• No results found

5.6 Utredninger i byggeprosjektet

5.6.1 Rehabilitering av Prinsens gate 26

Figur 11 Tidslinje for Prinsens gate 26

Figur 11 viser beslutningene presidentskapet har tatt om rehabilitering av Prinsens gate 26 og byggestart for prosjektet.

Presidentskapet ble i oktober 2012 forelagt ulike alternativer for rehabilitering av Prinsens gate 26.174 Det ene var et oppussingsalternativ basert på at Prinsens gate 26 hadde store branntekniske svakheter, og at det var behov for en generell brannteknisk oppgradering i bygningen. I tillegg var det behov for å skifte vinduene. Kostnadene for dette alternativet ble estimert til mellom 198,5 - 264 millioner kroner.

Faktaboks 2 Alunskifer

Alunskifer er en svart karbonholdig leirskifer. Ved tilgang til vann og oksygen vil alunskiferen oksideres, og sammen med vann avgi syre som etser hull i nedgravde jernrør og får betong til å svelle og smul-dre. Ved svelling kan bygningenes fundamentering skades.

Bergarten finnes flere steder i sentrum.

Kilde: Store norske leksikon

Det andre alternativet innebar en omfattende bygningsmessig endring som blant annet inkluderte flere sikkerhetstiltak. Stortingets administrasjon opplyser i intervju at det spesielt gjaldt sikring av fasaden. Alternativ to innebar avstiving av fasaden, rivning av hele bygget innenfor og utgraving/sprenging av en ekstra underetasje, U2. Deretter skulle bygningen gjenoppbygges med nye konstruksjoner samt fasaden fundamenteres til den nye bygningen.

Av saksframlegget til presidentskapet går det fram at alternativ to vil gi et kvalitetsmessig bedre bygg, et bygg som ivaretar økt behov for sikring, er mer fleksibelt med tanke på

framtidige bruk og som gir mulighet for å fjerne alunskiferen under bygget. Kostnadene ved dette alternativet ble estimert til mellom 272–363 millioner kroner. Kostnader for sikringstiltak var på dette tidspunktet ikke beregnet, men ble anslått til å ha et kostnadsestimat på 30–50 millioner kroner.

173) Stortingets presidentskap (2011) Protokoll fra presidentskapsseminaret, 06.-07.01.2011.

174) Stortingets administrasjon (2012) Konseptvalg for rehabilitering av Prinsensgt. 26. Notat til Stortingets presidentskap, 15.10.2012.

Presidentskapet ble i saksfremlegget også orientert om et tredje alternativ som tilsvarte alternativ to, men med forsterket sikring av bygningen. På tidspunktet konseptvalget ble fremmet for presidentskapet var risikovurderingen under arbeid, og det var derfor ikke klart hvilke tiltak som ville bli besluttet gjennomført. Administrasjonen valgte derfor å fremme to alternative forslag til konsept for rehabilitering av Prinsens gate 26.

Presidentskapet ga sin tilslutning til å utrede rehabilitering av Prinsens gate 26 basert på alternativ to.175

Et komplekst byggeprosjekt Utredningen av underetasjen U2

Det går fram av saksfremlegget til konseptvalget om rehabilitering av Prinsens gate 26 at ved å grave ut en ny underetasje, U2, vil Stortinget få ca. 800 m2 mer areal og få fjernet alunskiferen under bygget.176 Merkostnaden ved å grave ut og bygge den ekstra kjelleren var ikke oppgitt.

Fasaden og fasadeavstivningen i byggeperioden. Foto: Stortinget

I forprosjektrapporten for Prinsens gate 26177 opplyses at problematikken rundt refundamentering av bygget og bevaring av fasaden har vært hovedtemaet i

forprosjektfasen. Etablering av U2 medfører at bygget fundamenteres på nytt ca. 5 m under eksisterende fundamenter. Rivning av alle innvendige dekker og bæresystemer betinger avstiving av fasaden inntil nytt bæresystem er etablert. For å sikre fasaden i byggeperioden er det blant annet bygget opp en midlertidig stålkonstruksjon som stabiliserer fasaden, og det er bygget «tak over tak» for å beskytte teglfasaden mot regn og frostskader i byggetiden.178 Ifølge Stortingets administrasjon gjør kombinasjonen av fasadeavstivingen og utgravingen av U2 arbeidet vanskelig og særlig risikofylt fordi fasaden blir veldig skjør mens byggearbeidet pågår.179

175) Stortingets presidentskap (2012) Protokoll fra presidentskapsmøte, 18.10.2012.

