• No results found

Veien videre – forskningsbehov

In document De frivillige og de fattige (sider 54-70)

5 Konkluderende betraktninger

5.4 Veien videre – forskningsbehov

Undersøkelsen peker på enkelte områder hvor det har inntruffet endringer over et meget kort tidsrom. Uansett hva som er årsakene til disse endringene er det svært interessante funn, som det vil være spennende å følge opp over tid. Denne rapporten inneholder analyser som baserer seg på sammenlignbare tall for to år. Dette utgjør et for beskjedent materiale for å kunne si noe bastant om utviklingstrender eller varige endringer. Det er for tidlig å slå fast om endringene vi har beskrevet er et ut-trykk for noen utviklingstendens. Endringene kan på den ene siden skyldes en rekke årsaksforhold som er drøftet i denne rapporten. De kan på den annen side skyldes tilfeldige endringer, eller også ulike registreringsrutiner over de ulike måleperiodene, innad i én og samme virksomhet, så vel som mellom de ulike virksomhetene. Det er gode grunner til å tro at registreringsrutiner vil «sette seg» over tid, og at dataene som kan samles inn ved hjelp av vårt utarbeidede registreringsverktøy vil bli stadig bedre og mer presise. Dette understreker ytterligere behovet for å følge utviklingen de neste årene.

Vi vet etter hvert ganske mye om hva virksomhetene kan tilby og i hvilket omfang hjelpen tilbys. Gjennom kvalitative intervjuer med lederne av de frivillige virksomhetene i 2004 har vi etablert god kjennskap til de ansattes innsats og egen opplevelse av den jobben de utfører. I en videreføring av denne undersøkelsen ville det derfor vært spennende å gå mer i dybden på brukerne av de frivilliges hjelpetil-brukerne av de frivilliges hjelpetil-brukerne bud. Vi har lite kunnskap om hvordan brukerne selv opplever å oppsøke og motta denne formen for hjelp. Opplever de for eksempel denne typen hjelp som et viktig supplement til hva de får av det offentlige hjelpeapparatet? Oppsøker de de frivillige virksomhetene fordi de ikke har mulighet til å dekke mat av egen lommebok, eller dekker tilbudene først og fremst et sosialt behov? Oppleves det som stigmatiserende å oppsøke denne typen hjelp? Hvordan benytter brukerne de frivilliges tilbud? Har de valgt seg ut en «egen» virksomhet som de i all hovedsak forholder seg til, eller surfer de fra virksomhet til virksomhet?

Det hadde også vært spennende å se nærmere på hvordan medienes dekning av de frivilliges hjelpevirksomhet virker inn på bruken av tilbudene. Øker for eksempel bruken i perioder med mye medieoppslag? Synker bruken ved negativ omtale?

Sett i lys av de noe overraskende endringene vi har pekt på i denne undersøkelsen, vil en videreføring uansett måtte medføre en grundig gjennomgang av registrerings-skjemaet. Viktige tema i en slik gjennomgang blir hvilke spørsmål som skal videre-føres, og hvordan vi kan sørge for at alle forstår spørsmålene på en entydig måte.

Litteratur

Gautun, Heidi, Jon Anders Drøpping og Tone Fløtten, (2005), Nå Nå N r nøden er støden er støden er st rst.

En analyse av frivillige organisasjoners hjelp og tilbud til fattige. Fafo-rapport En analyse av frivillige organisasjoners hjelp og tilbud til fattige. Fafo-rapport En analyse av frivillige organisasjoners hjelp og tilbud til fattige

476

Lund, Monica (2003), Kvalifi sering for alle. Utfordringer ved obligatorisk introduk-sjonsprogram for nyankomne fl yktninger. Fafo-rapport 414

Sandbæk, Mona, red. (2004), Barns levekår. Hva betyr familiens inntekt? NOVA r. Hva betyr familiens inntekt? NOVA r. Hva betyr familiens inntekt?

