• No results found

om skreifisket i Nord-Trøndelag fylke 1930

In document og silde-, makrell-, bank- (sider 47-54)

(Vesentlig efter lensmennenes og opsynsbetjentenes opgaver).

l. · Lek a*) (Sklinna). Her falt fisket i 1930 sammenlignet· med de fem foregående år således:

Åpne j

Gjennem-År Antall Ap ne båter Motor- Kg. Verdi

fiskere båter med båter skrei kr. snittslott

motor

l

kr.

1930 ... 80 20 2 8 222 000 29 320 366.40 1929 ... 128 25 2 14 245 000 29 500 230.47

stk.

1928 .... .... 204 49 4 20 2162 500 83 854 411.05 1927 ... ... 331 105 4 23 304 000 77 583 234.40 1926 ... 195 71

-l 22 146 000 76 650 393.08 1925 ... 114 24 - l 14 68 000 66 470 583.07

! l

*) Herav innbefattet Gravik med 6000 kg. opfisket torsk til verdi kr. 720.

Fangstmåte: Utvunnet medisintran 75 hl

~1ed garn ... 189 000 kg. Til andre transorter.. 25 "

\) line ... 12 000 " Rogn, saltet til eksport 140 "

" andre redskaper 21 000 " Solgt fiskehoder ... 70 000 stk.

Fangstens anvendelse: Gjennemsnittspriser:

Fisken: Pr. kg. fisk ... kr. 0.10

Saltet til klippfisk .... 21 000 kg. " hl. lever .... .. .. . ... . . " 20.00 Hengt til rundfisk .... 199 000 "

" - rogn... " 12.00

Solgt til ferskfisk . . . 2 000 "

" 100 fiskehoder.... " 2.50

Le\-erpartiet... 181 hl. Hjemmeforbrukt ... 3 000 kg.

Derav til medisintran 156 " Verdien herav ... lu.300.00

- 4 6 overtredelse av f·iskerilov;givningen o.g ordenen og edrueliglh-eten blant fiskerne ihar både på sjø og land - så vidt vites - vært god.

4 7

-Fisket var meget dårlig ifjor, men blev enda magrere· iår, så den økonomiske tilstann ho-s fiskerbefolkningen er elendig.

Om utbyttet av og deltagelsen .i f'isket henvises til foransta-ende tahel'l.

I fi·sket har deltatt 66 farkoster, hvorav 22 åpne båter uten motor herav benylttet 12 kun snøne, 7 kun lli.ne Dg. 3 både garn og line. 12

åpne båter mred motor, hvorav 4 benyttet kun .garn, 6 kun line -og 2 både garn og line. 32 motorfartøier (dekksbåter), hvorav 18 benyttet kun garn, 10 kuru Hne og 4 både garn. og line.. Den .samlede besetning

·av fi,skere utgjorde 208 ·mann.

Der var ingen .fremmede .opkj01pere ti.l stede, men derimot nogen kjøpere innen distiktet.

Innberetning fra opsynsbetj. i Vikna, ]. Hals, om skreifi:Sket 1930.

Fiskeriop:synet tiltråtte tjenesten ved Sørgjesl.ingan den 20. februar; ved N·oDdøyan .den Q:2 . . februar. Personalet har vært: l op.synsbetjent og utvalgsformann, l underbetjent; l lst-as,sistent og l 2nen-as:Si·stent.

Opsyn:nshetj;eruben og l-assistenten !har rvært stasjonert .i Indreværene (Sørgjesling.an), underbetjenten. og 2-.a.ss·istenten i Ytterværene (Nord-'øyan). As,sistentene har dog skiftet meHem stasjonnene.

D:er har vært stiMiet ,tiil -opsynerts rådighet s~wel ~ Sørgj.esl,ingan s.om i Nordøyan det fornødne båtmateriell (m-otorbåter og robåter). Som følge av det økede belegg og den sterkere trafikk i Nordøyan fikk man

·i vinter til disposisjon en større .og kraftigere motorbåt enn tid-ligere brukt.

Den nu etablerte opsynsor.dning· med personellets og materiellets placering viser sig å være både hensiktsmessig og økonomisk

fordel-a!li~ti·g, prå sammre tird! som rdien overodnede ledelse av

tjenesteanorrdnin-gene, liggende på en og samme hånd, muliggjrør den ønskelige ensartet-het og sammenheng ·i .opsynets dispo.sisjoner.

D-et til Indreværene forlagi:e ·opsynspersonale !har vært innkvartert i statens •etamboHg i Sørgj•es.J.ingøn; det til Y.trtervææne dird:ger~e har hatt til rådighet leiet bekvemmelighet hos væreieren i N-or-døyan.

Opsynet$ tiM.ræden fant iår sted Htt senere enn va.nl·ig; m·irudre løgli_g vær rog - del'Vis so1m føl1ge derav - forsinket rti.l.f.ly.tning værene av såvel rfisk:erbåter som av kjøp:efartøier tHlot det.

