkte avkj ørsel fra riksvei 175 (10 tonns vei). Jernbanen til Stockholm går langsmed eiend ommen .

• Trengs en ny pens og nye skinner inn på område slik det var tidligere . Jernbaneverket er positive til dette . BaneNor gir tilskudd på 50% av kostnaden. Logistikken er optimal på våres eiendom for både bane og bil.

• Tomten har stort potensiale knyttet til utvikling av anlegg for massehåndtering og gjenvinning av gravemasser kl.

1-5 0g eventuelle rivemasser.

• TWN SI

eier

tomt på A lnabru som kan tenkes benyttes som omlasting til jernbane .

pa u

I

ITlkliSmell.@.ilk!IS'ShililF 'Tdi 98 99 73909328 0 976190#/%,3093999298399999,,3908.99 -92353£00.20833£0. 791/7 0A0 9793%96 M9%3¥ 3 / 7 3I L E.700. 6%939 . , 9 I 0¥3 E T A R M 1

2020-02-05 MASSEHANDTERI NG MED NULLUTSLIPP 4

(49)

TOM WILHELMS EN AS

Anlegg & TransportTIi.45 43 90 30

Historisk bilde av Disenå næringsområde som viser sidespor fra 1973

- - - - - - -

Kart Foto Hybnd

- -

. e

- ,>'

<;

«

.r '

£

•I

.,I' " ..

+ , 3 -

, e \ ,,.

< •

l \ \_ \ J _ - r _f

, \ , ;. 2020Nor'cartAS ?ten- og bygn ngse:S1en(}s;o ., 1

Norkar AS'Geovekst oo l<ommune..'lec OoenS!teetl. lao-NASA_ ..

9}7£. , 90977/ i28 10/1758%8€. %82088EN803. . Art e . e's9 r e c . 3 r g 9 3 0 o p e2. r r 0¢ se r er. r s 9 p er» 9PO N O. SE W 8 3OP9 SEAS/ASAI OM2.3 9 8

2020-02-05 M ASSEHÅNDTERING M ED NULLUTSLIPP 5

(50)

TOM WILHELMS EN AS

Anlegg & TransportTIi.45 43 90 30

Med et ønske om å gjøre en forskjell: Elektrisk tippbil

A nløg g &Transpo rt

Første elektriske tippbil til Wilhelmsen

OSLO (AT oo) TornWit, l' lm AS bltr den tors te sor tibyr helee ktr si e tppbtier iNorge De farde lorstt' sen tp todu s« tt volvo ia teb ere tormas s etransportabartendnttp

h ebe er et @ b Go a tor d

ahre rhaus (20 13) • 0 H 3 47 R 3 700 0

ww.11 bli.nø www .tippbil.no

• Bærekraftig byutvikling med 0-utslipp for gravemasser kl. 1-5

• Mulig omlasting fra intercity el. biler for videre transport til gjenvinningsanlegg med netto 0-utslipp av CO,.

• Vaskede og behandlede rene masser returneres som produkter i en sirkulærøkonomi

RlEeTFee&Si# Thal.R-"liks#fFilGETSaeeF . "910080%0%9A0A8ii8 . 9839 55AR.%8.22 03 0 9£. 0 0 2$. 98. 32PP08,0 909299.99%9I . { 3g 95 9£ 239p r. rg,A , 9%33,T I 9 OM9g. 3 9.1A 1 0£ 0 9,g15PI3-- , AA9SAG A»S O,E A. WOE S EE U RAMS.J ON9PP SO,A8A SS 9 SD9

2020-02-05 M ASSEHÅNDTERING M ED NULLUTSLIPP 6

(51)

To H EU SEN AS

Anleg g &Transport Tl. 45 43 90 30

Bærekraft ig byutvikling av gravemasser kl. 1-5

( )

- - -

2020-02-05 M ASSEHÅNDTERING M ED NULLUTSLIPP 7

(52)

TOM WILHELMS EN AS

Anlegg & TransportTif.45 43 90 30

Byggeråst offer - samf unnet s f undament

J

# tu t u

& T Å L U T A N

T C OL fn t llN IF'R 4 L.C.tR C

"-..0 A 5 T S T £ 1NrnA O U Vf H

F J C' .. L

A

r 9 g .,._,. ... ?_sst.

