• No results found

5.1 Forholdet til planprosesser på Fornebu

Allerede på begynnelsen av 2000-tallet ble det regulert inn en tomt for en ny

transformatorstasjon på Koksa, plassert sør på Fornebuhalvøya. Som følge av senere regulering av Koksa-området, ble den opprinnelige tomten fra 1999 etter hvert vanskelig å bruke.

I 2017 ble Hafslund gjort oppmerksom på at Bærum kommune hadde startet omregulering av Fornebu fra 6 300 til 11000 boliger i KDP3 (Kommunedelplan 3). Elvia ga skriftlig tilbakemelding om at dette ville medføre behov for å styrke strømforsyningen inn mot området, og at det var nødvendig å sikre areal/tomt for en ny transformatorstasjon. Kommunedelplanen ble imidlertid vedtatt uten at tomt for transformatorstasjon var avklart. Elvia rettet flere henvendelser til Bærum kommune gjennom hele 2018.

I januar 2019 holdt Elvia et innlegg på et arrangement på Fornebu i regi av Bærum kommune

«Smart City», hvor det igjen ble poengtert at det måtte reguleres inn tomt for en ny transformatorstasjon for å sikre videre utvikling av Fornebu og drift av ny T-bane (Fornebubanen).

Høsten 2019 ble det tatt initiativ til et samarbeid mellom kommunen og Elvia for å avklare plassering av stasjonen. Basert på. positive signaler fra Bærum kommune startet Elvia opp arbeidet med teknisk forprosjekt samme høst, med tanke på å konsesjonssøke løsningen. Aktuell tomt var utenfor «søppelavsuget» i Rolfsbuktveien. I januar 2020 meldte imidlertid Bærum kommune at lokaliseringen ikke lenger var aktuell. Det ble vist til motforestillinger fra grunneier, som mente at stasjonen ville komme i konflikt med arealer for boliger og næring. Det ble videre vist til en ny planprosess knyttet til ny områderegulering, Felles Plan Fornebu sør.

Deretter avga Elvia i november 2019 en høringsuttalelse til endring av områderegulering på Fornebu, hvor det igjen ble understreket behov for stasjonen og at det hastet med å få sendt søknad om anleggskonsesjon til NVE. Videre at det ville få store konsekvenser for

strømforsyningen, blant annet til prøvedrift av Fornebubanen, dersom en skulle vente på en ny planprosess før tomten var avklart.

5.2 Mulighetsstudie – lokalisering av ny stasjon

Høsten/vinteren 2020-21 ble det avholdt en rekke arbeidsmøter med deltagere fra

grunneiere/utbyggere, Fornebubanen, Bærum kommune og Elvia. I mulighetsstudien ble det vurdert 14 ulike plasseringsalternativer inklusive tomten som opprinnelig var innregulert, se figur 5-1.

Arbeidet munnet ut i to mulige lokaliseringer; alt. 14 med nedgravd stasjon i allmenningen (under næringsbygg/torg) og alt. 11b, som ikke var integrert i andre bygg, men som ble delvis gravd ned inn mot gjenstående kolle ved Rolfsbuktveien. Grunneiere og Bærum kommune stilte seg bak alt. 14 som det foretrukne alternativet, mens Elvia mener alt. 11b best ville svare deres ønske om lokalisering av en transformatorstasjon.

Figur 5-1. Kart fra mulighetsstudien som viser vurderte lokaliteter for ny Koksa transformatorstasjon.

Alternativ 14 er Bærum kommunes foretrukne alternativ, mens alternativ 11B er Elvia sitt foretrukne alternativ. 11B ble videreutviklet til alternativ 11C, som danner utgangspunktet for foreliggende konsesjonssøknad.

5.3 Kontakt med offentlige myndigheter

Bærum kommune

Innplassering av ny Koksa trafo har vært tema i en rekke forutgående planprosesser. I reguleringsplan «Fornebu – del av område felt4.3 og 4.4 felt H» (2005) er plassering av trafo angitt for første gang, med integrert plassering i næringsbebyggelse opp mot Snarøyveien. I Kommunedelplan 3 (KDP 3) Fornebu gjennom §40.2 står det angitt under felles planlegging for sone H810_1 ved Fornebu Sør at; …«det skal avklares omfang, lokalisering og utforming av bl.a ny transformatorstasjon». I endringssaken om metrotrasè Fornebu – Lysaker, delområde Fornebu Sør (2019), kalt som endringssaken om metrotrasè/ Fornebubanen, ble det først gjort en

vurdering av innplassering av trafo i samlokalisering med ny driftsbaneanlegg for Fornebubanen.

Men i endelig plan endte trafoen opp med samme plassering; integrert i næringsbebyggelsen langs Snarøyveien.