Der er 1iå.r urbfærrdig~et gans~e rfå foreleg:g. Forg.å.elser enten mot den almindelige borgerlige straffelov eHer mot Hskerilovgivningen ·og de i mediho1d av denne fastsatte vedtekrer ha~· 1ikk·e vær·t m.a•nge. I .det hele har :sesongen forløpet ganske bra hvad god skikk .og orden på land ~og

i havn angår; lhvad det har skortet på er god sk.ikk og varli.g, skjønsom frem:ferd på havet under handfaring av annenmanns redskapsbruk - et

adigårs tilbakevennende ankemål. Det er ikke til å komme fra, at mange er uvørne og likesele medt behandling·en av andres redskaper; det er beklagelig, men så er det. Og det er ·i mange ti11feller vanskelig å få den, som har f.or.sett sig, straffet; det ·fornødne bevis her er det. ofte vanskelig å .føre. Kunde man få bibragt folk en større ansvarsfølelse her, vilde meget 'Være vunnet og be.tydehg.e økonomiske verdier være berget. Vistnok er ·det så, at ,der under stor o.pthopning av redskaper i forbindelse med ulaghg, .stormende vær er uurH:ig.~elig å hindrre, at red-skaper ødelegges - ja endog går ta:pt - men denne ufrivillige, nød-tvungne skadetilføielse vilde imidlertid være .forholdsvis ringe; ~det er dessverre uvørren!heten, som volder den største .skade.

Man har iår hatt liten føling med smugleruvesenet; bander er godt organi·sert og har et godt efterretningsa:pparat. Av den grunn er lov-bryteren ikke lett å få tak i. En ~del konsum av vinmonopolets varer har fundet sted, i det vesentlige i lovlige former; med de endrede om-setni.ngsreg-Jer for ·vinmonopo:lets vareforsendelser tør man måsikje ha

håp ·om, at rekvisisjon og forsendelse av rusdrikk vil knmme i et bedre gjenge, og det var påkrevet; tidligere var adgangen til misbrillk på dette område temmelig åpen. Et karakteristisk og lite hyggelig trekk er d'et, at det vesentlig er ungdommer, som mest ligger under for misbruk av spirituosa; de eldre synes å ha tatt lærdom av den den!dighet, som drik-ken fører med sig.

Av valgte tilsynsmenn var der i vinter i funks.j.on 47 med 24 vara-menn. Ved valgene på tilsynsmenn var deltagelsen liten. Valg på utva.J:g.smenn har funnet sted.

Den til myndighetene fremsendte forestilling om å få 2 særskilte utvalg for Viknadistriktet har ikke ført til mål; der må formentlig }av-forandring til på området. Så vittstrakt so·m o.psynsdistriktet er, faller det meget tungvint å få utvalget samlet; ·det bekrefter sig år efter år.

Distriktslægen i Vikna har tjenstgjort som fisker.ilæge også iår. Han har holdt faste kontot·.dager i Sørgjeslingan og i N.ordøyan, l dag på hvert av disse steder. Der er stillet til fisker.ilægens rådighet fornødne boligrum og arbeidskontor paa sykestuene i nevnte rorvær. Der fore-ligger krav om, at fiskerilægen også skal holde faste kontordager i .andre av distriktets r·orvær, således fra Skjær vær og fra F relsøy-K va løy; hvor-vi.dt det kan imøtekommes avhenger jo av, hvor mange av ukens dager avsees til1 fiskeværene og hvor mange som skal komme distriktet ellers til gode. So.m he1kjent er st:iUingen som fiskeri1æge og som dti,stniMslæge forenet på en o,g samme hånd; en hvis f.or.holdsmessighet må derfor nokk oprettholdes her.

-. Sykestuer har ~i;år vær.t i drift både :i Sør:gjesl,ingan og i Nordøyan, den førstnevnte for regning av Ojesiingfiskerne:s -sykekasse, ·den

sist 4 9 sist

-nevnte er drevet av Røde kors. Betjeningen har ved hver vært l hus-mor og l sykepleierske foruten leilighetsvis leiet hjelp. Sykebelegget var meget hte, til sine tider ingen innlagte patienter. SundihetstHstan-den var meget god under hele fisket.

De hygieniske og sanitære f:orhold i r.orværene har vært upåklagelig bra. Sansen for renslighet og bra stell er stigende. Rorbodene holdes som regel bra flidd; hvad der skorter t,iklels på. er fllinøden utendørs ved og omkring rorhoden.

De av staten byggede og a'v fylket til vedlikehold overtatte hDønner er v~:llike'hol·dt i ·den utstrekning mi·dler !har vært tilo rådighet og tid og omstendigheter har tillatt.

I Sør.gjeslingan og i Nordøyan er opsatt stormvarsling.sapparater;

de betjenes av fiskeriops.ynet, og fiskerne setter megen pris på arransje-mentet. Stormmeldin.gene slår forbausende godt til; en. smule avvikelse melle.m .trådmelodingen !og det i.nnfa.lilende vær (vinns,tyrke) forekomm·er gang i mellem, men stort .sett er var·slene helt sikre.

Belegget på havnene var rimelig i sammenligning med en del år tidligere; både båt-, fartøi- og personbeleg.get var .iår lite, adskillig under lO-årets gjennemsnittsbelegg. Havnebelegget var f.orho·l.dsvis størst ·i N ordtøyan.

