• No results found

Magiske og verdifulle opplevelser i Nord-Trøndersk natur

Midtveisanalyse 2012

2.1 Bakgrunn

2.1.1 Hovedprosjekthistorien

Magiske og verdifulle opplevelser i nordtrøndersk natur bygger videre på et femårig prosjekt som gikk fra 2004-2009. Dette prosjektet hadde fokus på verneområder som grunnlag for økt lokal verdiskaping. Målet var å få til næringsutvikling knyttet til verneområder og vernekvaliteter. Det var et regionalt partnerskap bestående av Innovasjon Norge, Nord-Trøndelag fylkeskommune og Fylkesmannen i Nord-Trøndelag (landbruksavdelingen og miljøvernavdelingen) som finansierte

prosjektet. Gjennom dette prosjektet fikk man mange ulike erfaringer som har gitt et godt grunn-lag for deltakelse i Naturarven som verdiskaper.

Det er det samme partnerskapet som står bak søknaden om deltakelse i Naturarven som verdiska-per. Som grunnlag for søknaden valgte man å invitere alle kommuner og aktuelle miljøer og orga-nisasjoner i Nord-Trøndelag til å komme med innspill på prosjektideer. Man fikk 10-15 innspill og laget en skisse til et hovedprosjekt med fem delprosjekter. Ut fra tilbakemeldinger fra DN strammet man inn prosjektet slik at man ble sittende igjen med tre delprosjekter med fokus på:

1. Fugleturisme

2. Sørsamisk kultur og tradisjon 3. Rovdyr

Prosjektet med fokus på sørsamisk kultur og tradisjon omfatter også to delprosjekter. Disse er Destinasjon Derga i Rørvik og Sørsamisk kultur og tradisjon som reiselivsprodukt på Snåsa. Fles-teparten av prosjektene som er med, har en forankring i det tidligere verdiskapingsprosjektet som ble ledet av partnerskapet i Nord-Trøndelag. Det er kun det sørsamiske prosjektet på Snåsa som er nytt. Erfaringene fra det forrige prosjektet er at ting gjerne tar mye lenger tid enn forventet og planlagt. Dette har bl.a. med endring av holdninger, strukturer og relasjoner på ulike nivåer, både i lokalsamfunn, forvaltning og næringsliv. Tilbakemeldingene er at man gjennom det tidligere gjennomførte regionale prosjektet nå har etablert et godt fundament for det arbeidet som skal gjennomføres i Naturarven som verdiskaper.

2.1.2 Mål og formål

Hovedprosjektets hovedmål er å stimulere til bærekraftig opplevelsesturisme i Nord-Trøndelag gjennom å bidra til at natur og kultur blir ansett og brukt som verdifulle ressurser i lokalsamfun-net. Videre skal prosjektet spre kunnskap om hvordan bærekraftig bruk av ressursene kan fremme kulturell, sosial og miljømessig verdiskaping samt bidra til direkte og indirekte økonomisk verdi-skaping.

Målet med delprosjekt ”Fugleturisme” er å etablere landets første ”bastion” for birdwatching.

Prosjektet lanserer Trondheimsfjorden som Norges ”Las Marismas” (Las Marismas er et område i Spania kjent som et ”Mekka” innen fugleturisme). Birdwatching er et stort internasjonalt reise-livssegment som ennå ikke er utnyttet i Norge. Nord-Trøndelag og områdene rundt Trondheims-fjorden har et stort potensial innen dette segmentet, samt et stort artsmangfold innen et lite geo-grafisk område. Området har internasjonalt attraktive arter og kort reiseavstand til det interna-sjonale markedet, spesielt til England. Prosjektet har sitt utspring i miljøet på Verdal, men relevan-te miljø/aktører bl.a. på Ørland og i Flatanger vil bli trukket inn i prosjekrelevan-tet.

Målet med delprosjektet ”Rovdyropplevelser i Nord-Trøndelag” er å bidra til å gjøre dagens rov-dyrutfordringer i Indre Namdal til bærekraftig opplevelsesnæring. Regionen skal bli den beste i Norge på å tilrettelegge for rovdyropplevelser og formidle kunnskap om rovdyr i et bærekraftig perspektiv.

