• No results found

1. INTRODUKSJON OG MOTIVASJON

1.2 E NERGI

Produksjon og bruk av energi er den største kilden til klimagassutslipp i verden i dag (Miljødirektoratet, 2015b). Det er derfor et området det er verdt å se på for å redusere utslipp.

1.2.1 Energi står for en stor andel av globale klimagassutslipp

I følge det Internasjonale Energibyrået (IEA) står energi for omtrent 2/3 av de totale drivhusgassutslippene, og 80% av CO2-utslippene (OECD/IEA, 2015). Mange viktige aktører slår fast at effektive tiltak i energisektoren er kritisk for å takle klimaproblemene, og for å kunne klare å nå togradersmålet (FN-sambandet, 2016b; IEA, 2015; United Nations, 2013).

I likhet med økende klimagassutslipp generelt, har energirelaterte CO2 utslipp også vært økende i de siste årene (IEA, 2015). Utslippene fra produksjonen av energi var åtte ganger større i 2010 enn i 1970 i øvre mellominntektsland (Miljødirektoratet, 2015b). IEA har beregnet at frem til 2040 vil energibehovet i verden øke med 32%, og at etterspørselen etter elektrisitet vil øke med over 70%. Kun en fjerdedel av energibruket i 2040 vil komme fra lavkarbonkilder. Dette er en utfordring om man skal nå togradersmålet (Utenriksdepartementet, 2015).

Det er flere grunner enn kun utslipp og klimaendringer som gjør at det er viktig å arbeide for bedre bruk av energi. Nesten alle viktige samfunnsoppgaver og funksjoner er avhengig av et velfungerende energisystem med pålitelig strømforsyning (Olje- og Energidepartementet, 2016). Universell tilgang til tilstrekkelig elektrisitet er viktig for menneskers dagligliv, offentlig virksomhet, så vel som for virksomhet i privat sektor (GEA, 2012b). Fokus på mer effektiv bruk av energi vil kunne lede til økt energisikkerhet har dermed positive effekter utenom rene klimarelaterte effekter.

1.2.2 Bærekraftsmål 7

Viktigheten av energi samt dens betydning for miljø har blitt fremhevet ved at ett av de nye bærekraftsmålene, nummer 7, fokuserer på energi (United Nations, 2016). Det overordnede målet er å ”sikre tilgang til pålitelig, bærekraftig og moderne energi til en overkommelig pris for alle” (Norad, 2016).

2 av delmålene knyttes mot energieffektivisering. Delmål 7.3 fokuserer direkte på energieffektivitet. Målet er å doble energieffektivitetsraten på verdensbasis innen 2030

(Norad, 2016). Delmål 7a er knyttet til å styrke det internasjonale samarbeidet for å lette tilgangen til forskning og teknologi på området ren energi, som blant annet dekker energieffektivisering (Norad, 2016).

1.2.3 Positive tendenser, men “business as usual” er ikke godt nok

Når det gjelder utslipp knyttet til energi observerer vi at til tross for økte energirelaterte utslipp over de siste årene er det noen positive utviklingstrekk. For eksempel var 2014 et av de første årene hvor man observerte at veksten i energirelaterte CO2 utslipp bremset opp, til tross for at verdensøkonomien vokste (IEA, 2015).

Man må anerkjenne at mye har skjedd de siste årene. Det finnes mange ulike tiltak for å redusere energirelaterte CO2 utslipp, og noen er allerede satt i gang. Økende bruk av fornybar energi er ett eksempel. Et annet eksempel er at energieffektiviteten på verdensbasis, målt som forbruk av primærenergi over BNP, har blitt forbedret med i gjennomsnitt 1,7% hvert år mellom 2010-2012 (World Bank, 2015).

Til tross for dette påpeker Verdensbanken at utviklingen ikke er rask nok til å kunne nå mål nummer 7 i bærekraftsmålene innen 2030 (World Bank, 2015). Dagens trend i bruk av energi er ikke bærekraftig (Miljødirektoratet, 2014b).

I forbindelse med Pariskonferansen ga IEA ut en rapport hvor de beregnet verdien av de nasjonale bidragene (Nationally Determined Contributions (INDCs)) med utgangspunkt i utviklingen i energibruk. De har utviklet et scenario basert på de innsendte nasjonale bidragene. Scenarioet viser en positiv påvirkning på de energirelaterte utslippene i forhold til

”business as usual”, men samtidig at de energirelaterte utslippene vil fortsette å øke mot 2030 (IEA, 2015). Dette er illustrert i figur 1.7.

