• No results found

Konsernrevisjonen i Helse Sør-Øst RHF

In document ttsam- Oslo universitetssykehus HF (sider 22-25)

I 2. tertial har konsernrevisjonen gjennomført en revisjon. Rapport 3/2021

«Risikostyring og kvalitet Oslo universitetssykehus HF» i tidsrommet mars til juni 2021. Tema for revisjonen var et styrebehandlet innspill fra Oslo

universitetssykehus HF til konsernrevisjonens revisjonsplan. Revisjonen er utført i Klinikk for kirurgi, inflammasjonsmedisin og transplantasjon, ved Avdeling for gastro- og barnekirurgi, og revisjonen har også hatt fokus på styringssystemet ved foretaket på nivå 1. Revisjonen vil bli presentert for styret.

Revisjonsrapport 9/2020 «Bruk av tvang i psykisk helsevern ved Oslo

universitetssykehus HF». Revisjonen ble styrebehandlet 30. april 2021, sak 30 /2021. Klinikken er i gang med forbedringsarbeidet etter revisjonen.

4.10. Forskning12

I 2. tertial presenteres kun utvalgte forskningsindikatorer. Hovedrapportering skjer etter 1. tertial. Totalvurderingen per 2. tertial er at aktiviteten stort sett er god og i tråd med målsettingen, men det er stor usikkerhet om helseforetakets evne til å nå Regjeringens mål om en 15 prosents årlig vekst i antall kliniske studier over en femårs-periode, som Helse Sør-Øst har videreført i oppdrag og bestilling til helseforetakene (jf omtale nedenfor).

Vitenskapelige artikler: Tabell i vedlegg er hentet fra den interne databasen Publika, som laster inn informasjon fra de internasjonale databasene PubMed og Web of Science. Etter 2. tertial er akkumulert antall artikler gjennomgående på et høyere nivå (1754) enn på samme tid i 2020 (1504) og 2019 (1541). Tallene er foreløpig noe usikre, da den automatiske klassifiseringen og adressering må dobbeltsjekkes før godkjenning i den årlige nasjonale Cristin-rapporteringen.

Antall artikler på nivå 2, høyest rangert av nasjonalt publiseringsutvalg, er vesentlig økt per 2. tertial 2021 sammenliknet med per 2. tertial 2020. Andelen (27,7 prosent) er nå på høyde med det høye nivået i 2018/19. Nasjonalt mål: over 20 prosent.

Kliniske studier: Oversikt over kliniske studier med industripartner er innhentet fra Inven2, jf tabellvedlegg. For første gang siden 2018 ser Inven2 at den

nedadgående utviklingen flater ut, og at porteføljen av pågående studier øker noe.

Det signeres flere nye avtaler enn det avsluttes, og veksten er fordelt mellom flere klinikker, med Kreftklinikken som desidert størst og Nevroklinikken med størst økning siste to år. Utviklingen i 2020 og 2021 er imidlertid også påvirket av pandemien og gir noen tolkningsproblemer. For noen klinikker er nå det viktigere å levere på de avtalene som er inngått enn å inngå enda flere nye forpliktelser.

Det foreligger ikke tall for kliniske studier samlet for både oppdragsstudier og egeninitierte studier, da totaliteten kun rapporteres nasjonalt én gang årlig.

Eksternt finansierte forskningsårsverk: Oversikten i vedlegg pkt 5.2) omfatter konkurranseutsatte midler, samt noen andre bidrag fra private ideelle

organisasjoner og andre. I sum er omfanget i 2021 (789 årsverk) på nivå med 2020 (786 årsverk). Det er totalt sett kun mindre endringer i perioden 2019-21.

Antallet fra Kreftforeningen har stabilisert seg på et lavere nivå, etter at

Universietet i Oslo overtok administrasjonen av visse typer prosjekter. Økning for gruppen «Andre» skyldes hovedsakelig bedre kartlegging av personale finansiert fra oppdragsstudier. En stor del av reduksjonen for Helse Sør-Øst skyldes

korreksjon av rapporteringen. Økning for EU stemmer med økt tilslag i 2019 og 2020.

12 Se tabellvedlegg pkt. 5.

4.11. Innovasjon13

Inven2s bistand til ideer/oppfinnelser

Alle ideer/oppfinnelser som kan kommersialiseres og/eller gi opphav til næringsutvikling vurderes og håndteres av Inven214. Antall nye innmeldte oppfinnelser (DOFI) er tilfredsstillende per 2.tertial, med 53 innmeldte ideer akkumulert, mot 70 på samme tid i fjor. I 2020 hadde Inven2 høy aktivitet knyttet til ideer rettet mot covid-19, noe som nå har avtatt. Det vises til tabellvedlegg med klinikkvis fordeling.

Antall pågående innovasjonsprosjekter som er registrert hos Inven2 er økende i denne perioden grunnet flere nyetablerte enn avsluttede prosjekter. Totalt pågår 92 kommersialiseringprosjekter, mot 81 på samme tid i fjor og 66 i 2019. Fordeling per klinikk fremgår av tabellvedlegg.

