• No results found

Eksemplene og erfaringene på styringsforsøk varierte noe. Opplevelsene fra styringsforsøkene ble beskrevet i hele spekteret fra positiv til negative. Styringsforsøkene kommer i alt fra oppfordringer, reklame, tilbud, forventninger til regler, krav og pålegg. En informant syns alt som kom var positivt og bra for å henge med, en annen var mer kritisk og nevnte at det kom råd om ting fordi man ikke var bra nok på det. Dette tolket jeg som at det kom fra andre kommunale aktører. Informant 1 sa at hun «opplevde ofte at ting ble forelagt som om man ikke har forstått noe…». Dette tolker jeg til at det oppleves negativt kontra Informant 4, som sier: «stortsett er det flotte ting… som kommer..de som kommer fra

barnehagemyndigheten…eh…» Flere uttalelser gir inntrykket av at barnehagene har sterke aktører i tillegg til kommunen. De henviste gjentagende til helsesøster, PPT og barnevernet som aktører som ønsker å påvirke eller forsøke å styre forhold i barnehagene. Men at styrerne i mitt utvalg hadde veldig forskjellige erfaringer og opplevelse av dette. En informant pekte på at det også var personavhengig hvordan man opplevde styringsforsøkene «…eh…det føler jeg er veldig personavhengig…av den personen som er vår nærmeste kontaktperson på kommunen, det er ikke alle som vi har samme forholdet til der borte….». Dette gav

assosiasjoner til opplevelsen av makt og maktbruk, noen aktører har mer autoritet og tyngde, kanskje ikke gjennom stillingen, men nærmest personlig. De beskrev historier som tydet på at de vurderte det som kom også i forhold til hvem som kom med det. Ikke alt opplevdes som forståelig eller nyttig. Informant 3 beskrev styringsforsøkene som blant annet noe man først kunne få som informasjon, kanskje via epost fra barnehagekonsulent, helsesøster eller PPT.

Om man ikke responderte på den, kunne det komme som informasjon med oppfordring om å gi respons. Med spørsmål om hva synes dere? har dette vært noe eller? Det begynner relativt åpent og frivillig, men så kan det dreie seg mot mer trykk. Så havner det som tema i møter, eller at aktører går på noen andre styrere, nesten som for å verve eller skaffe seg allierte. Hun gav videre beskrivelser at enkelte prosjekter kan starte slik, det starter som informasjon og fremstår frivillig, men at hun hadde opplevd at det kunne ende med tvang/ pålegg om å delta.

Det var også andre eksempler som at aktørene sendte ut informasjon selv, så kom det via barnehagekonsulent, og man kunne høre at det var sendt til andre etater, selv om det var rettet mot og handler om barnehage.

51 Informant 3 pekte mer i retning av styringsforsøk som det som ble forelagt fra nivå over seg.

Hva «de» ønsker at barnehagene skulle holde på med. Også her tolket jeg det til å gjelde andre kommunale etater. Informant 2 peker også på at kommunen styrer gjennom hva de gjør, hva som sendes ut som informasjon, hva som er tema på møter, og at de som barnehage blir med på ting selv om de ikke har lyst fordi « alle» andre gjør det.

Samtlige informanter svarte at de følte at de hadde stor frihet i det daglige arbeidet, men tre av dem sier underveis i intervjuene at de hadde ikke tenkt på at når de tok i mot ulike tilbud, så var tilbudene med på å styre strategiene og retningen i deres ledelse. En informant sa

umiddelbart etter intervjuet, at spørsmålene utløste refleksjoner om styringsforsøk og

strategier som hun ikke hadde tenkt på før, og at hun syntes det var litt sjokkerende hvor mye som indirekte og direkte var med på å styre hennes ledelse og hennes strategier.

Hun pekte på at kompetansehevingsplaner og hvilke kurs det ble tildelt midler på kunne ses på som svært styrende. Videre i intervjuet hevdet hun at barnehagesektoren i det store og hele var veldig styrt. Hun opplevde at prosjekter bare kom, uten at de var forankret i signaler eller ønsker fra «oss på gulvet».

.. ideene til trafikksikker, helsefremmende kommer fra kommunen.. at vi har fått pålegg om å bli helsefremmende, og om å bli trafikksikker barnehage…Her for noen år siden..prøvde de å få oss til å bli miljøfyrtårn..men det…forvant i det store intet…

(Informant 3).

På spørsmål om hvem som kommer med de sterkeste styringsforsøkene svarer alle

informantene at kommunen var den aktøren med det de tolker til å være sterkest styring og de sterkeste styringsforsøkene. I tillegg nevnes PPT og «dem» som oppleves å ha makt i forhold til styrer. Dette tolket jeg til å være helsestasjonen, barnevernet, skolene og andre etatsledere i kommunen.

