• No results found

NÆRFØRING OG ELEKTROMAGNETISKE FELT

Når det går strøm gjennom en kraftledning eller en kabel genereres det et magnetisk og et elektrisk felt, ofte omtalt som elektromagnetiske felt. Størrelsen på feltene er avhengig av hvor mye strøm som overføres (overført effekt).

Elektriske felt omgir elektriske ledninger og apparater som er tilkoplet strømnettet. Elektriske felt reduseres ved avstanden fra ledningen og avskjermes av de fleste bygningsmaterialer, vegetasjon og trær. Feltene kan forårsake oppladning av metallgjenstander som ikke er jordet, eksempelvis takrenner, og ulike bygningsbeslag av metall. Når en person kommer i kontakt med en oppladet gjenstand vil det utlades gjennom personen, som vil føle dette som et elektrisk støt. Oppladningen kan tilsvare det en person oppladdes ved å gå på et syntetisk teppe, Slike strømstøt er normalt ufarlige, men kan oppleves ubehagelige.

De elektriske feltene fra ledningenvil være relativt små, og det forventesikke at elektriskefelt fra

ledningen vil skape problemer som beskrevet over.

Elektrisk støy fra kraftledninger høres ut som knitring uten tydelige enkelttoner, såkalt koronastøy.

Koronastøy forekommer i fuktig vær (inkl. snø) eller når det er frost pà faselinen. Utenom slike værforhold er lyden knapt hørbar.

I motsetning til elektriske felt som er lett å skjerme går magnetiske felt gjennom vanlige

bygningsmaterialer. Størrelsen på magnetfeltet avhenger av strømstyrken gjennom ledningen og avstanden til den. Der hvor flere ledninger går sammen vil dette også kunne påvirke magnetfeltet.

De helsemessige virkningene av magnetiske felt har vært gjenstand for omfattende undersøkelser og forskning gjennom mange år. Det har vært gjennomført såkalte epidemiologiske undersøkelser, dvs. statistiske analyser hvor sykdomsregistre er koblet mot bosted nær kraftledninger eller spesiell

2014-07-09lSide 45 av 62

M Mo-,:~m=~u

Spenningsoppgradering 132 kV, 'Tussa-Ørsta l Søknad om konsesjon, ekspropriasjonstillatelse og forhåndstiltredelse

5.8.1

Oppdragsnr.: 5123052 Dokument nr.:2

Revisjon:8

yrkeseksponering. Sammenhenger som erfunnet består hovedsakelig i registreringer av en mulig doblet risiko for utvikling av Ieukemi hos barn bosatt nær vekselstrøms kraftledninger og hos personer som er utsatt for yrkeseksponering. Analysene antyder en økning i risiko for barneleukemi når magnetfeltet er over 0,4 mikrotesla (uT). En dobling i leukemirisikoen innebærer en økning fra ca. 1:20 000 til 1:10 000 per år, og i Norge vil dette statistisk innebære ett ekstra tilfelle av Ieukemi hvert sjette år blant barn som er utsatt for magnetfelt fra høyspentledninger. Dette vurderes som en meget lav risiko. Grenseverdien for eksponering til befolkningen er 100 uT.

Temaet har på grunnlag av dette vært behandlet i en rekke offentlige utredninger. l Statens stråleverns rapport fra 2005: "Forvaltningsstrategi om magnetfelt og helse ved høyspentanIegg"

anbefaler ikke arbeidsgruppen innføring av nye grenseverdier. Denne anbefalingen samsvarer med vurderingen fra Verdens helseorganisasjon og andre land. Det anbefales imidlertid at nåværende praksis videreføres ved at man velger alternativer som gir lavest mulig magnetfelt når dette kan forsvares i forhold til merkostnader eller andre ulemper av betydning. Ved bygging av nye boliger eller nye høyspentanlegg, anbefales det å gjennomføre et utredningsprogram som grunnlag for å vurdere tiltak som kan redusere magnetfelt. Magnetfeltstyrke på 0,4 microtesla anbefales som utredningsgrense for mulige tiltak og beregninger som viser merkostnader og andre ulemper.

I "St.prp. tilleggsbevilgninger....statsbudsjettet

2006"

foreslår regjeringen følgende generelle retningslinjer ved vurdering av tiltak som forhindrer at bygg får magnetfelt over 0,4 mikrotesla: For nye hus ved eksisterende høyspentledninger er det aktuelle tiltak normalt å øke avstanden til ledningen. For nye ledninger er aktuelle tiltak normalt endret trasé eller lineoppheng.

Kostnadskrevende kabling på høyere spenningsnivåer eller riving av hus vil normalt ikke være aktuelle forebyggingstiltak.