Rapport 11/04

Sletten, Mira Aaboen, Tone Fløtten og Anders Bakken (2004), «Vennskapets pris – fattigdom og sosial isolasjon i ungdomstida.» Tidsskrift for ungdomsfors-kning, 4(2):55–76

kning, 4(2):55–76 kning

Ytrehus, Siri (2004), Fattige barn i Norge. Hvem er de og hvor bor de? Fafo-rapport Fattige barn i Norge. Hvem er de og hvor bor de? Fafo-rapport Fattige barn i Norge. Hvem er de og hvor bor de?

445

Medieoppslag Aftenposten 21.02.05 Østlandssendingen 11.08.05 Dagsavisen 21.10.05 Klassekampen 21.12.05 NRK 22.12.05

URL www.ssb.no

http://www.ssb.no/emner/05/01/inntind/ttp://www.ssb.no/emner/05/01/inntind/

http://www.ssb.no/emner/06/01/innvregsys/

http://www.ssb.no/emner/06/01/innvregsys/

http://www.rettighetssiden.no/index.php?mod=one&id=9839 http://www.rettighetssiden.no/index.php?mod=one&id=9839 www.fami.no

Vedlegg

Spørreskjema fra Fafo, oktober 2005,side 1

Organisasjon:

Enhet (sted) og by:

Deres kontaktperson for undersøkelsen:

Telefonnr. kontaktperson:

Innledning

For de fleste av spørsmålene i dette skjemaet er vi interessert i opplysninger for hele oktober måned, for eksempel hvor mange ganger dere har gitt en bestemt type hjelp eller hvor mange personer som har vært i kontakt med dere for å få hjelp. Vi håper dere for disse spørsmålene kan registrere dag for dag og summere og fylle inn i skjemaet ved utgangen av oktober.

DEL 1: REGISTRERING AV AKTIVITETER

Spørsmål 1 Vi vil gjerne vite hvor mange som har fått følgende former for hjelp i løpet av ok-tober. Vi er interessert i antall hjelpetilfeller totalt i løpet av måneden. Det betyr at dersom en og samme person for eksempel har vært hos dere og fått samme type hjelp fem ganger i løpet av måneden, regnes og registreres dette som fem hjelpetilfeller.

Vennligst noter totalt antall hjelpetilfeller i oktober i denne tabellen:

Mat Økonomisk støtte

Ved Klær/sko Møbler Fritids-utstyr

Annet

Spørsmål 2 Tabellen over angir antall hjelpetilfeller. Siden samme bruker kan motta hjelp flere ganger i løpet av måneden, ber vi dere også anslå omtrent hvor mange enkeltpersoner totalt som har mottatt hjelp i løpet av måneden? Hvis dere vet at en person får hjelp som deles med flere, ber vi dere likevel bare registrere den personen som selv har vært hos dere og mottatt hjelp (en enslig mor med ett barn som kommer alene teller for eksempel 1, ikke 2).

personer

Spørsmål 3 Dersom dere har gitt økonomisk støtte (f.eks. i form av kontanter eller regningsbe-taling), hva slags støtte dreier dette seg om? Vennligst noter antall hjelpetilfeller i oktober i denne tabellen:

Støtte til husleie Strømregning Medisin/legeutgifter Transport Andre regninger

Spørsmål 4 Tabellen over angir antall hjelpetilfeller. Kan du anslå omtrent hvor mange for-skjellige personer totalt som direkte har mottatt økonomisk støtte i løpet av måneden?

personer

Spørreskjema fra Fafo, oktober 2005,side 2

Spørsmål 5 På hvilke ukedager tilbyr din enhet/senter vanligvis støtte av de typene vi har nevnt i spm 1-4 ovenfor? (Vennligst sett kryss i tabellen under):

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag

DEL 2: NÆRMERE OM ENHETENS/SENTERETS DRIFT

Nedenfor vil vi stille noen spørsmål om ulike sider knyttet til den praktiske driften av denne enheten/senteret.

