• No results found

Når klubbene skal få folk til å komme på kamper må de også være klar over konsumentenes preferanser. Konsumentene har ulike preferanser, noe som gjør at de også forventer og

20

foretrekker ulike ting. For at en klubb skal kunne dra til seg flest mulig tilskuere er den avhengig av å skape et differensiert opplegg som dekker behovet for flest mulig individer.

Vær

Fotball er i dag hovedsakelig en utendørsidrett som dermed blir påvirket av været i nærområdet. Det er tidligere blitt forsket på etterspørselen for stadionfotball der været har vært en av faktorene. For eksempel fant Czarnitzki og Stadtmann (2002) støtte til at været påvirker tilskuertallet på en negativ måte. Etterspørselen synker dersom det regner, noe som sannsynligvis har en sammenheng med at konsumenten vil få en dårligere opplevelse dersom han er våt og kald. Videre i slike undersøkelser blir ofte vær-faktoren delt opp i tre

undergrupper for å kunne forklare mer av variasjonen i tilskuertallet. Disse undergruppene er nedbør, vind og temperatur (Baimbridge, Cameron og Dawson, 1996). Baimbridge et al.

(1996) fant videre i sin undersøkelse ingen støtte til at været hadde en negativ effekt på tilskuertallet. Dette skyldes da mest sannsynlig forbedringen av stadionanleggene i England, slik at tilskuerne fikk en bedre opplevelse som en følge av bedre fasiliteter (Baimbridge et. Al, 1996). Disse resultatene støttes også av undersøkelsen til Welki og Zlatoper (1994) der de heller ikke fant noen negativ effekt på tilskuertallet som en følge av dårlig vær. Dersom det er høy temperatur og fint vær vil det bli mer behagelig for tilskuerne, noe som kan føre til at det kommer flere på kampene. Likevel kan dette også ha motsatt effekt da fint vær og varme kan føre til at konsumenten prioriterer andre aktiviteter eller substitutter. Forskningen har ikke gitt noe svar på hvilket av disse to alternativene som er dominerende.

Kvalitet

Kvaliteten til en fotballkamp kan måles på ulike måter, for eksempel i forhold til

underholdningsverdi, kvaliteten på lagene og hvor attraktiv fotball det er lagt opp til (Dobson og Goddard, 2001). Et moment som ofte er brukt for å måle kvalitet er om et lag vinner sine kamper, noe som igjen vil reflektere en høyere tabellposisjon. Dersom et lag vinner mange kamper, noe som gir en høyere tabellposisjon vil dette ha en positiv effekt på tilskuertallet (Welki og Zlatoper, 1994). Disse resultatene støttes også opp av Forrest og Simmons (2006) som fant at hjemmelag med høyere tabellplassering hadde høyere tilskuertall. Samtidig viser også hoveddelen av tidligere undersøkelser at resultater fra forrige sesong også påvirker tilskuertallet for inneværende sesong (Feehan, 2006).

21

I tillegg til hvordan eget lag har prestert i foregående og inneværende sesong har

motstanderens poengfangst, og da videre tabellplassering en effekt på tilskuertallet. To lag som ligg høyt på tabellen vil trekke mer enn to lag som ligger lavere på tabellen. Dersom et bortelag som har gjort det bra tidligere i sesongen og gjerne foregående sesonger, har en tendens til å trekke til seg flere folk når de spiller bortekamper. Dette viser at bortelagets tabellplassering og popularitet har en effekt på for etterspørselen hos hjemmelaget (Welki og Zlatoper, 1994). Dette støttes også opp av Hart et.al (1975) sin undersøkelse der en høyere tabellplassering for bortelaget hadde en positiv effekt for hjemmelagets etterspørsel.

Noen typer kamper vil også være mer attraktive for tilskuerne og dermed også øke

etterspørselen for stadionfotball. Eksempler på slike kamper er lokaloppgjør og oppgjør mot topplag, da disse oppgjørende vil føre til økt spenning og da også bli mer attraktive (Forrest og Simmons, 2006). Dette blir også støttet opp av undersøkelser gjennomført av Welki og Zlatoper (1994) der oppgjør mot topplag hadde en positiv effekt på tilskuertallet.

Til slutt kan det være verdt å nevne at kvaliteten også blir målt i hvordan et lag spiller fotball.

Dermed er det naturlig å anta at et lag som spiller offensiv og fin fotball der det lages mye mål, vil være mer attraktiv enn et lag som spiller kjedelig og defensiv fotball. Problemet bak denne faktoren er at lag som spiller fin fotball likevel kan ha dårlige resultater, da det mest sannsynlig er resultatene som er den viktigste faktoren.