I samme figur vises IEAs 450-scenario. Dette scenarioet viser den energirelaterte utviklingen som er nødvendige for å ha omtrent 50% sjanse for nå togradersmålet. Dette tilsvarer å begrense konsentrasjonen av drivhusgasser i atmosfæren til omtrent 450 deler per million (ppm), derav navnet. IEAs beregninger viser at de foreløpige planlagte tiltakene gitt i Parisavtalen heller ikke er nok til å nå togradersmålet på energisiden (IEA, 2015;

Miljødirektoratet, 2014b). Økte investeringer i både fornybar energi og videre energieffektivisering må øke raskt for å nå målene som er satt for 2030 (UN news centre,

2015).

Figur 1.5: Global etterspørsel etter energi målt i millioner tonn olje-ekvivalenter (Mtoe), og utslipp av CO2 målt i gigatonn (Gt) som presenter i

IEA sitt 450 scenario og INDC-scenarioet (IEA, 2015).

1.2.4 Energieffektivisering

Energieffektivisering er et av de viktigste satsningsområdene i energi- og klimapolitikken for å kunne oppnå reduserte utslipp og energisikkerhet (Lavenergiutvalget, 2009). I publikasjonen

”World energy outlook” fra 2008 hevdet IEA at energieffektivisering burde stå for over 50%

av tiltakene for å kunne nå togradersmålet og det såkalte ”450 scenarioet” (OECD/IEA, 2013).

I forbindelse med Pariskonferansen utviklet IEA et såkalt ”bridge scenario” med tiltak utover de som er foreslått i INDC scenarioet, og som de mener vil kunne være mulige å få til på kort sikt for å nærme seg togradersmålet. Tiltakene som er foreslått er ikke nok for å nå togradersmålet, men er det de anses som realistiske og mulige tiltak i nær fremtid. Som vist i figur 1.6 står energieffektivisering for det største bidraget til reduserte utslipp, med 49% av det IEA mener vil være mulige å oppnå innen 2030 (IEA, 2015).

Etterspørsel etter energi:

--- INDC Scenarioet --- 450 Scenarioet

CO2 utslipp (høyre akse) --- INDC Scenarioet --- 450 Scenarioet

I

IEAs prognoser for etterspørsel etter energi og 450 scenarioet

I

Figur 1.6: mulige tiltak som er oppnåelige på et kort tidsperspektiv for å komme nærmere togradersmålet. Energieffektivisering er den viktigste bidragsyteren. Figuren er basert på IEA (2015

1.2.5 Investering i energieffektivisering

En studie utført av FN (2013) beregnet hvor mye investeringer som trengs globalt for å nå bærekraftsmål 7. Studien viser at det i 2012 ble investert 130 milliarder USD, men at det vil trengs årlige investeringer på omtrent 560 milliarder USD for å faktisk nå målet innen 2030.

Dette tilsier manglende årlige investeringer i størrelsesorden 430 billioner dollar, noe som representerer det største gapet i investeringsbehov når det gjelder bærekraftsmål 7 (World Bank, 2015).

Hvis man ikke klarer å sikre tilstrekkelige forbedringer i energieffektivitet vil man i mye større grad være avhengig av nye teknologiske innovasjoner og ytterligere økt tilbud av fornybar energi (United Nations, 2013).

Selv om det kreves relativt store investeringer i energieffektivisering, er det likevel mange studier som fremhever dette som en svært kostnadseffektiv investering. McKinsey (2009) har utviklet en kostnadskurve for å se hva som er de mest effektive tiltakene for å redusere utslipp av klimagasser. De har beregnet at energieffektivtetstiltak i industrien er et av tiltakene med negativ kostnad over tid (McKinsey, 2009).

Tiltak relatert til metan Tiltak relatert til kull

Investeringer i fornybar energi Subsidier for endret bruk av fossile brensler

Energieffektivitet

I

IEAs ”bridge scenario” med mulige tiltak for å redusere energirelaterte utslipp på kort sikt.

I

Årlige globale

Elektri-sifisering Matlaging Energieffektivitet Fornybar energi

Faktisk Tabell 1: Årlige og nødvendige investeringer i tilknytning til bærekraftsmål 7

(World Bank, 2015)

Også andre studier anerkjenner verdien av energieffektivisering. The Global Energy Assessment (GEA) gjennomgår ulike scenarioer for vurdere ulike ”policymikser” for å nå togradersmålet (United Nations, 2013). GEA beskriver energieffektivisering som et av de mest kostnadseffektive, og minst tidskrevende tiltakene vi har tilgjengelig i dag (GEA, 2012b).

Flere studier viser til at investeringer i energieffektivitet både er et tiltak som vil kunne bidra mye til reduserte utslipp av energirelaterte utslipp, at det er et kostnadseffektivt tiltak og at det er et tiltak som kan settes i verk raskt (GEA, 2012b; IEA, 2012; L. K. Price & Mckane, 2009;

United Nations, 2013).