Spørsmål 6 Er det perioder på året der enheten/senteret er helt eller delvis stengt (f.eks. pga.

sommerferie e.l.)? Vennligst sett kryss i en rute og spesifiser periode dersom svaret er ja.

a) Ja, vennligst spesifiser hvilken/hvilke periode/perioder enheten/senteret holder stengt ______________________________________________________________

b) Nei, vi holder åpent hele året

Spørsmål 7 Dersom du svarte ja på forrige spørsmål (spørsmål 6), vet du hvor de som vanlig-vis benytter seg av enheten/senterets tilbud henvender seg i de periodene dere holder stengt?

a) Ja, de kan henvende seg til_____________________________________________

_____________________________________________________________________

b) Nei

Spørsmål 8 Hvor mange personer har fått lønn for sitt arbeid hos dere i løpet av oktober?

personer

Spørsmål 9 Hvor mange hele stillinger utgjør disse?

hele stillinger

Spørsmål 10 Hvor mange ubetalt frivillige har hjulpet til hos dere i løpet av måneden?

personer

Spørsmål 11 Hvor mange timer har hver av disse gjennomsnittlig jobbet i løpet av måneden?

timer

Spørsmål 12 Stiller dere noen betingelser for å yte støtte til de som kontakter dere? Vi tenker for eksempel på betingelser som krav til dokumentasjon av inntekter/utgifter eller en øvre

gren-Spørreskjema fra Fafo, oktober 2005,side 3

se på antall ganger en person kan motta støtte i løpet av en måned. Vennligst sett kryss i en rute.

a) Ja, vennligst spesifiser________________________________________________

__________________________________________________________________

b) Nei, vi gir som regel til alle

c) Nei, vi gir bestandig til alle som ber om hjelp

Spørreskjema fra Fafo, oktober 2005,side 4

DEL 3: NÆRMERE OM BRUKERNE

Nedenfor følger noen spørsmål om bakgrunnen til de personene som får hjelp hos dere.

Spørsmål 13 Hva slags inntektsbakgrunn hadde de personene som mottok hjelp fra dere i ok-tober? Vennligst oppgi totalt antall personer innenfor hver kategori. Dersom det ikke var noen personer i en bestemt kategori som fikk hjelp, ber vi dere skrive 0 i denne kategorien. Hvis dere mener at noen personer kan høre hjemme i flere kategorier, ber vi om at dere registrerer dem i den kategorien som utgjør hovedinntektskilden.

a) Alderspensjonister

b) Uføretrygdede

c) Sosialhjelpsmottakere

d) Personer på overgangsstønad for enslige forsørgere

e) Arbeidsledige

f) Lønnsarbeidere

g) Introduksjonsstønad for nyankomne flyktninger/innvandrere h) Ingen kjent inntektskilde

i) Ukjent bakgrunn

j) Annet, evt spesifiser:___________________________________________

Spørsmål 14 Hva slags familiesituasjon hadde de personene som fikk hjelp fra dere i oktober?

Vennligst oppgi totalt antall personer innenfor hver familietype. Dersom dere vet at det ikke var noen fra en gitt kategori, ber vi dere skrive 0 i denne kategorien.

a) Barnefamilier (med to foreldre)

b) Enslige foreldre

c) Enslige

d) Samboende/gifte par

e) Ukjent familiebakgrunn

Spørsmål 15 Hvor mange av de personene som fikk hjelp fra dere i oktober hadde følgende problemer? Vennligst oppgi det totale antall personer for hele måneden.

a) personer med tydelige rusmiddelmisbruksproblemer b) personer med tydelige psykiske lidelser

c) personer med kombinasjon av psykiske lidelser og rusmiddelmissbruks problemer

d) personer med utelukkende økonomiske problemer e) personer med andre problemer (for eksempel ensomhet) f) personer med ukjente problemer

Spørsmål 16 Hvordan var kjønnsfordelingen blant de personene som fikk hjelp fra dere i okto-ber? Vennligst oppgi det totale antall personer for hele måneden.

