• No results found

Skolens arbeid med opplæringen i fag

In document ENDELIG TILSYNSRAPPORT (sider 5-10)

Nedenfor har vi oppgitt de rettslige kravene for tilsynet med skolens arbeid med

opplæringen i fag. Vi viser også til hvilke bestemmelser i opplæringsloven og forskrift til opplæringsloven kravene er knyttet til.

Rektor skal sikre at opplæringens innhold er knyttet til kompetansemål i faget Undervisningspersonalet skal tilrettelegge og gjennomføre opplæringen etter

Læreplanverket for Kunnskapsløftet (LK06), jf. opplæringsloven § 2-3 og forskrift til opplæringsloven § 1-1. Det betyr at opplæringen skal ha et innhold som bygger på kompetansemålene i læreplanen og bidrar til at disse blir nådd. Rektor må organisere skolen slik at dette blir ivaretatt, jf. opplæringsloven § 2-3.

Rektor skal sikre at undervisningspersonalet ivaretar elevens rett til å kjenne til mål for opplæring, hva som blir vektlagt i vurdering av elevens kompetanse, og hva som er grunnlaget for vurderingen.

Underveisvurdering skal brukes som et redskap i læreprosessen og bidra til å forbedre opplæringen, jf. forskrift til opplæringsloven § 3-2. Eleven skal kjenne til hva som er målene for opplæringen, hva som vektlegges i vurderingen av hans eller hennes kompetanse, og hva som er grunnlaget for denne vurderingen, jf. forskrift til opplæringsloven § 3-1. Det betyr at elevene må kjenne til kompetansemålene i læreplanene for fagene. De skal også kjenne til hva læreren vektlegger når læreren vurderer en prestasjon. Fra og med 8. trinn skal elevene kjenne til hva som skal til for å oppnå de ulike karakterene. Kravet til at dette skal være kjent, innebærer noe mer enn at informasjonen er tilgjengelig for elevene. Rektor må organisere skolen for å sikre at undervisningspersonalet formidler dette til elevene.

Rektor skal sikre at opplæringen dekker alle kompetansemålene på hovedtrinnet / i faget og de individuelle opplæringsmålene i IOP.

Undervisningspersonalet skal tilrettelegge og gjennomføre opplæringen etter LK06, jf.

opplæringsloven § 2-3 og forskrift til opplæringsloven § 1-1. For de fleste fag i grunnskolen og for noen fag i videregående skole er kompetansemålene satt per hovedtrinn eller etter flere års opplæring. I slike tilfeller må rektor sikre at elevene får opplæring i alle kompetansemålene i faget / på hovedtrinnet gjennom opplæringsløpet.

5 Opplæringsloven § 5-5 hjemler at en elev som får spesialundervisning, kan ha unntak fra kompetansemålene i de ordinære læreplanene. Gjeldende opplæringsmål for eleven skal da fremgå av en individuell opplæringsplan (IOP). I slike tilfeller må skolen sikre at elevens opplæring dekker de individuelle målene.

Alle elever som har vedtak om spesialundervisning, skal ha IOP.

Skolen skal utarbeide en individuell opplæringsplan (IOP) for alle elever som får spesialundervisning, jf. opplæringsloven § 5-5. Det må fremgå av IOP-en hvilket tidsintervall den gjelder for.

Innholdet i IOP-en skal samsvare med enkeltvedtaket når det gjelder innholdet i opplæringen og synliggjøre eventuelle avvik fra LK06.

IOP-en skal vise mål for og innholdet i opplæringen og hvordan opplæringen skal gjennomføres, jf. opplæringsloven § 5-5. Reglene for innhold i opplæringen gjelder så langt de passer for spesialundervisningen. Det kan medføre at målene for opplæringen avviker fra kompetansemålene i læreplanene i LK06.

