• No results found

Totalareal 1.599 daa, hvorav 1.326 daa produktiv skog.

Verneformål, særskilte verneverdier og hjemmelsgrunnlag

Hatteråsen ligger i Eidsvoll allmenning helt øst i Eidsvoll kommune. Formålet med et naturreservat ved Hatteråsen er å verne et større, sammenhengende skogområde med

grovvokst gammelskog. Spesielt den nordlige delen av området er variert, og har rikelig med læger, liggende død ved og gadd, stående død ved. Skogen her har kommet langt i å restaurere mot en naturskog med variert sjiktning og mye død ved, som er viktige faktorer for biologisk mangfold i skog. I området er det lite vernet skogareal og skogen i regionen er sterkt påvirket av moderne skogsdrift. Som et sammenhengende gammelskogsområde representerer

Hatteråsen derfor et interessant område for vem.

Området er vurdert til å ha regional verdi (**).

Formålet med naturreservatet er å bevare en velutviklet og til dels grovvokst gammelskog med dets biologiske mangfold i form av naturtyper, økosystemer og arter, samt områdets naturlige økologiske prosesser.

Området er egenartet i form av dets størrelse og urørthet.

Området oppfyller kriteriene i § 37 i naturmangfoldloven, og aktuell verneform er vern av området som naturreservat.

Planstatus:

Avsatt i Eidsvoll kommuneplan til LNF-område.

147

Inngrepstatus:

Området grenser i vest mot en kraftlinje, men denne omfattes ikke av verneforslaget. Det er likevel i forskriften tatt inn bestemmelser til aktiviteter/tiltak tilknyttet kraftledningen som kan være nødvendig å gjennomføre innenfor verneområdet.

En skiløype ligger innenfor foreslåtte verneområde. Det er ingen andre kjente inngrep/tilrettelegginger.

Høringsuttalelser:

Verneplanen ble sammen med to andre områder i Akershus fylke sendt på høring til berørte grunneiere, Vestby kommune, Eidsvoll kommune, Hole kommune, Akershus fylkeskommune og Buskerud fylkeskommune, samt til Bærum natur- og friluftsråd, Norges Jeger- og

Fiskerforbund – Akershus, Forum for natur og friluftsliv – Akershus, DNT Oslo og Omegn, Viken Skog BA, Skiforeningen, Naturvernforbundet i Buskerud, Buskerud Orienteringskrets, Buskerud Skikrets, Norges Jeger- og Fiskerforbund Buskerud, Forum for natur og friluftsliv – Buskerud, Ringerike turistforening, Akershus Bondelag, AVINOR AS, Bergvesenet,

Biologisk institutt UiO, Den Norske Turistforening, Forsvarsbygg, Friluftslivets

fellesorganisasjon, Friluftsrådenes Landsforbund, Hafslund Nett, Jernbaneverket region øst, Kommunal- og regionaldepartementet, Kommunenes sentralforbund, Luftfartstilsynet,

Markarådet, Marit Bache, Natur og Ungdom, Naturvernforbundet i Oslo og Akershus, Norges Bondelag, Norges Fjellstyresamband, Norges Geologiske Undersøkelser, Norges

handicapforbund, Norges Idrettsforbund, Norges Jeger- og Fiskerforbund, Norges Jeger- og Fiskerforbund Oslo, Norges Luftsportsforbund, Norges Miljøvernforbund, Norges

Naturvernforbund, Norges Orienteringsforbund, Norges skogeierforbund, Norges vassdrags- og energidirektorat, Norsk Biologforening, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Botanisk

Forening, Norsk Industri, Norsk institutt for naturforskning, Norsk Orkideforening, Norsk Ornitologisk Forening, Norsk ornitologisk forening Oslo og Akershus, Norsk Sau og Geit, Norsk Zoologisk Forening, Norskog, NSB hovedadm, NTNU Fakultet for naturvitenskap og teknologi, NTNU Vitenskapsmuseet, NTNU Ringve botaniske hage, Oslo Energi, Oslo kommune, Oslo kommune Bymiljøetaten, Skog og Landskap, Oslo og Omland Friluftsråd, Reiselivsbedriftenes landsforening, Riksantikvaren, SABIMA, Skiforeningen, Statens Kartverk, Statens landbruksforvaltning, Statens vegvesen Region Øst, Statkraft SF, Statnett SF, Statsbygg, Statskog, Stedsnavntjenesten for Østlandet og Agderfylkene, Språkrådet Universitetet i Bergen, Universitetets naturhistoriske museer og botanisk hage,

Vegdirektoratet, Verdens Naturfond, Østmarkas venner, Norsk organisasjon for terrengsykling, Oslomarkas Fiskeadministrasjon.

Sammendrag av høringsuttalelsene:

Det kom inn følgende uttalelser der noen gjelder samtlige verneområder mens noen angår kun dette området.

Gjelder for alle de tre områdene som var på høring:

Akershus Fylkeskommune mener forholdet til automatisk fredete kulturminner er godt ivaretatt gjennom de foreslåtte verneforskriftene. Fylkesrådmannen ber samtidig om at hensynet til kulturminner og kulturmiljøer innarbeides i vernebestemmelsene. For øvrig vurderer fylkesrådmannen at forslag til bestemmelser ikke er i strid med mulighetene for å ivareta rester av kulturlandskap, veifar, bygninger, tufter m.m.