a) Kvinner

b) Menn

Spørreskjema fra Fafo, oktober 2005,side 5

Spørsmål 17 Hvor mange av de personene som fikk hjelp fra dere i oktober hadde innvandrer-bakgrunn. Med innvandrerbakgrunn mener vi her personer dere antar er av ikke-vestlig opprin-nelse. Vennligst oppgi totalt antall. Dersom det ikke var noen ber vi dere skrive 0:

personer

Spørsmål 18 Vennligst spesifiser antall hjelpetilfeller til personer med innvandrerbakgrunn i oktober i denne tabellen:

Mat Økonomisk støtte

Ved Klær/sko Møbler Fritids-utstyr

Annet

Spørsmål 19 Dersom dere i oktober har delt ut noen av følgende typer støtte, og har fått bis-tand til dette i form av gaver eller øremerkede midler fra forretninger eller privatpersoner, kan dere anslå verdien av disse ytelsene? Oppgi også omtrent hvor store utgifter organisasjonen selv hadde i oktober til de samme tiltakene. Vi tenker her på utgiftene knyttet til selve ytelsene, ikke arbeidskostnader. Vennligst oppgi beløp i kroner i denne tabellen:

Mat Økonomisk støtte

Ved Klær/sko Møbler Fritids-utstyr

Spørsmål 20 Til slutt vil vi gjerne vite hvordan organisasjonens tilbud av mat, klær, økono-misk støtte, møbler osv er finansiert, nærmere bestemt hvor stor andel av de totale kostnadene som dekkes av organisasjonens egne midler og hvor stor andel som dekkes av overføringer fra det offentlige? Vennligst oppgi omtrentlig prosentandel i denne tabellen, også her for oktober måned:

Mat Økonomisk støtte

Ved Klær/sko Møbler Fritids-utstyr

Hvis du/dere har noen kommentarer til skjemaet, tar vi gjerne i mot det. Skriv det her, eller ta kontakt med oss direkte:_______________________________________________________

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

Spørreskjema fra Fafo, oktober 2005,side 6

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

Tusen takk for hjelpen!

Spørreskjema fra Fafo, desember 2005,side 1

Organisasjon:

Enhet (sted) og by:

Deres kontaktperson for undersøkelsen:

Telefonnr. kontaktperson:

Innledning

For de fleste av spørsmålene i dette skjemaet er vi interessert i opplysninger for hele desember måned, for eksempel hvor mange ganger dere har gitt en bestemt type hjelp eller hvor mange personer som har vært i kontakt med dere for å få hjelp. Vi håper dere for disse spørsmålene kan registrere dag for dag og summere og fylle inn i skjemaet ved utgangen av desember.

DEL 1: REGISTRERING AV AKTIVITETER

Spørsmål 1 Vi vil gjerne vite hvor mange som har fått følgende former for hjelp i løpet av de-sember. Vi er interessert i antall hjelpetilfeller totalt i løpet av måneden. Det betyr at dersom en og samme person for eksempel har vært hos dere og fått samme type hjelp fem ganger i løpet av måneden, regnes og registreres dette som fem hjelpetilfeller.

Vennligst noter totalt antall hjelpetilfeller i desember i denne tabellen:

Mat Økonomisk støtte

Ved Klær/sko Møbler Fritids-utstyr

Annet

Spørsmål 2 Tabellen over angir antall hjelpetilfeller. Siden samme bruker kan motta hjelp flere ganger i løpet av måneden, ber vi dere også anslå omtrent hvor mange enkeltpersoner totalt som har mottatt hjelp i løpet av måneden? Hvis dere vet at en person får hjelp som deles med flere, ber vi dere likevel bare registrere den personen som selv har vært hos dere og mottatt hjelp (en enslig mor med ett barn som kommer alene teller for eksempel 1, ikke 2).