Magnetfeltnivået som tilsier utredninger (0,4 uT) betyr at en bør vurdere tiltak, men dette må ikke tolkes som en grense der tiltak alltid skal gjennomføres. Den enkelte sak må vurderes individuelt og andre viktige hensyn kan tilsi at det legges større eller mindre vekt på magnetfelt.

Utredningsgrensen er knyttet til bygninger med permanent tilhold. Med dette menes bolighus eller vàningshus, men også skoler/barnehager vurderes inn under dette. Utredningsgrensen er derfor ikke gjeldende for andre bygninger som uthus, fjøs, garasjer, fritidsboliger eller andre bygg hvor man ikke har permanent tilhold.

Beregnet magnetfeltstyrke og avstander til bebyggelse.

Det er gjennomført beregninger av magnetfeltet for den omsøkte luftledningen. Det tas

utgangspunkt i en maksimal lastoverføring på 120 MW. Overføringen på ledningen er beregnet med utgangspunkt i en brukstid på 5800 timerfor maksimalbelastningen ved overføring. Det betyr at gjennomsnittlig magnetfelt over året blir lavere enn det teoretisk største mulige feltet.

2014-07-09 [Side 46 av 62

Oppdragsnr.:5123052

”q Mmene" Dokumentnr.:2

Spenningsoppgraderíng132kV,'Rissa-ØrstalSøknadom konsesjon,ekspropxiasjonstillatelseog forhândstiltredelse Revisjon:8

\

[HT]

«es

L2. 15.å 12C‘ -5= LEl:

1:: 25-1 f' I: LE: 5:24: Liza?

._ J: Hip‘. -12¢‘ 5: Hr mu. L“ a:

&‘-:..-.-C24"-'Ju!

--4

-__3

--2

“i

" ‘in?

Awornl-on-§¢nvo{1o¢ol--.-{yo ovor}::«1{¢omlvv--l¢n;<>oin:vool[TH]

-S0 «'0 -20 20 40 Gil

Figur 5-12. Figuren

viser

styrken påelektromagnetiske felt

i

belastningssituasjonen "naturlig lastfordeling ".Av figuren fremgår atdenelektromagnetiske feltstyrken erunder

utredníngsgrensen (0,4 uT)nårman er

>

35m fra senter avledningen.

Kurven iFigur 5-12 viser beregnet feltstyrke pàtvers avlinjetraseen. Langs vertikalaksen er

1

rute

=

1,0uT(mikrotesla) oglangs horisontalaksen tilsvarer enrute

=

20,0m. Prikkene idiagrammet (en prikk pr. fase) angir typisk innbyrdes plassering ognivà påfaseledere.

Diagrammene viser feltet påbakkenivà. Beregningene viser atman harverdier under utredningsgrense på0,4uTca. 30meter utfra ytterfasen til ledningen.

I

ogmed atdagens toledninger harenutstrekning (ytterfase-ytterfase) pàca.

22

meter mensden nyeledningen kuner10meter bred forventes tilnærmet lik situasjon som idagetter utbygging.

2014-07-09lSide47av62

Oppdragsnr.:5123052

>4 M°"S"P"' Dokumentnr.:Z

Spenningsoppgradering132kV,'I‘ussa—(Z$rstalSøknadomkonsesjon,ekspropriasjonstillatelseog forhåndstíltredelse Revisjon:8

\

—-5

IJ.: 351 A 120' 0,1 m -1 n:

1.2: 351 11. O'0,05 xr0,S3 I. Bnu I 3,31 pl'

__ 132 351 A -120' -0,1 m -1 n: Emu‘i 4 åt,p.:

Bn-.in- 1,30 1:‘!

'_4

—— 3

—— 2

"‘ 1

" 0,4 ul'

/’ \ 3,= lI

i i l i i i‘ i i 'T=“= i fi i [m]

-30 -20 -10 U 10 20 30

Figur 5-13.

Figuren

viser

styrken

påelektromagnetiske

felt

ibelastningssituasjonen "naturlig

lastfordeling" der ledningenbygges som jordkabel.Av figurenfremgåratden elektromagnetiskefeltstyrken,målt5m frasenterav linjavilvære ca.0,4uT.

Kurven

i Figur 5-13 viser

beregnet feltstyrke påtvers avkabeltraseen. Langs vertikalaksen er1 rute

=

1,0 uT(mikrotesla) oglangs horisontalaksen tilsvarer enrute

=

10,0m. Prikkene i

diagrammet (enprikk pr. fase) angir typisk innbyrdes plassering ognivå pàfaseledere ca.1meter under bakkenivà. (3faseledere flyter sammentil enprikk pàgrunn avoppløsningen i

illustrasjonen).

