• No results found

Her vil jeg presentere mine hypoteser som går på variabler som ikke er felles for alle lagene.

4.8.1 Hypoteser Rosenborg Nøkkelspillere og trenere

For nøkkelspillere har jeg valgt Steffen Iversen og Thorstein Helstad. Jeg valgte disse fordi begge hadde vært gode spillere som har opphold i utlandet, samtidig som de har landskamper.

Alt annet holdt konstant så tror jeg det vil ha en positiv effekt dersom disse spiller kampen.

Av trenere valgte jeg Nils Arne Eggen og Åge Hareide. Begge disse er profilerte navn, og begge hadde suksess både tidligere og i Rosenborg. Derfor tror jeg at det vil ha en positiv effekt dersom Eggen eller Hareide ledet Rosenborg.

4.8.2 Hypoteser Brann Nøkkelspillere og trenere

Av nøkkelspillere valgte jeg Paul Scharner og Thorstein Helstad. Jeg valgte Scharner fordi han kom fra en bra klubb i utlandet, mens jeg valgte Helstad fordi han er en profilert spiller som spilte i Brann i to perioder. Alt annet holdt konstant så tror jeg det vil ha en positiv effekt på tilskuertallet dersom disse spiller kampene.

Av trenere valgte jeg Mons Ivar Mjelde og Steinar Nilsen. Mjelde spilte tidligere i Brann og førte blant annet Brann til et ligagull i 2007, så alt annet holdt konstant tror jeg Mjelde har en positiv effekt på tilskuertallet. Nilsen var en spiller som blant annet spilte i AC Milan, jeg tror at også han vil ha en positiv effekt på tilskuertallet. Så alt annet holdt konstant tror jeg Nilsen vil ha en positiv effekt på tilskuertallet.

Geografisk

For Brann har jeg under lag som har geografisk nærhet inkludert lagene Haugesund og Viking. I og med at disse oppgjørene er mot lag som ligg innenfor et geografisk område, tror jeg at kampene mot Haugesund og Viking vil ha en positiv effekt på tilskuertallet. Alt annet holdt konstant.

32

4.8.3 Hypoteser Lillestrøm Nøkkelspillere og trenere

For nøkkelspillere har jeg valgt Petter Vaagan Moen og Bjørn Helge Riise. Jeg valgte disse fordi begge er profilerte navn i tippeligaen før de kom til klubben. Alt annet holdt konstant så tror jeg at det vil ha en positiv effekt på tilskuertallet dersom disse spiller kampene.

Som trenere valgte jeg Tom Nordlie og Henning Berg. Begge disse er veldig profilerte innenfor norsk fotball. Alt annet holdt konstant tror jeg det vil være en positiv effekt dersom en av disse leder laget.

Geografisk

Når det kommer til lag innenfor en geografisk nærhet valgte jeg å inkludere Stabæk og Lyn.

Jeg tror at kampene mot disse lagene vil ha en positiv effekt på tilskuertallet. Alt annet holdt konstant.

Lokalderby

Når det kommer til lokalderby i Norge er det muligens Lillestrøms møte med Vålerenga som er det mest profilerte. Dette blir sett på som et skikkelig «hatoppgjør» og det er knyttet stor spenning til disse oppgjørene. Alt annet holdt konstant så tror jeg Vålerenga vil ha en stor effekt for tilskuertallet.

4.8.4 Hypoteser Viking Kapasitet

Viking spilte frem til 2003 sine kamper på en gammel stadion som hadde en kapasitet på 15000 tilskuere, der kun 5555 var sitteplasser. Fra 2004 fikk de en helt ny hjemmebane som nå hadde en kapasitet på 16600, samtidig som den hadde nyere fasiliteter. Alt annet holdt konstant så tror jeg ny stadion vil ha en positiv effekt på tilskuertallet.

Nøkkelspillere og trenere

For nøkkelspillere valgte jeg Erik Nevland og Egil Østenstad. Jeg valgte disse fordi begge er profilerte spillere som har spilt i utlandet. Alt annet holdt konstant så tror jeg at det vil ha en positiv effekt dersom disse spiller kampene.

33

Som trenere valgte jeg Benny Lennartsson og Åge Hareide. Begge disse er profilerte og kjente navn, noe som kan være med på å skape entusiasme. Alt annet holdt konstant, så tror jeg disse vil ha en positiv effekt på tilskuertallet.

Geografisk

I denne analysen har jeg inkludert Start, Haugesund og Brann som lag innenfor et vist geografisk område. Jeg tror at disse oppgjørene er populære både for hjemmefansen og bortefansen. Alt annet holdt konstant så tror jeg disse oppgjørene vil ha en positiv effekt på tilskuertallet.

Lokalderby

Her valgte jeg å inkludere to lag, Bryne og Sandnes Ulf. Begge disse oppgjørene blir sett på som lokalderby, og det er knyttet stor spenning til disse kampene. Derfor tror jeg at disse oppgjørene vil ha positiv effekt på tilskuertallet. Alt annet holdt konstant.

4.8.5 Hypoteser Molde Nøkkelspillere og trenere

For nøkkelspillere har jeg valgt Petter Rudi og Magnus Wolf Eikrem. Jeg valgte Rudi fordi han var en spiller som tidligere var i Molde og returnerte til Molde etter et utenlandsopphold.

Eikrem valgte jeg å ta med siden han kom fra en så stor klubb som Manchester United. Alt annet holdt konstant så tror jeg det vil ha en positiv effekt dersom en av disse spiller kampen.

Av trenere valgte jeg Ole Gunnar Solskjær og Kjell Jonevret. Ole Gunnar Solskjær spilte tidligere i Molde og er en av Norges mest profilerte spillere gjennom tidene, noe som jeg tror vil føre til en positiv effekt på tilskuertallet. Kjell Jonevret hadde ikke et like kjent navn da han kom til Molde, men han fikk stor suksess med Molde de første tre årene. Dersom alt annet blir holdt konstant tror jeg at begge disse vil gi en positiv effekt på tilskuertallet. Samtidig er det verdt å nevne at jeg tror effekten for Solskjær vil være vesentlig større.

Lokalderby

Molde har i tippeligaen et oppgjør som blir regnet som et lokalderby, nemlig kampene mot Aalesund. Dissen kampene er det ofte knyttet store forventninger til disse kampene, noe som

34

gjør at det sannsynligvis vil ha en positiv effekt. Alt annet holdt konstant tror jeg kampene mot Aalesund vil ha en stor positiv effekt på tilskuertallet.

Jeg forventer også at kampene mot Rosenborg skal gi en positiv effekt på tilskuertallet dersom alt annet blir holdt konstant.

Tabell 1: Oppsummering av hypoteser