• No results found

Nedenfor foreligger dokumentet «Søknad om folkehelse- og stedsutviklingsmidler» i sin helhet.

53

Søknad om folkehelse- og stedsutviklingsmidler

12.01.2018

Tvedestrand kommune søker herved om kr. 200.000,- til planlegging av 2 tiltak:

1. Sosialt møtested v/ Gymnastikken (Arne Garborgsvei 11)

2. Forbindelsessti mellom Tjenna i sentrum og ny videregående skole v/ Mjåvann

Bakgrunn og forankring.

Både 1 (Sosialt møtested) og 2 (Forbindelsesti) inngår i et overordnet planarbeid som skal danne grunnlag for en reguleringsplan for sentrumsområdet rundt Tjenna, Tvedestrand sentrum.

Mulighetsstudiet «Byløft II Tjenna i sentrum 2036» er en politisk bestilling fra Tvedestrand

kommunestyre som skal ende opp i faglige råd om hvilke utviklingsgrep kommunen bør ta med seg videre i arbeidet med sentrumsplanen som påbegynnes i 2019.

Mulighetsstudiet / byløft II skal og danne grunnlag for både kortsiktige og langsiktige tiltak. Mens de langsiktige tiltakene må hjemles i plan, kan de kortsiktige tiltakene planlegges innenfor kort

tidshorisont (lavthengende frukter).

De 2 omsøkte tiltakene er eksempler på prosjekter som skal planlegges og gjennomføres innenfor en kort tidshorisont.

Mulighetsstudie «Byløft II - Tjenna i sentrum – 2036»

Begge de omsøkte tiltakene er forankret i mulighetsstudiet som kommunen har påbegynt og hvor følgende mål er fastsatt:

- Legge til rette for et levende sentrum og engasjerte innbyggere som bruker byrommene aktivt.

- Transformasjon av nye byggeområder gjøres med kvalitet - Forsterke den historiske byen og stedets identitet

- Legge til rette for lønnsom næringsaktivitet - Legge til rette for rekreasjon og kulturaktiviteter - Nye og bedre løsninger basert på samskaping.

- Etablere arena for samskaping

- Involvere innbyggere som aktiv ressurs i samfunnsutviklingen - Fruktbart samspill mellom offentlig og privat samt frivillig sektor

Det legges opp til bred brukermedvirkning i mulighetsstudiet. Kommunen vil først og fremst bruke gjestebud som medvirkningsform, og det legges opp til at innbyggere, lag og foreninger,

interessegrupper, næringsliv, grunneiere, barn og unge, faggrupper og politikere skal delta i denne idedugnaden.

Mulighetsstudiet er godt forankret både politisk og administrativt i Tvedestrand kommune.

Videre er det verdt å bemerke kommunens visjon: Aktiv hverdag – Trygg fremtid. Både

møteplassen i sentrum og stien til Mjåvann vil bli viktige tiltak for å støtte opp under kommunens visjon og tilrettelegging for en mer aktiv hverdag for innbyggerne.

54

Beskrivelse av tiltakene

1. Sosialt møtested v/ Gymnastikken (Arne Garborgsvei 11)

Dette er en perle av et byrom midt i Tvedestrand sentrum. Plassen ligger tett innpå barneskolen, som fra 2021 vil ha sine nye lokaler på Lyngmyr. Dette område vil miste sin nåværende funksjon, i takt med at skolen blir borte. Hele området, med dagens skole og skolegård, skal transformeres og utvikles til nye formål.

Offentlig arena

Kommunen anser plassen ved Gymnastikken til å være et viktig sosialt møtested som må

videreutvikles og sikres som en grønn lunge i en fremtidig sentrumsplan. Kommunen ønsker allerede nå å utvikle plassen, som en av flere delprosjekter i Byløft II. Plassen utgjør i dag deler av

skolegården og er i dag et trafikksikkert område med lite trafikk på den kommunale veien, Arne Gaborgsvei.

Planleggingen skal sikre at ikke denne offentlige arenaen blir borte, men at stedet utvikles og får nytt innhold. Det har i lengre tid vært ønske fra allmenheten om en sentrumsnær lekeplass/

aktivitetsplass, og området ved Gymnastikken peker seg ut bl.a på grunn av sin plassering midt mellom mange ulike sentrumsfunksjoner (Se kart).