personer

Spørsmål 3 Dersom dere har gitt økonomisk støtte (f.eks. i form av kontanter eller regningsbe-taling), hva slags støtte dreier dette seg om? Vennligst noter antall hjelpetilfeller i desember i denne tabellen:

Støtte til husleie Strømregning Medisin/legeutgifter Transport Andre regninger

Spørsmål 4 Tabellen over angir antall hjelpetilfeller. Kan du anslå omtrent hvor mange for-skjellige personer totalt som direkte har mottatt økonomisk støtte i løpet av måneden?

personer

Spørreskjema fra Fafo, desember 2005,side 2

Spørsmål 5 På hvilke ukedager tilbyr din enhet/senter vanligvis støtte av de typene vi har nevnt i spm 1-4 ovenfor? (Vennligst sett kryss i tabellen under):

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag

DEL 2: NÆRMERE OM ENHETENS/SENTERETS DRIFT

Nedenfor vil vi stille noen spørsmål om ulike sider knyttet til den praktiske driften av denne enheten/senteret.

Spørsmål 6 Hvor mange personer har fått lønn for sitt arbeid hos dere i løpet av desember?

personer

Spørsmål 7 Hvor mange hele stillinger utgjør disse?

hele stillinger

Spørsmål 8 Hvor mange ubetalt frivillige har hjulpet til hos dere i løpet av måneden?

personer

Spørsmål 9 Hvor mange timer har hver av disse gjennomsnittlig jobbet i løpet av måneden?

timer

Spørsmål 10 Stiller dere noen betingelser for å yte støtte til de som kontakter dere? Vi tenker for eksempel på betingelser som krav til dokumentasjon av inntekter/utgifter eller en øvre gren-se på antall ganger en person kan motta støtte i løpet av en måned. Vennligst gren-sett kryss i en rute.

a) Ja, vennligst spesifiser________________________________________________

__________________________________________________________________

b) Nei, vi gir som regel til alle

c) Nei, vi gir bestandig til alle som ber om hjelp

Spørreskjema fra Fafo, desember 2005,side 3

DEL 3: NÆRMERE OM BRUKERNE

Nedenfor følger noen spørsmål om bakgrunnen til de personene som får hjelp hos dere.

Spørsmål 11 Hva slags inntektsbakgrunn hadde de personene som mottok hjelp fra dere i de-sember? Vennligst oppgi totalt antall personer innenfor hver kategori. Dersom det ikke var noen personer i en bestemt kategori som fikk hjelp, ber vi dere skrive 0 i denne kategorien.

Hvis dere mener at noen personer kan høre hjemme i flere kategorier, ber vi om at dere regist-rerer dem i den kategorien som utgjør hovedinntektskilden.

a) Alderspensjonister

b) Uføretrygdede

c) Sosialhjelpsmottakere

d) Personer på overgangsstønad for enslige forsørgere

e) Arbeidsledige

f) Lønnsarbeidere

g) Introduksjonsstønad for nyankomne flyktninger/innvandrere i) Attføring/rehabilitering

j) Ingen kjent inntektskilde

k) Ukjent bakgrunn

l) Annet, evt spesifiser:___________________________________________

Spørsmål 12 Hva slags familiesituasjon hadde de personene som fikk hjelp fra dere i desem-ber? Vennligst oppgi totalt antall personer innenfor hver familietype. Dersom dere vet at det ikke var noen fra en gitt kategori, ber vi dere skrive 0 i denne kategorien.

a) Barnefamilier (med to foreldre)

b) Enslige foreldre

c) Enslige

d) Samboende/gifte par

e) Ukjent familiebakgrunn

Spørsmål 13 Hvor mange av de personene som fikk hjelp fra dere i desember hadde følgende problemer? Vennligst oppgi det totale antall personer for hele måneden.

a) personer med tydelige rusmiddelmisbruksproblemer b) personer med tydelige psykiske lidelser

c) personer med kombinasjon av psykiske lidelser og rusmiddelmissbruks problemer

d) personer med utelukkende økonomiske problemer e) personer med andre problemer (for eksempel ensomhet) f) personer med ukjente problemer