Delprosjektet ”Sørsamisk kultur og tradisjon som reiselivsprodukt” består som nevnt av to ho-veddeler. For Destinasjon Derga er målet å utvikle et reiselivskonsept hvor eiendommen skal være arena for formidling av sørsamisk kultur og tradisjoner. Formidling og universell utforming

vekt-legges slik at naturopplevelsene og de samiske kulturaktivitetene blir tilgjengelig for alle. For ”Sør-samisk kultur og tradisjoner som reiselivsprodukt” er målet å fremme en markedsorientert pro-duktutvikling innen samisk håndverk og klesdesign og utvikle samiske kulturopplevelser basert på kulturformidling, kurs og informasjonsvirksomhet.

I 2011 ble det etablert et nytt delprosjekt innenfor temaet bærekraftig naturbasert reiseliv, som etter hvert har fått navnet "Wild Norway". Bakgrunnen for det nye delprosjektet er bl.a. et behov for å gå et skritt videre i retning kommersialisering av en del aktører og produkter. Erfaringene er at bransjen er ustrukturert, virksomhetene er spredt og foretakene er små. Utviklingen går lang-somt da hver enkelt virksomhet selv må kjempe med bransjetypiske spørsmål som markedsføring, produktutvikling, salg osv. Ved å samle aktører innenfor naturbasert opplevelsesturisme både gjennom kurs, produktverksted, individuell coaching og etablering av kontakt med internasjonale turoperatører, ønsker man å gi et samlet løft i retning av det internasjonale markedet.

2.1.3 Tiltaksområder

Prosjektet er stort og omfatter en lang rekke tiltak fordelt på hovedprosjekt og delprosjekter. Ho-vedprosjektene sine viktigste oppgaver er å etablere og koordinere nettverk, seminarer og studietu-rer for kunnskapsoverføring og kompetanseutvikling på tvers av geografi, tema og delprosjekt.

Hovedprosjektet skal også arrangere kurs og samarbeide med forskningsinstitusjoner om fortlø-pende evaluering og framskaffelse av ny kunnskap. Videre skal hovedprosjektet arbeide med kva-litetssikring av bedrifter og utarbeidelse av kriterier for sertifisering. Hovedprosjektet skal også sørge for at de markedsaktiviteter som er relatert til reiseliv i delprosjektene, er i samsvar med markedsplattformen for Trøndelag Reiseliv AS der dette er naturlig.

I fugleturismeprosjektet har det innledningsvis vært gjennomført en del kartlegging som omfatter oversikt over ulike samarbeidspartnere og områder som er interessante ut fra artsmangfold og tilgjengelighet. Videre vies mye av oppmerksomheten til produktutvikling. Dette innebærer fokus på å framskaffe oversikt over norske og internasjonale birdwatching-agenter, gjennomføre design-prosess i samarbeid med Innovasjon Norge og bygge opp opplevelser, produkter og produktpak-ker. Videre vil det være fokus på å rådgi aktører som ønsker å starte med birdwatching, samt samordne aktører med andre leverandører knyttet til overnatting, mat og transport. En viktig del av dette er også å kvalitetssikre og utvikle standarder og produktmaler. Videre skal det arbeides med markedsutvikling, mediestrategier og visningsturer for utvalgte aktører.

I forhold til kompetansebygging og bevisstgjøring legges det vekt på å etablere møteplasser og gjennomføre seminarer, studieturer som kurs og andre opplæringstiltak. Som grunnlag for tilrette-leggingsarbeidet skal det utvikles en handlingsplan og prioriteringslister for tilrettelegging og inf-rastrukturtiltak i samarbeid med Fylkesmannen i Nord-Trøndelag. Tilretteleggingstiltakene omfat-ter observasjonsposomfat-ter og fotoskjulkonsept i samarbeid med grunneiere og kommunene.

