• No results found

5 Kulturarv er viktig

5.4 Promoteringsdiskurs og interdiskursivitet

Dette kan skje på grunn av kulturarvsbegrepets flertydighet. Begrepets mange betydninger blir en ressurs for DKS-diskursen. Slik kan man dekke over motsetninger mellom diskursene.

Alt kan benevnes med kulturarv. Dette er generelt trekk ved DKS-diskursen: det er vanskelig å avdekke spenninger og motsetninger. Konflikter er uttrykt implisitt eller oversett.

Dette trekket forsterkes gjennom den hyppige bruken av positive adjektiv. I vår gjennomgang har vi allerede sett flere av dem, feks: «viktige», «sentrale», «aktiv», «naturleg», «djupe»,

«aukande». Diskursen preges også av annen fargerik språkbruk: «idérikdom», «nyfiken»,

«liner langt tilbake i tid».

Det er et reklameliknende språk. DKS-meldignene inngår i en markedsføringssdiskurs med et begeistret og blomstende språk.

65 I tillegg finnes flere formuleringer som kan se ut som om de har til hensikt å forsikre eller berolige leseren. Som leseren var en usikker kunde: «Den kulturelle skolesesekken skal etablerast som eit varig tiltak», «Dei kunst- og kulturuttrykka som vert presenterte i

grunnskulen, skal gjennomgåande halde høg kvalitet» og «Elevane skal sikrast eit regelmessig tilbod med stor breidde i kunstnarlege og kulturelle uttrykksformer» (St.meld. nr. 8, 2007-2008, s. 15).

Vi kan snakke om to ulike overbevisningsstrategier – eller to forskjellige

markedsføringsdiskurser. Noen ganger kombineres sågar den forsikrende tonen med den begeistrede (mine uthevinger): «Alle skal kunne kjenne eit eigedomstilhøve til Den kulturelle skulesekken. Dette sikrar lokal entusiasme og gjev rom for mange lokale variantar» (St.meld.

nr. 8, 2007-2008, s. 15).

Dette kalles interdiskursivtet med Faircloughs termer. Altså en blanding av flere diskurser.

«Ifølge Faircloughs teori hænger høj interdiskursivitet sammen med forandring, mens ringe interdiskursivitet tyder på reproduction af det bestående» (Jørgensen og Philips, 2010, s. 94).

Som jeg har vist tidligere virker det å være et implisitt mål for DKS-diskursen å framstå som en ny type ordning, noe annet enn de gamle folkeopplysningsinstitusjonene.

Samtidig kan den positive tonen i diskursen være en måte å reprodusere godhetsmakt på. I en slik diskurs er kulturarvsbegrepet nyttig. Det er et begrep som appellerer til følelsene mer enn en kritisk, vitenskapelig distanse. Videre er det ukontroversielt honnørord som kan dekke over spenninger og motsetninger og det kan bidra med sin egen godhetsmakt.

66

67

6 Konklusjon

«Hvorfor kulturarv?» spurte jeg i innledningen. Begrepet kan skjule mer enn det klargjør. I sammenhenger hvor man har interesse av å skjule konflikter og spenninger har det vist seg å være et effektivt verktøy. Både i DKS, men også innnen ulike diskurser i partipolitikken.

Bruken forteller noe om kulturelle konflikter som ikke blir løst. Ved å f.eks. benytte kulturarvsbegrepet i en innvandringsdiskurs, kristendomsdiskurs eller

folkeopplysningsdiskurs er det et tegn på at man forsøker man å løse fastlåste konflikter på ny.

Videre vitner begrepsbruken om endringer på det kulturelle feltet. Om hierarkier som står for fall, om nasjonale prosjekt som trenger ny legitimitet og om en ny, folkelig fortidsinteresse. I flere diskurser hvor det hersker en viss kulturell uorden, kan aktørene fylle kulturarvsbegrepet svært ulikt meningsinnhold. Slik kan det f.eks. også virke beroligende når man frykter en uforutsigbar framtid, eller det kan virke appellerende om man vil protstere mot en utvikling.

