• No results found

O PPFATNINGER RUNDT HVORVIDT GLASSTAKET EKSISTERER !

På bakgrunn av de ulike organisatoriske mekanismene og påvirkningsfaktorene på individnivå har vi valgt å skille ut vårt fjerde forskningsspørsmål og besvare dette separat fra resten av analysen. Dette har vi gjort fordi spørsmålet i seg selv ikke kan besvares uten å se helheten i hva vi har funnet ut og gå inn på holdningene og oppfattelsene til hver informant.

Forskningsspørsmålet lyder som følger Er det forskjeller mellom kvinner og menns oppfatning av hvorvidt glasstaket eksisterer? Vi har ikke spurt informantene direkte om glasstaket under intervjuene og må derfor forklare deres oppfattelse basert på en

helhetsvurdering av deres svar. Vi har valgt å benytte oss av holdningskategoriene som er utviklet av Smith, Caputi og Crittenden (2012) som er Denial, Recilience, Resignation og Acceptance.

9.4.1 Holdningskategorier

Denial handler om troen på at kvinner og menn møter de samme utfordringene og problemene når de søker lederstillinger.

Recilience handler om troen på at kvinner kan klare å bryte gjennom glasstaket fordi de er kompetente nok.

Resignation handler om tanken om at kvinner møter flere negative konsekvenser enn menn når de søker karriere, og at det med dette er flere grunner til at kvinner ikke prøver å bryte gjennom glasstaket.

Acceptance er tanken om at kvinner foretrekker andre ting i livet, som familie fremfor karriere. Holdningen Acceptance er bygget opp på en samling av familie og karriere antakelser som hemmer kvinnen.

Ved å bruke de fire holdningskategoriene har vi her plassert alle våre informanter med utgangspunkt i informantoversikten fra figur 8.1 inn i de ulike kategoriene:

Modell 9.1 Informantenes fordelingen i holdningskategoriene

9.4.1.1 Denial

Vi ser at informantene som havner under denne kategorien, da to menn og en kvinne, har holdninger som viser til at kvinner og menn stiller likt og at det blir mindre og mindre forskjeller mellom kjønnene. Vi kan tolke det som at mennene som ble plassert under denne kategorien ikke ser forskjeller i kjønn, og derfor er kjønnene helt likestilt. Kvinnen gir uttrykk for mindre forskjeller, og er derfor klar over at det kunne vært et problem, men gir samtidig uttrykk for at det ikke burde stoppe kvinnene, og at det derfor er likt mellom kjønnene.

9.4.1.2 Recilience

Informantene som ble plassert under Recilience viser holdninger som tyder på at kvinner kan klare å nå toppen, selv om de møter andre utfordringer enn menn. Her blir struktur i

hverdagen, kvinners holdninger og meninger om at kvinner har like muligheter som menn trukket frem. Fire informanter ble plassert i kategorien, alle kvinner. De fire kvinnene som havnet under kategorien Recilience har tro på at kvinner kan nå toppen, og viser også at kvinner kan bryte gjennom et glasstak eller barrierer på arbeidsplassen. Vi kan forstå det slik at de kvinnene som har disse holdningene kan ha opplevd hindringer selv, eller vet om andre som har opplevd utfordringer knyttet til et glasstak. Dette kan videre ha påvirket deres holdninger, og økt troen på at kvinner kan nå toppen og bryte barrierer.

9.4.1.3 Resignation

Under denne kategorien er det to menn og en kvinne. Holdningene til informantene i denne kategorien viser til at kvinner møter mer konsekvenser og utfordringer enn menn på

arbeidsplassen, ofte på grunn av egenskaper og da gjerne feminine. Det ble trukket frem at menn ofte tar utfordringer lettere enn kvinner, noe som kan tyde på at kvinner møter mer motstand på vei opp. De kan dermed bli valgt bort fra stillinger på bakgrunn av dette. Vi kan også tolke av svarene at personer med underbeviste holdninger kan være med på å skape en barriere for kvinner som gjør at kvinner ikke bryter gjennom glasstaket.

9.4.1.4 Acceptance

I denne kategorien er det to kvinner og en mannlig informant. Vi ser det klart av holdningene til disse informantene at familie prioriteringer og antakelser rundt dette hemmer kvinners utvikling. Man kan forstå ut ifra dette at disse holdningene bidrar til å skape konsekvenser og hindringer for kvinner som ønsker karriere, og som ikke vil ta et valg mellom familie og jobb.

Vi ser at å ha en Acceptance holdning kan tyde på hvorfor kvinner ikke blir valgt til lederstillinger.

9.4.2 Oppsummering: Er det forskjeller mellom kvinner og menns oppfatning av hvorvidt glasstaket eksisterer?

Ut ifra analysen ovenfor kan vi tolke det som at kvinner og menns oppfatninger om hvorvidt glasstaket eksisterer er forskjellig. Vi ser at det under kategorien Recilience kun er kvinner som er blitt plassert. Dette kan vi tolke som at disse kvinnene har et bevisst forhold til utfordringer knyttet til kjønn, men de mener dette ikke skal stoppe kvinnene fra å nå toppen.

Det er også denne kategorien som flest kvinner havner under, noe som peker på at kvinner har andre oppfatninger rundt glasstaket enn det menn har. Funnene våre indikerer at kvinner er mer bevisst på tematikken rundt glasstaket, om det eksisterer eller ikke, sammenlignet med menn.

Av resultatene kan vi tolke det som at menn ikke har like stor tro på kvinners

karrieremuligheter, som det kvinner har selv. Selv om et mindretall av mennene mener at kvinner og menn stiller likt, kan dette være et resultat av dårlig bevisstgjøring eller en

benektende holdning til forskjeller rundt kjønn. Ellers ser vi at de holdningene som menn har indiker at kvinner møter flere utfordringer enn menn, og at de velger familie fremfor karriere.

Det er også mulig at kvinner, slik som menn rett og slett kanskje ikke er klar over hindringene som former et glasstak for kvinner. Vi kan dermed avslutte vår analyse med å bekrefte at det

er forskjell på kvinner og menns oppfattelse av glasstakets eksistens og hvilke utfordringer kvinner støter på når de skal gjøre karriere.