..Eh……hm….det er kanskje egentlig ting som kommer..i fra barnehage…på kommunen… -neiiii ja… kanskje litt av hvert…kanskje mest…i fra

barnehagemyndigheten…tror ikke alt er meldt fra gulvet--- i barnehagene nei…

(Informant 5).

..Ting som kommer fra kommunen, føler man at man må være med på…det er alle de andre med på…eh…å det tar jo tiden bort fra det vi holder på med av andre

52 ting…akkurat disse tingene , helsefremmende, trafikksikker, forskerfabrikken…

(Informant 5).

De nevner alt fra sertifiseringer som trafikksikker og helsefremmende barnehager, de nevner Webster Strattons atferdsprogram/De utrolige årene4, de nevner kompetanseutvikling og ulike prosjekter. De beskriver tverrfaglige møter og etater som helsestasjonen og

barnevernstjenesten. Mer sentral styring nevnes også som Fylkesmannen, med hvilke kurs og midler som lyses ut, Udirs verktøy og nettstedet der barnehagenes pedagogtetthet,

ståstedsanalyse og brukerundersøkelse publiseres. Dette som retningsgivende og styrende for hva man legger fokus på, og hvilke strategier man har opp mot å komme godt ut på nettet.

Media og de andre barnehagene er også nevnt. I denne forbindelsen ble det nevnt rangeringen av barnehagene, og det å bli fremhevet i lokalavisa eller på nettet i forbindelse med dette.

På spørsmål om hvilken form styringsforsøkene har, kan man se en forskjell på de private og de kommunale barnehagene. De private hadde flere svar som at styringsforsøkene hadde form som tilbud og forespørsler. Mens de kommunale svarte at styringsforsøk hadde mange former.

Alt fra ideer, forventninger og tilbud til pålegg og regler. Det som nevnes spesielt hos alle informantene er at det kommer ulike prosjekter, sertifiseringer og satsninger, som barnehagen ikke har ønsket seg, men som de gjennomfører fordi de føler de må, bør eller ikke vil skille seg ut. De uttaler at de vurderer det slik at konsekvensene av og ikke delta, kan være negativt i forhold til foreldre, barnehagemyndigheten eller media.

..det kommer litt forskjellig…noe som på ide nivå…men noe kommer som sånn her skal det være…..det kan være ting som er bestemt høyere opp eller på en annen plass…som kan berøre barnehagene…å noe kommer som forespørsler…er dette interessant liksom…men jeg opplever jo det som styringsforsøk .. (Informant 3).

..noen ganger føler jeg at de kommer …som råd….sånn du vet ikke ditt eget beste…

(Informant 1).

Informantene skildrer styringsforsøkene som at de gjerne kommer som en oppfordring, og gir eksempler fra PPT5. Det kommer oppfordringer som oppleves som krav om å tilrettelegge i barnehagen. Men også tydelig at det er deres egen oppgave å få det til. De opplever ikke å få

4 De utrolige årene forkortes til DUÅ.

5 PPT- Pedagogisk Psykologisk Tjeneste

53 økonomisk støtte med disse tydelige føringene, men gode råd om at « du må bare

organisere..». Selv om informanten mener det er en selvfølge å følge opp barn, peker hun på at det oppleves som noen sitter og sender ut krav uten at de forstår konsekvensene av disse i virkeligheten. «Det kommer mange forventninger til hvordan man skal gjøre det, selv om vi tilpasser det i barnehagen» sier informant 3 og peker på at ikke alt som kommer er spesielt nyttig eller lett gjennomførbart.

..Kommer som regler, vi må…ja også rammeplanen som kom med mye…mange forventninger til hvordan man skal gjøre det…selv om vi tilpasser det i barnehagen…»

(Informant 2).

Informantene beskriver erfaringene med stort spenn fra :«å stortsett er det flotte ting… som kommer..de som kommer fra barnehagemyndigheten…» ( Informant 5). Til at beskrivelsen tolkes til å ha en annen opplevelse av en annen informant:

..Noen syns at noe er så bra…å har en ide om at vi gjør ikke nok av det…det er en manko vi har….her i barnehagesektoren….ordne dette…sånn som

DUÅ…foreldreveiledningen der….det er et problemområde…..så da dukker det opp som en forventning om å ta tak i det.. ja.. (Informant 1).

Dette utsagnet kan tolkes som at de ikke alltid er enige i det som kommer, og har opplevelser som ikke er positive knyttet til styringsforsøk.