• No results found

REGULERING AV DET DIREKTE KYSTFISKET I 2002

In document OG MØTE (sider 99-104)

Norges Fiskarlag

REGULERING A V FISKET ETTER BLÅKVEITE NORD FOR 62°N I 2002

5. REGULERING AV DET DIREKTE KYSTFISKET I 2002

Basert på erfaringene fra de siste årene vil Fiskeridirektøren foreslå at en viderefører hovedtrekkene i reguleringsopplegget fra inneværende år.

Landsmøtet i Norges Fiskarlag uttaler at de er enig i at dagens regulering av fisket etter blåkveite videreføres så lenge kvoteanbefalingen ikke gir Norge er kvote utover 10.000 tonn.

3

Det innebærer i følge Norges Fiskarlag at det fortsatt skal avsettes et begrenset kvantum for et periodisert direktefiske for fartøy under 28 meter som fisker med konvensjonelle redskaper, mens det øvrige fiske skal reguleres gjennom bifangstordninger.

I Reguleringsrådets møte i fjor foreslo Norges Fiskarlags representanter at fisket skulle deles i to perioder. Av kontrollmessige hensyn og fordi det trolig vil føre til en ekspansjon i fisket vil Fiskeridirektøren ikke foreslå en slik løsning.

Fiskeridirektøren viser til det som er sagt over og foreslår at fartøy under 28 meter som fisker med konvensjonelle redskap gis adgang til en direkte fiske etter blåkveite i perioden fra og med 10. juni til og med 7. juli.

Fiskeridirektøren foreslår videre at fartøy under 28 meter reguleres med maksimalkvoter etter følgende stige:

Tabell 6 , Maksimalkvoter 2002 Fartøylengde Maksimalkvote

o

-13,9 m 8 tonn

14- 19,9 m lO tonn 20-27,9 m 12 tonn

For å begrense det direkte fisket til et tradisjonelt nivå er kvotene satt noe ned sammenlignet med i inneværende år.

Ut fra målsettingen om å forenkle regelverket innen fiskerisektoren vil en påmeldingsordning ikke være ønskelig med mindre den har stor nytteverdi. Fordelen med å unngå fiktive fartøy må således vurderes opp mot det kompliserende element en påmeldingsordning utgjør i reguleringene og det arbeidet en slik ordning medfører for salgslagene.

Fiskeridirektøren viser til det som er sagt tidligere om påmeldingsordningen og vil be Reguleringsrådet vurdere om en skal videreføre ordningen med påmelding til salgslagene.

All den stund det direkte fisket etter blåkveite skal være et begrenset kystfiske ønsker Fiskeridirektøren videreføre forbudet om direkte fiske nord for 71 °30' N.

Fiskeridirektøren foreslår å opprettholde forbudet om å drive et direkte blåkveitefiske nord for 71 °30'N.

6. BIFANGST

Fiskeridirektøren foreslår at bifangstprosenten settes i samsvar med kvoteavtalen med Russland. Tillatt bifangst av blåkveite for fartøy uten adgang i direktefisket og for alle fartøy når det direkte fisket ikke er åpent er 12% i de enkelte fangster og 7% om bord ved

avslutning av fisket og av landet fangst.

Fiskeridirektøren foreslår at ordningen med ukeavregping for fartøy som fisker med konvensjonelle redskap og som leverer flere ganger pr. uke videreføres i 2001.

Fiskeridirektøren foreslår at blåkveite tatt som bifangst før det direkte fisket er åpent, går til fradrag i det enkelte fartøys maksimalkvote i det direkte fisket.

4

7. ANDRE REGULERINGSTILTAK

Fiskeridirektøren foreslår som i 2001 at fartøy som skal delta i det direkte fisket må være innført i merkeregisteret, og at eier av fartøyet og høvedsmannen må være registrert på blad B i fiskermanntallet.

Fiskeridirektøren foreslår at eier av fiskefartøy ikke kan delta i fisket etter blåkveite med mer enn ett fartøy.

Fiskeridirektøren foreslår at fartøy eller eier av fartøy bare kan fiske og levere inntil en maksimalkvote i reguleringsåret.

Fiskeridirektøren foreslår at forbudet mot bruk av leiefartøy i det direkte fisket etter blåkveite videreføres.

Gullestad viste til avtalen med Russland· ga rom for et direkte kystfiske etter blåkveite i . tradisjonelt omfang, noe som innebærer ca. 2500 tonn. Han foreslo på denne bakgrunn en videreføring av gjeldende reguleringsopplegg.

Det var enighet i Reguleringsrådet om at fartøy under 28 meter som fisker med

konvensjonelle fartøy gis adgang til et direktefiske etter blåkveite i perioden fra og med 10.

juni til og med 7. juli.

Gullestad viste deretter til at målet var å holde det direkte fisket under 2.500 tonn, og at maksimalkvotene derfor måtte reduseres i forhold til inneværende år.

Wold sa at han var overrasket over at en hadde gått inn for lavere maksimalkvoter, mens bifangstprosenten var foreslått opprettholdt. Han foreslo derfor en videreføring av årets maksimalkvoter.

Gullestad sa at dette var et overbestemt system. For det første var blåkveite en truet bestand.