Før skolen/kommunen gjør et enkeltvedtak om spesialundervisning, skal PPT utarbeide en sakkyndig vurdering. Den sakkyndige vurderingen skal gi tilrådning om innholdet i opplæringen, blant annet realistiske opplæringsmål for eleven og hvilken opplæring som gir eleven et forsvarlig opplæringstilbud. Vedtaket om spesialundervisning skal bygge på den sakkyndige vurderingen, og eventuelle avvik må begrunnes. Vedtaket om

spesialundervisning fastsetter rammene for opplæringen og dermed innholdet i IOP-en.

IOP-en kan først tas i bruk etter at det er fattet enkeltvedtaket om spesialundervisning.

IOP-en må ha egne mål for opplæringen når elevens opplæring avviker fra ordinære læreplaner, og skolen må ha en implementert rutine som sikrer at IOP-en er samordnet med den ordinære opplæringens (klassens) planer.

Reglene om innhold i opplæringen (kompetansemålene i læreplanene) gjelder for spesialundervisning så langt de passer, jf. § 5-5 i opplæringsloven. Skolen skal legge vekt på utviklingsmulighetene for eleven og de opplæringsmålene som er realistiske innenfor det samme totale undervisningstimetallet som for andre elever, jf.

opplæringsloven § 5-1. Den individuelle opplæringsplanen skal vise målene for

opplæringen, jf. opplæringsloven § 5-5. Dersom vedtaket om spesialundervisning ikke inneholder avvik fra LK06, eller bare angir færre kompetansemål i et fag enn i den ordinære læreplanen, må dette også komme klart frem i IOP-en. Det må også komme klart frem i hvilke fag eller deler av fag eleven eventuelt skal følge ordinær opplæring (i klassen). Skolen må ha en skriftlig fremgangsmåte som angir hvordan

spesialundervisningen og den ordinære opplæringen skal ses i sammenheng / arbeide sammen i slike tilfeller. Fremgangsmåten må være innarbeidet av de som har ansvaret for å utvikle IOP-en og for å gjennomføre opplæringen.

3.2 Fylkesmannens undersøkelser og vurderinger

Fylkesmannen har gjennom skriftlig dokumentasjonen, intervju og spørreundersøkelse undersøkt om ledelsen ved rektor organiserer det lokale arbeidet med læreplanene slik at tilrettelegging og gjennomføringen av opplæringen er i tråd med Læreplanverket for Kunnskapsløftet (LK06).

Vi har særlig sett på det lokale arbeidet med læreplanene og de individuelle

opplæringsplanene (IOP) for fagene norsk, matematikk og kroppsøving for skoleåret

6 2014-15. For elever med spesialundervisning, som skal ha avvik fra LK06, har vi sett på om det er utarbeidet egne mål for spesialundervisningen i elevens IOP.

Rektor skal sikre at opplæringens innhold er knyttet til kompetansemål i faget Rektor må organisere skolen slik at opplæringen elevene får har et innhold som bygger på kompetansemålene i LK06 og bidrar til at disse blir nådd.

Av tilsendt dokumentasjon og gjennom intervju ser vi at det i løpet av skoleåret, både i pedagogisk utviklingstid (PU-tid) og på planleggingsdager, settes av tid til å jobbe med lokale fagplaner og vurdering.

Skolen har over de to siste skoleårene utarbeidet lokale fagplaner i de fleste fag. Det har vært et strukturert samarbeid både trinnvis og på stortrinn. Målet har vært å oversette kompetansemålene i fag i LK06 til mer forståelige mål for elevene, fordele

kompetansemålene på trinn og sikre at alle målene blir dekt, samt sørge for progresjon.

Det blir brukt en felles mal. Det er fra ledelsens side lagt føringer for hvilke komponenter planene skal inneholde; kompetansemålene fra LK06, kjennetegn på måloppnåelse (Eleven kan:…) og vurdering (noe – middels – høy). Gjennom intervju sier lærerne at de aktivt bruker planene i planlegging og gjennomføring av undervisningen.

