• No results found

Merknader fra Kristelig Folkeparti

In document (2021–2022) (sider 31-34)

1. Innledning

1.2 Komiteens merknader

1.2.7 Merknader fra Kristelig Folkeparti

Ko mi teen s m ed l em f ra K r ist el ig Fo lke -pa r ti viser til enigheten mellom regjerings-partiene og Sosialistisk Venstreparti, og slutter seg til bevilgnings-forslagene som følger av enigheten, med de endringer som redegjøres for under.

D ett e me dl em viser til at pandemien har satt dype spor i samfunnet vårt. Noen grupper har betalt en høyre pris enn andre. Vi nærmer oss nå to år med unn-takstilstand og tiltak knyttet til pandemien, og for noen barn har det utgjort hele eller store deler av livet. Det er derfor viktig å sikre at barn og unge ivaretas på en god måte.

D ett e m ed l em viser til at regjeringen utgått fra Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti helt fra starten hadde et klart fokus om å ivareta barn og unge. Blant an-net satte regjeringen Solberg ned en egen koordine-ringsgruppe allerede våren 2020 for å sikre at barn og unge skulle få det tilbudet de har krav på, i tillegg til en rekke tiltak og bevilgningsforslag. D ette m ed l em vi-ser til at sittende regjering har foreslått noen få tiltak, men ikke en helhetlig pakke for å imøtegå de store be-hovene som nå foreligger. De tte m ed l em viser til at Kristelig Folkeparti derfor vil foreslå en egen pakke med tiltak spesielt rettet mot sårbare barn og unge på 305 mill. kroner ut over regjeringens forslag. Tiltakene retter seg inn både mot å sikre strakstiltak, men også for å iva-reta de langsiktige konsekvensene av pandemien for sårbare barn og unge.

D ett e m edl em viser til rapporter om at en del skoleelever ikke har fått tilbudet de skulle hatt som følge av smitteverntiltak. D ett e med l em foreslår derfor økt innsats på 150 mill. kroner til tiltak for å hjelpe ung-dommer som har hatt mye digital undervisning for å bi-dra til at de klarer å fullføre videregående opplæring,

samt tiltak for faglig støtte og for å ta igjen tapt læring som følge av langvarige smitteverntiltak i grunnskolen.

De tte m ed l em viser til at det er dokumentert at barn og unge har blitt mer sårbare for vold og overgrep under pandemien. D ette m ed l em viser til at Kriste-lig Folkeparti foreslår en forsterket innsats for å beskytte barn og unge mot denne alvorlige kriminaliteten med blant annet midler til politiet for å forebygge og bekjem-pe vold og overgrep av barn og unge. I tillegg foreslås midler til Forbrukertilsynet, Datatilsynet og Medietilsy-net for bl.a. å styrke tilsyMedietilsy-net med sosiale medier hvor vold og overgrepsdata formidles, samt for å følge opp strategien for digital trygghet for barn og unge som Høy-re, Venstre og Kristelig Folkeparti-regjeringen la frem høsten 2021. D ette me dl em foreslår også økt bevilg-ning til kursvirksomhet/informasjonsarbeid til ansatte som jobber med barn og unge, samt foreldre knyttet til digital trygghet i regi av blant annet Barnevakten og lik-nende. Det samlede forslaget knyttet til tiltak for digital trygghet for barn og unge er på 85 mill. kroner.

De tte m ed le m viser videre til at mange barn og unge av ulike årsaker har fått et dårligere tilbud om fri-tidsaktiviteter. De tte m ed l em foreslår derfor økt til-skudd til frivillige organisasjoner m.m. på 30 mill. kro-ner for å sikre at barn og unge får et godt fritidstilbud.

Isolasjon, karantene og smitteverntiltak kan ha sto-re konsekvenser for barn og unges psykiske helse. D et -te m ed l em foreslår derfor en fors-terket innsats på til sammen 40 mill. kroner for å ivareta barn og unge på en god måte og forbygge langtidsvirkningene av pandemi-en, herunder midler til helsestasjoner og skolehelsetje-nesten, hjelpetelefoner og chat-tjenester for barn unge, f. eks. i regi av Kirkens SOS, Redd Barna og Mental Helse Ungdom, samt midler til tiltak for avlastning for barn og unge med nedsatt funksjonsevne.