Kulturarv kan brukes til å utfordre det bestående og til å forsvare det. Et mål for

kulturforskningen om kulturarv bør derfor være å avdekke hvilke agendaer som ligger til grunn for bruken av det og hvilke konflikter blir holdt skjult.

DKS-diskursen er en diskurs som forsøker å forene mange motstridende hensyn, bl.a. ved å dekke over det motstridende ved disse hensynene. Kulturarv spiller en sentral rolle i det forsøket.

68

69

Litteraturliste

[Anderson, Benedict 2006: Imagined Communities. Reflections on the Origins and Spread of Nationalism. Verso, London og New York.

Anshelm, Jonas (red) 1993: Modernisering och kulturarv : essäer och uppsatsar. Brutus Östlings Bokförlag Symposion, Stockholm.

Borgen, Jorunn Spord og Synnøve S. Brandt 2006: “Ekstraordinært eller selvfølgelig?

Evaluering av Den kulturelle skolesekken i grunnskolen”, Rapport 5/2006, NIFU STEP, Oslo.

Breivik, Jan Kåre og Catharina Christophersen (red) 2013: Den kulturelle skolesekken.

Kulturrådet.

Breivik, Jan Kåre og Catharina Christophersen 2013: “Den kulturelle skolesekken: Kunst, kvalitet og kontrovers”, i Breivik, Jan Kåre og Catharina Christophersen (red) 2013: Den kulturelle skolesekken. Kulturrådet.

Christophersen, Catharina og Jan-Kåre Breivik 2013: “Den kulturelle skolesekken: Spørsmål og utfordringer”, i Breivik, Jan Kåre og Catharina Christophersen (red) 2013: Den kulturelle skolesekken. Kulturrådet.

Egeland, Helene 2007: Det ekte, det gode og det coole. Södra teatern og den dialogiske formasjonen av mangfoldsdiskusjonen. Dr.artes-avhandling, Linköpings Universitet.

70

Eriksen, Anne, Jan Garnert og Torun Selberg (red) 2002: Historien in på livet. Diskussioner om kulturarv och minnespolitik. Nordic Academic Press, Lund.

Eriksen, Anne: “„Tordenskiold heimatt til Noreg!‟. Om tilbakeføring av kulturarv”, i Norveg : Tidsskrift for etnologi og folkloristikk, nr. 1/2 - 2001. 51-72

Eriksen, Anne og Torunn Selberg 2006: Tradisjon og fortelling. En innføring i folkloristikk.

Pax forlag a/s, Oslo.

Eriksen, Thomas Hylland 1999: Kulturterrorismen. Et oppgjør med tanken om kulturell renhet. Spartacus Forlag as, Oslo.

Foucault, Michel: Diskursens orden: tiltredelsesforelesning holdt ved Collége de France 2.

desember 1970. Spartacus, Oslo

Homme, Anne og Lise H. Rykkja 2013: “Skolesekkforvaltning - krysspress og handlingsrom”, i Breivik, Jan Kåre og Catharina Christophersen (red): Den kulturelle skolesekken. Kulturrådet.

Horgby, Bjørn og Dag Lindstrøm 2002: “Begreppet kulturarv – något för historievetenskapen?”, i Historisk Tidsskrift (Sweden) 122:2.

Hylland, Ole Marius 2011: “Fremskrittspartiets kulturpolitikk – kulturpolitisk opposisjon i utvikling”, i Nordisk Kulturpolitisk Tidsskrift, 01-02 2011. Universitetsforlaget, Høgskolan i Borås. s. 51-70

71 Hylland, Ole Marius og Nanna Løkka 2014a: “Kulturarv som kulturpolitikk. Innledning 2/2014”, i Nordisk Kulturpolitisk Tidsskrift, vol. 17, Nr. 2-2014. Universitetsforlaget, Høgskolan i Borås.

