• No results found

6. Resultater fra spørreundersøkelse og intervju

6.2 Tjenestetilbudet

6.2.3 Konsekvenser av en sammenslåing

Gjennom spørreundersøkelsen ble også respondentene bedt om å vurdere konsekvenser av en kommunesammenslåing med tanke på en del målsettinger knyttet til framtidig utvikling av tjenes-tetilbudet (jf. Figur 31-Figur 35). Her er det et klart flertall, spesielt i Flesberg og Rollag, som me-ner at en sammenslåing av de tre Numedalskommunene vil ha betydelige positive effekter når det

gjelder å rekruttere arbeidskraft og sikre større og bedre fagmiljøer. Vurderingene i Nore og Uvdal ligger også på den positive siden av skalaen, men vurderingene er ikke like positive som i de andre kommunene. Dette har dels sammenheng med at kommunen har bedre økonomi, og dermed bedre forutsetninger for selv å løse oppgavene sammenlignet med de andre. I Nore og Uvdal blir det både gjennom åpne spørsmål i spørreundersøkelsen og gjennom intervjuene gitt uttrykk for at man gjennom større kommuner ser fordeler knyttet til større fagmiljøer, men at det også kan knytte seg ulemper knyttet til realisering av slike gevinster. I den forbindelse blir det poengtert at en kommunesammenslåing ikke nødvendigvis vil løse alle rekrutteringsutfordringene. Dette be-grunnes med at skolene og sykehjemmet fortsatt vil bestå der de nå er plassert, og at rekrutterings-utfordringene derfor vil være de samme ved en kommunesammenslåing. Det er også frykt for at en sammenslåing kan slå negativt ut dersom mange kommunale arbeidsplasser flyttes til andre ste-der, da samlokalisering vil være nødvendig for å hente ut gevinster fullt ut for fagmiljøer. Da kan det være vanskeligere å finne arbeidsplasser for par som ønsker å slå seg ned i kommunen. Kom-muneorganisasjonen er i dag en viktig arbeidsplass for personer med høyere utdanning. Figur 34 viser også at man i Nore og Uvdal er mer skeptisk til hvorvidt en kommunesammenslåing vil gjøre det lettere å rekruttere arbeidskraft til kommunale stillinger.

Flesberg og Rollag har også mer positive vurderinger når det gjelder forbedring av kvaliteten på de kommunale tjenestene, og mulighetene for å hente ut økonomiske gevinster som følge av mer ef-fektiv drift. Når det gjelder det siste, blir det gjennom intervjuene pekt på at det vil være efef-fektivi- effektivi-seringsgevinster på en del områder, men i Nore og Uvdal er det frykt for at effektene av dette i større grad vil komme andre til gode enn innbyggerne i Nore og Uvdal, og at det er sannsynlig at det blir færre arbeidsplasser i kommunen. Enhver arbeidsplass er viktig for bosetting og dermed også for opprettholdelse av dagens tjenestetilbud.

Figur 35 viser at alle kommunene er mer skeptiske i vurderingene av effektene når det gjelder spørsmålet om tilgjengeligheten til de kommunale tjenestene sammenlignet med andre potensielle effekter. Dette henger sammen med at styrkede fagmiljøer til en viss grad vil innebære behov for samlokalisering, og at avstandene i Numedal er store. Det er respondenter fra Nore og Uvdal, som ligger lengst fra Kongsberg, og som er størst i areal, som naturligvis er mest skeptisk når det gjel-der tilgjengeligheten til tjenestene.

Når det gjelder det siste er det viktig å være klar over at tilgjengelighetsbegrepet kan oppfattes for-skjellig. I noen tilfeller kan også økt fysisk avstand gjøre det lettere å ta kontakt, f.eks. med barne-verntjenestene, fordi du ikke kjenner de som jobber der. Brukernærhet oppfattes i mange tilfeller som viktig, men dersom du skal være brukernær, er det også viktig at man har kompetanse som man kan «være brukernær med». Her kan behovene og utfordringene variere fra tjenesteområde til tjenesteområde. I det daglige er det nærhet til skole, barnehage og sykehjem som er av størst be-tydning for innbyggerne. Lokaliseringen av slike tjenester har i liten grad blitt påvirket i forbin-delse med de kommunesammenslåingene som er gjennomført de senere årene (Brandtzæg 2010).

Frigjorte ressurser gjennom kommunesammenslåingene har også blitt brukt til å styrke disse tje-nestene.

