• No results found

4.1 Presentasjon av informantene

4.1.4 Tekstuell beskrivelse av Bjørn

Bjørn går andre året på byggfag og han forbinder praktisk arbeid med «når du er ute i en bedrift for å gjøre noe fysisk, altså at vi slipper å sitte på skolen»

Bjørn forklarer at han mener at praktisk arbeid har en motiverende rolle innenfor

yrkesfagene. Dette fordi «det hjelper å ha noe å henge teorien på.» Videre sier han at « du får også se hvordan det virkelige livet er». Jeg spør han hva han mener med det virkelige livet, og da svarer han at «det virkelige livet er arbeidslivet.»

I yrkesfag har praktisk arbeid vært viktig for Bjørn. Han sier «det er viktig på grunn av da får du et avbrekk på skolen, og for å se hvordan det er. Han forklarer at det også er viktig for han personlig «å se hva jeg går til, slik jeg vet hvordan det blir når jeg er ferdig med skolen»

Samtidig sier han at «jeg merker at jeg lærer noe, og at jeg har noe å henge ting på». Jeg

hører med Bjørn om han opplever at de jobber med praktisk arbeid på skolen, eller om han tenker dette er først og fremst noe som hører til de ulike utplasseringene. Bjørn svarer «vi har noen praktiske ting på skolen, men det er kjekkest når vi er på arbeidsplassene, men jeg synes det er kjekt å ha det på skolen også»

Mitt neste spørsmål til Bjørn er hvilke forventninger han hadde til den videregående skolens bruk av praktisk arbeid som en del av undervisningen, før han startet? Bjørn sier at «hadde noen kompiser som har gått på akkurat det samme. Og de sa det var mye praktisk da og, at det var veldig forskjellig ifra første til andre året, at det var mer teori og slikt. Men det var mye tyngre andre året, men at det var mye praksis» Jeg spør om det er slik at det var vennene som hadde innvirkning på hans forventninger, noe han straks bekreftet. Bjørn føler også at disse forventningene stemmer overens med slik han opplever skolen. Dette fordi «det ble slik som de andre har sagt det, og det andre året er ganske vanskelig, men vi har heldigvis mye praksis».

Jeg spør Bjørn, hva han ville gjort hvis han kunne bestemt hvordan skolen skulle utformes med tanke på praktisk arbeid. Han svarer med å kommentere skolen slik han opplever den nå.

«Slik som nå, andre året så har vi himla mye teori. Men vi har jo en måned i hvert halvår da med praksis. Jeg synes det er mye praksis vi har, og det er jo herlig. Jeg syntes slik som det er nå er ganske bra» Jeg følger opp med å spørre om det betyr at han ville beholdt

allmennfagene og de mer praktisk rettede fagene slik som de er nå? Da sier han «det hadde vært kjekt om det hadde vært fag som var mer knyttet til faget du går opp til, og at de ikke var helt utenom det du skal gå videre.» Jeg spør om han har eksempel, og da sier han de fleste allmennfagene kan bli bedre.

På spørsmålet mitt om et praktisk studie kan blir for teoretisk, sier han at «flere av fagene allerede er for teoretiske» Bjørn mener at «det kunne vert mer fokus på det du skal ha videre , men det er jo viktig å ha det andre også». Han mener at konsekvensene av for lite fokus på praktisk arbeid er at «det blir jo at folk dropper ut og at man mister interessen for skolen.»

Bjørn sier at den viktigste og beste måten skolen kan ivareta elever som er opptatt av praktisk arbeid på, er å «gi dem mye praksis. Og vise det de går gjennom på skolen i praksis, og så må de få se det i det virkelige livet og prøvd det. Sånn får de se at det er nyttig det de lærer på skolen.» Jeg hører med Bjørn om det er slik at han føler skolen gjør de tingene han nevner, da

sier han at «Jeg føler det. Jeg har lært mye og har tatt det med meg ut og har fått bruk for det.»

Bjørn har aldri vært inne på å avslutte skolen på grunn av for lite praksis, og han har ingen formening om hvordan samfunnet ser på dem som avslutter skolen på grunn av for mye praksis. Han hadde heller ikke noe han vil legge til etter spørsmålene var gjennomgått.

4.1.4.1 Strukturell beskrivelse av Bjørn

Bjørn kobler praktisk arbeid opp mot fysisk arbeid som foregår utenfor klasserommet.

Praktisk arbeid er viktig for Bjørn fordi det er knyttet opp mot arbeidslivets oppgaver. Dette gir han motivasjon og evner til å fortsette utdanningen. I Bjørns vei mot arbeidslivet blir dermed enklere, i den forstand at praktisk arbeid også er til hjelp når de skal ha teoritimer.

Når Bjørn har utført praktiske oppgaver er det lettere å løse teorien rundt utført oppgave.

Bjørn rangerer praktisk arbeid som foregår utenfor skolen som kjekkere enn praktisk arbeid på skoleområdet.

Før Bjørn startet på skolen ble hans forventninger preget av erfaringer fra venner som hadde tatt samme linje. Disse forventningene innebærer at han så for seg en høy andel praksis og at det var en overgang mellom første og andre årer hvor det ble mer teori. Bjørn fikk også erfare at andre året ble tøft, men mye praksis var en bonus for han.

Videre er Bjørn rimelig fornøyd med andel praktisk arbeid og teori ved skolen. Det at han opplever at de har mye teori, veies opp mot det han opplever som en høy andel praksis. Men selv om han ikke har et ønske om å skifte på antall timer teori ønsker han at teorifagene skal bli mer sammenkoblet og relaterte til praksisfagene. Bjørn viser en forståelse av at

teorifagene er viktige, men slik de er nå, er han redd for at «folk dropper ut og at man mister interessen for skolen». For Bjørn er det viktig at en hele tiden kan se poenget med teorien, hvis ikke kan en oppleve at motivasjonen bak fagene kan bli uklar.

Bjørn føler seg ivaretatt av skolen og mener han har fått et godt læringsutbytte. Dette begrunnes med at han allerede har kunnet ta i bruk sin nye kunnskap utenfor skolen.

4.1.4.2 Tekstuell-strukturell analyse av Bjørn

Bjørn er opptatt av å se på praktisk arbeid innenfor skolen som en link til arbeidslivet.

Praktisk arbeid er for Bjørn en stor motivasjonsfaktor i skolen. Denne motivasjonen kommer som en årsak av hans endelige mål om å komme ut i arbeidslivet. Han opplever allerede nå etter to år, å kunne ta i bruk sine nye praktiske kunnskap utenfor skolen.

For Bjørn var det andre året på yrkesfag ganske tøft med tanke på andelen teori. Men praktisk arbeid ble her også en motivator for å fortsette på skolen på tross av å møte motstand i andre fag. Bjørn ønsker mer relevante teorifag, da han opplever at fagene ikke er relevante for hans endelige mål om å komme ut i arbeidslivet.