Lierne nasjonalparksenter har delprosjektleder og ansvaret for Rovdyropplevelser i Nord-Trøndelag. Her er det et viktig mål å videreutvikle konseptet "Leve med rovdyr" som er utviklet for skoleverket, til også å bli til et reiselivsprosjekt. Gjennom prosjektperioden skal bærekraftige produkter testes ut, f.eks. rovdyrsafari. Det skal også utvikles et spesielt formidlingskonsept knyt-tet til fjellrev og gjennomføres kurs for rovdyrguider.

Når det gjelder delprosjektet Sørsamisk kultur og reiseliv, skal det for Destinasjon Derga ferdig-stilles bebyggelsesplaner og utvikles forretningskonsept for temaparken. Det skal bygges utescene

og etableres en temabasert natursti. Videre skal det etableres arena for tradisjonelt håndverk og moderne design tuftet på tradisjonelle teknikker. Det er også fokus på å styrke og utvikle formid-lingskompetanse.

Sørsamisk kultur og tradisjon som reiselivsprodukt på Snåsa har fokus på å utvikle nye produkter inspirert av samisk kultur. Dette gjelder spesielt nye produkter knyttet til klær og mat. Innsamling og formidling av tradisjonskunnskap er en viktig del av dette prosjektet.

2.1.4 Organisering og ledelse

Det er etablert en styringsgruppe med følgende sammensetning:

• 1 representant fra fylkeskommunen

• 1 representant fra Fylkesmannens miljøvernavdeling

• 1 representant fra Fylkesmannens landbruksavdeling

• 1 representant fra hvert av delprosjektene

• Innovasjon Norge som observatør

• Prosjektleder i hovedprosjektet

I 2011 er styringsgruppa utvidet med 1 representant pga. av etableringen av nytt delprosjekt.

I startfasen planla man å etablere en referansegruppe med representanter fra følgende organisasjo-ner:

• Direktoratet for Naturforvaltning

• reindriftsnæringa

• Naturvernforbundet

• NT Bondelag/Bonde-og småbrukarlag

• Allskog

• NHO Reiseliv Midt-Norge

• Trøndelag Reiseliv AS

• Innovasjon Norge

• Fylkesmannen og fylkeskommunen i Nord-Trøndelag

Man valgte etter hvert å ikke etablere en egen referansegruppe, fordi man vurderte det slik at det ville bli veldig mange grupper å forholde seg til. Gjennom tidligere prosjekter hadde man erfart at ett eller to møter i året med en referansegruppe ikke nødvendigvis gir den ønskede effekten. Man har heller lagt vekt på å involvere relevante aktører etter behov.

Delprosjektene har etablert egne styringsgrupper hvor bl.a. de respektive kommunene er represen-tert samt aktører som vil ha en avgjørende rolle i gjennomføring av prosjektene.

Tilbakemeldingene er at prosjektorganiseringen så langt fungerer bra. Det hadde vært ønskelig å ha Innovasjon Norge med som fullt medlem i styringsgruppa, men de har en policy på at de ikke vil ha faste plasser i styrer. De er klare på at de kun finansierer og ikke gjennomfører.

Det har ellers vært en problemstilling at prosjektlederne for delprosjektene sitter i styringsgruppa, noe som gjør at de får en dobbeltrolle. Denne utfordringen har blitt løst ved at delprosjektlederne har blitt unntatt stemmerett i saker om økonomistyring. For å avklare ansvar og myndighet mel-lom styringsgruppa for hovedprosjektet og styringsgruppa for delprosjektene, har man vedtatt egne retningslinjer for disse styringsgruppene. Det er avsatt 40 % stillingsressurs til prosjektledelse for hovedprosjektet og 25 % til delprosjektene. Tilbakemeldingene tyder på at ressursene er passe dimensjonert. Det har så langt ikke vært store endringer når det gjelder prosjektledelse. Det har vært skifte av prosjektleder i delprosjektet om rovdyr. Prosjektleder har faglig bakgrunn i økono-mi, administrasjon og ledelse og har arbeidet med næringsutvikling siden 1994. Prosjektleder har erfaring fra flere større prosjekter som er kjørt i regi av partnerskapet i Nord-Trøndelag (Innova-sjon Norge, Nord-Trøndelag Fylkeskommune og Fylkesmannen i Nord-Trøndelag).