Gjennom høst/ vinteren 2020-21 ble det opprettet en arbeidsgruppe bestående av

grunneiere/deres konsulenter, Fornebubanen, Bærum kommune og Elvia for å finne fram til omforent lokalisering og utforming av ny trafo. Bærum kommune er formelt en høringspart i konsesjonssøknaden om ny trafo.

Bærum kommune har ment at alternativ 11 vil være mer kontroversiell enn alternativ 14 pga.

nærføring til den grønne kollen med registrerte naturverdier og avvik fra § 29.2 i KDP3; «Trafoer tillates ikke plassert områder avsatt til grønnstruktur». Kommunen har nevnt at dette ikke bør undervurderes i videre konsesjonsprosessen. Alternativ 11 vil sannsynligvis også være mer kontroversiell med hensyn til eksisterende boligområder.

Trafoen er en viktig premissgiver for byutviklingen generelt på Fornebu. Som følge av at innplassering skal avklares og hensyntas i pågående arbeid med felles planprogram for

byplangrep for Fornebu sør, samt at NVE er konsesjonsmyndighet og Elvia ikke trenger å søke kommunen etter Plan- og bygningsloven, valgte Plan- og bygningstjenesten i Bærum kommune å svare på henvendelser og ønsker om dialog om eventuell trafolokalisering ved alt. 11.

Våren 2021 har det vært dialog mellom Bærum kommune v/planmiljøet og Elvia angående innplassering av trafoen; alt. 14 eller alt. 11B.

På bakgrunn av dette gjennomførte Elvia befaring på deres fortrukne alternativ 11b april 2021, hvor Bærum kommune (BK) v/ By- og områdeutvikling deltok. Elvia ønsket her å diskutere hvordan denne eventuelt kunne utvikles ift 11B eller 11C. Elvia ba også om tilbakemelding fra BK til hvilket av de to alternativene BK foretrekker.

Etter befaringen opprettholdt kommunen sitt og utbyggernes primære alternativ (14). Men

kommunen påpekte også på en rekke forhold som kunne forbedre Elvias alternativ 11 og opplyste om eksisterende natur- og kulturverdier som må hensyntas. Generelt påpekte BK at det var positivt å se at alternativene var vesentlig omarbeidet siden de tidlige mulighetsskissene for alternativ 11, at byggeklossene i trafoanlegget var behandlet på en mer kreativ måte og at mulighetsrommet ser ut til å være større enn først antatt. Begge alternativene hadde nå en mer gjennomarbeidet terrengtilpasning og forsøkte å skape brukbare byrom på takflatene som forholder seg til tilliggende arealer. BK antydet 11C som bedre enn 11B, men pekte på behov for videre bearbeiding av den arkitektoniske utformingen.

Basert på innspill fra kommunen utarbeidet Elvia et justert konsept (11C) som er trukket noe lengre sydvest i grøntområdet. Konseptet, som danner grunnlag for Elvias omsøkte løsning, skiller i større grad mellom et trafobygg som henvender seg til omkringliggende bebyggelse og avkjøring mot det nye næringsområde, og en nedgravd del som ligger integrert i kollen.

Løsningen ble presentert i en skisse oversendt Bærum kommune 3. mai 2021.

Parallelt med dette arbeidet er det gjennomført en ROS-analyse av de to stasjonsalternativene 14 og 11C, som danner bakgrunn for hvorfor Elvia ønsker å konsesjonssøke alternativ 11C

(Foreliggende konsesjonssøknad). Underveis fram mot endelig konsesjonssøknad har det vært kontakt med kommunen gjennom statusmøter.

5.4 Kontakt med berørte grunneiere

Elvia arrangerte et informasjonsmøte for berørte grunneiere den 8. september 2021, hvor det ble orientert om de vurderinger som er gjort i prosjektet, og vist forslag til løsning som omsøkes.

Grunneierne var også involvert i utarbeidelsen av mulighetsstudien høsten 2020.

5.5 Beskrivelse av vurderte, men ikke omsøkte lokaliseringsalternativer

Av de 14 alternativene som ble vurdert i den innledende mulighetsstudien beskrives her de alternativene som er utredet lengst, og med en begrunnelse for hvorfor de ikke er omsøkt.

Alternativ 4 (opprinnelig innregulert trafotomt)

Opprinnelig innregulert tomt fra 1999 er ikke lenger aktuell. Det skyldes at tomten har blitt liggende midt inne i en bystruktur med trang og tilnærmet umulig adkomst. Tomten vil også bli tett integrert i fremtidige bolig- og næringsarealer. Selve byggeprosessen ville vært komplisert, med flere midlertidige løsninger. Det ville også blitt svært vanskelig å frakte inn transformatorer (opptil 70 tonn).

