• No results found

Kap. 5543 Miljøavgifter på mineralske produkter

4. Rammeområde 22 – Skatter og avgifter

4.8 Indirekte skatter

4.8.10 Kap. 5543 Miljøavgifter på mineralske produkter

4.8.10.1 POST 70 CO2-AVGIFT

4.8.10.1.1 Sammendrag

CO2-avgiften på mineralske produkter ble innført i 1991 og ble i 1999 skilt ut i et eget avgiftsvedtak.

Avgiftens formål er å bidra til kostnadseffektive reduksjoner av utslipp av klimagassen CO2. Avgifts-plikten omfatter mineralolje, bensin, naturgass og LPG og oppstår som hovedregel ved uttak fra god-kjent lager eller ved innførsel.

Avgiften på utslipp av CO2 i petroleumsvirksom-heten på kontinentalsokkelen ble innført i 1991.

Avgiftens formål er å redusere utslipp av klimagas-sen CO2 fra petroleumsvirksomheten på kontinental-sokkelen.

CO2-avgiften på mineralolje, bensin og gass er hjemlet i vedtaket om CO2-avgift på mineralske pro-dukter, mens CO2-avgiften på sokkelen er hjemlet i vedtaket om CO2-avgift i petroleumsvirksomheten på kontinentalsokkelen. Avgiftene oppkreves etter henholdsvis lov 19. mai 1933 nr. 11 om særavgifter og lov 21. desember 1990 nr. 72 om avgift på utslipp av CO2 i petroleumsvirksomhet på kontinentalsokke-len.

De ulike elementene i CO2-avgiften er omtalt nedenfor.

CO2-avgift på mineralolje

Som mineralolje anses bl.a. parafin, fyringspara-fin, gassolje, dieselolje og fyringsolje.

Det gis fritak for avgiften bl.a. for mineralolje som brukes i skip i utenriks fart, i fiske og fangst i fjerne og nære farvann og i fly i utenriks fart. I for-bindelse med budsjettet for 2008 ble det vedtatt fritak for CO2-avgift for mineralske produkter som leveres til bruk som gir kvotepliktige utslipp etter klimakvo-teloven. Fritaket ble godkjent av EFTAs overvå-kingsorgan (ESA) 16. juli 2008 og trådte i kraft 1. september 2008.

Avgiftssatsen i 2008 er 0,55 kroner per liter mineralolje. For mineralolje til bruk i innenriks luft-fart er avgiftssatsen 0,65 kroner per liter mens avgiftssatsen for mineralolje til bruk i

treforedlings-industrien, sildemel- og fiskemelindustrien er 0,28 kroner per liter.

Det foreslås å prisjustere avgiftssatsene for 2009, se forslag til avgiftsvedtak § 1 første ledd bokstav a.

CO2-avgift på bensin

Avgiftsplikten omfatter bensin og blandinger dersom bensin er hovedbestanddel og blandingen kan benyttes som motordrivstoff.

Det gis fritak for avgiften for bl.a. bensin brukt i fly i utenriks fart og bensin gjenvunnet i VRU-anlegg (Vapour Recovery Unit).

Avgiftssatsen i 2008 er 0,82 kroner per liter ben-sin.

Det foreslås å prisjustere avgiftssatsen for 2009, se forslag til avgiftsvedtak § 1 første ledd bokstav b.

CO2-avgift på naturgass og LPG

I forbindelse med budsjettet for 2007 ble det ved-tatt å innføre CO2-avgift på gass til oppvarming av bygg fra 1. juli 2007.

Avgiftssatsene i 2008 er 0,48 kroner per Sm3 naturgass og 0,62 kroner per kg LPG.

Det foreslås å prisjustere avgiftssatsene for 2009, se forslag til avgiftsvedtak II § 1 første ledd bokstav c og d.

CO2-avgiften på gass til oppvarming av bygg er vedtatt som en generell avgift på gass, men med et fritak for gass som benyttes til annet enn oppvar-ming. Dette fritaket må godkjennes av EFTAs over-våkingsorgan (ESA) før det kan tre i kraft. ESA åpnet formell undersøkelse i saken 23. november 2007 og avgiften har derfor ikke trådt i kraft som forutsatt.

ESA skal om mulig fatte en beslutning innen 18 måneder etter iverksettelsen av undersøkelsen.

Det foreslås at Finansdepartementet gis fullmakt til å iverksette avgiften, se forslag til avgiftsvedtak II.

CO2-avgiften i petroleumsvirksomheten

Avgiftssatsene i 2008 er 0,45 kroner per Sm3 gass og 0,45 kroner per liter olje eller kondensat.