2.1.5 Økonomi, finansiering og virkemidler

Magiske og verdifulle opplevelser i nordtrøndersk natur har i henhold til finanseringsplanen en budsjettert totalramme på kr 11 075 000 for perioden 2010-2013. Dette tilsvarer i gjennomsnitt litt i underkant av 3 mill. kr pr år. For 2011 var den budsjetterte totalrammen på kr 3 240 000. I tillegg til midlene fra programmet er Innovasjon Norge, Fylkesmannen, fylkeskommunen og kommunene viktige finansieringskilder. Det er også lagt innen en egeninnsats fra bedrifter som samlet beløper seg på kr 400 000, dvs. 100 000 pr år.

Innovasjon Norge var, som en av medlemmene av partnerskapet i Nord-Trøndelag, med å finansi-ere verneområdeprosjektet som gikk forut for deltakelsen i Naturarven som verdiskaper. I Natur-arven som verdiskaper stilte Innovasjon Norge i en tidlig fase spørsmål ved om prosjektet var kommersielt nok til at de kunne bidra med finansiell støtte. Gjennom utvikling av et tydelig fokus på utvikling av bærekraftig reiseliv, er Innovasjon Norge fortsatt en viktig bidragsyter.

2.1.6 Forankring og mobilisering

Som nevnt innledningsvis representerer dette hovedprosjektet en videreføring av et tidligere pro-sjekt med fokus på økonomisk verdiskaping i verneområder. Dette innebærer at behovet for for-ankringsarbeid som man vanligvis må gjennomføre i et nytt utviklingsprosjekt, ikke i like stor grad er til stede her. Samtidig er man svært bevisst behovet for god forankring, og det har vært lagt vekt på at det er et godt lokalt eierskap til prosjekter og tiltak. Det er også bevissthet om at det er nødvendig å bruke den tiden som trengs for å sikre nødvendig forankring, og det blir i den forbindelse vist til at man har nok av eksempler fra andre prosjekter på at dårlig forankring gir dårlige resultater. I de samiske prosjektene blir det f.eks. vist til at samene har en konsensusorien-tert beslutningsstruktur. Det innebærer at det kan ta lang tid å komme til enighet og fatte en be-slutning. Når man først har fattet en beslutning, har man imidlertid fattet en beslutning som alle står bak. Å få tid til å gjennomføre nødvendige forankrings- og beslutningsprosesser kan imidler-tid være krevende innenfor prosjekter med knappe imidler-tidsfrister.

2.2 Måloppnåelse

2.2.1 Rapportering på tiltak

Vi vil her se nærmere på i hvilken grad tiltak er gjennomført som planlagt, og hva som er de vik-tigste utfordringene i forhold til gjennomføring. Viktige mål og tiltak som skal gjennomføres, er nærmere beskrevet i kap. 2.1.2-2.1.3. Når det gjelder Sørsamisk kultur og tradisjon, hadde man i arbeidet med Destinasjon Derga utfordringer med framdriften i en tidlig fase. Vinteren og frosten kom tidlig i Rørvik i 2009, og man rakk derfor ikke å komme i gang med fysiske tiltak. Som nevnt i forrige avsnitt, var det også en utfordring at beslutningsprosesser i den samiske kulturen kan være krevende. Det er 40 familier i sidaen i Østre Namdal reinbeitedistrikt, og en beslutning forutsetter at alle familiene er enige.

