• No results found

I dette kapittelet vil ulike generelle sider ved de ansatte i barnevernet og familievernet bli beskrevet ut fra spørreundersøkelsen undersøkelsen som ble gjort våren 2010.

Spørreundersøkelsen til de ansatte i familievernet og barnevernet ble gjennomført som en webbasert survey. NSD sin websurvey dokumentasjonsmodul ble benyttet. 2211 respondenter har svart på spørsmål i undersøkelsen, hvilket gir en svarprosent på 37 prosent. Undersøkelsen ble sendt ut 19. mai 2010, og avsluttet 16. juni 2010. Det var noen respondenter som ikke besvarte alle spørsmålene i undersøkelsen.

I spørreundersøkelsen ble det spurt om flere bakgrunnsvariabler slik som utdanning, fagfelt, dagens arbeidssituasjon, alder og kjønn. Disse variablene vil bli brukt utover i rapporten for å vise ulike sammenhenger mellom variablene. Etaten er delt opp i fem ulike regioner, og for å få et inntrykk av hvor de som har besvart undersøkelsen er lokalisert spurte vi om regionstilhørighet.

Figur 1: Oversikt over regionstilhørighet i undersøkelsen

37 Rundskriv Q-03/2010 av 1. februar 2010. Retningslinjer for tilskudd til aktiviteter drevet av frivillige organisasjoner og andre som arbeider for bedre levekår og livskvalitet blant lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (lhbt).

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

Videre skal vi se på utdanningsbakgrunnen blant respondentene fra barnevernet og familievernet. Det første spørsmålet i undersøkelsen angikk respondentenes høyeste fullførte utdanning.

Figur 2: Respondentenes utdanningsbakgrunn

Den største gruppen, blant de som har besvart undersøkelsen, har sin utdanning fra laveregradsstudier, eksempelvis på bachelornivå eller en profesjonsutdanning fra høgskole, hele 67 %. Det er en del som har høyere grads utdannelse, og 15% som har videregående eller grunnskole utdannelse som høyeste fullførte utdannelse. For å få et bedre bilde av hvilken utdanningsbakgrunn de som arbeider i etaten spurte vi de som hadde avmerket for lavere grads studier og høyere grads studier om hvilket fagfelt de har sin utdanning fra.

Den største gruppen er barnevernspedagogikk der 38% identifiserte dette som sitt fagfelt. Deretter er det sosionom eller sosialt arbeid som hele 24,5% identifiserer som sitt fagfelt. Det er om lag 10 % som har psykologi eller psykiatri som sitt fagfelt. I spørreskjemaet var det mulighet til å skrive inn selv hva som en betegner som sitt fagfelt, og det var hele 22,9% som benyttet denne muligheten. Det var et ønske at så mange som mulig kunne få gi uttrykk for hva de karakteriserer som sitt fagfelt, men samtidig var det et ønske å kunne få flest mulig inn i de faste alternativene. Under vises denne fordelingen i en figur.

Figur 3. Oversikt over fagfelt, selvrapportert

Den største faggruppen i undersøkelsen er fra barnevernspedagogikk, med 38 %.

Sosionom og sosialt arbeid er også en stor gruppe i tillegg til de som har en bakgrunn i psykologi eller psykiatri. Det var mange som hadde valgt svarkategorien «annet», hele 22,9 prosent. Ut fra det respondentene har svart i den åpne svarkategoriene ser vi at det var mange som kunne ha valgt én av de faste svarkategoriene. Blant disse finner vi:

lærer/ pedagog, førskolelærer, jurist, vernepleier, økonomi, personal/ administrasjon, miljøarbeider, teologi, merkantil, politi, ingeniør, IT, og diverse tilleggsutdanninger som for eksempel familieterapi, spesialpedagog og klinisk sosionom.

En del respondenter kunne ha benyttet de faste kategoriene, men siden det er viktig å få innsikt i hva respondentene selv definerer som sitt fagfelt har dette blitt utdypet her.

Det er hele 6,5 % som har en type lærerutdanning (28 % av de som avmerket for annet).

