• No results found

Omgruppering av balanse

Nå skal vi omgruppere balansen til XXL. En balanse består av eiendeler og gjeld, og deles inn i kortsiktige og langsiktige kategorier (Knivsflå, 2018, F5). Gjeld rangeres etter forfallstid, mens eiendeler etter likviditetsgraden. Hensikten bak denne rekkefølgen knytter seg til kreditorperspektivet. En kreditor ønsker å vite hvor effektivt utlånte penger kan tilbakebetales.

Regnskapsanalysen vi gjennomfører her skal derimot ha et investorperspektiv, og balansen må derfor omgrupperes. Omgrupperingen innebærer et skille av balansepostene. Etter omgrupperingen er balansen delt opp i operasjonelle og finansielle eiendeler og gjeld. I praksis betyr dette at eiendeler skal omdannes til netto driftseiendeler (NDE). Det skal være et klart skille mellom eiendelene som er knyttet til drift og finans. I tillegg skal det vises hvordan driftseiendelene er finansiert (Penman, 2010).

I arbeidet for å finne netto driftskapital (NDK), altså operasjonelle eiendeler minus operasjonell gjeld, så må det omgrupperes slik at den omgrupperte balansen kan sammenlignes med det omgrupperte resultatet. Det er fire steg i omgrupperingsprosessen (Knivsflå, 2018, F5). Vi begynner med steg 1 og jobber oss gjennom alle stegene til vi til slutt har en omgruppert balanse for XXL.

Fordeling skattekostnad 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018T

Normal driftsskattekostnad på normalt driftsresultat DSK=ndss*DR 76 97 127 152 167 160 132

(+) Skatt på finansinntekt (normal) sss*(2/3)*FI 0 0 0 0 0 0 0

(-) Skatt på finanskostnad (skatt på rentekostnadene) sss*FK 65 70 52 13 7 10 11

(+) Skatt på unormal driftsresultat dss*UDR 1 0 -1 0 0 0 0

(+) Unormal skatt på normal drift (dss-ndss)*DR 7 20 2 37 -30 -36 -19

(+) Skatt på unormal finansresultat sss*(2/3)*(UFI-UFK) 0 4 1 4 -5 0 0

(+) Unormal skatt USK 0 0 0 0 0 0 0

(=) Rapportert skattekostnad SK=NSK+USK 19 51 77 179 126 114 103

Kontroll rapportert skattekostnad 19 51 77 179 126 114 103

Avvik mellom fordeling av skatt og rapportert skattekostnad 0 0 0 0 0 0 0

Figur 5-6 Rapportert og omgruppert balanse for XXL

5.4.2.1 Steg 1 - Omgruppering av avsatt utbytte til EK

Etter god regnskapsskikk skal utbytte avsettes som skyldig utbytte i kortsiktig gjeld, men det trenger ikke å være vedtatt av generalforsamlingen. XXL rapporterer derimot etter IFRS, og fokuset der er balansedefinisjon av eiendeler og gjeld (Fardal, 2007). Definisjonen av gjeld betyr at det er en forpliktelse som vil gi økonomiske ulemper i fremtiden. Selskapet er eid av eierne som igjen bestemmer utbytte. Eierne kan ikke kreve penger av seg selv og anse det som lån, og derfor vil ikke gjeldsdefinisjonen tilfredsstilles. Ved en investororientert tilnærming er det et eierhensyn, og det betyr at det ikke kan avsettes for utbytte. Utbytte påvirker derfor egenkapitalen direkte når utbytte er bestemt.

For XXL vil det ikke etter IFRS avsettes for utbytte som kortsiktig gjeld, men etter generalforsamlingen har vedtatt utbytte. Egenkapitalen blir derfor ikke påvirket før balansedagen 31.12. Det er derfor ikke nødvendig med en omgruppering av utbytte. Det finnes også utbytte som betales ut flere ganger i året, altså per kvartal, men dette er ikke tilfelle for XXL.

5.4.2.2 Steg 2 - Oppdeling av de driftsrelaterte og finansrelaterte balansepostene

Som nevnt er totalbalansen kreditororientert, og må således omgrupperes til investorperspektiv.

Det skal fremkomme et klart skille mellom driftsrelaterte og finansielle eiendeler og gjeld, samt egenkapital (Knivsflå, 2018, F5). Driftsrelaterte eiendeler er eiendelene som genererer inntekter fra driften, og finansielle eiendeler utgjør eiendelene som genererer finansinntekter. Det samme gjelder for gjeld som genererer både finansielle kostnader og driftskostnader. Driftsrelatert gjeld er fordringer som ikke er rentebærende, men som er nødvendig for driften. Rentebærende gjeld

er gjeld som er tatt opp for å finansiere selve virksomheten. Figur 5-7 viser balansen ved et investorperspektiv.