Drivkraften knyttet til utviklingen av destinasjon Derga har vært å lage tilleggsnæring til reindrif-ta, og skape arbeidsplasser til samisk ungdom som ønsker å bo i området. Del én av prosjektet ble ferdigstilt høsten 2012. Man har bygd kultursti, scene, sanitæranlegg, sommerboplass og vinter-boplass. Formålet med prosjektet er kunne vise det samiske livet, reinens vandring gjennom året og hvordan samene har brukt naturen på ulike måter, f.eks. i tilknytning til håndverk, konserve-ring og framstilling av legemidler basert på planer knyttet til "det samiske apoteket". Tilbakemel-dingene tyder på at oppbyggingen av Destinasjon Derga har også har vært et bra tiltak i seg selv.

Ungdommen har vist handlekraft med tanke på ferdigstilling av prosjektet, og aktiviteten og opp-merksomheten har bidratt til forsterket stolthet og identitet knyttet til egen kultur. Det er etablert samarbeid med gjestegården i Rørvik knyttet til overnatting for besøkende.

Videre skal det bygges en storgamme for 50 personer som Sametinget skal finansiere. Denne skal brukes til å formidle historie og servere samisk tradisjonsmat. I 2013 er det 50-årsjubileum for Børgefjell nasjonalpark. Destinasjon Derga skal være involvert i dette arrangementet. Foreløpig har man ikke fått på plass ett opplegg for hvordan Destinasjon Derga skal organiseres og drives.

Dette er noe man vil få på plass i siste fase av prosjektet.

Samisk kultur og tradisjon i reiselivssammenheng på Snåsa har mye fokus på samisk håndverk og matkultur. Det drives mye formidling, og det utvikles foredrag og informasjonspakker. Det drives med foredrag og formidlingsaktiviteter i ulike fora, også i skoler og barnehager. Det samarbeides også med en naturfotograf i forbindelse med dette arbeidet. Samisk tradisjonsmat brukes som grunnlag for formidling av samisk kultur. Søstrene Wilks driver også med design av nye klær ba-sert på tradisjonelt samisk håndverk. Designarbeidet kan karakteriseres som grønn design/øko-design/etnodesign, og de har mottatt en internasjonal pris for sitt arbeid. I forbindelse med dette arbeidet er det gjennomført studieturer og etablert internasjonale kontakter. De har innsett at produksjonen tar mye tid, og har prøvd å få samarbeidspartnere som kan ta seg av produksjon, men har foreløpig ikke lyktes med det. De har knyttet seg opp mot Saemien Sijte, som er et sørsa-misk museum og kultursenter i Snåsa. De ønsker også et samarbeid med Snåsa hotell for å få til en mer levende arena for samisk kulturformidling. Søstrene Wilks bidrar til å ta vare på gamle tradi-sjoner som er på vei ut, hvor kurs og formidling er viktige aktiviteter. Tilbakemeldingene er at prosjektet går etter planen og at det er stor aktivitet. De har også samarbeid med Bernt Arvid Jåma som driver med servering av samisk mat og formidling av samisk kultur.

Når det gjelder rovdyrprosjektet, har dette sin bakgrunn i at sauenæringen i Lierne på det nær-meste er utradert som følge av rovdyr. Det er tre bruk med sau igjen, og rovdyrpolitikken har

skapt store konflikter og utfordringer. Området har alle de fire store rovdyrene i norsk fauna, dvs.

både bjørn, ulv, jerv og gaupe. Prosjektet har således som formål å forsøke å snu tilstedeværelsen av rovdyr til noe positivt – at rovdyrene kan være en ressurs for framtidig utvikling. De fire store rovdyrene finnes også i Namskogan familiepark, og det er således av interesse å få til gode kob-linger mellom parken og opplevelser i naturen. Man forsøker å formidle kunnskap om rovdyrene og legge til rette for aktiviteter ute i naturen hvor man bl.a. leter etter sportegn som en del av for-midlingsarbeidet. Det er også gjennomført prøveturer i bjørnecamp hvor man har hatt med seg testgrupper for å se hvordan tilbudet har blitt mottatt. I tillegg har de utviklet et konsept der fjer-deklassinger i alle skolene i Nord-Trøndelag har fått tilbud om å komme på dagbesøk ved

Namskogan Familiepark og lære om dyrene der. Videre er de i syvende klasse med på rovdyrcamp og lærer om hvordan dyrene lever og oppfører seg i naturen. Dette er et samarbeid med Fylkes-mannens miljøvernavdeling som bistår med finansiering av transport.