Innovasjonsavdelingens bistand til innovasjonsprosjekter

Innovasjonsavdelingen mottar og viderefører øvrige ikke-patenterbare ideer knyttet til produkt-, prosess- og tjenesteinnovasjoner. Ideer og prosjekter blir registrert i innovasjonsportalen www.idepoliklinikken.no. Innovasjonsavdelingen bistår også med innovasjonsarbeid for andre sykehus i regionen. Antall innmeldte ideer i innovasjonsportalen er tilfredsstillende (19) og på samme nivå som i 2018, men mindre enn per 2. tertial 2020 (53) og 2019 (32). Aktivitet i fjoråret var i stor grad knyttet opp mot covid-19 samt innovasjonskonkurransen. Det er i 2.tertial 2021 også avholdt innovasjonskonkurranse, hvor prosjekter tilknyttet medisinsk utstyr og e-helse mottar regulatorisk bistand i forbindelse med ny EU-forordning for medisinsk utstyr, som trådte i kraft mai 2021.

4.12. Utdanning

Utdanningsvirksomheten har i 2. tertial dels vært preget av konsekvensene av covid-19, og dels av aktuelle utdanningspolitiske saker som omhandler fremtidig utdanningskapasitet for leger og intensivsykepleiere:

Spesialistutdanning av leger

Pågående reform og ressursproblematikk som følger med økte krav til kurs, veiledning og oppnådde læringsmål, er fremdeles krevende, som påpekt i helseforetakets risikoanalyse. Klinikkene arbeider med strukuren for dette og er bedt om å planlegge for å sikre tilstrekkelig ressurser til de nye

utdanningsoppgavene og de utdanningsansvarlige overlegene. Dette er en vanskelig oppgave, da det ikke er tilført ekstra ressurser med reformen.

Covid-19 har medført at en del kurs er utsatt til høsten 2021 eller våren 2022. Det planlegges derfor for en betydelig kursvirksomhet fremover. Regionalt

utdanningssenter for leger i spesialisering, Helse Sør-Øst, planlegger å gjennomføre 90 kurs i høst hvorav 51 så langt er planlagt med digital gjennomføring. De fysiske kursene er praktiske kurs. To kurs er avlyst fordi kursledelsen mente de ikke var egnet for digitalisering, og de vil gjennomføres så

13 Se tabellvedlegg pkt. 5.3 og 5.4

14 Inven2 er Norges største aktør innen kommersialisering av forskning og eies av Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus.

snart det lar seg gjøre fysisk. Beslutningen om digitalisering høsten 2021 er en nasjonalt samordnet beslutning tatt av de regionale helseforetakene.

Planer for økt medisinutdanning i Norge

Regjeringen har som mål at en større andel leger over tid skal utdanne seg i Norge, og Regjeringen er i ferd med å følge opp Grimstad-utvalgets forslag til økt kapasitet for medisinutdanningen. Både de regionale helseforetak og aktuelle universiteter er forespurt av de respektive departementer om konsekvenser av to ulike modeller. Oslo universitetssykehus HF har i svar på dette til Helse Sør-Øst RHF gitt en vurdering av konsekvenser ved en økning på henholdsvis 100 og 210 studenter ved Universitetet i Oslo, som er de alternativer en ble bedt om å vurdere.

Oslo universitetssykehus HF vil kunne ta hånd om en økning ved Universitetet i Oslo på 100 studenter, med utgangspunkt i dagens studieplan og

undervisningmodeller, og med den fordeling av studenter mellom Oslo

universitetssykehus HF, Akershus universitetssykehus HFog øvrige helseforetak i regionen, som Universitetet i Oslo har spilt inn i sin vurdering. Studentene

fordeles ulikt mellom praksissykehusene i de ulike modulene i studiet. Oslo universitetssykehus HF forutsetter at helseforetaket kompenseres for økte drifts- og investeringsutgifter, og at rene undervisningsressurser (universitetsstillinger) og annen infrastruktur for undervisningen finansieres av universitetene via Kunnskapsdepartementet. En økning på 210 studenter anses vesentlig mer krevende å håndtere og forutsetter at både aktuell studiemodell og fordeling av studenter utredes nærmere før beslutning om gjennomføring. Det er vanskelig å anslå hva det vil si før det foreligger en nærmere utredning om hvordan

undervisningen skal organiseres og gjennomføres. Dersom studieplanen i noen av de aktuelle modulene gjøres om til kortere eller lengre praksisperioder, vil dette få større ressursmessige konsekvenser som må finansieres ut fra en gjennomgang av endringer i ressursbruk for personell og areal.

Oslo universitetssykehus HF fikk svært kort tid på å besvare henvendelsen, og har med alle de usikre faktorer som foreligger derfor ikke kostnadsberegnet

alternativene. En interdepartemental arbeidsgruppe vurderer nå saken.

Muligheter for økt utdanningskapasitet for intensivsykepleiere

Oslo universitetssykehus HF har tatt til orde for at OsloMet og Lovisenberg Diakonale Høgskole bør endre sine opptakstidspunkt for videreutdanningen i intensivsykepleie, og samarbeide om å plassere praksisperioder i ulike tidsrom.

Dette kan bidra til vesentlig økt utdanningskapasitet, i en kritisk viktig funksjon.

Det samme vil gjelde utdanning av operasjonssykepleiere, som det også er stor mangel på. Forslaget er spilt inn til eier og til de respektive

utdanningsinstitusjoner og forventes diskutert i løpet av høsten.

In document ttsam- Oslo universitetssykehus HF (sider 22-25)