Det er overlatt til faggruppene som utarbeider planen å sørge for at alle

kompetansemålene er dekt og at eventuelle endringer i læreplanene i LK06 blir tatt med.

Det settes frist for når planene skal være ferdige, og planene blir lagret på Fronter.

Fylkesmannens vurdering

Skolen har flere formelle arenaer hvor undervisningspersonalet og skolens ledelse drøfter, reflekter og etablerer planer og prosesser for undervisningen. Ved at skolen utarbeider lokale fagplaner på alle trinn med kjennetegn på måloppnåelse ut fra kompetansemålene i LK06, sikrer skolen at det er etablert et grunnlag for at

undervisningspersonalet kan knytte opplæringens innhold til kompetansemålene i fag.

Rektor skal sikre at undervisningspersonalet ivaretar elevens rett til å kjenne til mål for opplæring, hva som blir vektlagt i vurdering av elevens kompetanse, og hva som er grunnlaget for vurderingen.

Rektor må organisere skolen slik at undervisningspersonalet ivaretar disse rettighetene til elevene. I sin egenvurdering skriver rektor at personalet er skolert og bevisstgjort kravene i dette kontrollpunktet. Skoleledelsen forventer at undervisningspersonalet skal gjøre elevene kjent med målene i starten av timen. Målene skal stå på tavla og være sentrale i oppsummeringen i slutten av timen. Målene skal også stå på ukeplanen. Dette gjelder alle fag.

Skolen har fokus på vurdering. Personalet gjennomførte i 2013/2014 en ståstedsanalyse, der skolens vurderingspraksis ble vurdert. Skolens ledelse bruker resultatene fra denne analysen i planlegging og gjennomføring av skolens utviklingsarbeid. Skolen har dette året blant annet innført kollegalæring, med vekt på erfaringsutveksling.

Fylkesmannens vurdering

Fylkesmannen opplever gjennom intervju, egenvurderingsskjema, spørreundersøkelse og annen dokumentasjon at skolen jobber med vurdering - basert på de fire prinsippene for

7 underveisvurdering. Vi ser at rektor gjennom sin organisering av skolen, med faste

møteplasser som legger til rette for samhandling og samarbeid, har et styringssystem som gjør det mulig å drive pedagogisk utviklingsarbeid i tråd med gjeldende planer.

Skolen har også startet opp med kollegalæring. Fylkesmannen mener med bakgrunn i dette at rektor legger til rette for at lærerne sørger for at elevene forstår hva de skal lære, gir dem tilbakemeldinger om deres kompetanse i forhold til målene, gir råd for videre arbeid og involverer elevene i eget læringsarbeid.

Rektor skal sikre at opplæringen dekker alle kompetansemålene på hovedtrinnet / i faget og de individuelle opplæringsmålene i IOP.

Gjennom intervju med lærerne kom det fram at det er kompetansemålene i LK06 og de lokale fagplanene ved skolen som legger grunnlaget for elevenes opplæring. Som nevnt tidligere, skal de forskjellige faggruppene sørge for at alle kompetansemålene i LK06 blir dekt i de lokale læreplanene. Av fagplanene vi har fått tilsendt kan vi se at skolens felles mal blir brukt. Alle kompetansemålene i faget er representert og oppdatert i forhold til nasjonal læreplan.

Av dokumentasjonen og intervju kommer det fram at skolen har rutiner for

spesialpedagogisk arbeid og skriving av IOP. Det lages tilpassede ukeplaner for elever med IOP.

Fylkesmannens vurdering

Fylkesmannen mener at organiseringen av arbeidet med å utarbeide lokale læreplaner sikrer at opplæringen dekker alle kompetansemålene på hovedtrinnet/i faget.

Fylkesmannen mener skolens rutiner og praksis er med på å sikre at opplæringen dekker de individuelle opplæringsmålene i IOP.