Sør.gjesHngan, Nordøyan og Skjærvær har hatt fiske.nheimer i drift;

virksomheten har væd den sedvanlige. På. fiskerheimene er leseværelse, hvor der er utlagt avi·ser og hvor man kan. skrive og poste brever; likeså er kafe-forretninger knyttet til disse heimer..

R.S. »Solhd« var stasj.onert i Sørgjeslingan den første ·del av -fisket.

Den gjorde -godt arbeide, under rforefaUende ·mo,torskade .og når været blev for tungt -for .de mindre seil- og robåter. Redningsskøiten ute på fangstfeltet gir en hvis tryghetsfø~el.se -for fiskerne.

Været var i første del av sesongen varierende, mest stormende. Fra 27. februar til 9. mars var landNggedagene overveiende; .siden var det gjennemgående laglig, delv·is godt vær.

Skreien holdt sig i vinter langt fra land, særlig i februar og mars;

det g.ikk sterkt utover småbåtfiskerne (snørefiskerne), som av ·den grunn fikk en minimal lott.

Redskapstapet blev tildels bety.delig grunnet de hårde værf:orholde me2 sterk strømsetting i første del! av .f·isket. Den korte Hd, skreien stod .inne i Traugråsa, gikk også adskil·lig redskapsbruk ta,pt, vesentlig på grunn av ~den store redskapsmeng.de på et innskrenket fangstområde.

Agnforsyningen var for.holdsvis bra. Det var vesentlig iset sild som kom til anvendelse. Enkelte fiskedag ordnet selv med .sin agnrfor-syning. Der fiskedes en del st.orsHd vest på Folla i mars-a:pril. Agn-prisen var ihøi.

Mang.elen på kjølerum og ishus i Namdalsdistriktet er følelig; denne mangel burde der bøtes på rett snart. Vistnokk koster et konser-ver,ingsanleg.g mange penger,_ men det tør være ganske sikkert, at det koster mere å måtte være det foruten.

Belegg såvel av båter som av mann var adskillig under lO-årets mi·ddeltall. I alt var der i Vikna fiskevær innmeldt 519 båter med en bemanning på 1799.

Opslag 28 (31) med kvantumsopgaver er utferdiget l gang ukent-lig; dessuten er meldinger gitt for hver uke om Sklinnafisket og om Flat-angerf.isket.

Opfisket parti 3 184 000 kg . . skrei, 3250 hl. lever, 137 4 hl. rogn, 1430 hl. damptr.an og 350 hl. J~ever til andre transorter.

Ojennemsnittspri.ser: l kg . .sløiet skrei kr. 0..14, l liter lever kr. 0.24, l bter rogn kr. 0.15 og l 00 stkr. fiskehoder kr. 4.00.

Arv f.iskep.ar:Net er sa.lttet tril kl1ippfiek 3 035 000 ~<g., saU-et til pers e-.fisk 70 000 kg., hengt til rundf.isk 65 000 kg., solgt til ferskfisk 15 000 kg.

og sol,gt t~il her,metilkk 9 000 kg., itils. 3 184000 kg.

Efterstående tabell viser beste fangstuker og fangstkvantum: 9.-15.

mars 24G 000 kg., 16.-22. mars 437 000 kg., 23.-29. mars l 033 000 kg., 30. mars-5. april 637 000 kg. og 6.- 12. april 503 000 kg.

Av menneskeliv .gikk l tapt under redskapstrekking på ihavet. l båt-forlis fant sted; besetningen blev berget.

Oversikt,stabell for siste 10 år visende antall fiskerbåter, antall fiskere, produktkvantum og gjennemsnittslott m. m.:

Antall

l

Kvantum Kvan· Kvan- Kvan- l< van- Gjennem-År fisker- Antall skrei turn turn turn turn snittslott

fisl<ere lever fil

båter lever rogn d.iran tran

l kg. hl. hl. hl. hl. kr.

1930 .... 519 1799

l

3 184 000 3250, 137 4114301 350 310.63 1929 .. .. 796 2956 3 130 000 3637 1034 16961295 165.05 1928. · ... 771 2771 4 911 000 4360 2780 1173 300 249.62 1927 .... 615 2072 904 000 2129 1320 974 120 129.00 1926 .... 751 2418 4 053 000 5200 2055 2557 110 325.41 1925 .... 685 2663 2 940 000 5100 1700 2310 100 469.33 1924 .... l 690 2366 6 525 000 8992: 2300 4080 710 1124.17 1923 .... 474 1583 930 000 3400 1000 1605 93 345.28 1922 .... 694 2316 881 000 3630 1225 1545 230 338.65 1921 .... 790 2361 l 710 000 33221__1i(JQ ~ 670 2o6.52

Gj.snittl. 679 2330 2 917 000 4302 161911891 298 372.37

-51

Fisket hovedsakelig med garn. Gjennemsnittspriser:

Fangstens anvendelse: Pr. kg. fisk ... kr. 0.23

Beretning

In document og silde-, makrell-, bank- (sider 47-54)