Diagrammene viser feltet ienhøydepà1meter over bakken. Beregningene viser atman har verdier under utredningsgrense pà0,4pTca.

5

meter utfra ytterfasen.

2014-07-09lSide48av62

M Morenc u

Spenningsoppgradering 132 kV, Tussa-Ørsta [Solcnad om konsesjon. ekspropriasjonstillatelse og forhândstiltredelse

5.8.2

Oppdragsnr.: 5123052 Dokument nr.: 2 Revísjon: 8

W

Nærføring

Det er foretatt en registering av bygninger nærmere enn

50

meter fra den nye traseen.

Registreringen er basert på FKB-data og flyfoto fra området. Det tas forbehold om feil i underlagsmaterialet.

Dagensto ledninger går stort sett gjennom ubebygde strøk. Man har bygninger nært inn på traseene vedtolokaliteter. Forbi skitrekket i ved Bondalseidet passerer ledningene mellom

skitrekkets bygninger i bunnen av bakken og et kapell sør for ledningene. Avstanden til kapellet er i dag ca. 25 meter fra nærmeste ytterfase, mens nærmeste hytte nord for traseen ligger 16 meter unna. Situasjonen etter oppgraderingen vil være tilnærmet lik for kapellet, mens hytta vil få økt avstanden til ca. 25 meter. Det forventes derfor magnetfelt over utredningsgrenser i perioder med maksbelastning. Hverken kapellet eller fritidsboligen er imidlertid ikke fast bopel og det erfølgelig ikke vurdert avbøtende tiltak.

Statnett har fått konsesjon til å etablere en ny adkomstvei frem til sentralnettstasjonen ved Hovdenakk. Med utgangspunkt i avkjøringen opp til skitrekket skal denne delvis etableres parallelt med ledningstraseen for dagens 66 kV. Alternativ 1.1 vil medføre reduserte magnetfeltverdier for de nevnte bygningene sammenlignet med alternativ 1.0 (luftledning).

5%.

.j s

-I

=-evejen

Figur 5-13. Utredet Iuftledning (1.0) og jordkabe] (1.1) forbi skitrekket ved Bondalseide. Sort strek indikerer den nordligste av dagens 66 kV-Jednin ger som ska] rives.

Nord for Vidtjønn ligger det en fritidsbolig ca.

9

meter sør for nærmeste ytterfase til dagens 66

kV-ledninger.Omsøkt ny trasé forbi disse bygningeneflyttes nord for dagens ledningerslik at

avstanden til hytta økes til ca.40 meter.

2014-07-09ISide 49 av 62

Oppdragsnr.:5123052 Dokumentnr.:2 QÅ Moreneu

Spenningsoppgradeñng132kV,Tussa-Ørsta[Søknadom konsesjon,ekspropriasjonstillatelseog forhåndstiltredelse Revisjon:8

\

v _

ilüil

157-1 _

s

“Ko

IP,_'

eeè”

Figur 5-14.

Hytte

vedVidtjønn. Dagens to

66

kV-Iednznger (nærmest hytta) rives ogerstattes med enny132kVlengre vekk fra bygningene.

Ytterst

i

Rognestøylsdalen passerer dagens ledninger nært pàetgårdstun somidagbenyttes som fritidsbolig. Mørenett harsett pàomlegging avtraseen somfører til større avstand til eksisterende bebyggelse ogbedre tilpassing til terreng. Dette vil medføre atavstanden til bygningene øker fra ca. 20meter

i

dagtil litt over

80

meter, seFigur 5-10.

Utover dette erdetikke registrert bolighus eller fritidsboliger nærmere enn80meter fra traseen.

Tiltakshaver vurderer konflikten med næreføring som marginal/ubetydelig for denne oppgraderingen.

2014-07-09lSide50av62

Oppdragsnr.: 5123052

“q M°'°“"' Dokument nr.: 2

Spenningsoppgradering 132kV. Tussa-Ørsta l Søknadom konsesjon, ekspropriasjonstillatelse og forhàndstiltredelse Revisjon: B

\

Figur 5-15. Dagens to 66 kV-Iedninger ved Orbakke/Sledalen 1'Rognestøyldalen. Rød sterk viser justert trasé for ny 132 kV.

2014-07-09 l Side 51 av 62

r’]0.‘EHEH

Spenningsoppgradering 132 kV, '1"ussa-QrstalSøknadomkonsesjon, ekspropriasjonstillatelse ogforhéndstiltredelse

6.1

Oppdragsnr.: 5123052 Dokument nr.:2

Revisjon:8

\

Forhold til offentlige planer