176) Stortingets administrasjon (2012) Konseptvalg for rehabilitering av Prinsensgt. 26. Notat til Stortingets presidentskap, 15.10.2012.

177) Multiconsult og LINK arkitektur (2013) Forprosjektbeskrivelse. Prinsens gate 26 - Rehabilitering. Post- og varemottak med garasjenedkjøring.

178) Stortingets administrasjon (2013) Rammesøknad – midlertidige tiltak. Notat som vedlegg til søknad om rammetillatelse, 23.10.2013.

179) Riksrevisjonen (2017) Verifisert referat fra møte med Stortingets administrasjon, 15.03.2017.

Stortingets administrasjon opplyser til revisjonen at ventilasjonsanleggene krever stor plass, og ved å benytte underetasjen U2 til ventilasjonsanlegg frigis arealer i de øvrige etasjene. Før rehabiliteringen var ventilasjonsanlegget plassert på taket av Prinsens gate 26. Stortingets administrasjon opplyser til revisjonen at det nye anlegget er vesentlig større enn det gamle, og at det ikke var ønskelig ut fra antikvariske hensyn å utvide eksisterende ventilasjonsrom på taket. Det går fram av Riksantikvaren sin forhåndsuttalelse at det var «svært positivt at det relativt store ventilasjonsrommet på taket fjernes, og takflaten blir renere og slik sammenfaller mer med opprinnelig situasjon».180 Revisjonen har ikke fått fremlagt dokumentasjon som tilsier at ventilasjonsanlegget ikke kunne plasseres et annet sted i bygget.

Stortingets administrasjon fikk i notat av 12. april 2012 fra Hjellnes Consult AS en redegjørelse for hvor omfattende en ombygning må være før det utløser krav til jordskjelvsikring i henhold til byggeteknisk forskrift (TEK 10) og europeisk prosjekteringsstandard, Eurokode 8. Notatet konkluderer med at ved å velge

alternativet med rivning og fasadebevaring, vil kravet til jordskjelvsikring gjelde. Det går fram av saksframlegget til presidentskapet i oktober 2012 om konseptvalg at bygget vil bli dimensjonert for jordskjelvlaster. Stortingets administrasjon opplyser til revisjonen at det var andre forhold som er fremhevet som begrunnelse for bygging av U2 som har vært mer fremtredende enn det med sikring mot jordskjelv. Administrasjonen uttalte videre at «(d)et er imidlertid en fordel å ha en homogen fundamentering mht.

jordskjelvsikring, noe som ville vært vanskelig å få til om vi ikke hadde bygget U2, fordi da ville deler av bygget stått på fjell, og andre deler på løsmasser. Jordskjelv og terrorsikring henger sammen på den måten at det er ønskelig med en høy duktilitet (elastisitet og strukturell styrke), for å motstå ytre lastpåvirkninger.» Revisjonen har ikke fått forelagt dokumentasjon som viser at det var nødvendig å grave ut U2 ved alternativet som ble valgt.

Presidentskapet ble i mai 2013 presentert for ulike kostnadsreduserende tiltak.181 Ett forslag var å ikke sprenge/grave ut U2. Dette ble estimert til å kunne gi en kostnadsbesparelse på 64 millioner kroner. Administrasjonen opplyste at konsekvensen av dette var at ventilasjonsanlegget måtte plasseres et annet sted i bygget, og at prosjektet ikke ville «løse alle alunskiferproblemene under bygget».

Forslaget ble ikke vedtatt.

