• No results found

A.3 TILTAKSBESKRIVELSE

A.3.3 A LTERNATIVER SOM ER VURDERT OG SILT UT

I forarbeidene til revisjon av hovedplanene for Follobanen har Jernbaneverket arbeidet med ulike alternativer og varianter. Flere av disse alternativene er blitt forkastet underveis i utredningsarbeidet. Andre alternativer er tatt ut ved fastsettelse av

planprogrammet. Det er også gjennomført en ytterligere siling og optimalisering i

konsekvensutredningsarbeidet.

Trasé

I forslag til planprogram ble tiltaket presentert med alternative

trasékorridorer mellom Oslo og Ski:

- en sammenhengende dyp trasé uten dagstrekning

- en trasé med dagstrekning ved Taraldrud i Ski kommune

Alternativet med dagsone ved Taraldrud er tatt ut fordi:

- alle kommunene har vurdert

miljøkonsekvensene av alternativet som svært negative

- kostnadene for en kort dagsone er isolert sett vurdert å være høyere enn for dyp tunnel

- løsningen gir ugunstige

stigningsforhold i forhold til målet om å dimensjonere banen for hastigheter opp mot 250 km/t og høyere.

Rigg og anleggsområder

Valg av trasékorridor og drivemetode er avgjørende for arealbehovet i

anleggsfasen. I fastsatt planprogram vedtatt av SD er grunn trasé med dagsone, innføring til Oslo S alternativ Dyvekes vei og alternativ vestre

innføring Ski stasjon tatt ut. Dette medfører at følgende tverrslag og rigg- og anleggsområder utgår:

Kværnerdalen (innføring Oslo S alternativ A Dyvekes vei), Ljanselva (anleggsområde for alternativ med dagstrekning), Gjersrudbekken (riggområde og tverrslag for alternativ med dagstrekning), Tussetjern og Langhus (tverrslag og riggområde alternativ vestre innføring Ski stasjon).

Tunnelkonsept

Valg av drivemetode er avhengig av valg av tunneltverrsnitt. Aktuelle kombinasjoner av tunneltverrsnitt og drivemetoder er vist i figur 16. Alternativet som krever størst arealbehov skal legges til grunn for konsekvensutredningen.

Alternativ A2 ble lagt til grunn for utredningsfasen og de samfunnsøkonomiske vurderingene som ble gjennomført. Konseptene for tunneltverrsnitt/drivemetode som er vurdert i det videre arbeid er A2, B1 og B2. Alternativene A2 og B2 vil kreve samme løsning for anleggsdriften fordi begge alternativer er basert på konvensjonell sprengning. Ved bruk av konvensjonell sprengning vil det være nødvendig å drive tunnelarbeidene fra syv til åtte tverrslag

(atkomsttunneler) med tilhørende anleggsområder ved portalene i tillegg til tunnelportalene ved Oslo S og i Ski. Plassering og dimensjonering av disse områdene vil foregå samtidig med plan- og utredningsarbeidene. Det er besluttet at alternativene B1 og B2 skal legges til grunn for videre plan- og utredningsarbeid.

Velges alternativ B1 innebærer det at hele tunnelanlegget kan bli drevet med fire

bormaskiner fra et tverrslag ved Åsland i Oslo. Dimensjonering av anleggsområdet knyttet til denne drivemetoden er vurdert og det er sannsynlig at større deler av Åsland pukkverks område må brukes som midlertidig anleggsområde. Det kan også være aktuelt å drive deler av tunnelen med boremaskin, supplert med tverrslag og konvensjonell sprenging på andre deler av tiltaket.

Innføring til Oslo S

I forslag til planprogram var to hovedalternativer for innføring til Oslo S foreslått:

A. Dyvekes vei / Minneparken B. Loenga / Minneparken

Videre planarbeid, hensynet til innkomne bemerkninger til planprogrammet og tekniske undersøkelser har vist at Loenga-alternativene er de som best oppfyller de funksjonelle, tekniske og økonomiske mål som er gitt for prosjektet.