Topografi og egenart

Området ved Gymnastikken er stort og terrassert. Et godt tilrettelagt byrom på dette stedet, vil kunne ivareta mange funksjoner og aktiviteter. Her vil det f.eks. bli god plass til ulike

lekearealer/klatrestativ, treningsapparater, parkering/ ladepunkt for elsykler, bord-og benkesett, grill/bålplasser.

I tillegg gir de ulike nivåer og platåer stedet en intimitet og nærhet ved at arealet naturlig brytes opp i mindre enheter. De mange steinsatte støttemurer og terrasseringer er typiske for Tvedestrand, hvor det har vært tradisjon å tilpasse bygg og arealer til områdets karakteristiske topografi. Gjennom utnyttelse av nettopp dette tvedestrandske fenomet kan man styrke stedets identitet, og i tillegg skape ulike arenaer til ulik bruk innen et sammenhengende fellesområde.

Gymnastikken

I tillegg vil selve bygningen fra 1887, kalt Gymnastikken, bli bevart og bruk av bygget kan på sikt tenkes inn i utviklingen av byrommet. I tillegg til å være gymnastikksal for skolen i alle år, hadde Gymnastikken også tidligere en grendehus-funksjon. Av historielagets årbok fremgår det bl.a. at Bjørnstjerne Bjørnson gjestet Tvedestrand i 1897, hvor han leste opp verker av Victor Hugo for en proppfullt Gymnastikken.

55

56

Arne Garborgsvei 11

«Gymnastikken»

57

2. Forsterke forbindelsen mellom sentrum og Mjåvann.

Ny videregående skole ved Mjåvann skal stå ferdig i 2020 og vil bli et attraktivt skoleanlegg for Tvedestrand og hele regionen. Dette er en viktig fylkeskommunal satsing, og det er derfor naturlig at også fylkeskommunen er med å utvikle gode løsninger knyttet til etablering av ny skole. Skolen med idrettsanlegget vil ligge ca. 950 m fra Tjenna i sentrum.

Ny offentlig arena

Mjåvannsområdet vil med dette bli en helt ny bydel/arena tett inn til sentrum, og det er viktig at det tidlig etableres gode muligheter for trygg adkomst for myke trafikanter mellom byens nye, lærings-, kultur-, aktivitetsarena og sentrum.

En god tilrettelagt sti kan bli et foretrukket valg blant myke trafikanter som skal til og fra skole eller idrettsanlegg. Stisystemet kan gi økt ferdsel og mer aktivitet hos barn og unge som daglig skal mot Mjåvann. En kort, god adkomst for gående/syklende kan redusere biltrafikk og kjøring av

skoleelever/ deltakere på fritidsaktiviteter.

Området

I mulighetsstudiet ser vi på gode forbindelser fra sentrum og omkringliggende boligområder og til Mjåvann. Stien vil skape en effektiv og spektakulær forbindelse.

Delprosjektet vil i seg selv være en opplevelse å gå samtidig som Mjåvann blir lettere tilgjengelig fra sentrum og omkringliggende boligområder.

Området mellom sentrum og Mjåvann byr på et rikt utvalg av naturtyper med sumpskog, skogsmark, ravine og steinur samt områder med kulturlandskap og bekkeløp med steinsatte kanter. Det finnes flere sjeldne arter og biotoper i området og det finnes ingen andre sentrumsnære områder, hvor man i dag kan få samme naturopplevelse.

Stien

Et av delprosjektene i mulighetsstudiet vil være å videreutvikle en sti fra sentrum til Mjåvann slik som vist i kartet nedenfor.

Det er tenkt gangsti som muliggjør sykling og hvor barnevogn kan benyttes. Belysning anses som nødvendig for at stien skal bli brukt hele året. Stien bør også kunne brøytes.

Stien vil krysse 2 bekker og det må derfor planlegges 2 enkle gangbruer.

Videre kan det være naturlig å utvide stien flere steder underveis med tre-platting eller naturlig planering, for å gi plass til utkikkspunkt eller små rasteplasser. Stien tilrettelegges for

stoppesteder/nisjer med sittemuligheter («opplevelesespunkter»).