72 Rentestøtte, overslagsbevilgning, reduseres med ... 7 800 000 fra kr 1 354 303 000 til kr 1 346 503 000

2412 Husbanken

50 (Ny) Tilskudd til energisparing, bevilges med ... 1 400 000 000 5310 Statens lånekasse for utdanning

93 Omgjøring av utdanningslån til stipend, økes med ... 282 200 000 fra kr 7 472 709 000 til kr 7 754 909 000

5521 Merverdiavgift

70 Merverdiavgift, reduseres med ... 100 000 000 fra kr 360 330 000 000 til kr 360 230 000 000

5561 Flypassasjeravgift

70 Flypassasjeravgift, økes med ... 880 000 000 fra kr 720 000 000 til kr 1 600 000 000

5617 Renter fra Statens lånekasse for utdanning

80 Renter, reduseres med ... 7 800 000 fra kr 4 806 790 000 til kr 4 798 990 000»

Kap. Post Formål Kroner

D ett e me dl em viser også til at regjeringen har foreslått midler til digitale tiltak i regi av tros- og livs-synssamfunn rettet mot barn, unge og eldre. Dette med-lem viser til at det er trossamfunnene selv som vet hvilke tiltak som best egner seg for å ivareta denne gruppen.

D ett e m ed le m foreslår derfor en økt innsats på 10 mill. kroner hvor trossamfunnene fritt kan bestemme hvordan midlene skal brukes, men da rettet mot tilbud til barn, unge og eldre.

Strøm

D ett e med l em viser videre til at de ekstraordi-nært høye strømprisene treffer bredt i samfunnet, fra husholdninger og frivillige og ideelle organisasjoner til bedrifter og næringsdrivende. Prisøkningen er så stor og kommer så brått på et produkt som er så nødvendig, at det for mange er svært vanskelig å håndtere.

D ett e m ed l em understreker at strøm er infra-struktur, og at samfunnet har tilpasset seg en lav strøm-pris gjennom et høyere strømforbruk enn i de fleste andre europeiske land, bl.a. til oppvarming av bygg. En så stor prisøkning som i vinter er en stor utfordring for samfunnet slik vi kjenner det, med små forskjeller mel-lom folk, åpne idrettshaller og kirker gjennom kalde vintre og et levende næringsliv med en stor underskog av småbedrifter, der alt fra bakerier til renserier har ba-sert seg på en langt lavere strømpris enn nå. D et te m ed l em viser samtidig til at staten får omfattende på-løpte ekstrainntekter som følge av svært høye energipri-ser, bl.a. på strøm.

D ett e m ed l em understreker at situasjonen er ekstraordinær og at det er svært krevende å få utbetalt kompensasjon raskt og effektivt til alle dem som har et rimelig krav om det, fordi så mange ulike deler av sam-funnet er rammet. Regjeringens støtteordninger gir in-genting for november og dekker bare om lag 25 pst. av strømregningen for mange husholdninger for desem-ber. For resten av vinteren gir ordningene noe støtte, men ikke nok, samtidig som bl.a. bedriftene faller uten-for ordningene.

D ett e m ed le m har derfor, av allmenne sam-funnshensyn, i Innst. 118 L (2020–2021) foreslått et mid-lertidig strakstiltak med makspris på strøm på 50 øre per kWt eksklusiv merverdiavgift, som i utgangspunktet gjøres gjeldende fra 1. januar til 31. mars 2022 og som skal gjelde alle strømkunder, fra husholdninger og frivil-lige og ideelle organisasjoner til næringsdrivende og be-drifter. Dette er et kraftfullt tiltak. Regjeringen legger til grunn at terminprisene for Sør-Norge vil ligge på 100–

140 øre per kWt gjennom vinteren. En makspris på 50 øre per kWt for alle strømkunder gir betydelig mer støt-te enn regjeringens ordninger, til alle strømkunder.

D ett e med l em viser til at regjeringspartiene og andre partier argumenterer med at makspris kan føre til høyere priser og redusert konkurranse i markedet. D et

-te m ed le m viser til at førstnevn-te ikke er treffende og at det siste ikke er et vektig argument, gitt at forslaget i utgangspunktet er begrenset til tre vintermåneder og gitt de allmenne samfunnshensyn som taler for maks-pris. De tte m ed l em viser til at kraftmarkedet allere-de er gjennomregulert, men på en måte som er i favør av produsentinteressene. Nå trengs det akutte grep for å rette opp i dette. D ett e med l em viser til at EU-landet Frankrike har innført makspris.

De tte med l em viser også til forslaget i Innst. 118 L (2020–2021) om at regjeringen snarest legger frem for-slag om en hensiktsmessig regulering av kraftmarkedet på lengre sikt, slik at man kan forebygge slike svært høye strømpriser som man nå opplever.

De tte m edl em har følgende prioriteringer:

Beskyttelse av barn og unge på nett – digital trygg-het:

– Forebygging og bekjempelse av vold og overgrep mot barn og unge, herunder beskyttelse av barn og unge på nett, 50 mill. kroner, kap. 440 post 1.

– Forbrukertilsynet – tilsynsmidler knyttet til mar-kedsføring rettet mot barn og unge, 5 mill. kroner, kap. 868 post 1.

