• No results found

Hva blir neste trinn?

In document Når jobben settes ut på anbud (sider 89-93)

Vi har spurt kundene om de er såpass misfornøyde med kvaliteten på renhol-det at de tror renhol-det er realistisk å tenke seg at Forsvaret velger å la renholrenhol-det bli internt igjen. De færreste anser dette som et reelt scenario. Enkelte tror Forsvaret selv kan komme til å måtte ta tilbake noe av renholdet, men ikke nødvendigvis alt. De fleste begrunner dette standpunktet med politikk og med at det på sett og vis har gått «prestisje» i saken. I tillegg kommer stramme prioriteringer i forsvarsbudsjettene samt at det er vanskelig å sette renhold opp mot den operative evnen.

Nei, helt umulig. For det vil være en umulig sak å nå gjennom med i forsvarsbudsjettet. Det er politikk, og hvis man setter dette opp mot operativ virksomhet, så er det ikke mulig. Det er ikke lite nok til at det går under radaren. (kunde)

Tror på at et politisk skifte ville ha betydning for anretningen i For-svaret. Det ble bevist i 2005, da de stoppet og reverserte vedtaket. Men tror likevel det er vanskelig her. Det geniale med å outsource er at man går over en bro, så sprenger man den bak seg. Vanskelig å gå tilbake.

(kunde)

Også med utgangspunkt i lønnsomhet tror de fleste at renholdet kommer til å forbli skilt ut. Imidlertid tror sentrale aktører at det nok har blitt en større bevissthet knyttet til riktig prising av oppdraget – både når det gjelder krav til effektivitet og hvordan man skal ivareta de ansatte i en slik prosess. Det er nok en erkjennelse i alle ledd om at man ikke hadde tatt høyde for mange av de utfordringene man ble stående overfor underveis i prosessen. Om noe så tror informantene at utviklingen går i retning av mer outsourcing, i alle fall

dersom nåværende regjering blir sittende. Bolig og kvarter nevnes av infor-manter fra Forsvaret som mulig gjenstand for konkurranseutsetting, mens andre nevner verkstedstjenester. Samtidig uttrykkes det stor bekymring for hvilke følger dette eventuelt vil få for sikkerhet og beredskap.

Outsourcer vi vedlikehold til Kongsberggruppen for eksempel, så vil vi få en bra pris i starten og så videre, men når vi har mistet all vår kom-petanse – det er da kostnaden kommer. Det forstår man tydeligvis ikke. Det blir en omvendt monopolsituasjon. (kunde)

Forsvaret må ta sin egenart på alvor. Selv hvis man sparer penger, så må man spørre seg hva risikoen er. Vi er ikke et børsnotert selskap, vi skal levere sikkerhet til befolkningen. Og det koster. (kunde)

I forslaget til Statsbudsjett, som ble fremlagt 8. oktober 2018, åpnes det for at Forsvarets IKT-tjenester skal konkurranseutsettes. Det fremgår:

«Det videreføres også en økt vekt på muligheten for strategisk samar-beid med aktører utenfor sektoren, som et bidrag til at Forsvaret skal ha tidsriktig kompetanse og teknologi innenfor et område i rask utvik-ling. Et utvidet samarbeid med aktører utenfor sektoren er et virke-middel for blant annet å modernisere og videreutvikle IKT-området i forsvarssektoren.» (Prop. 1 S (2018-2019):25)

NTL er kritiske til privatisering av disse tjenestene, og advarer mot at Forsva-ret mister kontroll over hvem som har tilgang til hvilken informasjon når denne typen tjenester utføres av eksterne.25 Tidligere erfaringer fra andre sektorer har vist at konsekvensene av denne typen kontrolltap potensielt kan bli svært store. Sofie Nystrøm, direktør for Center for Cyber and Information Security (CCIS) ved NTNU, er blant de som har advart mot at myndighetene skal sette ut IT-tjenester uten å sikre at dataene er tilstrekkelig beskyttet, og spesielt når virksomheten skal forvalte nasjonens hemmeligheter.26 Hvorvidt IKT-tjenestene faktisk blir satt ut på anbud, er usikkert på nåværende tids-punkt. 17. oktober 2018 ble det avholdt en høring i Forsvarskomiteen, der blant andre NTL presenterte sine innvendinger.

25 https://forsvaretsforum.no/regjeringen-holder-det-de-lover-%E2%80%93-dess-verre

26 https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/GVbzQ/it-ekspert-advarer-mot-ukritisk-outsourcing

Oppsummering

I dette kapittelet har vi undersøkt hvordan kvaliteten på renholdet har blitt påvirket av at en ny leverandør overtok ansvaret. Vi har sett på utviklingen i antall klager / innrapporterte avvik og påfølgende prisavslag/bøter. Statistik-ken viser at det har vært en stor økning i antall innrapporterte avvik, fra et sted mellom 50 og 60 årlig under Forsvarsbygg til nesten 2500 på bare ni må-neder i 2017 under ISS. Det må imidlertid tilføyes at klageregistreringen tid-ligere, under Forsvarsbygg, var mangelfull. De ble ofte tatt direkte med ren-holderne og ikke dokumentert. Men også i dag blir vi fortalt om manglende innrapportering. Dette skyldes flere forhold. Man synes klagesystemet er tungvint, det hjelper ikke uansett, eller man ønsker ikke at klagene skal «slå tilbake på» renholderne. Følgelig foreligger det trolig en betydelig underrap-portering av klager. Vi har også sett at kundene oppfatter kvaliteten på ren-holdet som dårligere enn før, noe som må ses i sammenheng med økte effek-tivitetskrav og redusert bemanning. De færreste tror at renholdet vil tas inn igjen i Forsvarsbygg, selv om enkelte tror deler av tjenestene kan havne til-bake i Forsvarets egen regi. På spørsmålet om hva kunder og øvrige infor-manter tror vil bli det neste som skal ut på anbud, antyder noen boliger og kvarter, mens andre spekulerer i verkstedstjenester. I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2019 framgår det imidlertid et ønske om å konkurranseut-sette Forsvarets IKT-tjenester. I Forsvaret uttrykkes det en generell bekym-ring for hva ytterligere konkurranseutsetting vil gjøre med sikkerheten og beredskapen i organisasjonen.

In document Når jobben settes ut på anbud (sider 89-93)