Figur 5-7 Fra et kreditor til investorperspektiv

Både skjønn og tolkning har blitt benyttet i omgrupperingen av balansen. For å ta best mulig avgjørelser i omgrupperingen, har vi benyttet oss av notene i regnskapet for å få nødvendig informasjon. De ulike balansepostene i figur 5-7 vil gjennomgås i de neste avsnittene.

Anleggsmidler

Immaterielle eiendeler består av varemerker, egentilvirket programvare, programvare, utsatt skattefordel, andre immaterielle eiendeler og goodwill. Varemerker og programvare er driftsrelatert. Utsatt skattefordel anses som driftsrelaterte anleggsmidler (Knivsflå, 2018, F5).

Goodwill kommer fra oppkjøpet som er tidligere omtalt, jf. kapittel 5.2. Det er naturlig at goodwill er driftsrelatert, siden oppkjøpet knyttet seg til et selskap som hadde operativ drift.

Goodwill anses som merverdi, og det fremkommer sjeldent ved finansposter.

De varige driftsmidlene er primært driftsrelaterte poster (Knivsflå, 2018, F5). Maskiner, utstyr, bygg og lignende inngår i denne posten. En tomt kan være finansrelatert eiendel. Hvis tomten ikke påvirker driften, og selges eksempelvis som et spekulasjonsprosjekt, kan det defineres som finansielt anleggsmiddel. Det fremkommer ingenting i notene om at tomter benyttes til spekulasjon, og dermed defineres tomt som driftsrelatert.

Lån til tilknyttede selskaper var med i balansen i 2012 og 2013, og ble vurdert til finansielle anleggsmiddel. Dette var rentebærende lån til et eierskap, og derav ikke relevant knyttet til driften av XXL. XXL har også investert i to selskaper som heter henholdsvis Level2invest AS

og 1st Class AS (XXL ASA, 2018a). Level2invest driver med kjøp av aksjer, og har utfra den informasjonen ikke noe med driftssyklusen til XXL å gjøre.

Omløpsmidler

Kundefordringer og varelager er operasjonelle aktiviteter som fungerer som verktøy for at XXL skal kunne drifte, og vil derfor anses som driftsrelaterte omløpsmidler. Andre fordringer er ikke rentebærende, og vil derfor anses som driftsrelatert post.

Ved operasjonell drift er det behov for arbeidskapital (Kaldestad & Møller, 2016).

Utgangspunktet er at bankinnskudd og kontanter er driftsrelaterte eiendeler (Knivsflå, 2018, F5). Ifølge Petersen mfl (2017) kreves det rundt ti prosent i arbeidskapital i forhold til varelager og kundefordringer. Som det fremkommer av tabell 5-11 er det kun i 2013 og 2014 at XXL har overskuddslikviditet. Overskuddskapital kan blant annet brukes til å kjøpe aksjer i selskapet, betale ut til aksjonærer og betaling av gjeld. Det kan også plasseres på høyrentekonto for å motta renteinntekter.

Det er en avveining om kontanter skal anses som drifts- eller finansrelaterte. Valget vil påvirke finansielle eiendeler, omløpsmidler og drifts- og finansinntekter. Videre vil det derfor drøftes om kontanter blir plassert som drifts- eller finanspost.

Perioden mellom innkjøp av varer fra leverandør til sluttbruker betaler, kan bli over 60-70 dager. Det er derfor behov for arbeidskapital. Et annet moment er at sportsbransjen i Norge har lave marginer. Det brukes i tillegg mye penger på reklame og kampanjer. Som det fremkommer i del 2 ønsker XXL å ekspandere utenfor Norden, og det er allerede åpnet varehus i Østerrike.

En slik ekspansjon krever arbeidskapital.

XXL har etter vårt syn ikke nok overskuddskontanter over tid til annet enn operasjonell drift, jf. tabell 5-11. Bankinnskudd og kontanter omgrupperes derfor fra finansomløpsmidler til driftsomløpsmidler. For at det ikke skal være en skjevdeling mellom resultat og balanse må driftsinntektene øke, mens finansposten renteinntekter fjernes fra finansielle inntekter (Knivsflå, 2018, F5).

Finansielle eiendeler (FE) vil være tilnærmet null som følge av omgrupperingen av bankinnskudd. På ulike steder i videre analyse vil det derfor være behov for noen justeringer.

Et annet moment er at Sports Direct og JD Sports har overskuddsmidler, og derfor beholdes kontanter som finansielle omløpsmidler i de respektive regnskapene. JD sports og Sports Direct har høyere marginer, og det kan være en forklaring på overskuddsmidlene.

Tabell 5-11 Kontantbeholdning i forhold til kundefordringer og varelager

Langsiktig gjeld

Utsatt skatt er primært knyttet til drift, og det er naturlig å definere det som langsiktig driftsrelatert gjeld (Knivsflå, 2018, F5). Gjelden er ikke rentebærende. Videre er det rentebærende gjeld som plasseres som finansiell gjeld, som videre påvirker finansielle rentekostnader. XXL Game Reserve Ltd., aksjonær i XXL frem til 2014, lånte penger av XXL, og i notene fremkommer det at det anses som finansiell gjeld (XXL ASA, 2018a).