Forsvarsbygg ber Fylkesmannen vurdere muligheten for å nyansere forbudet mot start og landing for luftfartøy, til å gjelde den sivile lufttrafikken.

148

Norges Vassdrags- og Energidirektorat kan ikke se at noen av områdene kommer i konflikt med vassdrags- eller kjente energiinteresser.

Følgende uttalelser gjelder området Hatteråsen:

Eidsvoll kommune er positiv til opprettelse av Hatteråsen naturreservat.

Beiting, sanking, jakt, friluftsliv med mer, bør fortsette, samt preparering av skiløype.

Kommunen mener også at vedlikehold og rydding av de merkede stiene i området bør skje uten forutgående søknad. Det bør settes opp skilt/infotavle i området.

Norges Ornitologiske Forening. Hatteråsen naturvernreservat omfatter områder med gammel barskog med spesielt høy andel død ved. Slike områder er verdifulle i et fylke der mye av skogen er preget av moderne skogsdrift, og sikrer samtidig naturlige biotoper for flere av våre fuglearter. Spesielt kan det nevnes at det er observert tretåspett i området, en art med

preferanse for gammel, intakt skog. Vern av gammel barskog er viktig også for mangfoldet av fugl, og NOF OA støtter forslaget om oppretting av Hatteråsen som naturvernreservat.

Norges Språkråd har ingen merknader til navneforslaget Hatteråsen naturreservat.

Skrivemåten er uproblematisk, og navnet er dekkende for verneområdet.

Statens landbruksforvaltning bemerker at det ikke er åpnet for at forvaltningsmyndigheten etter søknad kan gi tillatelse også til vedlikehold av gjerder i forbindelse med beiting, samt nødvendig motorferdsel i den forbindelse, i vernebestemmelsene. De ber Fylkesmannen om å vurdere å åpne for slike tiltak i forskriften. Statens landbruksforvaltning har ellers ingen merknader til forslaget.

Statens vegvesen har ingen merknader til forslag om opprettelse av Hatteråsen naturreservat.

Fylkesmannens kommentarer til høringsuttalelsene:

Fylkesmannens kommentar til uttalelsen fra Eidsvoll kommune:

Merking, rydding og vedlikehold av eksisterende stier og løyper vil det kunne gis

dispensasjon til fra verneforskriften. I de tilfelle hvor det kan være hensiktsmessig, benyttes gjerne også flerårig tillatelse. I sin anbefaling til verneforskrifter, har Fylkesmannen lagt seg på en praksis som også gjelder øvrige og sammenlignbare verneområder. Fylkesmannen ønsker at områdene skal være godt informert om, både gjennom verneskilt (med Riksløven) og informasjonstavle.

SLF bemerker at det ikke er åpnet for at forvaltningsmyndigheten etter søknad kan gi tillatelse også til vedlikehold av gjerder i forbindelse med beiting, samt nødvendig motorferdsel i den forbindelse, i vernebestemmelsene. De ber Fylkesmannen om å vurdere å åpne for slike tiltak i forskriften. Statens landbruksforvaltning har ellers ingen merknader til forslaget.

Fylkesmannens kommentar til uttalelsen fra Statens landbruksforvaltning:

Vedlikehold av eventuelle fremtidige gjerder for beitedyr vil normalt være tillatt uten

forutgående søknad. Fylkesmannen vil bemerke at Eidsvoll allmenning ikke har spilt inn noe behov for å bruke området til beiting eller evt. gjerding i fremtiden, selv om verneforskriften ikke hindrer beiting. Eventuell behov for motorferdsel for fremtidig vedlikehold av eventuelle nye gjerder vil det kunne gis dispensasjon til etter naturmangfoldlovens § 48.

Fylkemannens tilråding:

149

Fylkesmannen mener at verneforslaget bygger på en god og grundig prosess. Området har høye biologiske verdier samtidig som det har en tilstrekkelig god arrondering. Vern vil øke mengden vernet barskog, samtidig som en sikrer leveområder for mange arter knyttet til området.

Med bakgrunn i overnevnte tilrår Fylkesmannen at området Hatteråsen i Eidsvoll kommune blir vernet som Hatteråsen naturreservat.

Fylkesmannen foreslår den områdeavgrensningen som var på høring. Fylkesmannen foreslår samtidig at forslag til verneforskrift er likt det som var på høring.

Miljødirektoratets tilråding:

Miljødirektoratet har omtalt spørsmål knyttet til forskriften i kap 5. Miljødirektoratet støtter fylkesmannens vurdering av avgrensning av verneområdet.

Miljødirektoratet tilrår enkelte endringer i forslag til forskrift for å tilpasse forskriften til mal uten at dette endrer restriksjonsnivået.

Tilråding Hatteråsen:

Miljødirektoratet slutter seg til fylkesmannens forslag til verneform og avgrensing av verneområdet.

Det er foreslått noen mindre endringer i forskriften etter høring.

Miljødirektoratet viser for øvrig til de generelle kommentarene i kap. 5 og slutter seg til fylkesmannens tilråding og tilrår vern av Hatteråsen som naturreservat.

Outline

RELATERTE DOKUMENTER