Bevaring av fasaden i Prinsensgate 26

Oslo kommune har vedtatt med hjemmel i lov om planlegging og byggesaksbehandling (plan- og bygningsloven) § 12-5 nr. 5 at bygningen i Prinsens gate 26 ligger i

spesialområde for bevaring, og at bygningen er vernet. Det er hjemmel i plan- og bygningsloven § 19-1 til å søke om dispensasjon. Før det gis tillatelse til eksteriørendringer, skal det hentes inn uttalelse fra antikvariske myndigheter.182

Riksantikvaren er rådgiver for statlig eiendom med høy kulturminneverdi, og uttalte i en foreløpig forhåndsuttalelse om kulturminneverdiene i Prinsens gate 26 og Stortingets ønske om ombygging samt sikring av bygget at «Bygningens gatefasader er godt bevart i forhold til hvordan bygget sto etter påbyggingen i 1898. Fasadene fra 1. til 4. etasje er minimalt endret og står trolig nesten uendret fra oppføringsåret 1880

… Bygningens kulturminneverdi er relativ høy, arkitektonisk, opplevelsesmessig og som kilde til kunnskap om forretningsgårder oppført i Oslo sentrum i 1800-tallet siste kvartal.»183

180) Riksantikvaren (2014) Prinsens gate 26 - Riksantikvarens uttalelse. E-post til LINK Arkitektur, 17.03.2014.

181) Stortingets administrasjon (2013) Forslag til mulige kostnadsreduserende tiltak og konsekvenser. Vedlegg 4 til notat til Stortingets presidentskap, 21.05.2013.

182) I denne saken er det hentet inn uttalelse fra Riksantikvaren, jf. møtereferat 20.06.2013.

183) Riksantikvarten (2012) Stortinget - P26 - ombygging. E-post til Amdahl Strøm & Cappelen Arkitekter AS, 27.11.2012.

Det går fram av mottatt dokumentasjon at det fra Stortingets administrasjon sin side var en forutsetning at fasaden skulle bevares, og at Riksantikvaren ikke ble forespurt om rivning av fasaden var mulig. Riksantikvaren har ifølge framlagt dokumentasjon tatt Stortingets forutsetning som utgangspunkt for sine uttalelser om bygningens kulturminneverdi i forhold til planene for bygningen.184 Stortingets administrasjon opplyser til revisjonen at den oppfattet at Riksantikvaren ikke ville godtatt rivning, og at det ikke ble søkt om å rive fasaden på Prinsens gate 26.

Stortingspresidenten i perioden 2009–2013 opplyser at det var en forutsetning for prosjektet at fasaden i Prinsens gate 26 skulle bevares. Muligheten for å rive fasaden ble aldri diskutert som et reelt alternativ i presidentskapet. Det foreligger ikke noe fredningsvedtak, men presidentskapet forutsatte at Stortinget ikke ville fått godkjenning til å rive fasaden dersom det hadde blitt søkt om dette. Stortingspresidenten opplyser også at det antakelig heller ikke er ønskelig for en institusjon som Stortinget å utfordre signalene fra Riksantikvaren i et slikt spørsmål.

Sikkerhetstiltak i Prinsens gate 26

Presidentskapets konseptvalg i oktober 2012 innebar flere sikkerhetstiltak, spesielt sikring av fasaden. Kostnadene var på dette tidspunktet ikke estimert, men anslått til å være i størrelsesorden 30–50 millioner kroner.

Av administrasjonens saksframlegg til presidentskapet 21. mai 2013 går det fram at «prosjektet har ut ifra faglige hensyn, og fokus på helhet og fremtidsrettede løsninger, blitt utviklet siden presidentskapet i oktober gav sin tilslutning til å arbeide videre med alternativ 2.» I saksframlegget opplyses det at sikkerhetstiltak i Prinsens gate 26 er implementert i prosjektet, og at dette utgjør ca. 34 millioner kroner. Av disse utgjør derav ca. 24 millioner kroner i fasadesikring og ca. 10 millioner kroner i forsterkning av dekker mellom etasjer. I det samme saksframlegget foreslås det å kutte disse sikkerhetstiltakene, og eventuelle konsekvenser ved kutt er beskrevet.185 Presidentskapet godkjente gjennomføring av prosjektet i henhold til fremlagte rammer,186 og kostnadsreduserende tiltak ble ikke vedtatt.

Flere av de kostnadsreduserende tiltakene fra mai 2013 ble presentert på nytt for presidentskapet i mai 2014. Dette gjelder forslagene om kutt i sikkerhetstiltak, som var estimert til 30 millioner kroner. Kostnadsreduserende tiltak ble ikke vedtatt.