Alle elever som har vedtak om spesialundervisning, skal ha IOP. Innholdet i IOP-en skal samsvare med enkeltvedtaket når det gjelder innholdet i

opplæringen og synliggjøre eventuelle avvik fra LK06.

Skolen skal utarbeide en individuell opplæringsplan når en elev har fått enkeltvedtak om spesialundervisning. Planen skal utformes på bakgrunn av den sakkyndige vurderingen fra PPT og enkeltvedtaket om spesialundervisning og skal beskrive innholdet i, omfanget og organiseringen av opplæringen.

Sellanrå skole har rutiner som skal sikre at det blir utarbeidet IOP for alle elever som har vedtak om spesialundervisning, jf. vedlegg 5 i «Plass for alle – en minimumsplan for tilpasset opplæring ved Sellanrå skole». Dette blir også bekreftet gjennom intervju. Det er kontaktlærer, sammen med lærerne på trinnet og andre som er involvert i elevens opplæring, som går gjennom sakkyndig vurdering og skriver, evt. justerer IOP sammen med foresatte og andre involverte parter. Det er satt frister for ferdigstilling av både IOP og årsrapport.

Vi har fått tilsendt sakkyndig vurdering, enkeltvedtak og IOP for noen elever. Malen for enkeltvedtakene tar utgangspunkt i mal fra Molde kommune, med noen tilpasninger. Når det gjelder innholdet i spesialundervisningen (fag/emner) blir det i vedtaket vist til sakkyndig vurdering. Når det gjelder nærmere beskrivelse av metoder, valg av lærestoff, læringsstrategier, læringsstiler o.l. blir det vist til kommende IOP. Fylkesmannen har som

8 en del av dokumentasjonsgrunnlaget mottatt et notat fra rektor vedrørende endringer av skolens mal for enkeltvedtak, der rektor skriver at skolen vil endre sin praksis

vedrørende dette og heretter benytte malen fra Molde kommune fullt ut. Det betyr at det i vedtaket nå vil stå en konkret beskrivelse av spesialundervisningstilbudet (fag/emner, mål, innhold, organisering), ikke bare en henvisning til sakkyndig vurdering.

For å vurdere om det er samsvar mellom enkeltvedtaket om spesialundervisning og innholdet i IOP, har vi tatt utgangspunkt i sakkyndig vurdering. For en av elevene tilrår PPT at eleven følger klassens plan i alle fag med et tilpasset opplegg, og at eleven mottar spesialundervisning i norsk, matematikk og engelsk, samt å jobbe med sosial

kompetanse og selvforståelse. I IOP står det at eleven skal følge kompetansemålene i alle fag utenom norsk og engelsk. Vi ser også av IOP at eleven har eget opplegg sammen med assistent i gymtimene.

For en annen elev tilrår PPT at eleven kan følge læreplanen med tilhørende

hovedområder og kompetansemål i alle fag, med ekstra støtte/hjelp, differensiering og tilrettelegging og tilpasninger knyttet til omfang og vanskegrad. PPT tilrår

spesialundervisning i alle matematikktimer og noen norsktimer. IOP omfatter matematikk og norsk.

For en tredje elev skriver PPT at «det er et mål på sikt at (NN) i størst mulig grad skal kunne følge skolens ordinære oppfølgingsplan med individuelle tilpasninger». PPT skriver også at eleven trenger en opplæringsplan i sosial kompetanse. Av IOP ser vi at eleven får spesialundervisning i engelsk og matematikk. Det er ikke utarbeidet en opplæringsplan i sosial kompetanse.

Fylkesmannens vurdering

Fylkesmannen vurderer ut fra dokumentasjon og intervju at det er sannsynliggjort at alle elever som har spesialundervisning har IOP.

Det er enkeltvedtaket som setter rammen for hva slags spesialundervisning eleven har krav på. En IOP bygger på det som er fastsatt i enkeltvedtaket og er et arbeidsverktøy for skolen/lærerne. En IOP kan ikke fastsette noe som ikke er innenfor rammene av enkeltvedtaket.