Fra 2008 ble CO2-utslipp fra petroleumsvirksom-heten inkludert i kvotesystemet. I Ot.prp. nr. 66 (2006–2007) Om lov om endringer i klimakvotelo-ven m.m. framgikk det at:

"Regjeringen har som utgangspunkt at de sam-lede utslippskostnadene for petroleumssektoren for-utsettes videreført på tilnærmet dagens nivå. Dermed vil de økonomiske incentivene for utslippsreduksjo-ner på sokkelen opprettholdes. ( ) CO2-avgiften vil bli sett i sammenheng med kostnadene petroleumsindus-trien blir pålagt ved å måtte kjøpe kvoter, slik at den totale utslippskostnaden blir videreført på tilnærmet dagens nivå."

På dette grunnlaget ble CO2-avgiften på sokkelen nedjustert med 35 øre per Sm3/liter, tilsvarende en forventet kvotepris på 160 kroner per tonn CO2.

Departementet legger til grunn at formuleringen

"videreført tilnærmet på dagens nivå" innebærer at utslippskostnadene skulle holdes om lag uendret ved overgangen til kvotesystemet. For at kvotesystemet skal få virke i størst mulig grad, bør også petroleums-næringen eksponeres for variasjoner i kvoteprisen på linje med annen næringsvirksomhet. Det legges der-for ikke opp til å endre CO2-avgiften for å motvirke endringer i kvoteprisen.

Det foreslås å prisjustere avgiftssatsene for 2009, se forslag til avgiftsvedtak første ledd bokstav a og b.

I dag skal det ikke betales slik CO2-avgift for olje og kondensat som er avgiftsbelagt etter Stortingets vedtak om CO2-avgift på mineralske produkter. Etter at EFTAs overvåkingsorgan (ESA) har godkjent fri-taket for CO2-avgift for mineralske produkter som leveres til bruk som gir kvotepliktige utslipp etter kli-makvoteloven, kan unntaksbestemmelsen for CO2 -avgift i petroleumsvirksomhet på kontinentalsokke-len oppheves.

Utslipp av klimagasser og CO2

Norge skal etter Kyoto-protokollen sørge for at klimagassutslippene i perioden fra 2008 til 2012 i gjennomsnitt ikke overskrider summen av de kvoter Norge ble tildelt i Kyoto-protokollen og de kvoter Norge skaffer via de såkalte Kyoto-mekanismene, herunder kjøp av utslippskvoter og utslippsreduksjo-ner i andre land.

I Kyoto-protokollen fikk Norge tildelt en årlig kvotemengde som i gjennomsnitt er 1 pst. høyere enn utslippene i 1990. Dette tilsvarer om lag 50,1 mill.

tonn CO2-ekvivalenter i gjennomsnitt per år. Kvote-plikten gjelder samlet for 5-årsperioden under ett.

De samlede norske klimagassutslippene var 55,0 mill. tonn CO2-ekvivalenter i 2007. Dette er en økning på 2,8 pst. fra 2006. I perioden 1990 til 2007 har utslippene økt med drøyt 10 pst. Det meste av veksten skjedde i perioden fram til 1999, mens utslip-pene etter dette har vært relativt stabile.

Kvoteprisen

EUs kvotedirektiv (2003/87/EF) etablerte fra og med 2005 et system for kvotehandel med klimagas-ser i EU med formål å reduklimagas-sere EUs utslipp av klima-gasser på en kostnadseffektiv måte. Handel med CO2-kvoter startet opp i løpet av første halvår 2005.

Det har vært store variasjoner i kvoteprisen på kvoter med levering i andre handelsperiode (Kyoto-perioden 2008–2012). Prisen på kvoter med levering i desember 2008 (EUADEC08) har variert mellom

98 kroner per tonn CO2 i februar 2007 til 235 kroner per tonn CO2 i juli 2008. Det siste året har kvotepri-sen i hovedsak ligget mellom 150 og 200 kroner per tonn CO2. Kvoter med levering i desember 2009 (EUADEC09) har i august 2008 blitt omsatt for om lag 200 kroner per tonn CO2.

Kvoteprisen har siden 2007 ligget på om lag samme nivå som CO2-avgiften på mineralolje, men vesentlig under CO2-avgiften på bensin. Petroleums-virksomheten er siden 1. januar 2008 ilagt både CO2 -avgift og kvoteplikt. Som en konsekvens av øknin-gen i kvoteprisen har dette gitt en moderat økning av marginalkostnaden ved CO2-utslipp for denne nærin-gen.

4.8.10.1.2 Komiteens merknader

K o m i t e e n s f l e r t a l l , alle unntatt medlem-mene fra Kristelig Folkeparti og Venstre, slutter seg til Regjeringens forslag til vedtak om CO2-avgift.

K o m i t e e n s m e d l e m f r a Kr i s t e l i g F o l -k e p a r t i er enig med Regjeringen i at en intensivert innsats for å få ned innenlandske klimagassutslipp også må få konsekvenser for innenlandsk flytrafikk.