Hylland, Ole Marius 2014c: “Kulturpolitikk og paternalisme - En diskusjon av ideologisk kontinuitet”, i Nordisk Kulturpolitisk Tidsskrift, Nr. 1-2014. Universitetsforlaget, Høgskolan i Borås. s. 9-26

Jensen, Bernhard Eric 2008a: Kulturarv - et identitetspolitisk konfliktfelt. Gads forlag.

Jensen, Berhard Eric 2008b: “Kulturarv - et nyt politisk slagord”, i Historie og samfundsfag.

Vi var alligevel ikke ved historiens afslutning, nr. 4-2008. Foreningen af lærere i Historie og Samfundsfag

Johansen, Anders 1995: Den store misforståelsen. ‹‹Kulturarv›› og ‹‹nasjonal egenart›› i Norgesreklame og politisk kultur. En advarsel. Tiden Norsk forlag og Spartacus, Oslo.

Jørgensen, Marianne Winther og Louise Phillips 2010: Diskursanalyse. Som teori og metode.

Roskilde Universitetsforlag, Roskilde.

Kjørup, Søren 2004: Kunstens filosofi. En indføring i æstetik. Roskilde universitetsforlag.

Frederiksberg.

72

Lowenthal, David 1985, The Heritage Crusade and the Spoils of History. Cambridge University Press. Cambridge.

Løkka, Nanna 2014b: “Demokratisk dialog i kulturminneforvaltningen - et slag om fortiden?”, i Nordisk Kulturpolitisk Tidsskrift, vol. 17, Nr. 2-2014. Universitetsforlaget, Høgskolan i Borås.

Mangset, Per 1992: Kulturliv og forvaltning: Innføring i kulturpolitikk. Universitetsforlaget, Oslo.

Nyrud, May Tove 2008: Hvilken historie? En diskursanalyse av museumsformidling innenfor Den kulturelle skolesekken. Masteroppgave, Høgskolen i Telemark Avdeling for

allmennvitenskaplige fag.

Rykkja, Lise H. og Anne Homme 2013: “Heftig og begeistret: Den kulturelle skolesekkens heiagjeng”, i Breivik, Jan Kåre og Catharina Christophersen (red): Den kulturelle

skolesekken. Kulturrådet.

Rørosgaard, Ulla Tjeldnes 2006: Oppdagelse og oppdragelse. Den kulturelle skolesekken sett i lys av dannelsesbegrepet. Hovedfagsoppgave, Universitetet i Bergen, Institutt for

kulturstudier og kunsthistorie.

Schmedeling, Olga 2003: “Nasjonalgalleriet og fremveksten av kunstforhold i Norge”, i Amundsen, Arne Bugge, Bjarne Rogan og Margrethe C. Stang (red.) 2003: Museer i fortid og nåtid. Essays i museumskunnskap. Novus forlag, Oslo

73 Seip, Ingebjørg 2006: “Hva er opplysning?”, i Seip, Ingebjørg (red.) 2006: Norsk Filosofisk tidsskrift nr. 4, 2006, Universitetsforlaget. s. 270-272

Selberg, Torunn 2002: “Tradisjon, kulturarv og minnepolitikk. Å iscenesette, vandre i og fortelle om fortiden”, i Eriksen, Anne, Jan Garnert og Torun Selberg (red) 2002: Historien in på livet. Diskussioner om kulturarv och minnespolitik. Nordic Academic Press, Lund.

Vestheim, Geir 1995: Kulturpolitikk i det moderne Noreg. Samlaget, Oslo.

Vestheim, Geir 1994: Museum i et tidsskifte. Fortidsarv som underhaldning? Samlaget, Oslo.

Vestheim, Geir 2003: “Om legitimiteten i kulturinstitusjonar”, i Amundsen, Arne Bugge, Bjarne Rogan og Margrethe C. Stang (red.) 2003: Museer i fortid og nåtid. Essays i museumskunnskap. Novus forlag, Oslo.