Kortsiktig gjeld

Leverandørgjeld er rentefri og knyttet til den operasjonelle driften ved blant annet varekjøp på kreditt av leverandører (Petersen, Plenborg, & Kinserdal, 2017). Kortsiktig rentebærende gjeld var frem til 2015 en post med kun leasing av kapital, men etter 2015 fikk XXL en kredittgrense som resulterte i høyere likviditet, men også finansiell rentekostnad. Kortsiktig gjeld betegnes som rentebærende i notene, og anses som finansiell gjeld (XXL ASA, 2018a). Betalbar skatt er ikke rentebærende, og behandles som kortsiktig driftsrelatert gjeld. Det samme gjelder for skyldige offentlige utgifter. Andre kortsiktige forpliktelser er påløpte feriepenger, bonusbetaling og gavekort, og anses som driftsrelaterte poster.

Derivater som betegnes som finansielle instrument brukes til å sikre seg mot risiko og skape forutsigbarhet, men andre ganger som ren spekulasjon (Penman, 2010). Hvis et derivat brukes til finansiell spekulasjon skal det plasseres finansielt. Brukes et derivat for å sikre en posisjon til drift skal det være driftsrelatert. I XXL fremkommer det i notene at derivatene kun brukes for å sikre driftsposisjoner, og ikke til spekulasjon (XXL ASA, 2018a). Derivater er plassert under kortsiktig driftsrelatert gjeld.

5.4.2.3 Steg 3 – Fra totalkapital sysselsatt kapital

I dette steget omgrupperes totalkapital til sysselsatt kapital. Dette er vist i figur 5-8. Sysselsatt kapital er kapitalen som er innskutt i XXL som både er sysselsatt av eierne og de finansielle kreditorene (Knivsflå, 2018, F5). Leverandørgjeld er ikke rentebærende, men kredittkjøp øker innkjøpskostnader og påvirker driftskostnadene. Leverandørgjeld skal derfor omgrupperes til driftseiendel. Ikke rentebærende gjeld flyttes over til netto driftseiendeler. Dette resulterer i at det er sysselsatte eiendeler og sysselsatt kapital i henholdsvis eiendelssiden og kapitalsiden. Det må i tillegg være en sammenheng mellom selve omgrupperingen av balanse og resultat for å opprettholde konsistens. For eksempel at kontantbeholdningen klassifiseres som driftsrelaterte omløpsmidler, og derfor skal påvirke driftsinntekter i resultatregnskapet. XXLs sysselsatte kapital vises i tabell 5-12.

Tabell 5-12 Sysselsatt kapital til XXL

5.4.2.4 Steg 4 – Sysselsatt kapital til netto driftskapital

Investert kapital i drift, netto driftskapital, anses ikke som finansielle eiendeler (Knivsflå, 2018, F5). Finansielle eiendeler skal være uavhengig av den operasjonelle driften. En investor

SSK BALANSE Symbol 2 011 2 012 2013 2014 2015 2016 2 017 2018T

Netto driftsrelatert anleggsmidler NAM 2 838 2 620 3 321 3 376 3 468 3 616 3 809 3 758 (+) Netto driftsrelatert arbeidskapital (omløpsmidler) DAK 429 539 694 944 1 022 1 602 2 039 2 123 (=) Netto driftseiendeler NDE 3 267 3 159 4 015 4 320 4 490 5 218 5 848 5 881 (+) Finansielle eiendeler FE 7 7 4 - - 2 4 3 (=) Syssselsatte eiendeler SSE 3 274 3 166 4 019 4 320 4 490 5 220 5 852 5 884 Egenkapital EK 674 434 1 173 3 219 3 366 3 608 3 845 3 702 (+) Finansiell gjeld FG 2 600 2 732 2 846 1 103 1 124 1 614 2 005 2 180 (=) Sysselsatt kapital SSK 3 274 3 166 4 019 4 320 4 490 5 220 5 852 5 884

Figur 5-8 Omgruppering totalkapital til sysselsatt kapital

anvender en lønnsomhetsanalyse i verdivurderingen av et selskap. Formålet er derfor å analysere kapital som er knyttet til drift. Som figur 5-9 viser så er det netto driftseiendeler på venstre side, mens finansielle eiendeler har blitt flyttet over til kapitalsiden. Eiendelssiden består nå av driftseiendeler fratrukket driftsgjeld. Kapitalsiden består av egenkapital, minoritet og netto finansiell gjeld. I tabell 5-13 fremkommer XXL sin netto driftskapital over analyseperioden.

Tabell 5-13 Netto driftskapital