... ·-·-

--- t O R C.H S .t..CO N HG

A Y P l..-,l,$T

...

z

.. t .....

---

T,.,z : '-"'

T A L I( I ,,,,,,,..,,,,,,,

G L IMM E R ';,,,,,I'"

c : ± , , { $ $ , WN "

o s vu% ·

c c .

A V A. l..1( $ T C IW K.Auit S t £ &N

C E lr,if.i,UT T A L K .._, $ ._.TIELA G } C t: K tt.t..

1,J..?: ft lN !M.4.A G :: .,,,._ rONO L 4cw .-.

· ,

v s+ ? y o-,C',

y.,

r ..- e x¥:>., t;, V -<"\ /:'. •..--, :....A. a" As: v s 1.9co

$ t ° » , 61 a

"A

i A r < a 7 p> t- ,,<-... :::£•:"::::-- r.

+: v ,> "-- 3A G¢ , a NA - 1 3 £ A

, "" . a

-1 { = ? 9 : 4; a g o3 - - ;;,· A G

' .- . ... "" ,:, _,.. _ ,v t".., ., a. a n t r , ...., __ ,c ,.41 .;' - -.;1 .,..,.a,...

l"Vl 1'101:.ADU K S A RU $ R l. T C R L A G

s.-,,-,oioA:,ut;.

n u n LO S U C •

C t I. C A F IH P U l( tl

0

0 £ '10,UG,.

,C:A l,.K $ T C IN C C.Mlt"N "'f S AN O OC

' ØLA N E R INIGS Ll f'l .t f:

_[l

MO RE N'<

l( t (

2020-02-05 M ASSEHÅNDTERING M ED NULLUTSLIPP 8

u • • DC AU N N r> ]

,.-,-

--- --

(53)

To H E LM SEN AS

An legg&Transport Tl . 45 43 90 30

Krav t il fo rvalt ning av m ineralske masser - det kom mer !

- - - - - - - - - - - - - -

Regionalplan for masseha ndtering på Jæren 20 17 - 204 0

Horingsut kast

Vilje gir ve kst

Re g io n a lp la n f o r by g g e r å s t o f f i Ryfylke

V e d t a tt ify lk e :::tin ge t 10 . d e : e m be r 2 013

Q

- REGIO N AL P LA N

Masseforvalt ning iA kershus

WNW9e, 1,90009N8

2020-02-05 M ASSEHÅNDTERING M ED NULLUTSLIPP 9

(54)

To HE LM 5EN AS

Anlegg&Transport Ti .45 43 90 30

Mot en sirkulær nullutslippsløsning for gravemasser

- Oslo kom mune har innført st renge milj ø og klimakrav i alle sine anskaffelser.

- Bet ydelig mengder forurenset masse i Oslo som represent erer en pot ensiell ressurs med ret t behandling.

- Omlast ing og mellomlager på Alna med el-t ranspo rt int ernt i byen og t ogt ransport t il mulig behand lingsanlegg på Disenå.

- Ret ur av rene behandlede masser med t og fra Disenå t il Alnabru og ut t il prosj ekt ene eller lokal mellomlagring.

- M ulighet for hel-elekt risk økosyst em for t ransport og gj envinning av masser ved

ut nytt else av kapasit et på j ernbanen, sammen med elekt risk t ransport int ernt i byen.

- Vare plane er en nd vend ig lsn ing for f remt iden og et verkt y for CO-, reduksj on og opp naelse av kollekt ive klimamål.

- Bærekraft ig byut v ikling i samarbeidsprosj ekt med baneno r og ekspedit ører som v ikt ige akt ører.