I skolens tilsvar på foreløpig rapport, blir Fylkesmannen informert om at skolen har justert sin mal for enkeltvedtak i henhold til den kommunale malen. Den nye malen tas i bruk når rektor fatter nye enkeltvedtak for skoleåret 2015/16. Etter ønske fra lærerne oppretter skolen et spes.ped.team, som blant annet vil «bistå lærerne i utarbeidelsen av individuelle opplæringsplaner for elever som skal ha dette». Skolens ledelse vil være representert i sped.ped.teamet.

På bakgrunn av endringer som er gjort, ser vi at skolen har gjort grep for å rette opp svakheten i systemet vi pekte på i foreløpig rapport. Fylkesmannen finner det nå sannsynliggjort at skolen sikrer at innholdet i IOP samsvarer med enkeltvedtaket.

9 IOP-en må ha egne mål for opplæringen når elevens opplæring avviker fra

ordinære læreplaner, og skolen må ha en implementert rutine som sikrer at IOP-en er samordnet med den ordinære opplæringens (klassens) planer.

For å vurderer om IOP-en har egne mål for opplæringen når elevens opplæring avviker fra ordinære læreplaner, har vi først og fremst tatt utgangspunkt i dokumentrekken (sakkyndig vurdering – enkeltvedtak – IOP) som gjelder for skoleåret 2014/2015. Her er det ingen elever som i følge enkeltvedtaket og sakkyndig vurdering skal ha en opplæring som avviker fra ordinære læreplaner. Vi har derfor sett på dokumentrekken

(enkeltvedtak – IOP og årsrapport fra skoleåret 2013/2014) som er framlagt når det gjelder kontrollområdet som omhandler årsrapport. Her kan vi se at det er laget egne mål i IOP for en elev som har avvik fra ordinære læreplaner. Det kommer ikke fram av enkeltvedtaket at eleven skal ha avvik da det også her blir vist til sakkyndig vurdering.

Når det gjelder kravet om å sikre at IOP er samordnet med den ordinære opplæringen, får vi gjennom intervju vite at de involverte voksne snakker sammen og samordner seg i mellom. Vi får også vite at skolen ikke har en skriftlig rutine som sikrer at en slik

samordning blir gjennomført.

Fylkesmannens vurdering

Fylkesmannen finner det sannsynliggjort at IOP inneholder egne mål for opplæringen når elevens opplæring avviker fra ordinære læreplaner.

I foreløpig rapport skrev vi:

«Fylkesmannen ser skolen har en praksis som er med på å sikre at tilbudet om

spesialundervisning blir sett i sammenheng med den ordinære opplæringen, men skolen mangler en skriftlig rutine. Kravet om en implementert rutine er satt for å sikre en felles praksis ved skolen, som i minst mulig grad er personavhengig.»

I sitt tilsvar til foreløpig rapport skriver skolen at de vil utarbeide en skriftlig rutine, som sikrer at tilbudet om spesialundervisning blir sett i sammenheng med den ordinære opplæringen. Skolen skisserer også hva som må vektlegges i denne rutinen og hvordan lærerne skal gjøres kjent med den. Rutinen skal benyttes aktivt fra og med kommende skoleår (2015/2016).

Ut fra de endringer skolen har gjort etter våre påpekninger i foreløpig rapport, finner Fylkesmannen det nå sannsynliggjort at Sellanrå skole har en implementert rutine som sikrer gjennomføring av dette rettskravet.

3.3 Fylkesmannens konklusjon

Fylkesmannen finner det sannsynliggjort at de rettslige kravene under dette temaet nå vil bli oppfylt.

4. Underveisvurdering for å øke elevens læringsutbytte

In document ENDELIG TILSYNSRAPPORT (sider 5-10)