Ågotnes, Hans Jakob 2009: Kulturarv og kulturelt mangfald. ’Heritage studies’ som internasjonalt forskingsfelt. Kaff (Kulturarv, forskning og formidling).

http://kaff.ra.no/kaff/Kulturarv%20og%20kulturelt%20mangfald.pdf [30.8.2015]

Ågotnes, Hans Jakob 2000: Vern, vitskap og samfunn

Offentlige dokumenter

“Kulturutredningen 2014”, i Departementenes servicesenter Informasjonsforvaltning (red.), NOU 2013:4.

74

Læreplanverket for den 10-årige grunnskolen. 1996. Kirke, undervisnings- og forskningsdepartementet. Nasjonalt læremiddelsenter.

Skapende læring - strategiplan for kunst og kultur. 2007 - 2010. Kunnskapsdepartementet

Stortingsmelding nr. 38 (2002-2003): Den kulturelle skulesekken. Kulturdepartementet

Stortingsmelding nr. 8 (2007-2008): Kulturell skulesekk for framtida. Kulturdepartementet

Stortingsmelding nr. 8 (1973-74): Om organisering og finansiering av kulturarbeid. Kyrkje- og undervisningsdepartementet

Internettkilder

aftenposten.no, (27.8.10), Drøm fra Disneyland, [Online] Aftenposten. Tilgjengelig fra:

http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Drom-fra-Disneyland-6270375.html [30.5.2015]

aftenposten.no, (3.1.2013), Kulturarven sikres ikke over stasbudsjettet, [Online], Aftenposten.

Tilgjengelig fra: http://www.aftenposten.no/meninger/Kulturarven-sikres-ikke-over-statsbudsjettet-7082320.html [30.3.2015]

bt.no, (9.6.2015), Bergens ukjente hanseatiske arv, [Online], Bergens Tidende. Tilgjengelig fra: http://www.bt.no/nyheter/innsikt/Bergens-ukjente-hanseatiske-arv-3376548.html [30.8.2015]

75 bernardericjensen.dk, Kulturarv, [Online], Bernard Eric Jensen. Tilgjengelig fra:

http://bernardericjensen.dk/kulturarv/ [30.8.2015]

bernardericjensen.dk, Kulturarv. Et nyt politisk slagord, [Online], Bernard Eric Jensen.

Tilgjengelig fra: http://bernardericjensen.dk/wp-content/uploads/2012/01/Kulturarv-et-nyt-politisk-slagsord.pdf [30.8.2015]

cevea.dk, (26.3.13), Borgerlig kulturkamp og opgør med det kulturradikale

dannelses-prosjekt, [Online], Cevea. Tilgjengelig fra: http://www.cevea.dk/artikel/borgerlig-kulturkamp-og-opgoer-det-kulturradikale-dannelsesprojekt-0 [30.8.2015]

dagbladet.no, (9.6.2006), Kulturkanon for folk flest, [Online], Dagbladet. Tilgjengelig fra:

http://www.dagbladet.no/kultur/2006/06/09/468416.html [30.8.2015]

ernasolberg.nettblogg.no, (29.12.06), Om nordmenn og andre mennesker, [Online], Erna Solberg. Tilgjengelig fra:

http://ernasolberg.nettblogg.no/291206124133_om_nordmenn_og_andre_mennesker.html [30.8.2015]

fjordland.no, Maten er en viktig del av vår kulturarv, [Online], Fjordland. Tilgjengelig fra:

https://www.fjordland.no/smak-og-ernaring/maten-var-kulturarv [30.8.2015]

grandiosa.no, Slik startet det, [Online], Stabburet. Tilgjengelig fra:

http://www.grandiosa.no/Om-Grandiosa [30.8.2015]

