• No results found

ansva-ret for programområdene Administrasjon, Regio-nal- og distriktspolitikk, Overføringer til kom-muner og fylkeskomkom-muner og Bolig, bomiljø og bygningssaker.

Kommunal- og regionaldepartementets utgifts-budsjett for 2005 var på 73,2 mrd. kroner hvorav

• driftsutgifter 2,3 mrd. kroner

• bygg, anlegg 11 mill. kroner

• overføringer til andre 60,4 mrd. kroner

• utlån, gjeldsavdrag mv. 10,5 mrd. kroner Rammeoverføringer til kommuner og fylkeskom-muner er den største overføringen og utgjør 48,6 mrd. kroner.

Kommunal- og regionaldepartementets budsjet-terte inntekter for 2005 var på 16,2 mrd. kroner hvorav tilbakebetaling og avdrag på lån utgjorde 11,7 mrd. kroner.

Kommunal- og regionaldepartementet har ansva-ret for to underliggende virksomheter som avleg-ger eget regnskap. Riksrevisjonen har avgitt to avsluttende revisjonsbrev uten merknader.

Kontrollen har omfattet statsrådens forvaltning av statens interesser i ett deleid aksjeselskap.

Riksrevisjonen har ikke merknader til statsrådens forvaltning av statens interesser i selskapet.

Revisjonen viser at etablering av internkontroll tilpasset risiko og vesentlighet ikke fullt ut er gjennomført i departementet og i underliggende virksomheter.

1.2 Budsjett – regnskap

Det er merutgifter eller mindreinntekter under noen kapitler og poster, men disse er enten av mindre betydning, eller det er tilfredsstillende redegjort for dem i forklaringene til statsregn-skapet.

1.3 Styring, måloppnåelse og resultatrappor-tering til Stortinget i forhold til det årlige bud-sjettet

Ved revisjonen av regnskapet for 2005 har Riksrevisjonen vurdert tiltak Kommunal- og regionaldepartementet har etablert for god intern kontroll i henhold til reglementet for økonomi-styring i staten. Departementene ble gitt en gene-rell overgangsordning på ett år, til 1. januar 2005 for å tilpasse det reviderte regelverket innenfor eget departementsområde. Riksrevisjonen har påpekt at Kommunal- og regionaldepartementet og de underliggende virksomhetene i for liten grad har

• foretatt risikovurderinger for å identifisere risikofaktorer som kan påvirke måloppnåelse og resultater

• påsett at den interne kontrollen skal være til-passet risiko og vesentlighet, og fungere på en tilfredsstillende måte

• påsett at risikovurderingene skal kunne doku-menteres

Departementet uttaler at det betrakter kontroll og risiko som integrert i styringsprosessene, bl.a. i strategi- og virksomhetsplanarbeidet. Risiko-vurderingene er imidlertid ikke nedfelt i egne dokumenter. Det er ikke utarbeidet egen risiko-analyse for 2005. Videre uttaler departementet at det er mulighet for forbedringer, bl.a. når det gjelder dokumentasjon, og at en intern prosjekt-gruppe i departementet er opprettet for å se på det videre arbeidet med risikovurderinger og intern kontroll på departementsområdet.

Departementet mener at i de underliggende virk-somhetene er ikke arbeidet med etablering av risikovurderinger og internkontroll sluttført.

Departementet ga først i tildelingsbrevene for 2006 føringer på kvartalsrapporteringene der virksomhetene er bedt om å gjennomføre årlige og systematiske gjennomganger av vesentlige risikoer, samt hvordan disse vil håndteres.

1.4 Kommunal- og regionaldepartementets for-valtning av statens interesser i selskaper m.m.

Riksrevisjonen har ikke merknader til departe-mentets forvaltning av statens interesser i Kom-munalbanken AS.

Kommunal- og regionaldepartementet

105 Dokument nr. 1 (2006–2007) Kommunal- og regionaldepartementet

2 Regnskaper der Riksrevisjonen har vesentlige merknader

Riksrevisjonen har ikke vesentlige merknader til noen av regnskapene.

