• No results found

Ideologi og effektivitet

In document Når jobben settes ut på anbud (sider 93-96)

Valget om å outsource renholdet fra Forsvarsbygg var en politisk fattet be-slutning som kom svært overraskende på de fleste av våre informanter. Flere renholdere omtaler dette som «et lyn fra klar himmel».

Enhver sittende regjering har som mål å forvalte skattebetalernes penger på en måte som sikrer en offentlig sektor som gir effektive og gode tjenester.

I Norge er man sjelden uenig om målet, men om virkemidlene. I Solberg-re-gjeringens politiske plattform fra 2013, den såkalte Sundvolden-plattfor-men27, framheves konkurranse som et viktig virkemiddel. Under punkt 7,

«Fornyelse, administrasjon og kirke» står det:

«Regjeringen mener i utgangspunktet at produksjon av velferdstjenes-ter skiller seg lite fra andre tjenesvelferdstjenes-ter. Bruk av konkurranse stimulerer til verdiskaping, bedre tjenester og effektivisering. Det er derfor helt nødvendig at konkurranse blir et gjennomgående element i offentlig virksomhet.»

I kapittel 3 omtalte vi ulike argumenter for og imot konkurranseutsetting.

Ideologi var ett av disse, og både tilhengere og motstandere kan argumentere ideologisk. Ideologiske argumenter for konkurranseutsetting er gjenkjenn-bare i Sundvolden-plattformen. Konkurranse i seg selv vil bidra til at det of-fentlige vil produsere mer effektive og bedre tjenester. Slik sett markerte den

27 Politisk plattform for en regjering utgått av Høyre og Fremskrittspartiet.

Sundvolden, 7. oktober 2013.

politiske plattformen et tydelig taktskifte. Under den rødgrønne regjeringen hadde større outsourcingsprosesesser fra det offentlige blitt satt på vent (Trygstad et al. 2006). Beslutning om å outsource renholdet fra Forsvarsbygg i 2014 var i tråd med Solberg-regjeringens bebudede politikk.

Hvor lønnsomt er det egentlig?

Som vi har omtalt, ble det fra Forsvarsministeren hevdet at outsourcingen ville føre til at flere midler kunne overføres til såkalte spisse oppdrag. Hvor mye man antok å spare på å overlate ansvaret for renholdet til eksterne, va-rierer etter hvilke informanter vi snakker med. I kapittel 3 refererte vi til at Forsvarsdepartementet har anslått at den totale gevinsten for 2017 var 99 millioner kroner. Flere av våre informanter har satt spørsmålstegn ved hvor-dan departementet har regnet seg fram til dette beløpet.

Forut for beslutningen ble fordeler og ulemper ved å konkurranseutsette renholdstjenestene fra Forsvarsbygg berørt i fire utredninger. Tre av disse hadde ingen entydig konklusjon. Som vi omtalte i kapittel 3, var det utred-ningen til Ernest and Young (EY) som gikk lengst i å konkludere med at det var penger å spare på å konkurranseutsette renholdet. Det ble blant annet vist til at særavtalene mellom Forsvarsbygg og NTL var kostnadsdrivende.

Det er per i dag vanskelig å si hvor lønnsomt det har vært for Forsvaret å konkurranseutsette renholdet. Grunnen er blant annet at vi mangler tall-grunnlag, og at svaret vil bero på om man tenker lønnsomhet på kort eller lengre sikt.

På den ene siden har outsourcingen medført at man ikke lenger trenger å forholde seg til hvordan renholdet skal driftes, og hvordan arbeidstakerne skal ivaretas. Det ansvaret er nå plassert utenfor Forsvaret. Dermed kan res-surser som tidligere ble brukt til ledelse og administrasjon, benyttes andre steder. Staten sparer også pensjonsutgifter ved at de slipper å betale for dyre pensjoner framover for renholderne, samt at de kjøper tjenester fra en leve-randør med lavere pensjonskostnader, noe som innvirker på prisen.

På den annen side har vi sett at manglende kvalitet og leveranser på ren-holdstjenestene har bidratt til mye irritasjon og klager i Forsvaret. Det var også misnøye da Forsvarsbygg hadde ansvaret for renholdet, men nivået på klagene har steget formidabelt etter anbudsutsettelsen. Det å administrere og håndtere de mange klagene har medført at transaksjonskostnadene har vært høye, i alle fall i perioder.

Det reises også spørsmål knyttet til kostnader når det gjelder sikkerhets-klarering. Rundt 70 prosent av renholderne har innvandrerbakgrunn, og

turnoveren i bransjen er høy (Trygstad et al. 2011, 2018). Det å sikkerhets-klarere renholdere med utenlandsk opprinnelse eller som har utenlandsk kone eller ektefelle, kan være ressurskrevende. Etter at renholdet ble anbuds-utsatt, har en del arbeidstakere søkt seg over til andre jobber mens andre igjen har blitt sagt opp. Det har derfor vært behov for å sikkerhetsklarere nye arbeidstakere. Hvorvidt disse nye arbeidstakerne blir værende i ISS, vet vi ikke. Men gitt den høye turnoveren i bransjen er det grunn til at man i tiden framover må sikkerhetsklarere flere enn da renholdet var internt.

En annen dimensjon som kan trekkes fram, er i hvilken grad Forsvaret og staten har ivaretatt et samfunnsansvar i denne prosessen. Forut for beslut-ningen om å outsource renholdet i sin helhet var om lag 30 prosent av volu-met satt ut til eksterne leverandører. Tillitsvalgte i NTL hadde forventet at det kunne bli snakk om å konkurranseutsette et større volum, men ikke at Forsvaret kom til å anbudsutsette alt. Man kunne ha valgt en mer gradvis løsning. Dette ville muliggjort å i større grad skjerme eldre arbeidstakere eller arbeidstakere med nedsatt arbeidsevne og ansatte i områder av landet der tilgangen på arbeid er begrenset, og der Forsvaret er den dominerende ar-beidsgiveren. Det er heller ikke usannsynlig at man da hadde sluppet å bli stevnet for retten. Forsvarsministeren henviste til behovet for at arbeidsta-kere står lenger i jobb, eller «arbeidslinja», da det ble stilt spørsmål om gren-sene som ble satt for å bli værende i Forsvaret (60 år med 15 års ansiennitet).

Spørsmålet er hvor god kjennskap man hadde til den bransjen arbeidstakerne ble outsourcet til. Som vi omtalte i kapittel 2, er den gjennomsnittlige alde-ren på de ansatte langt lavere i den private alde-renholdsbransjen enn hva den var for de tidligere renholderne i Forsvarsbygg. Mens andelen renholdere på 55 år og mer i staten lå på 38 prosent i 2014, var tilsvarende andel 10 prosent i den private delen av renholdsbransjen. Arbeidspresset i renholdsbransjen er betydelig, og det er rimelig å anta at det er en sammenheng mellom alder og det å tåle høyt arbeidspress over tid.

I det store regnskapet kan det reises spørsmål om man har tatt høyde for utgifter knyttet til ulike trygdeytelser. I kapittel 3 omtalte vi at fristillingen av Posten og outsourcingen av produksjonsdelen fra Vegvesenet og etable-ringen av Mesta medførte et høyere sykefravær. For Postens del var det også en økt overgang til uføretrygd.

In document Når jobben settes ut på anbud (sider 93-96)