Det er også utarbeidet et konsept som heter ”Leve med rovdyr”, og det er laget en film av Bio-forsk på Svanhovd som kjøres gjennom nasjonalparksenteret. Det er planer om å sette rovdyrgui-ding i mer systematisk drift etter hvert. Familieparken vil være en av kanalene for å formidle til-bud. Familieparken, som har ca. 50 000 besøkende i året, gir en unik mulighet for å informere om andre tilbud i regionen. Det samarbeides også godt med SNO i forbindelse utviklingen av tilbud-ne. SNO har mye verdifull kompetanse som er viktig for prosjektet. Det legges også vekt på å bygge opp samarbeid og strukturer som kan står på egne ben når prosjektperioden er over.

For å kunne sette destinasjonen på kartet, er det flere som har hevdet at det må være gode mulig-heter for å se rovdyr i vill tilstand, og at foring og utlegging av åte er nødvendig for å kunne drive med fotosafari. Det norske regelverket åpner ikke for det, men man har prøvd å få etablert forsøk.

Reindriftsnæringen var imidlertid ikke interessert i at det skulle gjennomføres forsøk med åte, og styringsgruppa fattet derfor et vedtak om at slike forsøk ikke skulle gjennomføres. Man ønsker heller å innhente erfaringer med finske forsøk. Samtidig er man også blitt mer bevisst på det er mulig å utvikle produkter og aktiviteter som ikke fokuserer på at man skal se dyrene, men at spo-ring av rovdyr kan være en opplevelse i seg selv. I den forbindelse har man også erfaspo-ringer med prosjektet i Lierne som er utviklet med tanke på skoleklasser, og som også er i ferd med å bli et-terspurt som turistprosjekt. Flere turoperatører har gitt uttrykk for at de ønsker bjørnesporing som en viktig del av sitt tilbud, og at dette er ferd med å komme i kataloger til turoperatører.

I fugleturismeprosjektet har man satt opp noen fugletårn og fysiske innretninger som legger til rette for fugletittere. Det har vært gjennomført befaringer på flere lokaliteter. Ved slike anledning-er har det vært lagt vekt på å trekke med så mange intanledning-eressentanledning-er som mulig for å få bygd opp og spredt kunnskapen mest mulig. Framdriften i dette prosjektet har vært varierende, noe som har sammenheng med at noen av prosjektene er krevende og involverer mange aktører. Samtidig er det viktig at tiltakene er god planlagt og forankret før de realiseres. Naturarven finansierer plan-leggingsfasen og legger til rette, men man er ut over dette avhengig av grunneiere, kommuner m.fl.

for å kunne realisere tiltakene. Det har gått med mye mer tid enn man forutså til arbeid med in-volvering av mulige samarbeidspartnere og motivering til å benytte fugl som opplevelsesprodukt, både når det gjelder kommersiell ressurs og som et element i generell natur- og miljøforståelse.

Uten tilstrekkelig engasjement er det umulig å realisere planene om å gjøre Trondheimsfjord-området til en bastion for fugleturisme.

Det jobbes med ett stort fotoskjul ikke langt fra flyplassen på Værnes. Anlegget er kostnadsbereg-net til litt over en million kroner. Dette anlegget er også beregkostnadsbereg-net for skole- og undervisningsfor-mål. Her er det en utfordring å få kabalen til å gå opp økonomisk. Her er det kontakt med vegve-senet, Statoil, Avinor og kommunen med tanke på å få på plass forpliktende avtaler med tanke på bruk av anlegget. Stjørdal kommune ønsker å bygge bro mellom dette området og Stjørdal

sent-rum, noe som gjør at området blir lettere tilgjengelig. Det er også behov for å få på plass avtale

sent-rum, noe som gjør at området blir lettere tilgjengelig. Det er også behov for å få på plass avtale