/ 2 F7 3 32 205889955209832988 98983£.5523/ 00997FE09%99R%09#. 999098.29RP/06097/9035639869993"/000.9±92 093.8808\338018%303,9 2.56223895/. 3 7999620093.T 95 « P 2.. . p g -Ne g 4 , & g 8. 3 99 8 CG 4 +r s. yr A g e s e % r t+ g r@f . + i Re P e 5 ¢ 9 f sn . di 7 AG9 RR; 8 - » :Re. 18 /9 + #'

2020-02-05 M ASSEHANDTERI NG M ED NULLUTSLIPP 10

I

(55)

TOM WILHELMS EN AS

Anlegg & TransportTIi.45 43 90 30

Takk for oppmerksomheten!

IONE. 99 9g07%992£869EH091 .,89199.a#0me% 0A3EE50999//381E005 788€ 978298£ 59AM 6 SU i 2rm?9Te l# I!a6TITRE:ha"es fhkeRmdiiii.--ileiemil/RPG#a

2020-02-05 M ASSEHÅNDTERING M ED NULLUTSUPP 11

(56)

Utskrift Side 1 av 1

Sør-Odal kommune

.-··

-- 19 4

na i

sjon:

[so

NOR KART ©2020 Norkart AS/Geovekstogkommunene/NASA , Meli

©Mapbox©Ope nStreetMap

https://kommunekart.com/klient/utskrift/?funksj on=v ispunkt&x=60.2085934 5208529... 17.09.2020

(57)

Norgeskart

r

Q

°

D

I. <

··--:::-:-:---.:::.:... -D.{en.å" egen J

I

neh 1d

-

htt ps:/ / www.norgeskart.no/ # !?project = norgeskart& layers= 1002&z oom = 14& Iat = 6679384.51 & Ion= 314486.68

Side 1/ 1

03.09.2020

(58)

24.9.2020

Em ne

a

Fra T il

Ko pi t il Dat o

a ,

Telenor E-po st :: {Ufarliggj ort URL'er} Eiendommen g bnr. 70/32 mfl - Jordvaske anlegg på industritomt Disenå næringsområde

{ Uf a r lig gj o rt U RL'e r } Eie nd o m m e n g b n r . 7 0 / 3 2 m f l - l ordvaskea nlegg på ind ust r it omt Dise nå næ ringsom råde

Bj ørn Viken < Bj orn .Viken @sor -odal.kom m une .no >

t om @ti ppbi l.no < t om @ti ppb il.no> , bsly ng@online.no < bslyn g@on line.no>

Magnus Bj orlo < Magnus.Bj orl o@sor- odal.komm une .no > , Per Julsru d < Per.Julsru d @sor- odal. kom m une.no>

2 1.09 .2020 13 : 15

https://epo st.telenor.no/?_task=mail&_safe=0&_ uid=52 12&_mbox=INBOX&_ action=print&_ extwin= 1 1/4

Referanser

RELATERTE DOKUMENTER

I forbindelse med kvalitetskontroll i kjernejournal ble det lagt merke til at det var et forholdsvis stort antall e-resepter hvor gyldighetstiden hadde utløpt uten at det var

I forbindelse med kvalitetskontroll i kjernejournal ble det lagt merke til at det var et forholdsvis stort antall e-resepter hvor gyldighetstiden hadde utløpt uten at det var

– Ved hjelp av en enkel statistisk modell og data fra 4S-studien har vi beregnet at fem års behandling med simvastatin mot hjerte- infarkt og/eller hjerneslag gir NNT på 13,

ENGIE E&amp;P Norge AS (ENGIE E&amp;P) søker med dette Miljødirektoratet om tillatelse til virksomhet som medfører utslipp til luft og sjø, og som genererer avfall under boring

Forurensede masser som ikke faller inn under kategorien farlig avfall skal legges på ordinært deponi, med følgende unntak som skal deponeres på deponi for farlig avfall:..

Dette inkluderer mudring med bakgraver og sugemudrer i rene og forurensede sedimenter samt dumping fra splittlekter og deponering i rør i sjødeponiene.. I det planlagte tiltaket

Farlig avfall representerer ikke hovedfraksjonene som skal mottas ved omlastningshallen, men ettersom det er høy sannsynlighet for at farlig avfall kan leveres som en del

Kategori 1: deponier for farlig avfall Kategori 2: deponier for ordinært avfall Kategori 3: deponier for inert avfall (og lett forurensede