Alternativ A-Dyvekes vei / Minneparken er tatt ut fordi:

- løsningen er spesielt uheldig for kulturminnene i Minneparken og tilliggende områder - Riksantikvaren har varslet innsigelse

- alternativet er byggteknisk svært komplisert med tilhørende usikkerheter og høyere kostnader

- alternativet medfører begrensninger i kapasitet og fleksibilitet for jernbanedriften i forhold til de andre løsningene

Optimalisering av alternativ B. Loenga / Minneparken

Mens planprogrammet lå ute til offentlig ettersyn og ble behandlet i SD for fastsetting, har det videre arbeidet med teknisk plan samt samarbeidet med Riksantikvaren og Oslo kommune ført til en ytterligere optimalisering av Loenga-alternativet. I planprogrammet er det beskrevet tre varianter for Loenga / Minneparken med ulike kostnader og funksjonelle egenskaper. Alle med omfattende sporarrangement i Klypen i to plan.

- Loenga 1 (Loenga delt alternativ 4Ia, variant 1) - Loenga 2 (Loenga delt alternativ 4Ib)

- Loenga 3 (Loenga delt alternativ 4Ic)

Det er utarbeidet en rapport med en funksjonell, teknisk og økonomisk vurdering (UOS-00-A-10035, Innføring til Oslo S - Løsningsutvikling, Dr ing. Aas-Jakobsen AS) som dokumenterer samtlige alternativer som er utredet for innføring av Follobanen til Oslo S med begrunnelse for at de er blitt forkastet.

Alternativ Loenga 1

Utgående Follobane ligger i Østfoldbanens trase gjennom Minneparken, og videre inn i Ekebergfjellet fra Loenga over Ekebergtunnelen. Inngående Follobane føres i kulvert under sporområdet på Loenga. Inngående Follobane splittes ved Bispegata. Inngående spor for Østfoldbanen føres fra Sydhavna i en fjelltunnel gjennom Ekebergåsen og i kulvert under Loenga. Inngående spor splittes i to spor under Loenga. Alternativet medfører at det blir fire spor gjennom Klypen. Alternativet er noe vanskeligere overbyggbart sør for Bispegata enn øvrige utvalgte alternativer. En stor fordel med dette alternativet er at det kun blir ett spor i kulverten i Minneparken. Kulverten kan da ombygges innenfra slik at det ikke blir oppgraving av Minneparken. Alternativet medfører kun mindre arbeider med eksisterende kulvert for Østfoldbanen inne på Oslo S.

Alternativ Loenga 2

For Follobanen er dette alternativet identisk med alternativ Loenga 1. Forskjellene gjelder Østfoldbanen og består i at gjennomgående tog til spor 7-8 må benytte eksisterende spor fra Sydhavna. Alternativ 2 medfører at det kun blir tre spor gjennom Klypen i to etasjer med to spor på nederste og ett på øverste plan. På den måten blir jernbanens ”fotavtrykk” i Klypen lite. Det ligger godt til rette for å overbygge sporene sør for Bispegata slik at området øst for sporene kan føres vestover uten noen forhøyning over sporene. I dette alternativet må kulverten i Minneparken trolig fornyes ved oppgraving. Alternativ 2 medfører kun mindre arbeider med eksisterende kulvert for Østfoldbanen inne på Oslo S.

Alternativ Loenga 3

Alternativet er prinsipielt likt alternativ Loenga 1. Begge alternativer har to plan under Bispegata, men sporene har byttet plan slik at man i alternativ 3 får de sporene som ligger nærmest Bjørvika liggende lavest. Det ligger da til godt til rette for å overbygge sporene sør for Bispegata slik at området øst for sporene kan føres vestover uten noen forhøyning over sporene. I motsetning til alternativ 1 og 2 forutsetter Loenga 3 en omfattende ombygging av den eksisterende kulverten for Østfoldbanen inne på Oslo S. Arbeidene kan antakelig utføres innenfra uten å berøre trafikken over i vesentlig grad. Trafikksituasjonen påvirkes imidlertid av at kulverten blir stengt en periode.