Alternativ 3 (søppelsug)

Sett fra Elvia var det i utgangspunktet hensiktsmessig å samlokalisere transformatorstasjonen inntil annen teknisk infrastruktur. Etter hvert som planprosessen for Fornebu skred frem, ble det planlagt boliger over aktuelt areal for transformatorstasjon. Alternativet ble skrinlagt årsskiftet 2019/2020.

Alternativ 14

Alternativ 14 plasseres helt under bakken, under et torg med boliger og næringsbygg. I henhold til kommunedelplanen for området vil det komme bebyggelse tett inntil stasjonen både over og under bakken. Utformingen er kun på skissestadiet, men det antas at det vil bli ventilasjonstårn opp til torget, og at biladkomst og inntransport av mindre komponenter vil bli via kjeller i

tilstøtende bygg. Det er planlagt et trappehus for tilkomst til stasjonen på torget, som vist i

idéskisse i Figur 5-2. Snarøyveien går forbi lokasjon 14, med firefeltsvei med ÅDT på ca. 9500, samt gang- og sykkelvei. Det er etablert et busstopp like ved lokasjonen. På motsatt side av Snarøyveien ligger Fornebusenteret og flere boligblokker (ca. 45 m fra stasjonen).

Figur 5-2. Alt. 14, stasjon sett ovenfra med ventilasjonstårn opp mot torget og stasjon under bakken. Mulig inngang til stasjonen i trappehus vist ca. midt på bildet til venstre. (Illustrasjon: Rodeo).

I forprosjektets ROS-analyse er to av de alternative lokasjonene for transformatorstasjonen vurdert videre, alternativ 14 og alternativ 11C.Siden analysen er gjennomført i forprosjektfasen er det sett overordnet på stasjonene, og det er fokusert på forskjeller mellom alternativene, samt om lokasjonen er egnet for formålet. Som underlag for analysen er det benyttet arkitektskisser for de to alternativene, kommunekart for Bærum kommune, NVE-kart, samt trafikktall fra Statens vegvesens kartverk. Det er forutsatt en klasse 2 stasjon i henhold til beredskapsforskriften

ettersom stasjonen skal tilknyttes regionalnettet og får en samlet trafoytelse over 50 MVA.

Lokasjonen under bakken (14) gjør at stasjonen ikke beslaglegger mye areal over bakken, og at Elvia ikke vil være ansvarlig for vedlikehold av uteområder. I anleggsfasen er det noe større avstand til boliger som reduserer støynivå noe. Det er ikke vegetasjon eller rødlistede arter som må hensyntas på området.

Ved alt. 14 forutsees det manglende fleksibilitet for 11kV kabelføringer ved fremtidig utbygging og tilkobling av forbrukere. Dette gjelder tilgrensende nabotomter med bebyggelse rundt hele tomta. Det vil ved etablering av stasjonen måtte graves opp lange sjakter i gateplan i flere retninger for å etablere permanente kulverter som er store nok til at personale kan komme inn for å gjøre arbeidene, og for å tilrettelegge for fremtidig distribusjon av 11 kV kabler. Det bli veldig utfordrende å etablere flere kulverter i fremtiden. Kulvertene må brannseksjoneres for å hindre brannsmitte. Kulvertene vil kunne båndlegge områdene sentrumsnært på en uheldig og ikke ønsket måte av områdets eiendoms eiere. Omfanget av dette vil kunne påvirke verdien og fleksibiliteten til nærliggende eiendommer.

Redundans/forsyningssikkerhet ville kunne sannsynlig ivaretas også på alt. 14, men det forventes å være en krevende og mer kostbar løsning for å oppnå kravene Elvia stiller seg selv ift

strømnettet.

Stasjonen og dermed forsyningssikkerhet vil ha en viktig rolle for Fornebu generelt og Fornebubanen. Ved eventuelle havari i enten transformatorstasjon eller ved feil på kabler, vurderes utetiden som betydelig lenger ved en stasjonsplassering ved alternativ 14.

Det er først og fremst brannsikkerhet, sikre rømningsveier, fremtidig fleksibilitet kabelføringer og redusert beredskap i hendelsesfall i driftsfasen og et komplekst grensesnitt mot andre aktører i byggefasen som gjør at Elvia ikke ønsker å konsesjonssøke alternativ 14. Alternativet vurderes som en mindre god løsning knyttet til sikkerhet og beredskap, noe som er svært sentrale aspekter ved planlegging av nye transformatorstasjoner.

5.6 Gjennomførte konsekvensutredninger

Norconsult har gjennomført en naturtypekartlegging av stasjonstomt 11 (B og C) den

14.05.2021. Videre er det også gjort en landskapsfaglig vurdering og befaring av stasjonslokalitet av fagressurs landskap/kulturminner/friluftsliv. I forbindelse med teknisk forprosjekt er det

utarbeidet en støyutredning. Der er også gjennomført beregninger av elektromagnetiske felt for kabeltrasé. Det henvises for øvrig til kapittel 6.