78 Utredning av kommunestruktur i Numedal

Figur 31 Vurdering av effekter av sammenslåing av Flesberg, Rollag og Nore og Uvdal i forhold til følgende mål: Sikre større og bedre fagmiljøer i kommunen. 1 er svært negative effekter og 6 er svært positive effekter.

Gjennomsnitt.

Figur 32 Vurdering av effekter av sammenslåing av Flesberg, Rollag og Nore og Uvdal i forhold til følgende mål: Gjøre det lettere å rekruttere arbeidskraft til kommunale stillinger. 1 er svært negative effekter og 6 er svært positive effekter. Gjennomsnitt.

Figur 33 Vurdering av effekter av sammenslåing av Flesberg, Rollag og Nore og Uvdal i forhold til følgende mål: Sikre og forbedre kvaliteten på de kommunale tjenestene. 1 er svært negative effekter og 6 er svært posi-tive effekter. Gjennomsnitt.

Figur 34 Vurdering av effekter av sammenslåing av Flesberg, Rollag og Nore og Uvdal i forhold til følgende mål: Hente ut økonomiske gevinster som følge av mer effektiv drift. 1 er svært negative effekter og 6 er svært positive effekter. Gjennomsnitt.

Figur 35 Vurdering av effekter av sammenslåing av Flesberg, Rollag og Nore og Uvdal i forhold til følgende mål: Sikre god tilgjengelighet til de kommunale tjenestene. 1 er svært negative effekter og 6 er svært positive effekter. Gjennomsnitt.

6.2.4 Samlet vurdering

Spørreundersøkelsen tyder på at kvaliteten på tjenestetilbudet i kommunene i dag er noenlunde bra, men at rekruttering av kompetanse er krevende, og at det er problematisk med små og sår-bare fagmiljøer. Kommunene har også visse utfordringer med å håndtere stadig økende statlige krav til kommunene, og ingen av kommunene føler at de står godt rustet til å håndtere nye oppga-ver og framtidige utfordringer. I Flesberg oppleves det som krevende med økte kostnader, svak økonomi, vanskeligheter med rekruttering og små og sårbare fagmiljøer på de fleste tjenesteområ-der. Det er spesielle utfordringer knyttet til dette innen helse og omsorg, noe som også tilskrives en økende andel eldre. Flere trekker også fram at mangel på kapasitet og kompetanse i teknisk sektor er problematisk. I Rollag oppleves også helse og omsorg som et krevende tjenesteområde. Her vi-ses det til at det er relativt høy andel ressurskrevende brukere, at man har utfordringer når det gjelder psykiatri, rekruttering av sykepleiere og etablering av et tilfredsstillende demenstilbud. Små fagmiljøer fører til slitasje på de ansatte. Små økonomiske ressurser gir lite rom for å legge til rette for næringsutvikling, noe som er viktig for å styrke bosettingen. I Nore og Uvdal blir det også vist til utfordringer knyttet til ressurskrevende brukere, psykiatri, rehabilitering, omsorg og dagtilbud til eldre og rekruttering av sykepleiere. Ellers blir det her pekt på at kostnadsnivået er høyt på flere tjenesteområder, og at kvalitetene på tjenestetilbudet ikke står i forhold til ressursene som brukes.

I den forbindelse nevnes næring, miljø, kommunalteknikk (langvarige prosesser), PLO, skole og barnehage og kultur.

Med stadig økende krav til kommunale oppgaver og en økende andel eldre i befolkningen, er det lite som tyder på at utfordringene knyttet til rekruttering og utvikling av sterke og robuste fagmil-jøer vil avta i årene som kommer.

Et flertall av våre respondenter i Flesberg og Rollag mener at en sammenslåing av kommunene i Numedal vil ha positive effekter på det å rekruttere arbeidskraft, sikre større og bedre fagmiljøer og hente ut økonomiske effektiviseringsgevinster. Meningene er mer delte når det gjelder spørsmå-let om en sammenslåing vil ha positive eller negative effekter på tilgjengeligheten. I Nore og Uvdal er man mer tilbøyelig til å mene at en sammenslåing vil ha negativ effekt på alle disse faktorene.

Kommunene i Numedal har lang tradisjon med interkommunalt samarbeid for å kunne gjennom-føre oppgaver bedre og mer kostnadseffektivt enn det den enkelte kommune er i stand til på egen hånd. Interkommunalt samarbeid kan ha både fordeler og ulemper, og vi skal i påfølgende avsnitt se nærmere på omfanget av interkommunalt samarbeid og utfordringer knyttet til dette.

80 Utredning av kommunestruktur i Numedal