Løsningene vile medført bygging av kompliserte konstruksjoner i et område med dårlige grunnforhold og nærføring til områder av stor kulturhistorisk verdi. Gjennom det videre arbeid kom en frem til at ved å flytte avgrening til sporgruppe 14-19 inn mot Haven, ville antall spor i Klypen kunne reduseres til tre spor. Samtidig ville en unngå å bygge i to plan.

JBV har derfor valgt å gå videre med alternativ Loenga 3 og forkaste Loenga 1 og 2.

I Aas-Jakobsens silingsrapport (UOS-10-A-10007) er arbeidet med optimaliseringen beskrevet.

Målsettingen med optimaliseringen har vært å:

- unngå dyp utgraving inn til eksisterende skråning mot øst i Klypen.

- unngå toplansløsning i Klypen for å forbedre overbyggingsmulighetene.

- redusere behovet for senking av bunnplate i eksisterende Østfoldbanekulvert inne på Oslo S slik at arbeidet kan gjøres uten vesentlige driftsforstyrrelser for togtrafikken.

- kun ha ett spor gjennom Minneparken for å unngå oppgraving av eksisterende kulvert.

Disse målsettingene er oppfylt gjennom en optimalisering med utgangspunkt i Loenga 3 (4Ic). De samme målsettingene kan ikke oppnås med utgangspunkt i de andre alternativene.

Forbedringene ved optimalisering av Loenga 3 er vesentlige og gjør de andre alternativene uaktuelle. Loenga 3 har to alternativet løsninger for utgående Follobane; Vestalternativet (tilsvarende opprinnelig 4Ic) og Østalternativet gjennom Gamlebyen gravlund. Utgående Follobane i Østalternativet vil få en vesentlig bedre linjeføring, med mulighet for tidligere oppstart av akselrasjon og redusert stigning for fjelltunnelen. Figur 17 og 18 viser henholdsvis Vestalternativet og Østalternativet.

Innføring til Ski stasjon

Jernbaneverket har definert det som viktig å etablere et kapasitetssterkt kryssingsområde nord for Ski stasjon, både for kunne knytte sammen Østre linje og Follobanen, og for en fleksibel avvikling av godstrafikk på Follobanen og Østfoldbanen.

I forslag til planprogram er innføringen til Ski stasjon foreslått med to alternativer; en vestre og en østre innføring.

Samferdselsdepartementet har bedt om at alternativet med innføring til Ski stasjon vest for Østfoldbanen utgår. Dersom alternativet øst for Østfoldbanen viser seg ikke å være

gjennomførbart må innføringstraséen vurderes på nytt i samråd med Ski kommune.

I planprogrammet er det beskrevet to alternative løsninger for et kryssingsområde nord for Ski stasjon for å sikre fleksibiliteten slik at østre linje kan kobles til Follobanen. Som for innføring til Oslo S er det gjennomført et optimaliseringsarbeid.

Målsettingen med optimaliseringen har vært å:

- redusere inngrepet i landbruksarealene nord for Ski.

- unngå toplansløsning for fletting av Østfoldbanen og Follobanen.

- oppnå en optimal kapasitet.

- finne løsning for innfasing av godstog fra nord på Østfoldbanen ved etablering av ventespor (tilsvarende løsning er under planlegging sør for Ski).

Optimalisert løsning er basert på linjedrift i Ski stasjon. Dette betyr at lokaltrafikken inkl østre linje disponerer spor 1 og 2, mens trafikk til Østfoldbanen sør for Ski disponerer spor 3 og 4.

Figur 19 Innføring Ski. Stiplet linje viser tunnelstrekning. Rød heltrukket linje viser dagsone for Follobanen og blå linje viser en optimalisert Østfoldbane.

Alternativ Øst 5

Ytterligere forbedring av situasjonen ved Endsjø gård kan oppnås ved å justere ventesporet for sørgående godstog noe. Lokket ved Endsjø gård vil da kunne erstattes av kulverter som gir et mindre inngrep, samtidig som støysituasjonen kan forbedres.

A.4 ORGANISERING OG GJENNOMFØRING AV PLANARBEIDET