3 Selskaper m.m. der Riksrevisjonen har merkna-der til statsrådens forvaltning

Riksrevisjonen har ikke merknader til statsrådens forvaltning.

4 Kommunal- og regionaldepartementets opp-følging av tidligere rapporterte forhold Rutiner for styring, måloppnåelse og resultat-rapportering

Riksrevisjonen påpekte i Dokument nr. 1

(2005–2006) enkelte svakheter ved departemen-tets styringsdialog med virksomhetene. Det ble tatt opp manglende retningslinjer for styring av underliggende virksomheter og manglende skriftlig tilbakemelding på årsrapportene.

Departementet uttalte bl.a. at det skal utarbeides felles retningslinjer for styring av underliggende virksomheter i løpet av andre halvår 2005, og at det skal gis skriftlig tilbakemelding på virksom-hetenes årsrapporter.

Departementet opplyser at framdriften i arbeidet med å utarbeide felles retningslinjer for styring av underliggende virksomheter viser seg å være forsinket, bl.a. på grunn av endringer i departe-mentsstrukturen høsten 2005. Det foreligger et utkast til retningslinjer av mars 2006. Disse ret-ningslinjene, den interne økonomiinstruksen, til-delingsbrevene og etablert praksis anser departe-mentet for i all hovedsak å være dekkende.

Departementet opplyser at det har innført rutiner for å gi skriftlige tilbakemeldinger på årsrappor-tene til de underliggende virksomheårsrappor-tene fra og med årsrapportene for 2005.

Saken anses for avsluttet.

Departementets tilskuddsforvaltning

Riksrevisjonen påpekte i Dokument nr. 1 (2005–2006) at det ikke var etablert gode opp-følgings- og rapporteringsrutiner for tilskudds-ordningene til regional- og distriktspolitiske for-mål. Kontroll- og konstitusjonskomiteen forut-satte at det etableres egne kontroller for å sikre forsvarlig økonomiforvaltning hos virkemiddel-aktørene og fylkeskommunen.1

Departementet uttaler at det har utarbeidet en ny mal for rapportering fra fylkeskommunen for å kunne få en bedre kobling mellom tallrapporten og den beskrivende rapporten. Fylkeskommune-ne er allerede for 2005 bedt om å følge ny mal for den beskrivende rapporteringen, mens den nye malen for rapportering først vil kunne imple-menteres fullt ut for budsjettet for 2006. Fylkes-kommunene rapporterer for 2006 både på egne mål og nasjonale mål. I tillegg vil det foretas evalueringer for å få informasjon om effektivitet, ressursinnsats og mål- og resultatoppnåelse.

Videre uttaler departementet at det i løpet av 2006 vil be fylkeskommunene redegjøre for hvil-ke kontrollordninger som er etablert. Når det gjelder internkontroll med andre nasjonale virke-middelaktører, er det eierdepartementene som har ansvaret for å utvikle systemer og rutiner for internkontroll, og det er da ikke naturlig at Kommunal- og regionaldepartementet iverksetter egne rutiner for internkontroll.

Saken anses for avsluttet.

5 Riksrevisjonens bemerkninger

Riksrevisjonen bemerker at departementet ikke har fått på plass endelige rutiner for internkon-troll og risikovurderinger internt i departementet og i underliggende virksomheter.

6 Kommunal- og regionaldepartementets svar

Saken har vært forelagt Kommunal- og regional-departementet, og statsråden har i brev av 19.

oktober 2006 svart:

«Til punkt 1.3 Styring, måloppnåelse og resultat-rapportering til Stortinget i forhold til det årlig budsjettet

Departementet merker seg Riksrevisjonens vur-deringer. Departementet vil vise til at reglemen-tet for økonomistyring i staten ikke gir nærmere føringer for hvordan risikoanalyser skal utfor-mes eller gjennomføres og at departementet har vurdert det som hensiktsmessig å avvente veile-deren og opplæring fra Statlig senter for økono-mistyring (SSØ). Veilederen ble lansert i mars 2006 og SSØ gjennomfører nå en rekke kurs om emnet. Departementet er nå godt i gang med arbeidet.

