• No results found

Alle deltakerne formidlet at de opplevde at Tankekraftprogrammet hadde nytteverdi, om at det var nyttig for elever som var i en sårbar alder. Deltakerne fortalte litt om hvilke

tilbakemeldinger de fikk fra elever om programmet. Flere mente at kunnskap om kognitive tanker gjorde lærerne bedre rustet til å guide elevene bedre. Tankekraftprogrammet var nyttig også for lærerne fordi det ga dem aha opplevelser eller var bevisstgjørende.

5.2.1 Nytte for eleven

Flere av deltakerne uttrykte at det var viktig å bevisstgjøre elevene på hvordan tanker og følelser kan være med å påvirke dem i deres egen hverdag. Noen deltakere delte meningen om hvor verdifullt det var for elevene å vite at de faktisk aktivt kan påvirke sine indre tanker og følelser. Mens en annen deltaker mente at kunnskap om hvordan mennesker reagerer kan bidra til at elevene lettere forstår egne følelser og reaksjoner slik som hvorfor en er nervøs foran en eksamen eller et fremlegg. Flere mente at livsmestringsundervisning kan bidra til at elever får verktøy som kan hjelpe dem med å forberede seg til å møte utfordringene. En deltaker uttrykte det slik:

...det er veldig verdifullt og kunne ha med seg den grunnleggende innsikten i hvordan tanker kan være med også påvirke deg selv i din egen hverdag slik at hvis man ser stort på det så vil jo det også kunne være viktig i alle fag. Slik at man har lettere for å forstå hvorfor man er nervøs foran eksamen eller prøve eller et fremlegg også få noen verktøy som man kan forberede seg på den biten. Deltaker 3.

Noen av deltakerne fortalte at de opplevde at mange elever slet med psykisk helse og det å være god nok og mente derfor det var bra med livsmestringsprogram på skolen, slik at ungdommen kan bli mer bevisste på hvordan tankesett, følelser, selvtillit og selvfølelse kan påvirke deres valg, reaksjoner og hverdag. Det ble beskrevet slik av to deltakere:

Det er viktig i dagens samfunn, vi ser hvor mye elevene sliter med psykisk helse og det å være god nok. Deltaker 1.

Jeg tenker da spesielt i forhold til selvtillit, selvfølelse og har vært veldig interessant å snakke med elevene om, for det handler mye om det i dag. Deltaker 8.

Mange av deltakerne mente at undervisning i livsmestring var minst like viktig som andre fag, fordi det er viktig at de unge har det godt som menneske og elevene får bruk for denne

kunnskapen til eksempel i kundebehandling eller andre yrker med samhandling med andre mennesker. En deltaker mente at livsmestring burde vært en grunnleggende ferdighet på lik linje med skriving, regning, IKT fag og at elevene fikk nytte av det enten bevisst eller ubevisst. Noen deltakere mente at livsmestring absolutt hørte hjemme i skolen og at den nå kommer inn på den nye lærerplanen. Deltakere oppga at de opplevde at de unge satte pris på Tankekraft timene og diskusjonene rundt bordet. En deltaker uttrykte det slik:

Ja absolutt, enten bevisst eller ubevisst er jeg hundre prosent sikker på at det her har de nytte av på et eller annet nivå. Jeg tenker det burde vært implementert som grunnleggende

ferdighet. Vi har jo skriving, regning, IKT. Så livsmestring bør absolutt inn og det kommer jo inn på den nye lærerplanen. Jeg opplevde at elevene satte pris på timene og samtalene de hadde rundt bordet. Deltaker 1.

Noen deltakere fortalte at elevene syntes det var grusomt å sitte i klassesammenheng og diskutere vanskelige ting som berørte dem. Deltakerne fortalte at de tok opp vanskelige temaer. Det ble brukt figurer fra Tankekraftprogrammet, som deltakerne mente var

interessante og oppbyggende for elevene å jobbe med. Slike diskusjoner bidro til at elevene fikk større toleranse for at andre mennesker kan tenke annerledes enn en selv fordi de har en annen bakgrunn. Deltakerne opplevde at elevene kjente seg mindre alene når de fikk vite at andre også kunne tenke eller føle som dem. Det at andre kunne tenke annerledes enn dem selv på grunn av ulik bakgrunn, gjorde elevene mer tolerante. De viste mer omsorg for hverandre og det ga mer åpenhet og samhold i klassen. Det ble beskrevet slik av en deltaker:

I ettertid tenker jeg den kan gi en litt samlet klasse, hvor det er rom for åpenhet, litt bedre samhold, og kanskje ta litt mer vare på hverandre, fordi vi løfter opp temaer vi vanligvis ikke snakker om. Deltaker 8.

5.2.2 Nytte for læreren

Flere deltakere uttalte at mer kunnskap om kognitive tanker og hvordan det påvirker mennesker og dets reaksjoner i forskjellige situasjoner vil gjøre lærerne bedre rustet til å guide elever og avdekke ting blant elever. Å være rustet til å fange opp elever med psykiske plager på et tidlig stadium og unngå at det utvikler seg til lidelser, får stor betydning for eleven det gjelder. To av deltakerne uttrykte det slik:

Jeg tror at hvis lærerne hadde kunnet mer om kognitiv tanke og om hvordan det påvirker oss, hvordan vi reagerer i forskjellige settinger så kan vi guide elevene bedre. Deltaker 7.

Tankekraftkurset er blitt satt i gang med totimers økter over høsten og det er for å avdekke ting. Hvis vi avdekker noe så er det fint å avdekke det tidlig, for da er det bedre sjans for å gjøre noe med det før det har ødelagt hverdagen for elevene. Deltaker 7.

Noen deltakere opplevde at elevene var blitt mer bevisste på å prate om vanskelige temaer i tredje person uten å utlevere seg selv eller sine nærmeste. Andre deltakere opplevde at

elevene tok kontakt etter undervisning i Tankekraft for å diskutere egne erfaringer de har gjort seg i undervisningen og om konkrete situasjoner fra hverdagen deres. En elev spurte om det kunne være sammenheng mellom det at eleven ikke hadde det bra og derfor kjente at eleven hadde vondt i kroppen. Mens en annen elev spurte konkret om hva eleven kunne gjøre når eleven kjente seg utestengt av vennegjengen sin og hvordan konfrontere vennegjengen sin om det. To deltakere delte hva de opplevde slik:

Stort sett vært veldig bra tilbakemeldinger. Noen synes det har vært bortkastet tid, mens andre synes det er utrolig flott å kunne dele uten at det har vært personlig og snakke om ulike problemområder, og det å vite at andre kanskje tenker det en selv gjør. Deltaker 8.

Allerede nå er det elever som kommer bort til meg etter undervisningen og spør ¨tror du at det kanskje kunne vært på grunn av at jeg ikke hadde det bra at jeg også kjente jeg hadde vondt i kroppen?¨ Deltaker 5.

De kan referere til det vi har hatt i Tankekraft timene. Når noen føler seg frosset ut i

vennegjengen, så rekker de opp hånden og sier ¨når du sa det og det, så har jeg tenkt litt på det..¨, så spør de da : ¨synes du jeg kan si det i vennegjengen min?¨ Deltaker 8.