Dernest var det forholdet til Russland som hadde forårsaket at bifangstprosenten ble økt til 7%. I og med at en i avtalen med Russland hadde forpliktet seg til å holde det direkte fisket innenfor 2.500 tonn, var en forpliktet til å redusere maksimalkvotene. Han opprettholdt derfor sitt forslag.

Det ble deretter foretatt avstemming.

9 representanter (Wold, G. Olsen, O. Olsen, Jacobsen, Remøy, Paulsen, DahL Larsen og Hoddevik) gikk inn for Wolds forslag.

2 representant (Gullestad og Remøv) gikk inn for Fiskeridirektørens forslag.

Remøy mente at bifangstprosenten ble brukt som en brekkstang for å opprettholde kvotenivået i direktefisket. Han sa at det var urimelig at maksimalkvotene ikke skulle reduseres når deltakelsen og fangsten i det direkte fisket var økt.

Williams sa at økt deltakelse og fangst var en konsekvens av Fiskarlagets egne ønsker, og at en ikke kunne legge skylden på Fiskeridirektoratet.

5

Gullestad sa at bifangstprosenten var omforent med Russland, og at en ikke kan ha lavere bifangstprosent enn EU, Russland og andre utlendinger.

Gullestad viste deretter til at en inneværende år hadde hatt en påmeldingsordning, og spurte om ordningen hadde hatt noen nytteverdi. Han sa at han var motstander a y byråkratiske ordninger som ikke tjente noen hensikt.

Rasmussen sa at det var 200 påmeldte fartøy som ikke deltok i fisket. Ordningen var for øvrig ikke tung å administrere for salgslagene.

Wold mente at ordningen med påmelding hadde hatt en positiv virkning, og viste til at flere fartøy som tidligere hadde deltatt i fisket, ikke deltok i 2001.

Gullestad konstaterte deretter at det var enighet i Reguleringsrådet om å videreføre påmeldingsordningen i 2002.

Han viste så til forslaget om å videreføre forbudet mot å drive et direkte blåkveitefiske nord for 71 °30'N.

Wold sa at Fiskarlaget foreslo å flytte den nordlige grensen til 72°35'N.

Gullestad viste til at det i kvoteavtalen mellom Norge og Russland var åpnet for et begrenset norsk kystfiske. Et fiske nord for 71 °30'N kunne ikke defineres som et kystfiske. Han opprettholdt derfor sitt forslag, og det ble foretatt avstemming.

5 representanter (Wold, G. Olsen, O. Olsen, Jacobsen og Remøy) gikk inn for Wolds forslag.

6 representanter (Gullestad. Storaas. Dahl, Larsen, Hoddevik og Bær) gikk inn for Fiskeridirektørens forslag.

Gullestad refererte deretter til forslaget om å videreføre gjeldende bifangstordning.

Det var enighet i Reguleringsrådet på dette punkt.

Det var videre enighet i Reguleringsrådet når det gjaldt forslaget om krav til merkeregistrering og manntallsføring, samt en kvote pr. eier og forbud mot å benytte leiefartøy.

6

15.NjV,2001 9:45

-~~":_••_•b_•_"•_n_dl-er_._E_IIi-ng_~_o_re_n_ts_""_·_tlt_. _73_5_4_5_a_7_1 ________

oer-es_d_•_to _ _

-ft----1 :-:-{,~~~,·~~P:~;~·::-, 1 ::-,Q~:-·r~

REGULERING A V F1SKET ETTER BLÅKVEITE l 2002

Norges Fiskarlag behandlet i landsstyremøtet 13. novembør 2001 «Regulering av fisket etter blåkveite i 2002» og fattet følgende vedtak:

"1. Norges Fiskarlag viser til at partene i den blandede norsk-russiske

fiskerikommisjonen fortsatt ønsker å begrense fisket etter blåkveite nord for 62" N i 2002. Videre tas det til etterretning at det fortsatt blir gitt anledning til å drive et begrenset direkte fiske etter blåkveite nord for 62• N for fartøy under 28 meter som fisker med konvensjonelle redskaper.

2. Norges Fiskarlag viser til den usikkerhet som framkommer i det

forskningsmaterialet som norske og russiske forskere har for utviklingen i

bestanden av blåkveite nord for 62' N. Spesielt gjelder dette forholdene omkring rekruttering til bestanden og utbredelsen.

Norges Fiskarlag ber myndighetene intensivere forskningen omkring utbredelse og rekruttering til blåkveitebestanden, slik at sikrere data kan legges til grunn for forvaltning av bestanden i kommende år.

3. Det begrensede direkte fisket etter blåkveite nord for 62' N for fartøy under 28 rneter som fisker med konvensjonelle redskaper, vil Norges Fiskarlag tilrå blir fljennomført etter samme opplegg som i 2001.

4. Norges Fiskarlag viser til Landsmøtets vedtak i oktober 2001, hvor det ble krevd at clen nordlige grensen for det konvensjonelle fisket ble satt til 72' 35' N. Det

f1Jrulsettes at dette blir gjennomført fra og med sesongen 2002.»

Med hilsen

SAK 12/01

In document OG MØTE (sider 99-104)