Når det gjelder de underliggende virksomhetene så har departementet ansett virksomhetenes

1) Innst. S. nr. 114 (2005–2006)

internkontroll som god, både med hensyn til å identifisere risikofaktorer og at kontrollen er til-passet risiko og vesentlighet. For å sikre et fram-tidig godt internkontrollarbeid ble det i Hus-banken i 2004 etablert en controllerstab i tillegg til en enhet for internrevisjon. Krav til internkon-trollarbeidet ble formidlet til underliggende virk-somheter i tildelingsbrevene for 2005 hvor det står:

’’... bes om å etablere systemer og rutiner som har innebygd internkontroll, jf. Reglementets

§ 14 med opplisting under. I revidert regel-verk er det nå økt fokus på ledelsens hold-ning til resultatoppfølging og kontroll, og identifisering av risikofaktorer som kan med-virke til at virksomhetens mål ikke nås. Det er også viktig å legge merke til at intern kontroll nå også omfatter resultatinformasjonens påli-telighet og nøyaktighet’’.

Departementet ga i tildelingsbrevene for 2006 ytterligere føringer på arbeidet med risiko og internkontroll. Som det framgår over mener departementet at rutiner for internkontroll og risikovurdering er etablert i underliggende virk-somheter. Disse vil løpende bli videreutviklet, da internkontrollarbeidet er en kontinuerlig prosess som hele tiden må vurderes opp mot risiko og vesentlighet.

Jeg har forøvrig ingen merknader.»

7 Riksrevisjonen uttaler

Riksrevisjonen har for regnskapsåret 2005 avgitt to avsluttende revisjonsbrev uten merknader.

Riksrevisjonen har ikke merknader til statsrådens forvaltning av statens interesser i selskapene.

I antegnelsene til statsregnskapet for 2004 tok Riksrevisjonen opp forhold vedrørende rutiner for styring, måloppnåelse og resultatrapportering og departementets tilskuddsforvaltning. Riks-revisjonen anser sakene for tilfredsstillende fulgt opp og besvart av Kommunal- og regionaldepar-tementet og sakene anses for avsluttet.

Riksrevisjonen har bemerket at endelige rutiner for internkontroll og risikovurdering ikke er på plass i departementet og underliggende virksom-heter. Riksrevisjonen har merket seg at departe-mentet er godt i gang med arbeidet internt i departementet, og videre at det i de to siste årene er gitt føringer til de underliggende virksomhe-tene, slik at departementet mener at rutiner for internkontroll og risikovurdering nå er etablert i underliggende virksomheter.

Riksrevisjonen forutsetter at arbeidet med etable-ring av rutiner for internkontroll og risikovurde-ringer i departementet blir sluttført, og at den løpende videreutviklingen av internkontrollarbei-det i de underliggende virksomhetene følges opp.

Det gjøres for øvrig oppmerksom på at det for tiden gjennomføres en forvaltningsrevisjon om botilbudet for vanskeligstilte grupper på bolig-markedet og Husbankens oppgaver i denne sammenheng.

Vedtatt i Riksrevisjonens møte 15. november 2006

Jørgen Kosmo Jan L. Stub

Annelise Høegh Geir-Ketil Hansen Ranveig Frøiland ––––––––––––––––– ––––––––––––––––––––

Therese Johnsen Per Anders Engeseth (selskapskontrollen)

107 Dokument nr. 1 (2006–2007) Kultur- og kirkedepartementet

1 Kultur- og kirkedepartementets forvaltning og gjennomføring av budsjettet for 2005

1.1 Generelt om resultatet av revisjonen