58

59

A-B: Gangsti i skogsmark. På siden av våt sumpskog, opp en stigning før terrenget heller ned igjen mot ravine. Omtrent 150 meter.

B-C-D: Gangbro over bekk til platting over terreng på andre siden, C, hvor det ligger godt til rette for et utsiktspunkt med benk etc. Pga. vanskelig terreng (steinur) er det tenkt f.eks. platting som gangvei videre til D. Rester etter menneskelig aktivitet langs bekk med delvis steinsatte kanter mot bekk/vann (ålekar o.l.), som gir området et kulturhistorisk preg. Omtrent 60 meter.

D-E: Her er en sti fra før. Må oppgraderes. Stiger fint ifra vannbredden til forkant av boligfelt før den heller ned til E. Flere stier/tråkk leder inn i boligområdet. Ved E kobles gangstien

sammen med gangsti fra ny videregående skole ved Mjåvann. Her kommer nytt idrettsanlegg og flere nærmiljøanlegg. Omtrent 180 meter.

A-J: Allerede en traktorvei i ganske bratt stigning opp til stort boligområde. Behøver oppgradering. Boligområdet utvides stadig. Her ligger eldre, allerede godkjente reguleringsplaner. Omtrent 300 meter.

A-I: Kjørbar grusvei som forbinder skogen med sentrum og Tjenna. Denne muliggjør tiltaket som en skolevei, enten det er fra sentrum og opp til ny videregående skole eller det er

barneskoleelever fra Bergsmyr-området. Myke trafikanter ledes med det bort fra flere ufine trafikkområder. Omtrent 500 meter.

F-G-H: Gangsti over enkelt terreng og over bekk (G-H). her får gangstien kontakt med opparbeidet vei inn til Strandhagen boligområde. Omtrent 70 meter.

Kommentarer til bildene…

60 Involvering og gjennomføring (tiltak 1 og 2)

For begge prosjektene vil det i planleggingsfasen være viktig å involvere sentrale aktører i den videre prosess og utvikling av områdene. Planleggingsfasen sammenfaller med mulighetsstudiets

overordnede tidsramme og det forventes at tilbakemeldinger fra gjestebud og annen medvirkning vil påvirke utformingen av tiltakene.

Det vil bli søkt gjennomføringsmidler til prosjektene i 2018, og begge områder skal være ferdigutviklet sommeren 2020.

På nåværende tidspunkt er mulighetsstudiets prosjektgruppe (inkl. Tvedestrand Frivilligsentral) i dialog med bl.a. andre kommunens folkehelsekoordinator, Ungdomsrådet, barnas turlag og det lokale elsykkel-miljøet for å få til gode, inkluderende løsninger for flest mulig. Det er og 8 studenter fra Universitet i Agder som vil lage sin hovedoppgave relatert til byutviklingsspørsmål i Tvedestrand.

Det blir aktuelt å søke tilskudd til etableringen av tiltakene etter hvert som prosessen skrider frem.

Allerede nå ser vi imidlertid at det er naturlig å se på forskjellige ordninger og satsinger hos bl.a.

Klimasats, Gjensidigestiftelsen og i de statlige ordninger for spillemidler. Etter hvert som prosjektene konkretiseres vil det også bli mer åpenbart, hvor det kan være aktuelle midler å søke.

Fremtidig drift og ordinært vedlikehold av de etablerte anlegg vil naturlig påhvile Tvedestrand

kommune, men det kunne være en tanke å utfordre naturbrukslinjen på videregående skole til å ta et ansvar når det gjelder pleie av landskapet/ naturtypene langs stien. Dette arbeid kunne også

inkludere skilting og informasjon knyttet til naturtyper, vegetasjon etc. Informasjon og kunnskap tilgjengeliggjort langs en offentlig sti er inkluderende og gir brukerne eierskap/ tilknytning til stedet.

61 Budsjett – Byløft II - Tjenna i sentrum 2036.

Bidragsyter Beskrivelse Beløp

Tvedestrand kommune Avsatte planleggingsmidler 200.000

Tvedestrand kommune Egeninnsats 100.000

Aust-Agder Fylkeskommune Prosjektmidler 200.000

Til sammen 500.000

Arne Garborgsvei 11 – et viktig fremtidig byrom i Tvedestrand sentrum

62