76

holderdeord.no, kristne og humanistiske kulturarv [Online], Holder de ord. TIlgjengelig fra:

https://tale.holderdeord.no/search/count/kristne%20og%20humanistiske%20kulturarv/0 [30.8.2015]

holderdeord.no, kristne kulturarv, [Online], Holder de ord. Tilgjengelig fra:

https://tale.holderdeord.no/search/count/kristne%20kulturarv/0 [30.8.2015]

holderdeord.no, kristen kulturarv, [Online], Holder de ord. Tilgjengelig fra:

https://tale.holderdeord.no/search/count/kristen%20kulturarv/0 [30.8.2015]

holderdeord.no, kulturarv, [Online], Holder de ord. Tilgjengelig fra:

https://tale.holderdeord.no/search/count/kulturarv/0 [30.8.2015]

holderdeord, (21.5.2012), sagt i salen, Dagrun Eriksen, [Online], Holder de ord. Tilgjengelig fra: https://tale.holderdeord.no/speeches/s120521/22 [30.8.2015]

idunn.no, Nordiske tidsskrifter på nett, [Online], Universitetsforlaget. Tilgjengelig fra:

http://www.idunn.no/ [30.8.2015]

information.dk, (19.10.2008), Kulturarv. Et nyt politisk slagord, [Online], Information.

Tilgjengelig fra: http://www.information.dk/169112 [30.8.2015]

kaff.ra.no, Kulturarv og kulturelt mangfald, [Online], Hans Jacob Ågotnes. Tilgjengelig fra:

http://kaff.ra.no/kaff/Kulturarv%20og%20kulturelt%20mangfald.pdf [13.5.15]

77 kulturkampen.no, Les oppropet, [Online], kulturkampen. Tilgjengelig fra:

http://kulturkampen.no/?page_id=12 [13.8.2015]

kulturrådet.no, Den kulturelle skolesekken, [Online], Kulturrådet.

Tilgjengelig fra: http://www.kulturradet.no/den-kulturelle-skolesekken &

www.denkulturelleskolesekken.no/index.php?id=om&sub=hist [30.8.2015]

kulturrådet.no,(24.4.2014), Det muliges kunst 2013. Rapport, [Online], Kulturrådet.

Tilgjengelig fra: http://www.kulturradet.no/dks/vis-artikkel/-/aktuelt-anbefaler-mer-samarbeid [30.8.2015]

kulturrådet.no, Om dks, [Online], Kulturrådet. Tilgjengelig fra:

http://www.kulturradet.no/dks/om-dks [30.8.2015]

kulturrådet.no, (2013), Den kulturelle skolesekken, [Online], Kulturrådet.

Tilgjengelig fra:

http://www.kulturradet.no/vis-publikasjon/-/publikasjon-den-kulturelle-skolesekken [30.8.2015]

landbruk.no, Derfor er norsk landbruk viktig. Kulturarv. [Online], Norsk landbrukssamvirke.

Tilgjengelig fra: http://www.landbruk.no/Landbruk/Derfor-er-norsk-landbruk-viktig/Kulturarv [30.8.2015]

78

lovdata.no, Lov om kulturminner (kulturminneloven), [Online], lovdata.no. Tilgjengelig fra:

https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1978-06-09-50/KAPITTEL_1#KAPITTEL_1 [30.8.2015]

nb.no, (1996), Læreplanverket for den 10-årige grunnskolen, [Online], Norsk

læremiddelsenter. Tilgjengelig fra: Læreplanverket for den 10-årige grunnskolen [30.8.2015]

nob-ordbok.uio.no, kulturarv, [Online], nob-ordbok.uio.no. Tilgjengelig fra: http://www.nob-ordbok.uio.no/perl/ordbok.cgi?OPP=+kulturarv&begge=+&ordbok=bokmaal [30.8.2015]

norskkulturarv.wordpress.com, (2012), Om norsk kulturarv, [Online] Stiftelsen Norsk kulturarv.

Tilgjengelig fra: norskkulturarv.wordpress.com/about [30.8.2015]

nrk.no, (9.11.2006), Brevet fra språkrådet, [Online], NRK. TIlgjengelig fra:

http://www.nrk.no/kultur/brevet-fra-sprakradet-1.1296059 [30.8.2015]

nrk.no, (1.7.2015), Søndagsåpne butikker er ikke i tråd med Grunnloven, [Online], NRK.

