• No results found

Vil du delta i forskningsprosjektet:

«Tilpasset opplæring for elever med stort læringspotensial»?

Dette er et spørsmål til deg om å delta i et forskningsprosjekt der formålet er å undersøke hvordan kontaktlærere på mellomtrinnet tilpasser opplæringen for elever med stort læringspotensial. I dette skrivet gir vi deg informasjon om målene for prosjektet og hva deltakelse vil innebære for deg.

Formål

Formålet for undersøkelsen er å finne ut hvordan læreren kan tilpasse opplæringen på best mulig måte for elever med stort læringspotensial. Problemstillingen er følgende: Hvordan opplever kontaktlærere på mellomtrinnet at de ivaretar elever med stort læringspotensial sitt behov for tilpasset opplæring?

I tillegg til problemstillingen har vi utarbeidet fire forskningsspørsmål:

1. Hvordan og i hvilke sammenhenger oppdager kontaktlærere at elever med stort læringspotensial har behov for tilpasset opplæring?

2. Hvilke metoder mener kontaktlærere at de benytter for å tilpasse opplæringen for elever med stort læringspotensial?

3. Hva er nytt i kontaktlæreres arbeid med tilpasset opplæring for elever med stort læringspotensial etter fagfornyelsen?

4. Hvordan opplever kontaktlærere at skolen som organisasjon arbeider med tilpasset opplæring for elever med stort læringspotensial?

Vi kommer ikke til å bruke opplysningene du gir oss til andre formål enn masteroppgaven.

Hvem er ansvarlig for forskningsprosjektet?

Nord Universitet er ansvarlig for prosjektet.

Hvorfor får du spørsmål om å delta?

Kontaktlærere som jobber på mellomtrinnet fra ulike skoler vil få spørsmål om å delta i undersøkelsen. Utvalget er basert på vårt ønske om et varierende utvalg, der vi ønsker å intervjue menn og kvinner med ulik alder, utdanning og arbeidserfaring. Vi ønsker i hovedsak kontaktlærere som underviser i ulike fag.

Hva innebærer det for deg å delta?

Hvis du velger å delta i prosjektet, innebærer det at du er med på et intervju. Det vil ta deg omtrent 45 til 60 minutter. Vi vil gjennomføre intervjuet digitalt via teams, og opplysningene du gir oss registreres på lydopptak som vi vil lagre utilgjengelig for andre. Lydopptaket vil ikke gjøres i teams, men vil bli tatt opp ved bruk av mobiltelefon og en kryptert nettskjema-diktafon-app. Ditt navn og hvilken skole du jobber på vil ikke være en del av lydopptaket.

Lydopptaket vil slettes etter prosjektslutt, og spørsmålene du får under intervjuet vil basere seg på problemstillingen og forskningsspørsmålene.

Det er frivillig å delta

Det er frivillig å delta i prosjektet. Hvis du velger å delta, kan du trekke samtykket tilbake innen 1. april uten å oppgi grunn. Alle dine personopplysninger vil da bli slettet. Det vil ikke ha noen negative konsekvenser for deg hvis du ikke vil delta eller senere velger å trekke deg.

Ditt personvern – hvordan vi oppbevarer og bruker dine opplysninger

Vi vil bare bruke opplysningene om deg til formålene vi har fortalt om i dette skrivet. Vi behandler opplysningene konfidensielt og i samsvar med personvernregelverket.

Det er kun forskere, Siri Nyheim Krane og Stine Odding, som vil ha tilgang til opplysningene vi får gjennom intervjuet. Navnet ditt, skolen du jobber på og andre kontaktopplysninger du deler med oss vil vi erstatte med en kode (f.eks. informant 1) som lagres adskilt fra øvrig datamateriell. Datamaterialet vil bli lagret på OneDrive, hvor bare forskere har tilgang, med en personlig innlogging og kode.

I publikasjonen av masteroppgaven vil forskningsdeltakerne være omtalt i koder, eksempelvis informant 1, informant 2, osv. Opplysningene som deles i masteroppgaven vil være kjønn og erfaring, samt dine svar på forskningsspørsmålene og lignende spørsmål i intervjuguiden. Vi

vil ikke dele ditt navn eller skole og du vil derfor ikke kunne gjenkjennes.

Hva skjer med opplysningene dine når vi avslutter forskningsprosjektet?

Opplysningene anonymiseres innen 1. april. Masteroppgaven skal inn 18. mai, men innen 1.

april vil lydopptak være slettet, og dine svar og opplysninger vil være anonymisert.

Dine rettigheter

Så lenge du kan identifiseres i datamaterialet, har du rett til:

- innsyn i hvilke personopplysninger som er registrert om deg, og å få utlevert en kopi av opplysningene,

- å få rettet personopplysninger om deg, - å få slettet personopplysninger om deg, og

- å sende klage til Datatilsynet om behandlingen av dine personopplysninger.

Hva gir oss rett til å behandle personopplysninger om deg?

Vi behandler opplysninger om deg basert på ditt samtykke. På oppdrag fra Nord Universitet har NSD – Norsk senter for forskningsdata AS vurdert at behandlingen av personopplysninger i dette prosjektet er i samsvar med personvernregelverket.

Hvor kan jeg finne ut mer?

Hvis du har spørsmål om undersøkelsen, eller ønsker å benytte deg av dine rettigheter, ta kontakt med:

- Nord Universitet via vår veileder Jan-Birger Johansen på mail jan.b.johansen@nord.no. Du kan gjerne kontakte oss på mail siri.n.krane@student.nord.no eller stine.odding@student.nord.no.

- Vårt personvernombud: Toril Irene Kringen. Mail: personvernombud.nord.no.

Telefon: 74 02 27 50

Hvis du har spørsmål knyttet til NSD sin vurdering av prosjektet, kan du ta kontakt med:

- NSD – Norsk senter for forskningsdata AS på epost (personverntjenester@nsd.no) eller på telefon: 55 58 21 17.

Med vennlig hilsen Siri Nyheim Krane og Stine Odding Nord Universitet

---

Samtykkeerklæring

Jeg har mottatt og forstått informasjon om prosjektet «Tilpasset opplæring for elever med stort læringspotensial», og har fått anledning til å stille spørsmål. Jeg samtykker til:

• å delta i intervju der mine person- og kontaktopplysninger anonymiseres innen 1. april 2021 før innlevering av masteroppgave.

Jeg samtykker til at mine opplysninger behandles frem til prosjektet er avsluttet

--- (Signert av prosjektdeltaker, dato)