Deretter er det familieterapeutene (som ofte har en utdanning innenfor sosionom eller annen sosialfaglig utdanning) som ser på fagfeltet sitt som genuint familieterapeutfaglig.

Som nemt i metodedelen var det noen av respondentene som ikke skulle hatt undersøkelsen. Hvor mange det gjelder har vi ikke eksakt oversikt over, men ut fra undersøkelsen ser vi at det er hele 8 % av kategorien «annet» som har avmerket for økonomi/administrasjon.

Det er mange ulike stillingskategorier i Bufetat, og de ansatte ble spurt om å avmerke hvilken stilling de innehar i dag. Vi bad her om at en avmerket for hovedkategorien.

Tabell 1. Oversikt over stillingskategorier i Bufetat

Spørsmål i undersøkelsen: Hvilken stilling er du ansatt i (hovedkategorier)?

De største stillingsgruppene i undersøkelsen er miljøterapeut, miljøarbeider, leder og konsulent.

Videre, når det gjelder arbeidserfaring, måtte respondentene angi hvor lenge de hadde arbeidet innenfor barnevernet og/eller familievernet. Arbeidserfaring var gruppert i fire ulike grupper fra lite erfaring til lang erfaring.

Dagens arbeidssituasjon: Prosentvis fordeling:

Assistent 0,6

Lege/ spesiallege 0,2

Psykolog/ spesialpsykolog/ psykolog godkj. spes. 5,3 Sykepleier/ spesialutdannet sykepleier 0,5 Konsulent/ førstekonsulent/ seniorkonsulent 10,6

Prosjektleder 0,1

Sosionom/ klinisk sosionom/ spesialutdannet sosionom 6,5 Barnevernspedagog/ klinisk barnevernspedagog/ spesialutdannet

barnevernspedagog 6,9

Leder/ ass. leder/ avdelingsleder/ seksjonssjef 14,3

Rådgiver/ seniorrådgiver 8,7

Miljøarbeider 13

Miljøterapeut/ spesialutdannet miljøterapeut 28,3 Vernepleier/ spesialutdannet vernepleier 1,7

Annet 3,5

Totalt:

N 100

(2186)

Tabell 2. Arbeidserfaring i Bufetat hos respondentene

Den største gruppen har arbeidet lenge i Bufetat, mer enn 10 år. Ellers fordeler det seg jevnt utover de andre gruppene. Det er også mange som har nylig startet i etaten.

De som har svart på undersøkelsen arbeider hovedsakelig innenfor barnevern, 86,1 prosent. Det betyr at 13,9 prosent av respondentene arbeider innenfor familievernet.

Når det gjelder stillingsprosent har de fleste i undersøkelsen en fulltidsstilling, 76,4 prosent. 10,2 prosent har en stillingsprosent på mellom 75 til 99. 8,5 prosent arbeider deltid og har en stillingsprosent på mellom 50 til 74. De resterende 4,9 prosentene har en stillingsprosent som er under 50 %. Videre ser vi på alderssammensetningen på de som har svart på kartleggingen.

Tabell 3. Oversikt over alderssammensetning

Når det gjelder alderssammensetningen blant de som arbeider i Bufetat og har svart på undersøkelsen, befinner de fleste seg mellom 30 til 59 år. Prosentvis er gruppen 40 til 49 år størst.

Siden kartleggingen hadde tema tjenestetilbud til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner åpnet vi for tre kategorier for kjønn: «Mann», «kvinne», og «annet». Det er 35,4 prosent menn, 64,5 prosent kvinner og 0,2 prosent som har avmerket for «annet».

Arbeidserfaring: Prosentvis fordeling:

0 til 2 år 22,6 3 til 5 år 20,5 6 til 10 år 22,8 Mer enn 10 år 34,2 Totalt:

N 100

(2180)

Aldersfordeling: Prosentvis fordeling:

Under 30 år 8,6 30 til 39 år 28,5 40 til 49 år 31,2 50 til 59 år 25 Over 60 år 6,7 Totalt:

N 100

(2197)