Kampdag

Undersøkelsene rundt stadionfotball har som oftest variabler rundt når kampen blir spilt og hvordan dette påvirker tilskuertallet. Eksempler på slike faktorer er starten og slutten av sesongen, og om kampen spilles i uken eller helgen (Hart et.al, 1975). Baimbridge, Cameron og Dawson (1996) fant støtte til at det var flere tilskuere som kom på kamp dersom den ble spilt i helgen og ikke på en ukedag. Dette støttes også opp av Forrest og Simmons (2006) som fant støtte til at det kom betydelig flere tilskuere dersom kampen ble spilt i helgen. Dette kan da tolkes som om fritiden i ukedagene er mer verdifulle, samtidig blir disse kampene spilt på et senere tidspunkt og dermed blir mindre attraktive for konsumenter som skal tidlig opp neste dag.

Når det kommer til når på året kampene blir spilt fant Forrest og Simmons (2006) at

tilskuertallet i England var høyest i de avsluttende månedene av sesongen. Samtidig viste det seg at tilskuertallet ble positivt påvirket dersom laget kjempet om å vinne ligaen eller ikke å

22

rykke ned. Annen forskning av Welki og Zlatoper (1994) viser at publikum mister interessen når sesongen går mot slutten dersom laget gjør det dårlig.

Usikkerheten rundt utfallet

Det har lenge blitt diskutert hvorvidt usikkerheten rundt utfallet til en kamp eller en hel sesong har en effekt på etterspørselen etter stadionfotball (Dobson og Goddard, 2001). I følge Peel og Thomas (1988) er usikkerheten rundt utfallet en av de mest spennende faktorene rundt denne typen analyser. I denne undersøkelsen la Peel og Thomas også frem resultater som viste at tilskuertallet økte etter hvert som sannsynligheten for at hjemmelaget skulle vinne økte.

Dette er i strid med Feehan (2006) sin undersøkelse der han kom frem til at de mest attraktive kampene var jevne kamper, hvor begge lag kan vinne, og dermed usikkerheten rundt utfallet er stor. Dette støttes også opp av resultatene av studiene til Noll (1974).

Når det kommer til hvordan en skal måle usikkerheten rundt utfallet, kan dette gjøres på flere måter. Den første er at en kan regne ut vinnersannsynligheter ut ifra odds satt av profesjonelle bookmakere, dette ansees som en enkel og god metode for å beregne usikkerheten rundt utfallet. I tillegg kan odds være med på å forsterke spenningen av kampene dersom konsumenten har veddet på den aktuelle kampen. Dette vil føre til en høyere

underholdningsverdi for tilskueren, noe som igjen kan påvirke etterspørselen på en positiv måte (Vogel, 2004). En annen måte å måle usikkerheten er å beregne forskjellen i poeng og tabellplassering for hjemme- og bortelag. Det har ofte vært svake beviser for at usikkerheten rundt utfallet påvirker etterspørselen enten positivt eller negativ. En av hovedgrunnene bak dette er at nivået varierer fra kamp til kamp, slik at alle kan slå alle uavhengig av tidligere resultater (MacDonald, 2003).

En siste faktor som ofte viser seg å ha stor påvirkning for etterspørselen når det kommer til dette er om det er en spesielt betydningsfull kamp. Dersom en kamp har betydning for hele sesongen, for eksempel dersom en enten kan vinne ligaen eller rykke ned, vil dette ha en positiv effekt på etterspørselen for stadionfotball (Feehan, 2006).

Kapasitet

Det antas at et nyere og bedre stadionanlegg vil tiltrekke seg flere tilskuere enn det et eldre og mindre godt anlegg vil gjøre. Dette kommer av at klubben da sannsynligvis har bedre

fasiliteter som kvalitet på seter, stemning på kampen og selve opplegget rundt kampen.

Dersom en klubb har et nyere stadionanlegg vil det også være naturlig at den har høyere 23

kapasitet på stadion, slik at maksimum nivået for tilskuere vil være høyere. I noen tilfeller, spesielt for eldre stadionanlegg kan kapasiteten til stadionanlegget opptre som en begrensning for tilskuertallet siden det ikke er plass til alle (Feehan, 2006). Likevel er det sjelden det har vært utsolgt under slike undersøkelser, velger mange å se bort fra en faktor om

kapasitetsbegrensning (Hart et.al, 1975).

Nøkkelspillere og trenere

Tidligere undersøkelser har vist at nøkkelspillere og gode trenere kan ha positiv effekt på etterspørselen for stadionfotball. Dersom en signerer en god og anerkjent trener vil vise at klubben har ambisjoner og dette skaper blest rundt klubben. Noe som igjen kan få en positiv effekt på etterspørselen for stadionfotball, spesielt dersom fansen har vært misfornøyd med den avtroppende treneren (Audast et. Al, 2002). Når det kommer til nøkkelspillere er det forventet at et høyere antall av nøkkelspillere på en kamp vil øke kvaliteten på selve kampen.

Selve definisjonen av en nøkkelspiller er at denne spilleren er landslagsspiller eller av utenlandsk opprinnelse (Baimbridge et. Al, 1996). Det er ventet at nøkkelspillere og gode trenere vil ha et positivt innslag for en klubb, men det er ifølge MacDonald (2003) uklart hvor stor betydning dette vil ha for etterspørselen.