Det vil bli svært krevende å nå ambisiøse mål for kli-magassreduksjoner i Norge med en fortsatt vekst i utslippene fra denne sektoren. D e t t e m e d l e m mener at en avgiftsøkning som motsvarer en økt bil-lettpris på 3 kroner pr. flyreise mellom Oslo og Ber-gen neppe bidrar sterkt i så måte, og vil derfor foreslå å øke CO2-avgiften på mineralolje brukt i innen-landsk flytrafikk ytterligere med 25 øre pr. liter utover prisjustering. D e t t e m e d l e m mener dessu-ten at det bør innføres en CO2-avgift for fossilgass i transportsektoren, med like stor avgift per tonn CO2 som bensin, dvs. 363 kroner pr. tonn CO2.

D e t t e m e d l e m fremmer derfor følgende for-slag:

"Stortinget slutter seg til Regjeringens forslag til vedtak om CO2-avgift på mineralske produkter, med følgende endringer:

§ 1 bokstav a skal lyde:

Mineralolje: kr 0,57 pr. liter. For innenriks luft-fart er satsen kr 0,92 pr. liter. For treforedlingsindus-trien, sildemel- og fiskemelindustrien er satsen kr 0,29 pr. liter.

§ 1 bokstav c skal lyde:

Fossilgass: For personbiler, tunge kjøretøy og skip og båter – kysttrafikk m.m. er satsen kr 363 pr.

tonn CO2."

K o m i t e e n s m e d l e m f r a V e n s t r e mener videre at skattepolitikken er et viktig redskap for å snu adferdsmønster i en mer miljø- og helsemessig retning, og viser i den forbindelse til at Venstre fore-slår et skatteskifte i denne retning på om lag 3 mrd.

kroner i sitt alternative budsjett. Som et ledd i et slikt skifte foreslår Venstre å øke CO2-avgiften på mine-ralske produkter med 15 øre literen i alle anvendelser, med unntak av innenriks luftfart hvor det foreslås en økning med 25 øre literen.

D e t t e m e d l e m fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Stortinget slutter seg til Regjeringens forslag til vedtak om CO2-avgift på mineralske produkter, med følgende endringer:

§ 1 skal lyde:

Fra 1. januar 2009 skal det i henhold til lov 19. mai 1933 nr. 11 om særavgifter betales CO2 -avgift til statskassen ved innførsel og innenlandsk produksjon med følgende beløp:

a) Mineralolje: kr 0,72 per liter. For innenriks luft-fart er satsen 0,92 kroner per liter. For mineral-olje til treforedlingsindustrien, sildemel- og fis-kemelindustrien skal det betales avgift med 0,44 per liter.

b) Bensin: 0,99 per liter."

4.8.10.2 POST 71 SVOVELAVGIFT

4.8.10.2.1 Sammendrag

Svovelavgift på mineralske produkter ble innført i 1970 og ble i 1999 skilt ut i et eget avgiftsvedtak.

Avgiften er miljømessig begrunnet og skal bidra til å redusere utslippene av svovel.

Avgiftsplikten omfatter mineralolje. Som mine-ralolje anses bl.a. parafin, fyringsparafin, gassolje, dieselolje og fyringsolje. Avgiftsplikten oppstår som hovedregel ved uttak fra godkjent lager eller ved inn-førsel.

Det gis avgiftsfritak for bl.a. bruk av mineralolje i skip i utenriks fart, fiske og fangst i fjerne farvann og fly i utenriks fart. I tillegg kan hele eller deler av avgiften refunderes dersom utslippet av svovel til atmosfæren er mindre enn svovelinnholdet i de benyttede produktene skulle tilsi.

Avgiftssatsen i 2008 er 7,2 øre per liter mineral-olje for hver påbegynt 0,25 pst. vektandel svovel i olje som inneholder over 0,05 pst. vektandel svovel.

Det foreslås å prisjustere avgiftssatsen for 2009, se forslag til avgiftsvedtak § 1.

Norge er i henhold til Gøteborg-protokollen av 1999 forpliktet til å redusere de årlige utslippene av svoveldioksid (SO2) til maksimalt 22 000 tonn fra og

med 2010. I de siste tiårene har det vært en markant nedgang i de norske utslippene av SO2. I 2007 var utslippene på 19 700 tonn, noe som er en reduksjon på 62 pst. siden 1990. I henhold til foreløpige tall gikk utslippene ned med 1 200 tonn fra 2006 til 2007.

Utslippene ligger dermed 2 300 tonn eller om lag 10 pst., under utslippsforpliktelsen etter Gøteborg-pro-tokollen.

4.8.10.2.2 Komiteens merknader

K o m i t e e n slutter seg til Regjeringens forslag til vedtak om svovelavgift.

4.8.11 Kap. 5546 Avgift på sluttbehandling av