Tilgjengelig fra :http://www.nrk.no/norge/_-sondagsapne-butikker-er-ikke-i-trad-med-grunnloven-1.12436067 [30.8.2015]

ordnett.no, diskurs, [Online],ordnett.no. Tilgjengelig fra: www.ordnett.no/diskurs [30.8.2015]

regjeringen.no, (18.8.2015), Den kulturelle skolesekken styrkes, [online], Kulturdepartementet.

79 Tilgjengelig fra:

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/den-kulturelle-skolesekken-styrkes/id2429939/ [30.8.2015]

regjeringen.no, Meldingar til Stortinget, [Online], Departementenes sikkerhets- og seviceorganisasjon. Tilgjengelig fra:

www.regjeringen.no/nb/dok/regpubl/meldst.html?id=1754 [30.8.2015]

regjeringen.no, (19.11.2014), Proposisjoner og meldinger, [Online], Departementenes sikkerhets- og seviceorganisasjon.

Tilgjengelig fra: https://www.regjeringen.no/nb/dokument/dok1/regpubl/id1751/ [30.8.2015]

regjeringen.no, Proposisjonar til Stortinget, [Online], Departementenes sikkerhets- og

serviceorganisasjon. Tilgjengelig fra: www.regjeringen.no/nb/dok/regpubl/prop.html?id=1753 [30.8.2015]

regjeringen.no, (27.6.2007), Skapende læring. Strategiplan for kunst og kultur, [Online], Kunnskapsdepartementet. Tilgjengelig fra:

https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/skapende-laring----strategiplan-for-kuns/id475298/ [30.8.2015]

retriever-info.com, [Online], Retriever.

Tilgjengelig fra: http://web.retriever-info.com/services/archive/search [13.5.2015]

snl.no, (18.11.2014), kultur, [Online], Store norske leksikon. Tilgjengelig fra:

http://snl.no/kultur [30.8.2015]

80

statsbudsjettet.no, (2015), Statsbudsjettet fra Atil Å. Den kulturelle spaserstokken, [Online], Finansdepartementet. Tilgjengelig fra:

http://www.statsbudsjettet.no/Statsbudsjettet-2015/Statsbudsjettet-fra-A-til-A/Den-kulturelle-spaserstokken/ [30.8.2015]

stortinget.no, (6.5.2014), Karin Andersen, [Online], Stortinget. Tilgjengelig fra:

https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Referater/Stortinget/2013-2014/140506/1/#a7 [30.8.2015]

stortinget.no, (6.5.2014), Christensen svarer Raja, [Online], Stortinget. Tilgjengelig til:

https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Referater/Stortinget/2013-2014/140506/1/#a16 [30.5.2015]

stortinget.no, (6.2.2008), Eriksen til Solhjell, [Online], Stortinget. Tilgjengelig fra:

https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Sporsmal/Sporretimesporsmal/et-sporretimesporsmal/?qid=39378 [30.8.2015]

stortinget.no, (10.12.12), Tybring-Gjedde til kulturministeren, [Online], Stortinget.

Tilgjengelig fra: https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Sporsmal/Skriftlige-sporsmal-og-svar/Skriftlig-sporsmal/?qid=55722 [30.8.2015]

uniforum.uio.no, (24.8.07), Vil ha folkets mening om norsk utenrikspolitkk, [Online],

Uniforum, UiO. Tilgjengelig fra: http://www.uniforum.uio.no/nyheter/2007/08/vil-ha-folkets-mening-om-norsk-utenrikspolitikk.html [30.8.2015]

81 vg.no, (13.5.11), FrP-topp: Innvandrergutter blir hissigere enn norske, [Online], Verdens Gang. Tilgjengelig fra: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/frp/frp-topp-innvandrergutter-blir-hissigere-enn-norske/a/10085537/ [30.8.2015]

wikipedia.org, (30.8.2015), Kulturarv, [Online], WikiMedia. Tilgjengelig fra:

https://no.wikipedia.org/wiki/Kulturarv [30.8.2015]

wikipedia.org, (25.8.2015), Cultural heritage, [Online], WikiMedia.

Tilgjengelig fra: http://en.wikipedia.org/wiki/Cultural_heritage [30.8.2015]

]