Spørsmål 14 Hvordan var kjønnsfordelingen blant de personene som fikk hjelp fra dere i de-sember? vennligst oppgi det totale antall personer for hele måneden.

a) Kvinner

b) Menn

Spørreskjema fra Fafo, desember 2005,side 4

Spørsmål 15 Hvor mange av de personene som fikk hjelp fra dere i desember hadde innvand-rerbakgrunn. Med innvandrerbakgrunn mener vi her personer dere antar er av ikke-vestlig opp-rinnelse. Vennligst oppgi totalt antall. Dersom det ikke var noen ber vi dere skrive 0:

personer

Spørsmål 16 Vennligst spesifiser antall hjelpetilfeller til personer med innvandrerbakgrunn i desember i denne tabellen:

Mat Økonomisk støtte

Ved Klær/sko Møbler Fritids-utstyr

Annet

Spørsmål 17 Har dere et inntrykk av at andre grupper av personer kommer til dere i jula? Hvis ja, hvilke grupper?

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

Spørsmål 18 Dersom dere i desember har delt ut noen av følgende typer støtte, og har fått bis-tand til dette i form av gaver eller øremerkede midler fra forretninger eller privatpersoner, kan dere anslå verdien av disse ytelsene? Oppgi også omtrent hvor store utgifter organisasjonen selv hadde i desember til de samme tiltakene. Vi tenker her på utgiftene knyttet til selve ytelse-ne, ikke arbeidskostnader. Vennligst oppgi beløp i kroner i denne tabellen:

Mat Økonomisk støtte

Ved Klær/sko Møbler Fritids-utstyr

Spørsmål 19 Til slutt vil vi gjerne vite hvordan organisasjonens tilbud av mat, klær, økono-misk støtte, møbler osv er finansiert, nærmere bestemt hvor stor andel av de totale kostnadene som dekkes av organisasjonens egne midler og hvor stor andel som dekkes av overføringer fra det offentlige? Vennligst oppgi omtrentlig prosentandel i denne tabellen, også her for desember måned:

Mat Økonomisk støtte

Ved Klær/sko Møbler Fritids-utstyr

Annet Egne midler

(f.eks.innsamlede midler, gaver etc)

Spørreskjema fra Fafo, desember 2005,side 5

Det offentlige (stat eller kommune)

100% 100% 100% 100% 100% 100% 100%

Hvis du/dere har noen kommentarer til skjemaet, tar vi gjerne i mot det. Skriv det her, eller ta kontakt med oss direkte:_______________________________________________________

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

Tusen takk for hjelpen!

De frivillige og de fattige

Frivillige organisasjoners hjelpetiltak overfor fattige

De frivillige og de fattige

www.fafo.no

Senter for studier av fattigdom, sosialhjelp og sosial integrasjon (Fami) er et forskningssamarbeid mellom Fafo og NOVA.

Senteret er tildelt miljøstøtte fra Norges forskningsråd ved Velferdsforskningsprogrammet for perioden 2003–2008.

For mer informasjon, se www.fami.no.

No r s k i n s t i t u t t f o r f o r s k n i n g om oppvekst, velferd og aldring

I denne rapporten kartlegges frivillige organisasjoners innsats overfor fattige i ni norske byer i oktober og desember 2005. Vi ser her på hva slags hjelp som ytes av de frivillige organisasjonene i form av naturalytelser og økonomisk bistand. Videre ser vi på hvem som er mottakerne av den

hjelpen som gis. Blikket rettes også mot kjennetegn ved de organisasjonene som tilbyr hjelp når det gjelder omfang, finanisering av tilbudet og

tilgjengelighet. Kartleggingen er bygget over samme lest som Famis 2004-kartlegging, som resulterte i rapporten «Når nøden er størst» i 2005.

Monica Lund

Senter for studier av fattigdom, minstesikring og sosial integrasjon

Bilde

In document De frivillige og de fattige (sider 54-70)