– Datatilsynet – tilsyn med sosiale mediers bruk i spredning av ulovlig materiell, jf. tyske myndig-heters system, 5 mill. kroner, kap. 545 post 1.

– Medietilsynet – oppfølging av strategi for digital trygghet for barn og unge, 5 mill. kroner, kap. 335 post 1.

– Økt bevilgning til kursvirksomhet/informasjonsar-beid til ansatte som jobber med barn og unge, samt foreldre knyttet til digital trygghet i regi av blant annet Barnevakten, 20 mill. kroner, kap. 846 post 70.

Inkludering av barn og unge:

– «Tilskot til inkludering av barn og unge» – tilskudd til frivillige organisasjoner mv. til fritidstilbud til barn og unge, 30 mill. kroner, kap. 846 post 61.

– Helsestasjoner og skolehelsetjenesten, 15 mill. kro-ner, kap. 762 post 60.

– Psykisk helse barn og unge: hjelpetelefoner og chatte-tjenester for barn unge (f. eks. Kirkens SOS, Redd Barna og Mental Helse Ungdom), 15 mill. kro-ner, kap. 765 post 72.

– Avlastning i forbindelse med smitteverntiltak for barn og unge med nedsatt funksjonsevne, 10 mill.

kroner, kap. 761 post 21.

Tiltak i skolen til barn og unge:

– Tiltak for å hjelpe ungdommer som har hatt mye digital undervisning for å sikre at de klarer å fullføre, 50 mill. kroner, kap. 572 post 60.

– Tiltak for faglig støtte og for å ta igjen tapt læring som følge av langvarige smitteverntiltak, 100 mill.

kroner, kap. 226 post 21.

Trossamfunn:

– Tiltak rettet mot sårbare barn, unge og eldre i regi av tros- og livssynssamfunnene, 10 mill. kroner, kap.

881 post 78.

Sårbare eldre:

– Reetablering av frivillighetens program for besøk og aktivitet for sårbare eldre i forbindelse med

korona-pandemien (Aktivitetsprogrammet), 50 mill. kro-ner, kap. 761, post 79.

Kompensasjon, strøm:

– Makspris på 50 øre per kWt eksklusiv merverdiav-gift for alle strømkunder fra 1. januar til 31. mars 2022, 20 000 mill. kroner, kap. 1820 post 75.

De tte m edl em fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sette et mål om at ande-len reisende med kollektiv og jernbane, gange og sykkel skal opp på samme nivå som før pandemien og deretter vokse videre som et bidrag for å nå klimamålene.»

«I statsbudsjettet for 2022 gjøres følgende endring:

Kap. Post Formål Kroner

226 Kvalitetsutvikling i grunnopplæringen

21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres, økes med ... 100 000 000 fra kr 1 558 247 000 til kr 1 658 247 000

335 Medieformål

1 Driftsutgifter, økes med ... 5 000 000 fra kr 58 342 000 til kr 63 342 000

440 Politiet

1 Driftsutgifter, økes med ... 50 000 000 fra kr 20 894 700 000 til kr 20 944 700 000

545 Datatilsynet

1 Driftsutgifter, økes med ... 5 000 000 fra kr 69 830 000 til kr 74 830 000

572 Rammetilskudd til fylkeskommuner

60 Innbyggertilskudd, økes med ... 50 000 000 fra kr 40 129 892 000 til kr 40 179 892 000

64 Skjønnstilskudd, kan nyttes under kap. 571, post 64, økes med ... 600 000 000 fra kr 412 000 000 til kr 1 012 000 000

761 Omsorgstjeneste

21 Spesielle driftsutgifter, kan nyttes under post 79, økes med ... 10 000 000 fra kr 213 249 000 til kr 223 249 000

79 Andre tilskudd, kan nyttes under post 21, økes med ... 100 000 000 762 Primærhelsetjeneste

21 Spesielle driftsutgifter, kan nyttes under post 70, økes med fra kr 187 653 000 til kr 207 653 000

60 Forebyggende helsetjenester, økes med ... 15 000 000 fra kr 413 078 000 til kr 428 078 000

63 Allmennlegetjenester, økes med ... 150 000 000 fra kr 416 455 000 til kr 566 455 000

765 Psykisk helse, rus og vold

72 Frivillig arbeid mv., kan overføres, kan nyttes under post 21, økes med ... 15 000 000 fra kr 499 705 000 til kr 514 705 000

846 Familie- og oppveksttiltak

21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres, kan nyttes under post 61, post 62 og

post 71, reduseres med ... 34 816 000 fra kr 34 816 000 til kr 0

61 Tilskudd til inkludering av barn og unge, kan nyttes under post 71, økes med ... 30 000 000 fra kr 657 489 000 til kr 687 489 000

2. Forslag under det enkelte

In document (2021–2022) (sider 31-34)